• 9.376.124 stemmen

Neco z Alenky (1988)

Animatie / Fantasy | 86 minuten

Genre: Animatie / Fantasy

Alternatieve titel: Alice

Oorsprong: Tsjechoslowakije / Zwitserland / Verenigd Koninkrijk / West-Duitsland

Geregisseerd door: Jan Svankmajer

Met onder meer: Kristýna Kohoutová

Gesproken taal: Tsjechisch

Releasedatum: 26 maart 1989

Plot Neco z Alenky

"A film made for children… perhaps?"

Naar het gelijknamige boek van Lewis Carroll. Het boek dat aan Alice wordt voorgelezen interesseert haar niet en haar gedachten gaan naar elders. Op een rommelige zolder gooit ze steentjes in een kopje thee en ziet ze een groot wit konijn tot leven komen. Ze volgt hem tot in een tafel-la. Dan valt Alice in een diepe schacht. Beneden treft ze een kamer met een veel te kleine deur aan, waarachter het konijn in een tuin rondloopt.

avatar van Appeltje

Appeltje

Toen ik jong was keek ik deze film vaak...ik denk toch dat er veel mensen nachtmerries van krijgen! Niet echt voor kinderen geschikt, de poppen zijn veel te creepy.

Goed gemaakt en origineel bedacht (behalve dan dat het verhaal zelf heel bekend is, maar de verfilming vind ik origineel.)

avatar van The Eye

The Eye

Geniale, te bizarre film. Absoluut gaaf om te zien hoe iemand alle grenzen van de fantasie overschrijdt en zelfs de doorgewinterde absurdist weet te tarten!!! 5*

avatar van Seentje

Seentje

Die sokken en de skaletten enz waren echt onzin. En dat wandelende stuk vlees. Ik vind het een beetje raare kinderfilm. en slaapverwekkend

avatar van MiaMia

MiaMia

Helemaal met The Eye eens.

Wat mensen weleens willen vergeten is dat Lewis Caroll niet bedoeld had om een happy-happy-joy-joy verhaal te schrijven.

Alice in Wonderland is bijna een nachtmerrie; een absurdistisch avontuur in een slaap-waak toestand.

Disney heeft er een commercieel feelgoodproject van gemaakt dat menig kinderhartje terecht heeft gestolen. Maar hij heeft het verhaal vervormd, geboetseerd naar Disney standaarden.

Toch vind ik de benadering van Jan Svankmajer meesterlijk. Het bevat een sfeer dat ook in het originele boek zit. Duister, luguber, surrealistisch met een snufje humor en symboliek.

Het onderscheidt zich van de rest van de remakes; ik vind Neco z Alenky uniek.

Mia

avatar van Dopke

Dopke

Spijtig dat, gezien de stemmen bij al zijn films, zo weinig bekend zijn met de beste heer Svankmajer. Zijn 'shorts' zijn ook zeker de moeite waard.

Zijn shorts wel ja, kreeg bij deze film nog een kortfilm van een mannetje dat in een kleine kamer "gebouwd" wordt. Was tich keer beter dan de film.

Had op zich wel leuk kunnen zijn, zaten ook een pak aardige elementen in, maar de film wordt totaal verpest door enkele irritante stukjes.

Allereerst is er die voiceover, die echt gruwelijk is. Niet enkel is die stem vreselijk (zoals alle stemmen in de film), maar die mond close-ups sloegen nergens op. Ook aan het konijn heb ik me enorm gestoord. Telkens datzelfde zinnetje, horloge pakken ... pfffff. Visueel was het ook al absoluut niks. Manke shots en vuile kleuren.

En zelfs de stop-motion vond ik niet echt indrukwekkend, hoewel dat toch het punt is waar de film uiteindelijk heb best op scoort. Vond die stukjes dan ook een pak beter dan met de echte Alice.

Film die me flink tegenviel, had na conspirators toch een pak meer verwacht. 1*, jammer.

avatar van The Eye

The Eye

Dat van die voice-over had ik gezegd in m'n tip bij Spiklenci Slasti, daar moet je gewoon doorheen kijken. Welke film (en geen Tetsuo) heeft betere stop motion? Kan me wel indenken dat mensen deze film niet trekken, maar ik vond 'm super. met name het kaartspel aan het einde, totaal onverwacht en absurd gevonden

Waarom geen Tetsuo ?

