• 9.377.963 stemmen

Met onder meer: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg en Erica Carlson

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 3 februari 2000

Plot Fucking Åmål

Åmål is een onooglijk provinciestadje waar nooit iets gebeurt en de jongeren zich te pletter vervelen. De 16-jarige, lesbische Agnes voelt zich eenzaam en slaagt er niet in een stabiele vriendenkring op te bouwen. Zelf kijkt ze vooral op naar haar klasgenote Elin die de jongens om haar vingers windt, maar ook daar op uitgekeken is geraakt. Agnes' wereld stort in wanneer uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te kunnen maken op haar oudere zus Jessica. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Er volgt een langzame toenadering tussen de twee.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

BlueJudaskiss schreef:

Je hebt het verkeerd begrepen. Dit is juist een prachtscene waarin Agnes eindelijk laat merken dat ze een hekel heeft aan de situatie waar ze in zit. Als je goed kijkt zag je ook dat Agnes en Josefine helemaal geen goede vriendinnen zijn: Agnes kwam in contact met Josefine omdat er verder helemaal niemand was. En dan zij maar. Later zie je ook hoe gemeen Josefine is tegen Agnes, ook met dingen te zeggen als 'ze is helemaal gestoord, ze raakte mijn heup aan', en in een goed blaadje te komen bij de populaire mensen van de school. En een mooi verjaardagscadeau...parfum? Agnes is geen parfummeisje, dat is Elin. Die is helemaal verrukt als ze wat van dat spul op mag doen. Het moment dat Josefine dat cadeau geeft straalt ook helemaal niets uit. Geen vriendschap, niets. Alleen maar een soort verplichting, omdat Agnes en Josefine niemand anders hebben.

Toch blijft het mijn principe: zelfs als je niets voor een persoon voelt, vermijd je kwetsende uitspraken. Ik stelde mij even in de plaats van Josefine, die ook geen vriendinnen had. Een fles parfum, als ze dit van haar eigen spaarcenten kocht, is toch niet niets. Ik denk persoonlijk dat ze meeleefde met Agnes, omdat ze geen vriendinnen had, en dat cadeautje op dat moment goed bedoeld was.

• 11917 berichten

Dan blijven wij het oneens. Ik kan me heel goed inleven in de situatie van Agnes. Maandenlang voel je je klote: je woont in een stom dorp, je bent een outsider, je hebt geen vrienden, en dan is er ook nog eens zo'n 'manke in een rolstoel'. Tuurlijk denk je dan op een gegeven moment wel: "Krijg ook allemaal de schijt!" en dan gebeurt er zoiets. En goed bedoeld? Nogmaals: ik vind het een erg fantasieloos cadeau, gekocht uit pure verplichting.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja, volgens mij heeft ze het niet eens zelf gekocht, en de wijze waarop het wordt gegeven verraad natuurlijk alles al.

niethie

Wat worden de kinderen, tieners in deze film toch op een, ongelofelijk echte manier neergezet zeg.

Ik weet nog, de eerste keer dat ik deze film bekeek, hoe ik ervan onder de indruk was, heb hem daarna nog vaak gekeken, en het blijft een fantastische film.

Het verhaal van twee meisjes, die in allerlei dingen elkaars tegenpolen lijken, maar uiteindelijk meer met elkaar gemeen hebben, dan dat ze zelf ooit gedacht hadden. De film barst van de prachtige en emotionele scenes, die gewoon zo ontzettend echt lijken. Geweldig geacteerd, door de twee ontzettend getalenteerde meisjes, die het ongetwijfeld heel ver gaan schoppen in de filmwereld. De film duurt niet lang, en op het eind vond ik het dan ook erg jammer, dat ie afgelopen was het.

Kortom een prachtige en eerlijke tienerfilm, met veelbelovende acteerprestaties, petje af.

avatar van Rik^

Rik^

Schitterende film. Erg indrukwekkend ook! Het vertaalt denk ik erg goed hoe moeilijk het wel niet is om voor je gevoelens uit te komen zonder dat je daar op nagekeken wordt.

avatar van Pure

Pure

Om even terug te komen op de bovenstaande berichten; sowieso vind ik Elin vele malen sympathieker overkomen als Agnes, zelfs als 'populair meisje van de school'.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Hannibal schreef:

Ik had een zwaar slecht-aflopend einde verwacht, maar was verrast door het leuke einde. Dat mag ook wel weer eens.

Helemaal mee eens.
Leuk en lekker onverwachts. Het muziekje erbij vond ik overigens wel weer minder.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Prachtig, prachtig, prachtig.

Moodyssons beste. Simpel verhaal, simpele personages, simpele muziek en het werkt ... fantastisch. Fucking Amal is puur en echt. Mooiste voorbeeld is misschien wel die vader, wat een held. Elke scene met hem is ontroerend. Zoals er in de gehele film overigens veel ontroerende momenten zitten.
De Moodyaanse cinematografie vind ik erg passend. Vooral mooie close-ups, die vaak heel subtiel veel meer laten zien dan een lange dialoog. Ook perfect werkt dat andere stijltrekje van Moodysson; de zeer aanwezige muziek.

Ondanks de delicate situaties vliegt de film vliegt nergens uit de bocht en dat alleen al is heel knap. De scene in het wc-hokje is bijvoorbeeld een prachtvondst. Geen betere en natuurlijkere manier om dit verhaal een 'happy-end' te geven. Maar gelukkig houdt het hier niet op. Hoeveel regisseurs zouden op dit punt de aftiteling instarten? Zo niet Moodysson. Hij voegt er nog een eigenlijk 'overbodige' maar daardoor onmisbare scene aan toe waarin chocolademelk wordt gedronken. Geweldig.

