• 9.379.563 stemmen

The Blair Witch Project (1999)

Horror / Mockumentary | 86 minuten

Genre: Horror / Mockumentary

Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez

Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams

Releasedatum: 7 oktober 1999

Plot The Blair Witch Project

"Everything you've heard is true."

Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...

Heather Donahue

Joshua Leonard

Michael Williams

Short Fisherman

Interviewee (onvermeld)

Fisherman With Glasses (onvermeld)

Man in Yellow Hat (onvermeld)

Interviewee with Child (onvermeld)

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Tja dat is deel van het mysterie, ik ben er heel blij mee dat er niets van verteld word en dat het allemaal een beetje vaag gehouden word. Maar inderdaad, je moet er van houden.

Martijnnn schreef:
Kijk, ik weet het natuurlijk niet zeker, maar persoonlijk denk ik dat de schrijvers het ook niet weten. Ze hebben geen verklaring bedacht en laten het gewoon open.
Op dat moment is er dus ook niet sprake van een mysterie, want een mysterie is iets dat nog niet is opgelost, maar in principe wèl op te lossen is.

Ter illustratie:
Stel dat deze site een week lang niet gemodereerd wordt. De politie gaat op onderzoek uit en treft elke moderator dood aan, allemaal in een ander bos, met drie kogels door het hoofd. Op hun rug wordt een tatoeage aangetroffen van een hakenkruis.....

Wil je weten wat er verder gebeurd is?
Verzin het zelf!

Tot slot, en dan hou ik echt op:
Het geweldige van de Harry Potter-reeks is nu juist dat Rowling bij het schrijven van boek 1 ongeveer al wist hoe deel 7 zou eindigen. En zo hoort het ook!

Pastichio Rocker

Oh, de schrijvers wisten wel degelijk hoe ze de film zouden laten eindigen (vooral omdat ze het hele verhaal hebben gejat van Cannibal Holocaust). Kijk, dat jij het nou niet begrijpt wil nog niet zeggen dat iedereen het niet begrijpt. Ik vond het einde prima en logisch, vooral na dat hele verhaal over die Rustin Parr, en ik denk dat het wel degelijk de bedoeling was van de makers om je fantasie erbij te gebruiken. En die Harry Potter vergelijking slaat echt nergens op, sorry hoor.

Pastichio Rocker schreef:

Ja, wat is het nou? Zit er nu een sluitend plot in de film of moet ik dat zelf verzinnen met mijn fantasie?

En die Harry Potter vergelijking slaat echt nergens op, sorry hoor.
Ik vergelijk BWP helemaal niet met Harry Potter. Ik geef gewoon een voorbeeld van een verhaal met een mooi afgerond plot, waar gaandeweg naartoe gewerkt wordt (en waarbij je dus inderdaad wel je fantatsie bij moet gebruiken om erachter te komen).

Koerok

Wiki is misschien niet beste source, maar ook zij zeggen:

"It is implied that all three students die, and there is some internal evidence within the film as to how and why, but much of the plot is open to the viewer's interpretation, including the finale; few concrete indications are given as to the eventual fate of the three filmmakers."

Koerok schreef:

Het is een sluitend plot maar het staat open voor discussie. Dit omdat het einde nogal abrupt is en je goed opgelet moet hebben tijdens de introductie. Dit is eigenlijk net zoals het einde van The Prestige (zie de discussie ergens in het forum). Voor sommigen is het een sluitend geheel maar anderen zoeken er weer meer achter.

Koerok

Ik heb er geen moeite mee als er dingen open blijven, zolang er grofweg maar een afgewerkt plot is. Als zoiets ook geldt voor BWP, dan neem ik mijn woorden terug, maar zoals ik het nu bekijk is het maar een slap verhaaltje (uiteraard wel in een heel originele verpakking).

Pastichio Rocker

Het verhaal heeft ook niet veel om het lijf. Maar mijns inziens is het einde vaag, maar wel sluitend. Daar ging de discussie toch over?

Koerok

Tsja, het is maar net wat je sluitend noemt. Ik had nog wel graag wat over de motieven van de moordenaar willen weten, wie het precies is, wat hij heeft met de legende, waar die spullen die ze vinden op slaan, kortom: meer verhaal.

Maar je zegt zelf al, het heeft niet veel om het lijf, en dat was precies mijn punt.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Koerok schreef:

Dat je het niet weet maakt de legende net zo mysterieus en luguber. Vind ook niet dat de motieven hier uitgelegd moeten worden (het is geen Who-dun-it). Door het einde weet je dat de legende klopt en dat er dus iets in de bossen rondsluipt. Ik ben blij dat ze er geen gezicht op hebben geplakt.

En het einde is zo af als het maar kan zijn (mijn mening dan).

avatar van _dangerous_

_dangerous_

deze film heeft me 1 ding geleerd: nooit naar de meningen van anderen luisteren! Zeker als er sprake is van hype rond een film.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Koerok schreef:

Volgens mij heb jij echt een tunnelblik. Zus en zo moeteen film gaan, anders is ie niet goed. De motieven van de moordenaar? Alsjeblieft niet, zeg! Het lijkt me toch vrij helder, wat er allemaal gebeurt. En een witch is meestal niet een "hij".

avatar van Renkum

Renkum

Erg knap om met zo'n low-budget film, zo'n hype te creeëren! Veel mensen dachten dat deze film 'waargebeurd' was Geweldig! Ik heb huiveringwekkend (destijds, paar jaar terug) naar deze film gekeken. De film is erg goed opgezet, simpel, maar doeltreffend.