Maar ik denk dat aan een Eraserhead, ouder Lynch materiaal (The Grandmother), en Svankmajer's eigen kortfilms.

danuz

Erg absurd filmpje, maar meer ook niet. Het raakte me nergens. Oké, de stopmotion was wel bijzonder, de beesten ook. Het had wel iets lekker absurdistisch. Maar ik werd echt gek van de oefen loze close-ups van de mond. Had totaal geen toegevoegde waarde aan de film.

Ook werd hij na pak weg 45 minuten erg eentonig. De gekheid was er vanaf en er bleef voor mij niet veel bijzonders meer aan over.

De short daarentegen was echt haast briljant. Prachtig laatste shot, waar de man in het kleine kamertje platgedrukt tegen het plafond wordt gefilmd. Echt heel erg mooi. Deed me overigens erg aan het werk van Tobias Schalken denken. Die heeft een keer een man onder een tafel laten hangen, en hierop heel vreemde belichting geplaatst. Erg interessant, mooi en creepy...

Ik kom dan uiteindelijk uit op 3,5*. Een film die zeker een herkijk verdient, alleen al om erachter te komen of dit nou gewoon pulp is, of dat er toch iets briljants achter schuilt

danuz

Toch een heel punt eraf. Zat de film door te kijken, en werd echt gek van die voice over met die close-up. Erg irritant. Nog steeds bijzonder en experimenteel. Dus 2,5* haalt het net..

avatar van aapjegiel

aapjegiel

zalig gefilmde film, zeer knap werk, soms even saai , maar veel punten voor het goede filmwerk

avatar van John Doe

John Doe

Onderhond schreef:

Ik moet toch maar een halfje van m'n beoordeling afhalen realiseer ik me nu ik dit lees. Heb me wel aan alles wat je zegt gestoord namelijk, op ''manke shots en vuile kleuren'' na tenminste. 3,5 ster dan maar. De korte films die ik gezien heb van 'm, overstijgen dat cijfer inderdaad al gauw. Dat neemt niet weg dat ik dit een machtig ritje vind. Het konijnenhol gaat best diep. Ik was zelf afgelopen week even ziek en deze film wist die nachtmerrie-achtige waangevoelens en -gedachtes een beetje terug te brengen, wat best tof is als een film dat kan doen.

avatar van 10_cent

10_cent

Ik ben wel benieuwd naar deze film. Weet iemand mischien waar ik deze kan huren ofzo?

avatar van Friac

Friac

Ik kan niet anders dan het een beetje krom vinden wanneer mensen kortfilms met langspeelfilms vergelijken. Akkoord, je kán dat vergelijken, maar hou er gewoon rekening mee dat gezien de langere speelduur een langspeelfilm veel meer kans kan maken op mogelijke fouten.

Aan deze film kleven een pak jeugdherinneringen. Toen ik een jaar of 7 was, werd deze film vertoond op de toenmalige BRT, als kinderfilm. Wat een bizarre keuze! Skeletten, vreemde voice-overs, vochtige kraakpanden,...'the stuff nightmares are made of'. Ik vind het na kijkbeurten op latere leeftijd nog steeds geen film die je op een zondagmiddag moet voorschotelen aan kleine kinderen.

De film vind ik wel erg intrigerend, en ik neem graag mijn hoed af voor de aparte visie en aanpak van Svankmajer. Net zoals het computerspel American McGee's Alice heeft Svankmajer Lewis Carroll's verhaal nóg grimmiger gemaakt: de kille omgeving van omgeploegde akkers, vochtige kamers in wat een groot kraakpand lijkt, de bewoners van Wonderland die skeletten zijn, een opgezet wit konijn, levende stukken rauw vlees, kakkerlakken,... De film bevat een duister sfeertje, maar bevat gelukkig ook wat momenten van humor: het slapstickmoment waarop Alice tegen een hark aanloopt en vooral dat ze telkens de knop van de lade afbreekt wanneer ze deze tracht te openen. De close-up van de lippen stoorde me niet echt, maar het was ook zeker en vast niet bevorderlijk voor de film: het is wel iets wat blijft hangen.

Het tempo van de film mocht iets hoger liggen. Ik hou van de duistere sfeer en de unieke visie van de film, maar toch had ik na een uur het gevoel dat het nét iets sneller kon gaan.

