The Blair Witch Project (1999)
Genre: Horror / Mockumentary
Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Blair Witch Project
"Everything you've heard is true."
Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Short Fisherman
Interviewee (onvermeld)
Waitress
Fisherman With Glasses (onvermeld)
Mary Brown
Man in Yellow Hat (onvermeld)
Interviewee with Child (onvermeld)
Koerok
Filosofisch gezien kun je nooit bewijzen dat iets niet bestaat. Het gaat dus om positief bewijs dat iets wèl bestaat. Dat is er niet.
Maar nogmaals, als we die discussie nog moeten gaan voeren anno 2008....
Macmanus
Helemaal eens met Koerok. Had ik op de bassischool ook altijd "Ja ik geloof wel dat er geesten bestaan hoor" Maar hoezo dan? "Nou uhh ik heb dat gevoel nou eenmaal." Maar heb je ooit iets meegemaakt dan? "Nou ik heb wel eens iets wits gezien in me kamer"
Toen ergerde ik me er al aan, maar hoopte altijd dat volwassen mensen beter zouden weten. Boy was I wrong. Afknapper nummer 1.
Halcyon
Maar nogmaals, als we die discussie nog moeten gaan voeren anno 2008....
Wat dan? Zijn we dan dom? Moeten we zomaar alles slikken wat de "wetenschap" ons voorschrijft? Is nadenken over het paranormale bij voorbaat niet meer van deze tijd?
Dat JIJ er niet in gelooft is jouw goed recht, maar ga aub niet denigrerend doen tegenover mensen die openstaan voor het paranormale.
Halcyon
Ach, het blijft maar denigrerende reacties regenen van jouw kant. Hoe kunnen we als volwassenen discussiëren als je de ander z'n mening bij voorbaat de grond in boort? Kan ik uit die kortzichtigheid een soort onmacht concluderen?
Nogmaals, ik respecteer jouw mening. Dat je ergens in gelooft of niet in gelooft is prima, maar laat andersdenkenden aub in hun waarde en ga niet zo neerbuigend natrappen. Dat misstaat je
Koerok
Ach, als 't er op aankomt: Mijn zegen heb je.
Ik wil niemand iets aanpraten, tenzij het de waarheid is. En helaas is dat nogal eens in tegenspraak met de werkelijkheid, zoals ik die zie.
Halcyon
Mja, dat begrijp ik. 't Is niet zozeer dat ik zelf in geesten, heksen en dergelijke geloof, maar ik ga het daarom niet persé ontkennen. Ik tracht met een zo breed mogelijke blik tegen het leven aan te kijken. En dat is iets wat ik anderen wél kan aanpraten
Madecineman (moderator films)
Your point being??
Dat het "niet bestaan van iets in de algemene opinie" geen rede hoeft te zijn om er niet serieus naar op zoek te gaan.
Koerok
Een realistische film over een groep mensen die serieus op zoek gaan naar het monster van Loch Ness zou misschien best aardig kunnen zijn, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat ze 'm dan ook vinden.
Madecineman (moderator films)
Nee waar jij het nu over hebt is een documentaire. Zelfs in een realistische film is het best mogelijk dat ze het wel vinden natuurlijk. een film hoeft zich niet zo nodig aan de grenzen van de werkelijkheid te houden. Fantasy, SF, horror gaan toch vaak uit van een "wat als"- scenario.
Pastichio Rocker
Zoals ik al zei: realiteit is niet van toepassing in een mockumentary. En dat is precies wat BWP is.
Martijnnn
Ik heb er geen moeite mee als er dingen open blijven, zolang er grofweg maar een afgewerkt plot is. Als zoiets ook geldt voor BWP, dan neem ik mijn woorden terug, maar zoals ik het nu bekijk is het maar een slap verhaaltje (uiteraard wel in een heel originele verpakking).
_dangerous_
Ik vind het niet echt handig dat je het einde van die film hier verklapt...
het is helaas niet de eerste keer dat zoiets gebeurt
Ik vind het niet echt handig dat je het einde van die film hier verklapt...
Waarom niet? Veel mensen vragen naar een verklaring voor het einde. Als die dan tussen spoilertags wordt geplaatst is er toch geen probleem? Je hoeft het niet te lezen als je niet wil, maar anderen hebben er misschien wat aan.
... in een mockumentary. En dat is precies wat BWP is.
BWP is toch geen mockumentary ? Gewoon een fictieve documentary lijkt mij. Heb nergens gemerkt dat de makers spot probeerden drijven met het onderwerp.
Koerok
Ik zal er voortaan wat beter op letten.....
Koerok