De film is inderdaad af. Deze krijgt van mij een 4,5.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Koerok schreef:

Tja kom op, dan kun je beter CSI gaan kijken o.i.d. Dan was alle mysterie van deze film af geweest.

psycholamp schreef:
Volgens mij heb jij echt een tunnelblik.
Zoiets heet een mening.

Ik noemde dat als voorbeeld. Ik wil graag intrige, een achterliggend verhaal en plot. Niet een slap verhaaltje over een paar jongelui die in een bos vermoord worden, en dat is het dan. Nou ja, meer zoals Silence of the Lambs of Se7en, zeg maar....

En een witch is meestal niet een "hij".
Je zei net dat het allemaal zo duidelijk was, maar het is helemaal niet duidelijk dat ze door een 'witch' vermoord zijn. Dat is ook onderdeel van mijn kritiek, het is een whodunit, zonder dat je er achter komt whodidit!

Jeauhan schreef:
Precies, en nu zul je dus altijd met de vraag blijven zitten wie het gedaan heeft. Nou, leuk zeg. Moeten ze voortaan maar bij elke film doen, de ontknoping weglaten...

Koerok schreef:

Wat zit je nou te zeuren man? Het is zo klaar als een klontje wat er is gebeurd, dat jij dat nou niet wilt zien is jouw probleem, niet die van de film.

avatar van Spetie

Koerok schreef:

Soms is het leuk als er wat te raden overblijft. Moet je dan alles voorgekauwd krijgen? Bovendien is deze film vrij duidelijk hoor, zoals PR ook al zegt. Het ligt geheel aan jezelf als je de film niet begrepen hebt.

Spetie schreef:

Hier heb ik eerder al op gereageerd.

Nee, het hoeft niet voorgekauwd te worden, in goede intelligente films wordt het plot heel subtiel prijsgegeven. Maar ik ben dus wel van mening dat het voorgekauwd moet KUNNEN worden.

En voor de goede orde: Uiteraard MOET dit niet. Mensen moeten de films maken en kijken die ze zelf willen. Ik geef hier slechts mijn mening.

Maar als BWP nu een heel duidelijk uitgewerkt plot heeft, dan mogen jullie me nog eens uitleggen wie die jongelui vermoord heeft, en wat waarom je dat denkt.

Tot slot nog een uitspraak die me ook wel niet in dank zal worden afgenomen:
Ik heb meermalen gelezen dat mensen denken dat het misschien om een echte heks gaat. Mijn inziens is dat uitgesloten. Er is namelijk alles aan gedaan om net te doen alsof de film een waargebeurde documentaire is, en zoals iedereen boven de 10 behoort te weten, bestaan er geen heksen.

avatar van klute89

klute89

Tot slot nog een uitspraak die me ook wel niet in dank zal worden afgenomen:

Haha recht voor z'n raap!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Nou, hoeveel miljoenen Ponden, Euro's en Dollars zijn er al niet uitgegeven aan het monster van Lochness???

Tot slot nog een uitspraak die me ook wel niet in dank zal worden afgenomen:

Wel eens van een mockumentary gehoord?

Mockumentary (also known as a pseudo-documentary), a portmanteau of mock and documentary, is a film and TV genre, or a single work of the genre. A mockumentary is one of the comedy genres, although there are serious mockumentaries. The mockumentary is presented as a documentary recording real life, but is in fact fictional.

En lees de wiki van The Blair Witch ook eens door.

avatar van Halcyon

Halcyon

Koerok schreef:
en zoals iedereen boven de 10 behoort te weten, bestaan er geen heksen.

Heksen bestaan hoor, maar niet in die zin dat ze op bezems vliegen. 't Hangt er maar vanaf hoe je het begrip definieert.

Madecineman schreef:

Your point being??

Pastichio Rocker schreef:

Wel eens van een mockumentary gehoord?

En lees de wiki van The Blair Witch ook eens door.

Heb ik doorgelezen en ik weet uiteraard dat het geen echte documentaire is. Het is dus idd een mockumentary. En natuurlijk kun je wel een mockumentary maken die bewijs meent te leveren voor het bestaan van heksen, maar zo'n film was BWP mijn inziens niet. Dit moest doorgaan voor volledig waargebeurd, en dan kun je niet met echte heksen aan komen zetten...

Halcyon schreef:
Oude vrouwtjes met wratten en rare ideeen over de geneeskracht van gemalen kakkerlak bestaan inderdaad.
Maar evil spirits die eeuwenlang rondwaren en bezit nemen van andere mensen om vervolgens moorden te plegen......sorry, die bestaan simpelweg niet.

Koerok schreef:

Ik zou niet weten waarom niet. Het is tenslotte nooit aangetoond dat heksen, poltergeists of hogere machten niet zouden bestaan.

Pastichio Rocker schreef:

Tsja, als we die discussie ook nog moeten gaan voeren....

(wat zul jij bang zijn als je 's avonds je bed in stapt).

avatar van Halcyon

Halcyon

Ben het eens met Pastichio Rokker. Het is niet aangetoond dat het niet bestaat, dus kunnen we niet met zekerheid zeggen. Tot het tegendeel bewezen wordt is het dus een kwestie van (on)geloof.