Genre: Drama / Western
Met onder meer: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld en Matt Damon
Releasedatum: 10 februari 2011
Bekijk via SkyShowtime
Plot True Grit
"Punishment comes one way or another"
Nadat ze ziet hoe haar vader vermoord wordt door Tom Chaney besluit de 14-jarige Mattie Ross deze moordenaar te vangen. Ze huurt de taaiste U.S. marshall, J. "Rooster" Cogburn, om haar te helpen. Mattie staat erop dat ze meereist met Cogburn, wiens drinkgedrag, luiigheid en algemeen veroordelend karakter haar vertrouwen in hem niet vergroot. Tegen zijn wil reist ze met hem mee door de Indiaanse streken om Chany te zoeken. Ze worden bijgestaan door Texas Ranger LaBoeuf, die Chaney wil hebben voor andere doeleinden. Dit onwaarschijnlijk trio staat vele gevaren en verrassingen te wachten op hun reis.
Reuben J. "Rooster" Cogburn
Yarnell Poindexter
Emmett Quincy
Repentant Condemned Man
laundromat
Dit is geen remake, jongens...
Wat dan wel? True Grit (1969) - IMDb
NYSe
Een tweede bewerking van de roman "True Grit" van Charles Portis uit 1968.
Uitstekende western.
Anderhalf uur lang is deze western van een hoog niveau. Het niet eens zo bijzondere verhaal wordt levendig gehouden dankzij een aangenaam tempo.
Hetgene dat True Grit een beetje tekortdoet is het laatste gedeelte. Na het doodschieten van Chaney had het mogen stoppen van mij. De nachtelijke vlucht en vooral de 25 jaar later-scène hadden niet gemoeten.
Hailee Steinfeld doet het fantastisch als nieuwkomer. Ze schijnt ook perfect te weten wanneer ze moet zwijgen, toch ook niet onbelangrijk. Jeff Bridges is bij momenten heerlijk, maar soms ook over-the-top. Ik weet niet goed wat ik van hem moet denken.
De bijrollen zijn zowat allemaal vervangbaar. Matt Damon zie ik al niet zo graag bezig; Josh Brolin en Barry Pepper hebben een te kleine rol om echt goed beoordeeld te kunnen worden.
De Coenbroers weten een toch wel mooie western af te leveren. De meeste scènes zien er echt wel goed uit. Ook de kostumering zit wel snor.
Qua muziek is het ook wel te doen, tot de end credits verschijnen. Wat een gekrijs is me dat.
Een goeie western, maar het einde doet me twijfelen tussen een 3,5 en een 4. Ik ga uiteindelijk voor dat laatste aangezien True Grit een verademing is gezien het lage aanbod kwaliteitswesterns.
Gish
Geweldige western, mooi tempo, prachtige fotografie en een onderhoudend verhaal.
Bridges en Steinfeld (verfrissend talent) acteren erg sterk.
Erg jammer dat het einde bestond uit een scene die 25 jaar later speelde.
Storend en een overbodig. Foutje van de broers. Verder niets dan lof, het herzien meer dan waard.
Legan
Een film van de gebroeders Coen is altijd wel iets om naar uit te kijken, maar met True Grit slaan ze de plank nogal aardig mis. Zonder enige gêne wordt de kijker de ene na de andere wandelende cliché voorgeschoteld. Iets dat niet alleen in de personages en de ontwikkelingen terug is te zien, maar ook in de dialogen, de muziek en zelfs de geschoten plaatjes. Wat er dan nog rest is een, hoewel degelijk, erg simplistisch, oppervlakkig en eentonig werkje.
Enig lichtpuntje in de duisternis is dat de twee broertjes dit zelf ook hebben gerealiseerd aangezien hun volgende film nog op zich laat wachten.
Sergio Leone
Zonder enige gêne wordt de kijker de ene na de andere wandelende cliché voorgeschoteld. Iets dat niet alleen in de personages en de ontwikkelingen terug is te zien, maar ook in de geschoten plaatjes.
Een western met lelijke plaatjes zou inderdaad eens vernieuwend zijn.
NYSe
Ik denk dat Legan bedoeld dat hoewel True Grit een degelijke western is, de film ons weinig nieuws biedt dan datgene dat we al van het genre kennen.
Sergio Leone
Een western wordt gekenmerkt door mooie plaatjes. Dat dat 60 geleden zo al was, is dan maar zo. Ik heb specifiek vragen bij zijn kritiek op de geschoten plaatjes. Ik zie niet in waar de Coenbroers hier de mist in gegaan zouden kunnen zijn.
