Genre: Drama / Western
Met onder meer: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld en Matt Damon
Releasedatum: 10 februari 2011
Bekijk via SkyShowtime
Plot True Grit
"Punishment comes one way or another"
Nadat ze ziet hoe haar vader vermoord wordt door Tom Chaney besluit de 14-jarige Mattie Ross deze moordenaar te vangen. Ze huurt de taaiste U.S. marshall, J. "Rooster" Cogburn, om haar te helpen. Mattie staat erop dat ze meereist met Cogburn, wiens drinkgedrag, luiigheid en algemeen veroordelend karakter haar vertrouwen in hem niet vergroot. Tegen zijn wil reist ze met hem mee door de Indiaanse streken om Chany te zoeken. Ze worden bijgestaan door Texas Ranger LaBoeuf, die Chaney wil hebben voor andere doeleinden. Dit onwaarschijnlijk trio staat vele gevaren en verrassingen te wachten op hun reis.
Reuben J. "Rooster" Cogburn
Harold Parmalee
Yarnell Poindexter
Emmett Quincy
Repentant Condemned Man
Ik had eerder (half jaar geleden) de versie gezien uit 1969 met John Wayne. Een film die me best wist te overtuigen. Benieuwd dus naar deze remake (of nieuwe interpretatie van hetzelfde boek voor de muggenzifters...) door de Coen broertjes. Bekende acteurs, bekende crew achter de schermen, het zou toch moeten lukken...
True Grit houdt zich goed aan het verhaal en is daardoor toch wel een remake van het origineel uit 1969. Leuk voor het verhaal, maar niet voor figuren als de Coen broertjes waarvan we meer droge humor gewoon zijn. Jeff Bridges speelt dit soort figuren wel meer en kan het niveau van John Wayne niet evenaren. Matt Damon is dan wel beter, al blijft hij de grootste bijrol in deze film. Geen idee hoe Hailee Steinfeld aan haar nominatie voor beste vrouwelijke bijrol is gekomen (lijkt me toch meer een hoofdrol...) en als ik weer het vergelijk maak met de '69 versie is dit toch een mindere vertoning.
Het grootste mankement ligt eigenlijk bij de Coentjes die geen western kunnen maken. Ik mis de westernsfeer, het gouwe ouwe Wilde Westen. De locatie is er, wat paardjes, rondschietende in cowboy verklede mannen, ... maar 'western' is dit toch niet.
De film is nog wel leuk vanwege het verhaal en slecht is het uiteindelijk niet, maar als je voor de keuze staat: kijk de 1969 versie. Veel beter!
NYSe
Nou heb ik het boek niet gelezen en de versie uit 1969 niet gezien, maar waarom is het een remake als deze film zich 'goed aan het verhaal' houdt? Goed aan het verhaal van de roman?
Vergelijk met het met Casino Royale uit 1967 en 2006, beiden van hetzelfde boek maar qua verhaal een compleet andere invulling. Een echte remake is dat dus niet. Bij True Grit is het verhaal wel gerespecteerd en is het daarom evengoed een remake als een herinterpretatie van het zelfde boek.
NYSe
Tja, ben het daar niet helemaal mee eens, maar ik snap je punt. Interessant discussiepunt in ieder geval...
blackcat13
Interessante bewering daar, wat weerhield deze film ervan door jou als western gezien te worden dan? De meeste mensen denken bij 'western' aan de hete woestijn en oude haast in elkaar stortende dorpjes en stoere cowboys die problemen met hun blaffer oplossen. Zoals, de Clint Eastwood films en alle andere klassiekers. Deze film had wat mij betreft zeker wel de westernsfeer, alleen al door het personage van Jeff Bridges. Zijn ruige, keiharde, losbandige en onverschillige houding heeft het western gevoel helemaal, daarnaast hebben we daar de accenten en de typische western elementen. Daarnaast zag het er allemaal helemaal niet zo schoon, modern en gelikt uit als in bijvoorbeeld een western als 'Tombstone' of '3:10 to yuma'. Dus nogmaals, wat is dat westerngevoel precies dat jij hier mist? Ik vraag het uit pure nieuwsgierigheid
Moeilijk uit te leggen natuurlijk hoe westernsfeer moet aanvoelen....
Ik zal het anders zeggen, bij een film als C'era volta il west, Il Buono, il Brutto, il Cattivo, Rio Bravo, High Noon, Magnificent Seven etc heb je meer een mix van warme zon, open vlaktes, harde mannen, weinig woorden, oer-Amerikaanse tijden, jongeren die ofwel nog kind ofwel jong volwassen zijn (geen tussenweg), ...
Bridges is geen cowboy en Matt Damon is ook niet bepaald een harde Texas Ranger. Steinfeld oogt trouwens meer kinds dan Kim Darby uit het origineel. Die was een jonge dame die door wil en dank snel volwassen is geworden en haar mannetje staat. Steinfeld is gewoon een puber met een groot bakkes. En het jammere is dat de intro in deze film naratief wordt afgerammeld zodat die boefjes ook maar watjes ogen.
