The Blair Witch Project (1999)
Genre: Horror / Mockumentary
Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Blair Witch Project
"Everything you've heard is true."
Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Short Fisherman
Interviewee (onvermeld)
Waitress
Fisherman With Glasses (onvermeld)
Mary Brown
Man in Yellow Hat (onvermeld)
Interviewee with Child (onvermeld)
dammit
jullie moeten toegeven hoe het gemaakt is je zou niet zeggen dat het een geregiseerse film is ik vind hem mooi gemaakt
Paskaal
Echt geweldig, door het camerawerk lijkt het zó echt
Echt super gedaan.
Had alleen gehoopt dat we nog wel wat van de heks te zien zouden krijgen.
Goodfella_90
Dat zou nou juist een enórme anti-climax zijn; was de film op slag niets meer waard. Is nou ook juist waar de film op drááit.. Wat je te zien zou krijgen zou toch altijd teleurstellend zijn bij wat je al in gedachten had.
Kooshiba
Eindelijk iemand die het begrijpt
...
maerk
Ben ik het niet helemaal mee eens. Ik vind dat ze een klein stukje van de heks hadden moeten laten zien. Een hand of een vinger die door het beeld heen komt. De hele heks zou wel een beetje afbreuk doen ja. Maar volgens mij bedoelde Paskaal zoiets ook.
Observator
Prima film! 3 mensen in het bos met een camera - meer is het niet. Heerlijke sfeer, goed geacteerd, geen over-the-top horror-nonsens. Ik werd alleen wat beroerd van de bewegende beelden op een lege maag.
Verder een film om één keer gezien te hebben. De sfeer werpt verwachtingen op voor de beelden die nog komen gaan. Daar zit 'm de kracht in. Maar ga je BWP nog een keer kijken, weet je dat de beelden die nog komen eigenlijk niets nieuws bevatten, alleen een nog sterkere sfeer. Een tweede kijkbeurt zou mijns inziens de kracht van de film verminderen. 4,0*
Ook mijn idee. In zoveel horrorfilms zakt de film ver in als men ''het wezen'' of wat ook laat zien. Vooral bij films met mutanten en bovennatuurlijke wezens.
Ik vond het ook zo wel goed.
Paskaal
Ik bedoelde inderdaad wat maerk zei, een vinger ofzo zou al genoeg zijn. Hoewel ik het na wat meer nadenken misschien toch wel met goodfella eens ben.
The Last
Ik denk dat dat niet hoefde (gelukkig maar dat het niet gebeurde), er zijn genoeg aanwijzingen om te weten wie er achter zit.
Kooshiba
er zijn genoeg aanwijzingen om te weten wie er achter zit.
Oh ja
, wie dan?
Goodfella_90
Die vent die geinterviewd werd alvorens ze het bos betraden.
Kooshiba
Waar haal je dat vandaan dan? Volgens jou heeft 'die vent' alles opgezet?
The Last
Aangezien ik geen zin heb om er een heel verhaal bij te lullen, lees je maar mooi dit stukje uit Wikipedia:
De film eindigt doordat de filmcamera op de grond valt, nadat een van de studenten in de hoek van de kamer gefilmd wordt, met zijn gezicht naar de muur. Eerder in het verhaal werd verteld dat een kluizenaar kinderen één voor één vermoordde: hij zette er 1 tegen de muur omdat hij de blik van de kinderen niet kon aanzien terwijl hij moordde.
Hopelijk snap je 't nu dan eindelijk.
Martijnnn
@The last
Kun je wel zo intellectueel gaan doen maar het blijft allemaal erg vaag en duidelijk en er word nooit 100% duidelijk gemaakt dat die Elly Kedward de dader is, het zou zo maar een willekeurig levend persoon of totaal iets anders kunnen zijn.
Het word in de film immers expres een beetje onduidelijk gehouden zodat jezelf met je eigen interpretatie en fantasie aan de gang gaat.
Goodfella_90
Ik begin het idee te krijgen dat men mijn post van daareven serieus genomen heeft.
@The last
Ik doe helemaal niet intellectueel.

Als er iemand zo graag wil weten wie 'het' was, noem ik gewoon het meest verklarende. En anders heeft diegene (in dit geval dus 'Kooshiba') lekker pech en zoekt ie zelf maar naar een 'dader'.
PS: wel een beetje lomp dat je met het woord 'intellectueel' aankomt zitten, aangezien ik duidelijk bij mijn bericht heb gezet dat ik het van Wikipedia heb.
Ik kap er iig mee met die discussie hier, denk dat ik m'n punt wel duidelijk heb gemaakt.
red bull
heb hem gisternacht weer gekeken, hij blijft geweldig. je ziet niks, maar de film is toch zo eng.
Kooshiba
Hopelijk snap je 't nu dan eindelijk.