Een unieke film, waarvan ik enorm blij ben dat ik hem nog op VHS heb kunnen opnemen (want zonder internet kan je er blijkbaar niet aangeraken).

danuz

Inderdaad niet direct een film die ik aan kinderen zou voorschotelen. Aan de andere kant hebben deze kleine mensen wel een hoop fantasie en had ik deze film waarschijnlijk als klein jongetje stukken mooier gevonden. Want juist die donkere duistere sfeer ontbrak. Ik had te veel door dat het een experiment met poppen was, stop-motion tot dat het je neus uit komt.

avatar van marein

marein

Wat een fantastische film! Ik ben waarschijnlijk wel zeer bevooroordeeld vanwege het jeugdsentiment dat aan deze film kleeft. Hij werd vroeger in delen op tv vertoond in het kinderprogramma 'achterwerk in de kast' of iets dergelijks (ik weet niet meer helemaal zeker hoe dat programma heette...) Het was in iedergeval van de vpro (hoe kan het ook anders). Ik ben lang op zoek geweest naar deze film, ik had geen flauw idee hoe hij heette en al helemaal niet wie deze film gemaakt heeft. Toevallig kwam ik er vandaag achter op YouTube en ben ik gelijk op internet verder gaan neuzen. Ik moet deze film echt op DVD hebben, wat een meesterlijke film!

Inderdaad niet echt een film waarbij je denkt 'hey leuk, laat ik deze film eens aan mijn kinderen laten zien'. Maar aangezien ikzelf ook erg jong was toen ik deze film zag (en ik erg aangetrokken werd door deze film) valt dat allemaal wel mee denk ik.

avatar van lesamurai

lesamurai

marein schreef:

de film heeft een of andere ligubere kern. Het is een kinderverhaal maar de sfeer doet me een beetje denken aan een macabere horror.

Ik hou van Svankmajer. Prachtige film. Vroeger was ik er bang van. Kijk ook Otésanek. Even prachtig. Brilliant.

en het boek en lewis carroll zijn natuurlijk ook geniaal.

avatar van Olivier Smolders

Olivier Smolders

Geweldig; echt mijn favoriete van Svankmajer. Zijn werk is echt magisch en blijft me keer op keer boeien.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

10_cent schreef:

Nu verkrijgbaar op dvd, met de korte film Picknick mit Weismann als extra. Zie onder meer Bol.com.

Ook zijn andere titels Otesanek (met drie shorts als extra's), Faust (met twee shorts) en Conspirators of Pleasure (met als extra de korte film Jabberwocky) zijn inmiddels verkrijgbaar.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Jan Svankmajer is iemand die inderdaad zich beter met kortfilms bezig kan houden. Hij is sowieso ook zwak in acteursregie (zie ditzelfde manco ook in zijn Faust versie). Te weinig spanning & verhaal om anderhalf uur vol te krijgen, teveel herhalingen.

Alice bevat enkele superieure momenten, dat wel, zoals de belegering van het poppenhuis door enkele skeletachtige wezens, en het hierboven genoemde kaartspel.

Svankmajer is een virtuoos animatiefilmer en heeft een ondeugende creativiteit en zwartgallig gevoel voor humor, maar zijn shorts als The flat, Food, Darkness light darkness, Dimensions in dialogue zijn eindeloos beter en strakker.

avatar van nathalie22

nathalie22

Ik vond het een indrukwekkende film.
Je moet er maar opkomen dat dat konijn iedereen zijn hoofd er af knipt ???
een beest dat alice haar hoofd openhaalt om haar hersenen te koken???

Je moet idd wel openstaan voor dit soort van films.
Ben wel is benieuwd naar ander werk van hem.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Klopt het echt dat deze film zondag op tv komt?

avatar van namingway24

namingway24

Ja hij was zojuist op TV. En het was een vreemde trip. Het ontbreken van muziek was in het begin wel even wennen, maar na een tijdje had ik daar geen erg meer in. De stop motion effecten waren uitmuntend en het was gewoon een enerverende ervaring.

avatar van stephan73

stephan73

Jaren geleden was ik een enorme liefhebber van Svankmajer´s werk en had de meeste van zijn langere films dan ook op DVD, Nadat ik een heleboel DVDs weer had weggedaan (waaronder dus ook de DVD van Alice) ben ik hem een beetje uit het oog verloren.

Dus leuk dat hij weer eens op TV werd vertoond.