Awake78
Wist dat deze film goed was, maar niet dat ie zo goed was.
Heerlijk tempo, volgt wel een beetje de gebaande paden maar doet dat zeer geraffineerd. Alleen voor Jeff Bridges zou ik deze film al 4,5* geven, maar daar doe ik de film te weinig eer mee aan.
Mooie plaatjes, geluid en regie fantastisch. En liet mij nou de halve film denken dat Matt Damon Marky Mark Whalberg was
mar007
nou misschien moet ik toch nog een poging wagen,ik heb ongeveer een half uur gezien
en ben toen gaan zappen want ik vond het zo saai.
ik miste ook de sfeer zoals @film pegasus al aangaf.
jeff bridges is ook niet echt een acteur waar ik van hou.
ik hou van klassieke westerns en ik hou van stoere cowboy""s,westerns met pit.
@Awake78: Heb je het origineel al gezien?
Awake78
Nee (nog) niet. Weet wel van het bestaan af en zal eens kijken of ik hem ergens op de kop kan tikken. Ik wou nog zeggen als afsluitende zin (dacht ik vandaag aan):' het enige minpunt was dat ie nog wel wat langer had mogen duren, maar hij moet natuurlijk wel trouw blijven aan het origineel'.
Aanradertje dan? Zal ook eens kijken op die filmpagina....
Masterbrain
Het idee dat een 14 jarige begaafde meisje zo iets doet is mmm
...voor de rest genoten van begin tot eind. Hoedje Af
homerjay
Tegenvaller van de gebroeders Coen. Alhoewel ik het wel een aardige film vond had ik met matt damon, en jeff bridges en deze regisseurs een betere film verwacht. De film kabbelt rustig voort en kent amper een spanningsboog.
Demeter
Er zit ook nog wat tussen. Ze had absoluut niet thuis hoeven te blijven want dan was er inderdaad geen film overgebleven. Waarom moet dit meisje zich persé zo vervelend gedragen? Net alsof een 'normaal' mens zonder dat opvallende karakter geen wraak kan nemen?
Waarom noem je haar gedrag vervelend? Volgens mij deed ze niets anders dan goed voor zichzelf opkomen. Ik vond het juist vermakelijk hoe ze keer op keer veel oudere mannen op hun plek zette. Bovendien: hun reacties bewezen dat dat nodig was, want ze lieten geen kans onbenut om haar te weinig te betalen, niet mee te nemen, terug te laten keren, enzovoort. Zonder haar volhardendheid had ze Rooster in de eerste plaats al niet zover gekregen om met haar mee te gaan. Dus nee, een normaal meisje van 14 jaar, zonder zulk karakter, was het niet gelukt om wraak te nemen.
John Lee Hooker
Bijdehand en continu slim willen doen. Ja, je moet een bepaalde doorzettingsvermogen hebben maar ik vind haar net een politieagent.
I_extol_1994
Visueel prachtige maar wat verhaal betreft een lastige en saaie film.
missl
Verhaal is wel heel leuk. Typisch Coen, vermakelijk, grappig, goed geacteerd maar niet baanbrekend. Het kind is soms vervelend en bijdehand maar Bridges en Damon maken veel goed. Vermakelijk maar geen hoogvlieger.
Melvin Udall
Wat een heerlijke film. Veel meer comedy dan drama. Maakt eigenlijk niet zoveel uit in wat voor setting je het zet. De Coens kozen voor western maar Bridges had er in welke tijd dan ook een feestje van gemaakt. Alle bijrollen zijn goed ingevuld met Steinfeld als sterke nieuwkomer maar Bridges steelt de show, het neigt wel wat naar de dude maar ach. Meligheid alom!
Herzien op blu-ray, waar de film helemaal tot zijn recht komt: de landschappen en production design zien er fenomenaal en super gedetailleerd uit. Ook bij herziening blijft dit een sterke, zij het vrij conventionele western, althans, voor de gebroeders Coen. In de details zijn gelukkig genoeg maffe Coen-details te ontdekken.
Toontje G
Een aardige western met mooie rollen van de hoofdrolspelers. Er wordt geprobeerd een lekkere ouderwets trage western sfeer te creëren wat niet helemaal uit de verf komt maar ik vond hem al met al niet tegenvallen. Ik ben hem gaan kijken vanwege de hoge waarderingen die aan deze film gegeven werden en heb er absoluut geen spijt van.
Boneka
