• 9.378.044 stemmen

Met onder meer: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg en Erica Carlson

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 3 februari 2000

Plot Fucking Åmål

Åmål is een onooglijk provinciestadje waar nooit iets gebeurt en de jongeren zich te pletter vervelen. De 16-jarige, lesbische Agnes voelt zich eenzaam en slaagt er niet in een stabiele vriendenkring op te bouwen. Zelf kijkt ze vooral op naar haar klasgenote Elin die de jongens om haar vingers windt, maar ook daar op uitgekeken is geraakt. Agnes' wereld stort in wanneer uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te kunnen maken op haar oudere zus Jessica. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Er volgt een langzame toenadering tussen de twee.

avatar van krc 4ever

krc 4ever

goede, maar geen orginele film. Er zijn al honderden films gemaakt over van die problemen die zich op school voordoen. Het gene wat de film echt leuk maakt is het accent van de personages

avatar van otherfool

otherfool

krc 4ever schreef:

Mja, er zijn al honderden film gemaakt met ontploffende auto's, al honderden over sportteams en mil-joe-nen over relaties, maar toch vind ik Fucking Amal een zeer originele film. Eerlijk over haar onderwerp, zonder drukdoenerij... noem qua opzet, feeling, onderwerp eens 3 vergelijkbare? Ik ken ze niet...

• 11917 berichten

Otherfool, ik had het niet beter kunnen zeggen: klasse!

avatar van Ronnievb

Ronnievb

BlueJudaskiss schreef:

Otherfool, ik had het niet beter kunnen zeggen: klasse!

En bovendien is de film wel wat meer dan een film over wat problemen die zich op school voordoen. Zeer bijzondere film, ik heb zelden de 'tienercultuur' zo goed zien weergegeven. Alhoewel hij bij herziening wel een stukje minder indrukwekkend is, blijft het een topper.

krc 4ever schreef:
Het gene wat de film echt leuk maakt is het accent van de personages

Dat is geen accent maar een échte taal.

Een fucking goede film is dit trouwens. Mijn derde film van Moodysson en de tweede 5*.

Grappig, want eigenlijk is het een vrij simpele film, en het verhaal is ook niet eens zo bijzonder, maar toch weet ie stiekem een gevoelige snaar te raken bij me, waardoor de film dagen later nog steeds door mijn hoofd spookt.
Volgens mij snijden dagelijks ongelukkige tieners hun polsen door, maar toen Agnes een poging deed, leefde is zodanig mee, dat ik in mijn gedachten: "Niet doen!" zei. Ik was daadwerkelijk opgelucht toen Elin steentjes tegen het raam gooide, waardoor Agnes haar zelfmoordpoging afbrak.
Hoe hevig kun je in een film zitten, ik zat er helemaal in.
Ik had een zwaar slecht-aflopend einde verwacht, maar was verrast door het leuke einde. Dat mag ook wel weer eens.

Leuke film! Ook al vaak gezien en hij blijft leuk. De Zweedse taal vind ik sowieso leuk, en ik heb altijd zin om verliefd te zijn wanneer ik deze film zie!

avatar van Grip

Grip

Ik heb niet alle 20 pagina's hiervoor gelezen, maar is het iemand ook opgevallen dat Elin lichamelijk 'anders' is? Je ziet het haast niet, maar in sommige shots zie je dat ze anders gevormde armen en benen heeft, alsof ze een 'klein mens' (correctere term dan dwerg of lilliputter) is.

Als het zo is, maakt het deze film nóg bijzonderder!

En als het niet zo is, heb ik me hier belachelijk gemaakt

Hannibal

Agnes is volgens mij nog kleiner dan Elin. Het is mij in ieder geval niet opgevallen.

Misschien stond je breedbeeld tv niet helemaal goed afgesteld.

avatar van V

V

Berichten verplaatst naar Film > Cast en crew > Alexandra Dahlström

avatar van sydney

sydney

Hannibal schreef:

Ja, dit gevoel had ik ook. Dat is ook de kracht van de film denk ik. Het raakt ergens een gevoelige snaar, waardoor de film dagen in je hoofd blijft spoken. Ik heb een tijdje een website gehad over deze film... Mensen spraken steeds over hetzelfde soort gevoel en dezelfde uitwerking.

In veel gevallen kijk je een film, vind hem mooi, of niet mooi en je gaat verder. Op mijn forum schreven zich dagen nadat de film ergens op TV was geweest zich nog in, omdat ze niet konden stoppen met denken aan deze film.

En het happy einde past zo ontzettend bij deze film, ik zou mij geen unhappy einde kunnen voorstellen eigenlijk... Of het bij chocomeldrinken bleef, mag iedereen voor zich invullen.

sydney schreef:
Of het bij chocomeldrinken bleef, mag iedereen voor zich invullen.

En terwijl de film toch dagenlang in mijn hoofd rondspookte, had ik daar nog niet eens aan gedacht.
Damn....

avatar van sydney

sydney

Hannibal schreef:
Damn....

Yeah, right!