Fran
- 1953 berichten
Ik kijk eigenlijk nooit naar westerns omdat het niet mijn favoriete genre film is. Deze versie kon ik echter wel waarderen. Het lijkt me een hele geschikte film als je nog niet zo vaak naar een western heb gekeken.
Het gehele verhaal heb ik geboeid zitten bekijken. Het zakt nergens in. Dit komt mede door het tempo als door het sterkte acteerwerk van zowel Mattie als Cogburn. Ook zit er geregeld een humoristische ondertoon in het verhaal. Zoals ze bijvoorbeeld loopt te onderhandelen met die kantoenhandelaar die haar paarden heeft of hoe ze voor "Rooster" gekozen heeft. Dit gaf voor mij de film wel wat extra.
Jozz
Ik vond het allemaal een beetje oppervlakkig. Deze western voegt weinig toe aan wat we al kennen. OK... de dialogen zijn erg sterk en met name de vlotte smoel van Steinfeld verdient waardering, maar verder is het allemaal een beetje mager. Jeff Bridges en Matt Damon spelen leuk mee, maar ik vind hun rollen veel te simplistisch om indruk te maken.
Het tempo lag ook nog eens aan de lage kant, waardoor ik mijn aandacht er soms maar met moeite bij kon houden.
Ondanks al dit commentaar is de film in de basis niet slecht. Ik denk dat mijn hogere verwachtingen dan ook een grote rol spelen. Laat ik dan maar een voldoende geven, maar ook niet meer dan dat...
Gon1234
True Grit is een film met prachtige beelden en een boeiend verhaal!
Het grote pluspunt van True Grit is dan ook dat het er visueel echt top uit ziet! Wat ik ook erg leuk vind aan deze film is dat er veel gebeurt, en er boeiende uiteenlopende karakters in voor komen.
Wat ik wat minder vind aan deze film is dat het begin nogal langdradig en oninteressant is, en dat terwijl het einde nogal kort is. Ook ontbrak het bij mij aan een grote climax wanneer ze Chaney eindelijk gevonden hadden. Aan de ene kant was dit misschien wel wat realistischer, dat hij in een keer werd dood geschoten en het verhaal verder ging. maar hier had ik dan toch wel wat meer spektakel en spanning bij willen zien.
Ook vond ik de "25-jaar later" scène niet echt sterk. Ze wouden hiermee waarschijnlijk wat mysterie aan het verhaal toevoegen, waarin ze niet geslaagd zijn, het boeide me namelijk vrij weinig. Opzich is er niks mis mee om te laten zien hoe het is afgelopen, maar dat hadden ze wel op een wat boeiendere manier mogen doen.
Al met al een erg leuke een mooie film, die helaas aan het einde wat afzwakte. 3,5*
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Leuk tussendoortje van de Coens, met een komische Bridges, die een accent heeft ingeslikt en Steinfeld, die er onschuldig uitziet, maar het allerminst is.
Zoals ik van de gebroeders Coen gewend ben, wordt alles netjes en onderhoudend uitgelegd, met onopvallend, doch mooi camerawerk. Echter zijn ze, net als het trio, het spoor op een gegeven moment kwijt. Welke richting willen ze op? De komische? De dramatische? True Grit is een allegaartje. Een vermakelijke cocktail, waarvan je niet dronken wordt. Vandaar ook de term "tussendoortje". Het avontuur - de zoektocht naar Chany - belooft veel, maar kan het maar voor een klein deel waarmaken.
Gelukkig staan de Coens garant voor vermaak. De borg is veilig bij hen.
Kleine 3,5*
bredoo
Remake of geen remake.. dit is een erg leuke film. Goed acteerwerk en een vermakelijk verhaal. Leuk om een avondje voor thuis te blijven.
K. V.
Dankzij 2Be mochten we een tijdje geleden naar de avant-première van deze film. 'k had eigenlijk een beetje schrik voor deze film, want een western is nu niet direct m'n favoriete genre, maar gelukkig was de film veel meer dan een western.
De film is dus zeker geen typische western, maar ook drama en deels komedie. Het verhaal is niet zo moeilijk, maar wist toch de volledige speelduur te boeien.
De film moet het vooral van de cast hebben: Jeff Bridges, maar vooral het 14 jarige meisje speelde erg sterk en overtuigend. De film bevat ook redelijk veel humor (vooral dan door de dialogen) en de interactie tussen Jeff en het meisje.
'k had eigenlijk totaal geen verwachtingen bij deze film en zo is hij reuze meegevallen. 3:10 to Yuma had 'k een tijdje geleden ook gezien en daar past hij eigenlijk ook wel bij, al wordt er in True Grit misschien minder geschoten.