Heb eerst de versie uit 1969 gezien en nu dan eindelijk de versie uit 2010. Beeld en geluid zijn prima verzorgd. De kogels komen bijna je huiskamer in. Sfeer vond ik mooi, maar ik miste inderdaad dat echte western gevoel. Daarnaast speelt het kind veel te wijs voor haar leeftijd. Knap kind als je op je 14e al Latijns kent. En zeker in die tijd. Het begin was even worstelen (lees rommelig) en ik was dan ook blij dat we op zoek konden gaan naar de moordenaar. Qua spanning viel ie me een beetje tegen. 3:10 to Yuma vond ik persoonlijk een veel betere en spannender film uit 2007. Ook Jeff Bridges die zijn best doet valt niet te evenaren met John Wayne. Toch valt deze western zeker te pruimen. We zien prachtige plaatjes, en het geluid is dik in orde. Acteurs ontstijgen niet hun niveau, maar spelen aardig weg. Ik vond het origineel beter, maar de versie uit 2010 heeft wel een aardig einde met de grotscene. De laatste 5 minuten vond ik overbodig. We zien ineens een volwassen vrouw terug gaan naar haar roots. Pfff had voor mij niet gehoeven. En dan toch nog een kritiekpuntje. Op een gegeven moment waren ze het spoor kwijt. Hadden ze dan een spoor? Toch wel erg knap als je op goed geluk een "spoor" zoekt die er niet is. Althans dit werd helemaal niet in de film getoond. Jammer. Maar goed het beeld en geluid krikt de film aardig op en hij kijkt best lekker weg. Voldoende zonder uitschieters.
Goeie film waarin een jong meisje een marshall inhuurt om de moordenaar van haar vader te vinden. Een remake van de film uit 1969 die qua verhaal en personages nagenoeg identiek hieraan is. De film oogt wat realistischer en is, ondanks de humor, wat donkerder van toon. Jeff Bridges zet een goeie en vermakelijke rol neer, maar kan niet tippen aan John Wayne. Ditzelfde geldt voor Hailee Steinfeld.
Ducoz
Het einde van de film vond ik heel beknopt, te zelfs. Misschien dat er iets meer aandacht aan een mooie uitloop had moeten worden geschonken, inplaats van zo hak op de tak.
Ook vielen me de opeenvolging van shots tegen(tijdens het reizen bijvoorbeeld) waar amper een seconde aan wordt besteeds, infaded en direct weer uitfaded. Dat terwijl ze zo'n mooie omgeving als decor hebben.
LuukRamaker
- 2020 berichten
Samen met Open Range (2003), Broken Trail (2006) en The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) is dit toch wel één van de beste westerns van deze eeuw. Deze True Grit is een hele goede remake van de film uit 1969. Persoonlijk vind ik hem zelfs beter dan het origineel.
Vooral Heilee Steinfeld kwam overtuigend over als de wraakzuchtige Mattie Ross. Zij schakelt marshall Cogburn in. Een man met true grit. Cogburn strooit met oneliners, al kom je daar pas achter als je de ondertiteling leest. Prachtig hoe hij bijvoorbeeld steeds die LaBoeuf te kijk zet.
Waar we bij 3:10 to Yuma (2007) nog zagen dat het verhaal enigszins gewijzigd was t.o.v. de voorganger, zien we hier een film die over het algemeen vrij veel lijkt op de film waarop het gebaseerd is. Waarschijnlijk komt dat ook omdat er zo min mogelijk wil worden afgeweken van het boek, maar persoonlijk vind ik het sowieso een goede keus. Dat wat de film uit ’69 zo goed maakt (het verhaal) is overgenomen en het niveau van acteren (en dan doel ik vooral op de actrices in de rol van Mattie Ross) zorgt er voor dat de film zijn voorganger zelfs overstijgt.
"You must pay for everything in this world, in one way or another. There is nothing free, except the grace of God.”
zegmaarmaarten
Na mijn eerste ervaring met de Coen brothers, namelijk de geweldige film No Country For Old Men, viel deze film me toch wat tegen. Mooie beelden, een aardige sfeer, maar niet heel spannend. Aktie genoeg, maar niet meeslepend. Ik werd niet in het verhaal gezogen en ik kreeg er een Little house on the prairie gevoel bij. Wel de moeite waard, 3,5 sterren.
Ook deze gaat RTL5 weer om half 9 brengen, dus ook deze gaan ze censureren.
Jurado
Ook deze gaat RTL5 weer om half 9 brengen, dus ook deze gaan ze censureren.
Ach met al die reclame tussendoor is het sowieso een groot drama om lekker film te kijken.
Gewoon niet aan beginnen.
kuiponok
Echt één van de betere Western films van het laatste decennium, ook al zijn dat er maar weinig; te weinig vind ik persoonlijk en dat is jammer.
Heerlijk sfeertje, goed verhaal, prima cast en zéér goed acteerwerk ook van de jonge Hailee Steinfeld, chapeau bas!

Geprezen western 'True Grit' van de Coen Brothers morgen te zien op televisie

Netflix verwijdert deze week nog tientallen films: dit zijn de best beoordeelde

Netflix verwijdert binnenkort onder meer 'The Matrix' en 'True Grit'

Deze films zijn afgelopen week toegevoegd aan Netflix

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008