Op mijn website destijds werden diverse vervolgscenario's beschreven (zeer uiteenlopend trouwens). Dat is ook het mooie van deze film, dat het de verdere relationele band niet helemaal prijs geeft, omdat chocomel drinken niet echt iets verklapt over het verdere verloop. Mooi toch?

avatar van brookie

brookie

Ik heb deze film ooit een keer gezien en heb toen echt gewoon een week lang met deze film in mijn kop rondgelopen hij maakte echt heel veel indruk op mij.

damn dit is vreemd in poste dit bericht voordat ik de andere reacties las, het blijkt dat deze film op bijna iedereen dezelfde indrukwekkende uitwerking heeft Misschien een keer met zijn allen kijken en dan een praatgroepje oprichten

avatar van bloempotje

bloempotje

Deze film maakte me aan het huilen, en dat gebeurd bij mij niet snel! 2 prachtige meiden om te zien, goede film!

*Nientjah*

Wat een prachtige film! Blijft erg in mijn hoofd hangen. Het einde is een beetje een anticlimax, maar goed.

4,5 sterren.

*Nientjah*

weet iemand trouwens hoe dat liedje heet waarmee de film begint vlak nadat (of was het nou voordat?) Agnes op de computer typt dat ze op Elin verliefd is? het is een beetje rockachtig instrumentaal liedje met een soort catchy melodie erdoorheen op een synthesizer.

avatar van gotti

Weet niet of dit op chronologische volgorde staat (dacht het niet), maar wellicht wordt je er wat wijzer uit:

gotti schreef:

Thanks:)

*Nientjah*

hmm ja nu weet ik inderdaad welk liedje het is, maar hoe kom ik er nu aan? op ares kan ik hem niet vinden

*Nientjah*

Yes eindelijk heb ik het introliedje!

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Schitterende film, prachtig uitgewerkt. Je voelt ook echt mee met de jonge tieners, wat ik in andere films niet zo vaak heb.

avatar van Theatertje

Theatertje

bloempotje schreef:

Kan ik je enkel gelijk in geven, bloempotje! Ik heb ook traantjes gelaten om deze geweldige film. Ik had echt géén idee hoe ie zou aflopen...

avatar van Apster

Apster

Fucking Amal is een bijzondere film die het niet moet hebben van het simpele verhaal maar van de jonge acteurs en het gevoel dat de film je geeft. Ik voelde me gelijk weer een puber toen ik deze film zag. De drang naar aandacht, stiekem verliefd zijn, hormonen, feesten, zeiken tegen je ouders etc etc.

Echt een super leuke film, die mij weer deed terug verlangen naar de middelbare school, als je er op terug kijkt besef je pas hoe leuk het eigenlijk was.

Top 250 discussie verwijderd.

Theatertje schreef:

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

BlueJudaskiss schreef:

Vanmorgen per stom toeval de clip van het liedje 'Show me Love' van Robyn gezien, de titelsong. Ik krijg nooit kippenvel bij een liedje, maar dit is toch wel een nummer dat daar ernstig bij in de buurt komt...zo vaak gehoord dat ik echt hou van dit prachtige liedje.

Ik ook. Ik zag vandaag voor de eerste keer de film en ik vond dat echt een mooi nummer.

Wat de film zelf betreft, die raakte me wel wat minder. Ik vond dat er nogal wat met menselijke gevoelens gespeeld werd, zeker in het begin.

Toch blij van hem eens gezien te hebben, maar echt "pakkend" of "teder" vond ik hem niet. Misschien moet ik hem eerst nog eens laten bezinken, maar ik hou het bij *3*, goed maar ik ben er niet weg van.

• 11917 berichten

Waarom niet? Voor de verandering ben ik eens niet hatelijk, ik ben nu gewoon oprecht geinteresseerd. Misschien dat het me met een hele speech lukt om te zorgen dat je er wél weg van raakt

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Ik heb me in het begin wel geërgerd aan de brutale reactie van Agnes ten opzichte van dat meisje in die rolstoel. Ze kreeg een mooi verjaardagscadeau en in plaats van dank te betuigen reageerde ze bijzonder grof en kwetsend. Daardoor kreeg ik ook veel minder sympathie voor haar en kon ik voor de rest van de film niet meer echt meer met haar meeleven. Ondanks de kwaliteiten die de film wél heeft.

avatar van Hando

Hando

Mac Hammer Fan schreef:

Dat was inderdaad niet zo aardig. Maar gelukkig bood ze haar excuses aan, dus toen kon het er voor mij wel weer mee door.

Mac Hammer Fan schreef:

Je hebt het verkeerd begrepen. Dit is juist een prachtscene waarin Agnes eindelijk laat merken dat ze een hekel heeft aan de situatie waar ze in zit. Als je goed kijkt zag je ook dat Agnes en Josefine helemaal geen goede vriendinnen zijn: Agnes kwam in contact met Josefine omdat er verder helemaal niemand was. En dan zij maar. Later zie je ook hoe gemeen Josefine is tegen Agnes, ook met dingen te zeggen als 'ze is helemaal gestoord, ze raakte mijn heup aan', en in een goed blaadje te komen bij de populaire mensen van de school. En een mooi verjaardagscadeau...parfum? Agnes is geen parfummeisje, dat is Elin. Die is helemaal verrukt als ze wat van dat spul op mag doen. Het moment dat Josefine dat cadeau geeft straalt ook helemaal niets uit. Geen vriendschap, niets. Alleen maar een soort verplichting, omdat Agnes en Josefine niemand anders hebben.