Ik ga hier gewoon 4,5* aan geven.

avatar van zwartexlola

zwartexlola

Ach, het zit vol met clichees, ik zou hem niet echt als 'werkelijkheid' bestempelen hoor.
Oké, het feit dat mensen die voor 'tzelfde geslacht iets voelen, taboe is, en sommige mensen zich daar niet makkelijk kunnen over uitspreken, is wel waar.
De scene dat ze vastzitten in de wc en daarna samen uit het wc-kotje gaan wilt dan ook letterlijk zeggen: buiten komen met je ware identiteit.

En ik vond het nogal overdreven opgezet, niet álle jongeren zuipen, gebruiken drugs...zoals zij.

Ik dacht dat Agnes een heel beschaafd verjaardagsfeestje had zonder drank en drugs.

Ik kan me trouwens niet herinneren dat er nou zo overdadig veel wordt gezopen en drugs wordt gebruikt in deze film.

• 11917 berichten

Op dat feestje waar Elin en Jessika heengaan wordt wat gedronken, en diezelfde twee zijn voorafgaand van dat feest op zoek naar medicijnen die voor drugs zouden kunnen doorgaan. Het drank-en drugsgebruik is in deze film zeer beschaafd. Die scene met de medicijnen-als-drugs-gebruiken vond ik trouwens wel schattig.

Ronnievb

Kortom: Een (naar mijn idee) realistische weergave van de hedendaagse jeugd. Ik ken namelijk genoeg kinderen van 15 die het maar wat stoer vinden om met een alcoholisch drankje gezien te worden.

Precies.

avatar van Floris22

Floris22

Het is zeker realistisch neergezet, veel situaties komen overeen met de 'echte' jeugd. En wat een verrassend maar geweldig einde. 4*

avatar van Danny2379

Danny2379

vond dit n hele geinige film en normaal vind ik films die in een andere taal zijn gesproken dan Engels juist heel irritant.

Maar bij deze film heb ik dat juist niet.

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Danny2379 schreef:

Maar bij deze film heb ik dat juist niet.

Ik vind dit ook een steengoede film, hij heeft me positief verrast, het thema is niet nieuw, maar de benadering vind ik erg leuk. Maar om het woord geinig te gebruiken... ik opteer voor uiterst onderhoudend.

* * * * dat zijn er vier.

Ronnievb

Prachtige film, onvoorstelbaar dat Moodysson hier zelf niet meer dan een doorsnee tienerdrama in zag. En wat een lef om bij je debuut een film te maken met voornamelijk kinderen zonder veel ervaring en zo apart geschoten (slechte beeldkwaliteit en veel 'rare' inzoommomenten).

Ook bij herziening blijft dit een feest op je scherm, zeer geslaagde film. Jammer dat we de hoofdrolspeelsters niet veel meer terug hebben gezien.

avatar van Willy Wonka

Willy Wonka

ik had meer van deze film verwacht, en het slaat nergens op dat Elin verliefd word op Agnes..:s

avatar van ralfsjam

ralfsjam

leuke film om naar te kijken. realistisch en ik denk dat er veel jongeren in deze schoenen staan. zeker weten eigenlijk. het leuke acteerwerk en de leuke en goede cast maakt het vermakelijk, ookal is het een vrij simpel schoolverhaaltje. leuk onderwerp en een simpel verhaal. acteerwerk maakte het voor mij aantrekkelijk om naar te kijken. een 3.5

een leuk klein aanradertje!

avatar van Danny2379

Danny2379

Couch Potato schreef:

Waar slaat dit nou weer op ?

Als ik t woord geinig wil gebruiken dan doe ik dat

Vond de film geinig.

Willy Wonka schreef:

De film probeert het te verklaren als een vorm van rebelsheid die toch meer om het lijf heeft dan ze denkt. Dat verklaart de auto-scene.

avatar van nicj

nicj

hele goede film. deze film een aantal jaren geleden voor het eerst gezien en tevens mij eerste lesbische film wat ik ooit had gezien en was erg onder de indruk. nog steeds behoort deze film tot 1 van mijn favoriete lesbische films. 5*

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Lesbische film?

nicj schreef:

Dit slaat echt nergens op wat je nu zegt, zo krijgen mensen echt foute ideen over deze film.

Ronnievb

Het tuinbroeken-gehalte in deze film is dan ook niet van de lucht.

avatar van nicj

nicj

niethie schreef:

hoezo zouden mensen een verkeerd beeld krijgen van die film door wat ik zeg????

nicj schreef:

hoezo zouden mensen een verkeerd beeld krijgen van die film door wat ik zeg????

Zoals jij het zegt zouden mensen nog wel eens kunnen gaan denken dat het een of andere lesbische seksfilm is (misschien een beetje vergezocht maar je weet maar nooit wat sommige er achter gaan zoeken).

Plus ik zou het persoonlijk nou niet echt een lesbisch film noemen.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Had me hier heel wat van voorgesteld. Viel vies tegen. Dit is weer zo'n film die je gezien moet hebben en niet vervelend mag vinden. Helaas, vond ik 'm oervervelend. Skippen deze hap en snel weer vergeten.

psycholamp schreef:

Dit is weer zo'n film die je gezien moet hebben en niet vervelend mag vinden.

Precies. De film vált simpelweg ook niet vervelend te vinden.

avatar van Knisper

Knisper

psycholamp schreef:

Kan je misschien ook aangeven wat je er vervelend aan vond?