Of de vele oscarnominaties terecht zijn? Misschien niet echt. Het is absoluut geen slechte film, maar een echt waw gevoel had 'k nu ook niet, maar al bij al toch goed bevonden.
Noodless
Niet bepaald een geweldige western gezien de vele lovende kritieken. Is de film dan niet goed ?
Ik zou zeggen degelijk, maar ook niet meer dan dat. De cast doet het goed, al is de stem van Jeff Bridges soms een beetje irritant met als gevolg dat zijn rol wat lachwekkend overkomt.
Het verhaal is heel simpel, maar blijft ondanks de lange duur toch voldoende boeiend, dit dankzij toch wel de overtuigende cast. Veel actiemomenten moet de kijker niet verwachten, wat op zich geen noodzaak is. Het is meer een drama dan een western. 6/10
Breur
Op een brakke zondag gekeken. Sterke film, mooie beelden, leuke personages. De drie hoofdrolspelers leveren goed werk en de personages worden voldoende uitgediept. Persoonlijk naast 3:10 to Yuma een van de betere moderne westerns. 4*
El Loco
-That Chinamen is running them cheap shells on me again.
-I thought you gonna say the sun was in your eyes. That is to say, your Eye!
Een western gemaakt door de gebroeders Coen en een heerlijke cast met onder meer Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin en de debuterende Hailee Steinfeld. Meer is er toch niet nodig om een leuke film in elkaar te steken?
Ik ga niet beweren dat ik een Coen – kenner ben, maar ik weet wel dat er altijd plezier te beleven valt met hun films en dat is nu net iets minder. Leuk en vermakelijk is het nog wel, maar om nu te zeggen dat het speciaal, hoogstaand of verrassend is? Neen, dat is het jammer genoeg niet. Een jong meisje wil haar vermoorde vader wreken en doet daarbij beroep op een vreemde vogel, in dit geval een bezopen marshall, dus vernieuwend of origineel is het niet echt te noemen. De Coens wisten af en toe wel grappig uit de hoek te komen, zoals de scènes waar plots een maffe dokter met een berenvacht te voorschijn komt of de schietwedstrijd tussen Cogburn en Laboeuf, maar het was vooral dankzij Jeff Bridges dat het af en toe hilarisch werd. Anderzijds zijn ze er wel in geslaagd om een mooie westernsfeer neer te zetten met de uitgestrekte landschappen, maar vooral het moment dat het begon te sneeuwen in het bos was een visuele pracht. Van het laatste deel van de film (vanaf het moment dat Chaney in beeld komt) heb ik een dubbel gevoel aan over gehouden. De scène waar Cogburn de mannen van Ned Pepper neerschiet is zeker en vast niet verkeerd, maar absoluut geen scène dat boven de middelmaat ligt. Ook de scènes met Chaney en Mattie bovenop de berg waren erg voorspelbaar. Eerst komt Laboeuf Chaney neerslaan om Mattie te helpen en daarna krijgt hij een koekje van eigen deeg en vervolgens schiet het kleine meisje Chaney neer. Nergens echt verrassend of hoogstaand en veel te voorspelbaar.
Qua verhaal was het een kleine teleurstelling, maar soms kan dat verdoezeld worden door een ijzersterke cast en gelukkig is dat hier het geval. Zoals hierboven vermeld is een cast met Jeff Bridges, Matt Damon en Josh Brolin zeker de moeite waard, maar het was vooral de jonge Hailee Steinfeld die me wist te verbazen. Het feit alleen al dat ze uit 15.000 kandidaten is geselecteerd, is enorm straf, maar ze bewijst wel dat de die keuze meer dan terecht was. Geweldig om te zien hoe ze haar rol van eigenwijs en volhardend meisje hier neerzet, soms op het randje van een harde tante. Vooral in de scènes waar er gediscussieerd wordt, is ze erg goed op dreef, maar ook de zwempartij met het paard zet haar karakter nog eens extra in de verf. Zeker en vast een talentje waar we nog van zullen horen, maar daarnaast was er ook een oude rot uit het vak geweldig op dreef. Met name Jeff Bridges die hier de rol van ladderzatte marshall, Rooster Cogburn op zich neemt. De eerste kennismaking met zijn personage in de rechtbank was al meteen een shot in de roos. Ook de momenten waar hij straalbezopen van zijn paard sukkelt en stukken mais in de lucht gooit of wanneer hij twee kinderen van een veranda schopt, zijn werkelijk hilarisch. Zulke rollen zijn hem gewoon op het lijf geschreven. De rol van Matt Damon komt enkel goed tot zijn recht in combinatie met Jeff Bridges, zoals bij het onderlinge schietpartijtje of als er telkens weer ruzie wordt gemaakt over hoe goed ze wel niet zijn. Verder worden de resterende rollen wel lekker ingevuld door Josh Brolin en Barry Pepper.
