• 9.377.311 stemmen

The Blair Witch Project (1999)

Horror / Mockumentary | 86 minuten

Genre: Horror / Mockumentary

Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez

Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams

Releasedatum: 7 oktober 1999

Plot The Blair Witch Project

"Everything you've heard is true."

Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...

Heather Donahue

Joshua Leonard

Michael Williams

Short Fisherman

Interviewee (onvermeld)

Fisherman With Glasses (onvermeld)

Man in Yellow Hat (onvermeld)

Interviewee with Child (onvermeld)

avatar van JasonBourne

JasonBourne

Kennis van overleven in de wildernis hebben ze niet, bijvoorbeeld mos zit over het algemeen meer aan de noordkant van de bomen of volg de riviertjes....beetje onzinnig dus om rondjes te lopen en te verdwalen in een eng bos.

Maar ik heb de film destijds in het donker zitten kijken op de bank, alle lichten uit, en dan issie toch lekker scary. En dat moet ook bij een horror. Dus een 4!

avatar van gatygun

gatygun

had hem 1 uur 's nachts gekeken, niemand thuis alle lichten uit. Vol geluid aan of je erin zit op de beamer.

Piste toch aardig in me broek. goede film. Juist is totaal iets anders dan al het andere.

4,5 geef ik ervoor.

einde vondt ik wat jammer.

Ovrigens heeft het 2e deel de hele mysterie erom genakt

Awake78

Dat je het einde minder vond, ok. Dat kan.

Toch ben ik wel eens benieuwd hoe andere mensen het einde dan liever gezien hebben. Ik hoor hier meer mensen over terwijl ik het juist wel apart (= positief) vond.

avatar van DiDa

DiDa

Deze film blijft geniaal!

JacoBaco

Wat verwachten ze dan? Dat Heather Donahue heel dapper de confrontatie met de Heks was aangegaan? Een matpartij? Het gaat over de verdwijning van een stel studenten, dus je weet bij voorbaat het einde al. En toch weet de film het mysterieus te houden. Met Scooby Doo verwacht ik inderdaad dat Red Herring erachter zit ofzo, maar niet bij een film als The Blairwitch.

movie acteurs

Geen goede film. Ziet er spannend uit maar dat is het niet. Op sommige momenten wist ik niet eens wat er gebeurde. Op zich is het stukje in dat huis best wel eng maar alsnog.

Het gegil kon me op een geven moment echt irriteren. En het einde dat was veel te vaag.

De camerabeelden moesten natuurlijk " realistisch" echt voorstellen dus slecht opgenomen. Maar vooral bij het stukje dat ze opeens in het donker gingen rennen daar werd je alleen maar misselijk van

Heksen en Spoken bestaan gewoon niet. Klaar.

movie acteurs schreef:

Heksen en Spoken bestaan gewoon niet. Klaar.

Maar Cowboy Woody gelukkig wel?

Awake78

Ja precies, dan kan je de helft van de films hier op de site wel opdoeken.

Dus dan is bijvoorbeeld The Exorcist of Nightmare on Elm Street ook slecht?

JacoBaco schreef:

Maar Cowboy Woody gelukkig wel?

Dus jij vind dat een eerlijke vergelijking met een animatie film ?

JacoBaco

Ik geloof eerder in geesten dan in Speelgoedpoppetjes die tot leven komen. Wat is er mis om iets als fictie geloofwaardig te brengen? Moet het soms meteen kinderachtig zijn als je een film maakt over iets wat niet kan? ... Zoals Toy Story bijvoorbeeld.

Wist je trouwens dat het onmogelijk is om met een Minigun door de Jungle te lopen er dan ook nog is mee te schieten? Maar vind ik de film Predator daarom slecht? Het antwoord: Verre van slecht!

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Ik weet nog wel dat ik deze lang, lang geleden op de tv mocht zien.

Doodsbang zat ik op de bank ineengedoken.