Met een verschrikkelijke nagesynchroniseerde voice-over en een te traag tempo, was deze herziening niet heel erg geslaagd.

De stop-motion zag er goed (maar rommelig) uit, en zal voor enkele kinderen die dit zouden zien wel voor wat nachtmeries zorgen (een veelvoud aan skeleten en kruipend vlees).

Svankmajer gaat zijn eigen weg met het verhaal van Alice, maar blijft wel bij belangrijke beelden hangen (Alice in het te kleine huisje, het thee feest en de croquet wedstrijd met de hartenvrouw).

Een aardige film, maar de scherpte van Faust en Conspirators of Pleasure mis ik enorm.

Een kleine 3*

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

stephan73 schreef:

Opvallend, ben zelf geen groot Svankmajer adept, maar dit was verreweg het beste dat ik van hem zag. Leuk, consistent (door de steeds terugkerende elementen zonder dat het vervelend werd zoals in Otesanek) en zeer trouw aan de geest (of fantasie) van Carroll. Tempo juist prima, met voldoende afwisseling in groot-klein transformaties, huisjes en grappige constructies en 'dieren'. Zonder Burton's versie gezien te hebben denk ik dat ik deze leuker vind. Het houtje-touwtje goed bij dit droomwereldje. Enkele hoogtpunten: rupssokken, de muis op het hoofd, de koets met dierenschedels.

De voice over was inderdaad niet leuk, maar ook in het Tsjecisch had dat niet veel meegeholpen. Die praat stukjes met de mond waren vervelend, vanaf het begin eigenlijk al, dus 100x dezelfde 'gimmick' was helemaal te veel van het goed 'zei het witte konijn', 'dacht Alice bij zichzelf' etc etc. Aaargh... Carice van Houten had beter moeten weten. En verder was die goedkope communistische look niet echt fijn voor je netvlies. Met wat meer sjeu en kleur had het er mooier uit kunnen zien.

Mijn dochtertje van anderhalf heeft het eerste half uur meegekeken ("konijn!") en daarna nog kleine stukjes (de sokken). Of er nachtmerries van komen moet tijdens het middagslaapje blijken, maar nu zit ze lekker te puzzelen en kleuren, dus ik denk dat het meevalt.

Deze Svankmajer kan nog wel eens het kinder-DVD plankje halen.

avatar van glimlicht

glimlicht

Mooie surrealistische film die niet echt een publiek lijkt te willen. Voor kinderen is dit in ieder geval iets te eng en vervreemdend. De beelden werken hypnotiserend op je in met behulp van herhaling. Groot pluspunt is de voice-over, ik vond deze totaal niet storend, tot tegenstelling van velen hier. Het was fijn om lange stiltes te hebben met af en toe wat begeleidend stuk tekst.

De ietwat lugubere beelden passen perfect bij de oorspronkelijke vertelling van Carrol. Zo zie ik het verhaal van Alice graag. Hier heeft ook duidelijk heel wat werk in gezeten, in plaats alleen maar CGI (Tim Burton versie).

Fijn werkje!

*4,0

avatar van ghost next door

ghost next door

Een van mijn favoriete (Tsjechische) surrealistische films.

Hoewel Alice in Wonderland over het algemeen als een kinderverhaal wordt beschouwd, is het al snel duidelijk dat deze film (visueel) erg donker is, en verre van kindvriendelijk.

Svankmajer verkent de nachtmerrie-achtige wereld die de bekende roman van Lewis Carroll bevat, en gaat hiermee een totaal andere weg in dan de andere aanpassingen van Alice in Wonderland (vooral gezien de meest bekende verfilming die gemaakt is op het hoogtepunt van Disney's macht).

Svankmajer richt zich op het ontwikkelen van scènes en beelden in plaats van een verhalende lijn en dialogen voor te dragen. Dit maakt deze bewerking van de roman veel interessanter dan de vorige (en latere), want terwijl Alice in haar eigen geest ('Wonderland') gevangen zit ontdekt ze een wereld van expliciete chaos, onlogica en angst — geschilderd op Svankmajer's sinistere manier.

Tot nu toe de meest aangrijpende verfilming van Carroll's verhaal.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Gizzmann schreef:

Klopt het echt dat deze film zondag op tv komt?

Vandaag dus wel, maar (natuurlijk! ) wel Ned. nagesynchroniseerd...