menu

Distance (2001)

mijn stem
3,64 (76)
76 stemmen

Japan
Drama
132 minuten

geregisseerd door Hirokazu Koreeda
met Iseya Yusuke, Terajima Susumu en Yui Natsukawa

Vier nabestaanden bezoeken de plaats waar hun geliefden, allen leden van dezelfde sekte, drie jaar geleden collectief zelfmoord pleegden. Op de afgelegen plek ontmoeten ze Koichi (Tadanobu Asano), een voormalig lid van de sekte. Hij blijkt de enige overlevende te zijn van de (zelf)moordpartij. Als de leden van de groep weer terug naar huis willen, is hun auto verdwenen. Ook Koichi's motor is weg. Noodgedwongen brengen ze samen een ongemakkelijke en confronterende nacht door op het terrein van de sekte.

zoeken in:
avatar van Ferdydurke
4,5
Met zijn sobere en ingetogen, haast documentaire registratie lijkt Koreeda inderdaad op afstand te blijven, maar dat is dan een... gepaste afstand. Hij laat zich ook niet verleiden tot al te veel poëzie, en in dit geval levert dat misschien wel een nog sterkere film op.

De ontroering, de emotie, ligt toch in de algemene situatie van mensen die door een afgrond van onbegrijpelijkheid gescheiden zijn van hen, die hun ooit zeer na leken te staan. Daar hoeven natuurlijk ook geen dikke strepen meer onder gezet te worden.

Maborosi behandelde in zekere zin hetzelfde thema, hoewel Koreeda zich daar iets meer poëzie permitteerde. Het één of ander heeft op zichzelf ook niet mijn voorkeur; het is maar net wat werkt.

Laatstgenoemde film maakte op mij persoonlijk zelfs nog iets meer indruk. Misschien wel omdat het daar om maar één persoon ging; terwijl we hier te maken hebben met maar liefst vijf personen. Dan gaat je inlevingsvermogen wat minder diep, misschien.

Aan de andere kant: in Distance kan worden uitgespeeld dat de protagonisten wel lotgenoten zijn, maar toch allemaal alleen zijn in het verwerken van hun verlies.

Hoe dan ook, in de score uitgedrukt is er voor mij geen verschil.

Meest memorabele scène wat mij betreft die van de vlucht van Koichi, waarbij ingezoomd wordt op de hem vanuit het bovenraam nastarende ‘zuster’, die hij eerder vergeefs heeft proberen te bewegen om samen weg te gaan. De totale vreemdheid van die blik, van een ‘bekende’ toch, waarin het verschil tussen mens en geestverschijning vervaagt: daar gaan de haren op m’n armen recht van overeind staan.

Overigens heb ik me gewaagd aan de prijzige R2-versie, en hoewel ik er vanwege deze film zeker geen spijt van heb, moet ik zeggen dat ik de beeldkwaliteit wel wat teleurstellend vond.

avatar van Mochizuki Rokuro
5,0
Nog even een reminder voor hen die het gemist hebben: Distance is morgen te zien in EYE in het kader van het Japanse tribute-programma MUBII: Distance in EYE.

Ik zal er zelf niet bij zijn, om even bij te komen van de nogal drukke Sint-week . Ik heb de film al tweemaal op doek gezien en daarnaast nog op DVD, maar toch: van harte aanbevolen!!

avatar van wibro
4,0
Van de films van Koreeda ben ik nooit enthousiast geweest gezien mijn lage waarderingen voor zijn films. Voor mij was dat een reden om zijn films voortaan maar te laten schieten. Dat ik Distance daarentegen toch ben gaan bekijken is omdat ie op nummer 1 staat van Mochizuki Rokuro’s toplijst van Japanse films. En laat die film nu juist een voltreffer zijn. Het duurde wel even voor ik er in kwam, maar op een gegeven moment liet die film mij niet meer los. De momenten tussen de nabestaanden bij het meer en de flashbacks van de nabestaanden met hun geliefden vóór zij zelfmoord pleegden maakten enorme indruk op mij. Dat de film niet voorzien was van een soundtrack werkte in deze film perfect. Zo was ik nog beter in staat met de nabestaanden mee te leven. Dat er verder geen verklaringen werden gegeven op het waarom van de handelingen van de sekteleden vond ik achteraf zeer goed gevonden. Je werd als toeschouwer nu gedwongen dat zelf maar proberen in te vullen. Daarom bleef deze film na afloop nog lang door mijn hoofd spoken.
Tja, misschien komt het voor mij dus toch nog goed met de films van Koreeda en ik ga binnenkort ook zeker zijn laatste film bekijken, After the Storm die op 16 maart in première gaat.

4.0*

avatar van Prinz
5,0
Na herziening verhoogd naar het maximum. Dit is een perfecte film, een balsem voor mijn hart. Alles klopt: het tempo, de tinten, de dialogen en de setting.

Melancholiek.

avatar van starbright boy
4,5
starbright boy (moderator)
Japanse Blu-Ray release. Volgens Amazon engels ondertiteld en regiovrij.

Ook After Life, Air Doll, Still Walking, Maborosi en Nobody Knows komen uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:49 uur

geplaatst: vandaag om 03:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.