Toen erg eng en mysterieus, erg indrukwekkend. Nu... niet zo.

Dat shaky-cam effect had natuurlijk met het 'dit is echt'-concept te maken, daardoor kan ik het nog wel accepteren, maar normaliter heb ik een hekel aan overdreven wiebelend camerawerk.

Maar ja, voor die tijd was het concept (nog) origineel, het acteerwerk was overtuigend. Komen ze helaas met een neppe deel 2, verpest het weer helemaal. Had een mooie film kunnen zijn om kindertjes bang te maken, ze laten geloven dat het echt was

Zodat de 1e keer BWP kijken net zo'n ervaring zal zijn als bij mij.

2,5/5,0

JacoBaco schreef:

Als ik Toy Story in mijn top 10 heb dan betekent dat toch niet dat ik daarin geloof. En trouwens bij Predator doen ze niet net alsof het allemaal echt gebeurt is. Maar als jij in Spoken gelooft dan is dat toch jou mening en daardoor vond jij BWP blijkbaar wel goed.

JacoBaco

Ze wilde ons eerst doen geloven dat het allemaal echt gebeurd was ja, dat klopt. Maar nou en, het werkte! Nee, voor jou niet, maar voor mij wel. En ook nu ik weet dat het gewoon allemaal verzonnen is, waardeer ik de film nog steeds. Wat ze deden was gewoon slim en dat respecteer ik wel. En buiten dat, wat ik net zeg. Ik blijf hem goed vinden. Ik zie hem nu gewoon als film. Al wist ik eigenlijk vanaf het begin al dat het verzonnen was, maar het had wel een bijzonder effect op mij.

Awake78

....ik als een geslaagd 'project'.

Awake78 schreef:

....ik als een geslaagd 'project'.

BWP een Geslaagde film of Project . Het maakt niet uit want men heeft handig ingespeeld op de angsten van de mens.

Daarin kunnen we de filmmakers wel feliciteren.

avatar van yeyo

yeyo

movie acteurs schreef:

Het maakt niet uit want men heeft handig ingespeeld op de angsten van de mens.

Dat is toch altijd de bedoeling van een horrorfilm?

movie acteurs schreef:

Als ik Toy Story in mijn top 10 heb dan betekent dat toch niet dat ik daarin geloof. ... Maar als jij in Spoken gelooft dan is dat toch jou mening en daardoor vond jij BWP blijkbaar wel goed.

Je spreekt je zelf tegen:

Als mensen BWP goed vinden betekent dat toch niet gelijk dat ze in spookjes geloven. Ik niet althans..

Bottleneck schreef:

Je spreekt je zelf tegen:

JacoBaco zegt toch dat die eerder in geesten gelooft!

Dat Heksen en Spoken niet bestaan is me vroeger al wijs gemaakt dus waarom zal ik me dat nu wijs laten maken. En waarom spreek ik mezelf tegen dan?

JacoBaco

Jij gelooft niet in spoken, ok. Maar ook niet in levende speelgoedpoppetjes. Maar dat laatste vind je niet erg zeg je en daar kan je met plezier naar kijken. Dus het staat jou tegen dat ze in BWP net doen alsof het allemaal waargebeurd is. Maar iedereen weet nu zo'n beetje dat het niet zo is. Waarom moet de film dan meteen slecht zijn? Omdat ze je in de maling probeerde te nemen? Ik neem het ze niet kwalijk hoor. De film kostte rond de 20.000 dollar en heeft inmiddels ruim 100 miljoen dollar winst volgens mij. En tot op de dag van vandaag kan ik de film waarderen.

movie acteurs schreef:

JacoBaco zegt toch dat die eerder in geesten gelooft!