Dat snap ik ook wel, alsof ik niet heb opgelet. De link met die vent die aan het begin werd geïnterviewd snap ik alleen niet. Dus je kan wel gaan doen alsof ik dom ben en die hele film niet heb begrepen maar je gaat helemaal niet in op wat ik vroeg. Er werd namelijk beweert dat het duidelijk was wie de dader was en dat is het totaal niet.
Get it? Mooi.
DMF
Héérlijk dat suggestieve. Prachtige film met een mooie climax die precies past in het plaatje van de film. Je ziet immers niks en alles wordt aan de kijker overgelaten. Op en top spanning. Camerawerk vind ik absoluut niet storend; eerder verfrissend. Genieten!
* * * * ½
Get it? Mooi.
Ik snapte het al lang, dus zo'n arrogante post is helemaal niet nodig...
Ché Cliché
Ik baal ervan dat ik deze film nog eens herzien heb. Dan is het zoveel minder.
Halcyon
Je kan natuurlijk ook van een meer bovennatuurlijke verklaring uitgaan. Namelijk dat de heks nog steeds leeft als Rustin Parr en dat hij de moordenaar is. Dat is althans de denkpiste die ik na al die jaren het zinnigst vind.
Martijnnn
Ja dat is ook mijn idee over deze film.
niethie
Deze film was destijds (in de tijd van uitkomen en jaren daarna nog steeds) behoorlijk gehyped, heb hem in die tijd dan ook gezien en vond hem toen behoorlijk schrikwekkende en griezelige allemaal, later heb ik hem nog eens gezien en vond hem nog steeds wel aardig maar meer ook niet, het is allemaal heel knap gedaan om met zo'n klein budget, een digitale fillmcamera en drie acteurs/amateurs een film/fake docu op te nemen die op zijn momenten ontzettend effectief overkomt, maar aan de andere kant wordt er wel op een hele goedkope en makkelijke manier ingespeeld op de zenuwen van de kijker want ja er zijn ook zoveel jongeren die zulk soort domme verhaaltjes geloven en ja zo wordt het vanzelf een hype, al met al een heel aardig en effectief filmpje, knap gemaakt, maar door de gigantische hype destijds is het allemaal toch wel een beetje achterhaald geworden allemaal.
maerk
Ik verlaag mn stem omdat hij toch niet echt eng was. Wel heel bijzonder daarentegen. Maar toch net geen 4* waard.
Koerok
Ik vind het prima dat een film moeilijk is. Ik heb er zelfs vrede mee als ik het na afloop niet helemaal snap en de film nog een keer moet zien of wat moet speuren op internet om de ware toedracht te achterhalen, maar een sluitend plot moet er wat mij betreft gewoon zijn.
Maar ja, ieder z'n meug....
Pastichio Rocker
Als er iets niet in deze film zit is het een open einde.
Koerok
Ik bedoelde dat ik in eerste instantie in het algemeen.
Deze film heeft weliswaar een einde (ze allemaal worden vermoord), maar we weten niet wie of waarom ze zijn vermoord.

Blair Witch
2016

Book of Shadows: Blair Witch 2
2000

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Netflix voegt morgen de found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' toe aan het aanbod

Found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' vanavond te zien op televisie

Stephen King durfde slechts één film écht niet af te kijken: 'Halverwege uitgezet'

V for Vendetta

The Others
Thriller / Horror, 2001

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
hekskamperenmapvoodoowildernislegendedangeroussorcerymarylandwoudbovennatuurlijkhorrorabandoned housevriendenbossenparanormaalurban legendmysterieonafhankelijke filmoverlevingvideo cameratruefilmmakerhandheld cameramockumentaryleerlingurban myth angsttalking to the camera cultfilmhekserijkwaadaardigghost storyyelling fake documentarygevonden beeldenparanormal activityvideotapeevil witchfolkloreamerican wildernessparanoidhopelessdeadly creature folk horrorjaren 90lost in the woodsblair witch mythlocal legendwoman filmmakerteenage filmmakerssuspense pseudo-documentarydepressingambiguousmokumentarypovfaux documentary