"To mock" is "spotten met". Een mockumentary is een fake docu die een onderwerp op een ludieke, niet serieuze manier behandeld.
Koerok
Ik ben het denk ik ook wel met je eens, maar ik vraag me af of je aan een mockumentary direct af kunt lezen dat er ergens mee gespot wordt. Het wordt per slot van rekening verkocht al 'echt'.
Neem Spınal Tap, is dat nu een mockumentary of een fictieve documentaire??
Pastichio Rocker
Volgens de wikipagina van 'mockumentary' valt ook BWP hier onder. Meestal gaat het inderdaad om een parodie, maar soms kan het ook om serieuze kost gaan, zoals Cannibal Holocaust (de eerste mockumentary?) The Last Broadcast en Cloverfield. maar het blijft toch, hoe je het ook wendt of keert, spotten met de werkelijkheid.
Ik vind het erg vreemd om Cloverfield een mockumentary te noemen, maar dat is dan misschien omdat de serieuze vorm zo uitzonderlijk is dat ik het er nooit mee geassocieerd heb.
Maar als je begint de wenden en keren is elke fictieve film uiteraard spot met de werkelijkheid
Quaero
Stel dat deze site een week lang niet gemodereerd wordt. De politie gaat op onderzoek uit en treft elke moderator dood aan, allemaal in een ander bos, met drie kogels door het hoofd. Op hun rug wordt een tatoeage aangetroffen van een hakenkruis.....
Snel afkloppen
Koerok
Toch vind ik niet dat je BWP en Cloverfield op een lijn kunt zetten. Cloverfield is weliswaar realistisch gefilmd, maar het is nooit de bedoeling geweest om het voor echt te verslijten. Er is van begin af aan gezegd dat het ook gewoon een SF-film is. In die zin vind ik het dus meer een speelfilm dan een doc- of mockumentary.
BWP werd wel voor echt versleten, en (want zo kwamen we erop) dan is het toch wel vreemd om veel waarde te hechten aan de mogelijkheid dat het om een echte heks zou gaan. Maar goed, zo kijk ik daar dus tegenaan.
Snel afkloppen
(en jij misschien wel no. 2)
Halcyon
Ahja, nu zie ik het. Ik dacht dat het ging om het einde van deze film. Mijn fout
Quaero
>:D
Trouwens, de stelling: 'er bestaan geen heksen, dus moet het iets anders zijn' is wel een beetje narrowminded.
Jij weet dus zeker dat dat beest niet bestaat. Dat is dus ook het probleem met de wetenschap, ze zitten vast binnen hun eigen paradigma's en kunnen daar niet buiten. Wel heel menselijk natuurlijk.
Halcyon
Dat is exact wat ik al een hele tijd zit te verkondigen. Maar zulke breeddenkendheid stuit nogal vak op halsstarigheid en bashing. Ben blij dat ik niet de enige ben met een open geest.
Koerok
Dit heeft met paradigma's niets te maken. Ik geloof niet in heksen (definitie?), omdat ze nog nooit zijn aangetoond. Dat is niet narrowminded, dat is realistisch. Kom met het bewijs, en ik ben om! En ja, dat bewijs kan in principe best geleverd worden.
Koerok
Overigens kan ik me voorstellen dat het wel een extra dimensie geeft aan de film als je serieus gelooft dat er heksen/demomen bestaan die bezit van anderen kunnen nemen.
Pastichio Rocker
Deze hele discussie is een welles/nietes verhaal geworden. Moeten we hier alles gaan uitleggen en voorkauwen?

Blair Witch
2016

Book of Shadows: Blair Witch 2
2000

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Netflix voegt morgen de found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' toe aan het aanbod

Found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' vanavond te zien op televisie

Stephen King durfde slechts één film écht niet af te kijken: 'Halverwege uitgezet'

V for Vendetta

The Others
Horror / Thriller, 2001

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
hekskamperenmapvoodoowildernislegendedangeroussorcerymarylandwoudbovennatuurlijkhorrorabandoned housevriendenbossenparanormaalurban legendmysterieonafhankelijke filmoverlevingvideo cameratruefilmmakerhandheld cameramockumentaryleerlingurban myth angsttalking to the camera cultfilmhekserijkwaadaardigghost storyyelling fake documentarygevonden beeldenparanormal activityvideotapeevil witchfolkloreamerican wildernessparanoidhopelessdeadly creature folk horrorjaren 90lost in the woodsblair witch mythlocal legendwoman filmmakerteenage filmmakerssuspense pseudo-documentarydepressingambiguousmokumentarypovfaux documentary