Je doet alsof je de film pas goed kan vinden als je in spoken gelooft (of andersom). Je legt zelf de relatie tussen waardering en geloven. Als je dan Toy Story in je top tien hebt is dat raar...Horror kan net zoveel fantasie zijn als een animatiefilm. Mij is vroeger altijd wijs gemaakt dat spoken niet bestaan, maar ook dat speelgoed niet leeft.

Bottleneck schreef:

Een animatie film is toch wel iets anders. Vergeleken met een film met echte mensen en echte beelden of vindt jij van niet? En als je de fantasie van een animatie film gaat vergelijken met een horror film dat klopt echt niet.

Bottleneck

Het is allebei fantasie. Spoken vind ik ook onzin, maar het concept van BWP vind ik klasse.
Ik kan even geen andere horror bedenken die met werkelijk niets, toch een enge sfeer kan creëren.

movie acteurs

Maar de fantasie van een horror film is toch niet te vergelijken met een animatie film?

Bottleneck

Nee dat niet, maar het voor lief nemen dat het allebei fictie is toch wel?

movie acteurs

Nou eigenlijk ook niet want volgens sommige rececenten bestaan heksen / spoken misschien wel ECHT. Terwijl Toy Story met het tot leven komen van poppen natuurlijk ECHTE fictie is.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

De 1ste keer dat ik deze film in zijn volledigheid heb mogen aanschouwen.

Alhoewel men werkt met een klein budget, valt op dat met name de zwart - wit composities van het bos er knap uitzien. De film kon mij niet helemaal meeslepen in zijn naargeestige uitgangspunt, waar 3 filmstudenten verdwalen in de wildernis. Debet daaraan waren de vele spanningen tussen de 3 filmstudenten, die elkaar steeds meer in de haren vlogen met veel verwijten over en weer. Hysterie kan de intensiteit van een film verhogen en aanduiden dat de spanningen oplopen, maar al dat gekissebis nadat men nog maar net was verdwaald vond ik net wat teveel van het goede. Ik had graag wat meer eensgezindheid en overlevingsdrift gezien.

Blijft een film over die bij momenten angstaanjagend genoeg is. De ontwikkeling van een leuke (alhoewel?) documentaire maken naar complete desoriëntatie in een vreemde omgeving mocht mij niet rechtstreeks indoctrineren of beetpakken. De film wist soms wel degelijk goed van zich af te bijten en in te spelen op de angsten van de mens. Al die heksentekens waar de 3 filmstudenten telkens mee geconfronteerd werden, waren gaaf uitgedokterd en lieten de adrenaline flink oplopen.

Het einde is er een van ongekende topklasse! De laatste 5 minuten zijn zenuwslopend spannend en fenomenaal in beeld gebracht. Geheel in de stijl van de film wordt er een mythe in leven gehouden door geen uitleg te verschaffen over wat er precies gebeurt is, tegelijkertijd wordt er genadeloos met een mythe afgerekend. 3,5*

avatar van domkey

domkey

Nergens spannend. Een schoolvoorbeeld van een hype.

Bottleneck

Er is weer wat nieuws over een eventuele sequel, eind van het jaar zou de beslissing moeten vallen, ben benieuwd.

avatar van Rogyros

Rogyros

gatygun schreef:

4,5 geef ik ervoor.

einde vondt ik wat jammer.

Ovrigens heeft het 2e deel de hele mysterie erom genakt

Ik heb het tweede deel dan ook niet gekeken. Zo'n vervolg kan nooit goed zijn. Behalve voor de portemonnee van de makers dan.

Ik vond het een zeer originele film. In de bioscoop had ik toentertijd last van misselijkheid bij het eerste deel. Daarna was ik gewend aan het schudden van de camera. De film boeide me van begin tot eind. Het einde zelf was wel wat vaag, maar dat vond ik ook wel weer passen. Het was duidelijk geen Holleywood productie!

avatar van Minotaures

Minotaures

Ik had ergens nog gelezen dat de materiaal hier van een echte project komt, die echt gebeurd is. Klopt dit?