Zeker en vast niet de beste film van de Coens, maar dat is ook niet moeilijk met films zoals The Big Lebowski en Fargo. True Grit kwam qua verhaal niet altijd even goed uit de verf, maar dankzij de cast was het toch best vermakelijk en genietbaar.
ibendb
Ik heb normaal gezien niks met de western, maar ik begaf mij vandaag even op onbekend terrein en ik keek een westernfilm.
True Grit is een spannende en boeiende film. Het verhaal is erg mooi verfilmd en de personages komen erg goed in beeld. Jeff Bridges zie ik altijd graag spelen. Hij heeft zo'n bad guy-stem. De film heeft mij erg positief verrast qua acteerwerk. Dat meisje Mattie, zij wordt erg goed neergezet. Een mooie 3,5*.
Humphrey
Een dijk van een film. Genieten geblazen met een sublieme Jeff Bridges. Waar blijven toch die andere heerlijke westerns anno 2012 ? 4*.
John Lee Hooker
Bijna alles is simpelweg gekopiërd van de versie uit 1968 met dezelfde handelingen zoals bijvoorbeeld het afsluiten van een schoorsteen om de ze uit te roken. Josh Brolin, Jeff Bridges, Matt Damon, Barry Pepper... veel bekende namen maar echt veel kunnen ze niet betekenen. Het bijdehante meisje was nog steeds reuze irritant en er was weinig verbetering in haar karakter. Wanneer een dochter wraak wil nemen op de moordenaar van haar vader hoeft dat naar mijn idee niet meteen te betekenen dat ze zich ook zo achterlijk gedraagt. Juist dit was een van de punten die Joel en Ethan hadden kunnen aanpassen. Daarbij wordt de muziek af en toe overdreven ingezet en is het einde erg slap en uitgerekt. De Coen brothers stellen me teleur met deze nutteloze en identieke remake.
jacobine_rodijk
Alles is simpelweg gekopiërd van de versie uit 1969 met dezelfde handelingen zoals bijvoorbeeld het afsluiten van een schoorsteen om de ze uit te roken.
't Is dan ook een adaptatie.
jacobine_rodijk
Een beetje van je eigen kruiden mag toch wel?
De Coen's hadden (n.a.v. verscheidene interviews) de 1969 adaptatie niet gezien, dus alle overeenkomsten - groot of klein - zijn incidenteel.
John Lee Hooker
Zo'n regelrechte overname vanuit het boek vind ik nooit echt veel waarde bevatten. Vreemd ook trouwens dat ze niet eerst hadden gecheckt of er al een verfilmde versie uit was gebracht.
Roger Thornhill
Volgens mij wisten ze wel dat er al een verfilming bestond, maar hadden ze die opzettelijk nooit bekeken omdat ze het boek "zuiver" wilden verfilmen en dus wilden voorkomen dat ze zouden worden beïnvloed door de eerdere film.
John Lee Hooker
Het is maar waar je voor kiest, ik ben in ieder geval niet echt gecharmeerd van het resultaat.
nakada
ZenZin
Voor een Western behoorlijk humoristisch.
14 jarig meisje is een toch wel een bijzonder element en zeker ook goed en geloofwaardig gespeeld.
Nergens saai - niet te sloom noch te snel- dus kijkt lekker weg.
Wereldschokkend is het verder allemaal niet natuurlijk.
John Lee Hooker
Nee dus. Als ze normaal had gereageerd en thuis was blijven huilen, dan was er geen boek of film geweest. Het verhaal bestaat bij de gratie van haar gedrag en keuzes.
Er zit ook nog wat tussen. Ze had absoluut niet thuis hoeven te blijven want dan was er inderdaad geen film overgebleven. Waarom moet dit meisje zich persé zo vervelend gedragen? Net alsof een 'normaal' mens zonder dat opvallende karakter geen wraak kan nemen?
danuz
Wat een geniale rol van Hailee Steinfeld
En wat een heerlijk kleurenpalet en costume design. Dat alleen al maakt de film voor mij makkelijk één van de beste Coen's. Daarnaast is er ook nog het vrij rechttoe rechtane verhaal dat op een fijn gezapig tempo wordt verteld. Fantastische film.

Geprezen western 'True Grit' van de Coen Brothers morgen te zien op televisie

Netflix verwijdert deze week nog tientallen films: dit zijn de best beoordeelde

Netflix verwijdert binnenkort onder meer 'The Matrix' en 'True Grit'

Deze films zijn afgelopen week toegevoegd aan Netflix

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008