Genre: Horror / Drama
Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 3 februari 2011
Plot Black Swan
"The pressure of perfection."
Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Black Swan (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Galina / Little Swan
Madeline / Little Swan
Andrew / Suitor
Jessen0wnt
Bijzondere film. Ik vermeed altijd vroeger films over ballet en naar de top klimmen-films, maar Black Swan heeft het verschil gemaakt. Wit meets Zwart. Krachtig!
Met een beetje schaamte bekijk ik mijn eerste Darren, nooit echt aan toegekomen om de films te kijken, maar ik dacht: ik geef een recente film de kans om mij over te halen om meer van dit regie spel te bekijken. En ja hoor, Black Swan weet met een sterk staaltje regie een enorme indruk achter te laten. Als kijker zit je bijna op de lip van de hoofdpersoon, wat ik gek genoeg niet zo snel zou goed keuren, maar in deze film was het juist enorm krachtig. Je had echt een gevoel dat je meeliep, er naast stond, als een soort geest die in Nina's huid kruipt. De cast speelt lekker op elkaar in, nergens echt bijzondere acteer prestaties, de spanning en emoties zitten meer in de montage, vond ik. Vond Barbara Hershey wel erg goed spelen als geobsedeerde moeder!
Mooi en tegelijkertijd een beetje vies om de lichamelijke veranderingen, naar aanzien van haar psychische verandering te zien. Nare beelden, die nagels en vel trekken enzo, en natuurlijk de verandering in een zwarte zwaan was enorm mooi uitgewerkt.
Verder ben ik altijd een enorme voorstander van klassieke muziek, in combinatie met recente werken en nogal donkere films. Heerlijk, het voegt zoveel sfeer toe. Wellicht bewust gedaan door de voorstelling, maar alsnog!
Zeer sterke film die op een ander level spannend weet te zijn. Weet alleen niet of dit een memorabele film is, misschien over een maandje in de bioscoop zien om een echte kijkervaring te ervaren. Wellicht verhoging, maar tot nu een welverdiende 4 sterren. Black Swan heeft me in ieder geval over gehaald om Darren wat beter te willen leren kennen.
euroshopper
Interessant artikel die de film ziet als metafoor voor hoe de entertainment industrie omgaat met zijn sterren. Artikelen van deze site zijn vaak nogal conspiracy-achtig, maar toch leuk om te lezen.
Glacius
Inderdaad conspiracy-achtig, maar ik kan me aardig vinden in de beschrijving. Ook leuk om het stukje over GI Joe te checken overigens.
Guinness
Goede film waarvan ik vind dat de film het vooral van het tweede gedeelte moet hebben. De eerste 45 minuten vond ik af en toe iets aan de saaie kant maar het laatste gedeelte heeft dat meer dan goed gemaakt.
Over een tijdje nog maar eens keer kijken om te kijken of ik meer dingen ga begrijpen. Al kan ik me ook wel vinden in enkele theorieën die hier in dit topic worden besproken.
Trouwens nog iemand die toch geregeld aan Ricky (2009) moest denken tijdens deze film?
ralfsjam
68th Annual Golden Globe Awards
Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Drama
WINNER
Natalie Portman for Black Swan (2010)
Other Nominees:
Halle Berry for Frankie and Alice (2010)
Nicole Kidman for Rabbit Hole (2010)
Jennifer Lawrence for Winter's Bone (2010)
Michelle Williams for Blue Valentine (2010)
SnakeDoc
Wat ik me even afvraag, ... de ommekeer waardoor Nina de zwarte zwaan in haar zelf vind. Is dat de oorzaak van de drugs geweest?
Sjoerdow
Ik heb de volgende theorie:
Volgens mij heeft het te maken met de emoties die loskomen bij haar. Nina vecht haar hele leven al voor een kans om de rol te krijgen, en is perfectionistisch van aard, waardoor ze alle toeval wil uitsluiten. Ze gaat dus haar techniek perfectioneren, terwijl ze vergeet de emoties van de zwarte zwaan uit te stralen (Leroy wijst haar hierop). Wanneer ze dan helemaal in paniek raakt tijdens en voor de uitvoering, weet ze dat uit te beelden in haar bewegingen en wordt het dus een groot succes.
Dit heeft tevens te maken met haar masochistische gedrag; ze krabt zichzelf om emoties op te wekken. Wanneer ze dan een spiegelscherf in haar buik boort, zit ze op haar toppunt van emoties en straalt ze die uit.
maurice32
film nog niet gezien , maar sowieso al een goede regiseur .... binnenkort maar eens zien
SnakeDoc
Black Swan, een film met ballet. Ik heb niks, met ballet. Ik haat ballet! En dan toch wist deze film me ongekend te boeien. Een wonderschoon verhaal met een schitterende (iets te dunne) Natalie Portman die met haar rol bewijst bij de absolute top in Hollywood te horen.
De muziek van dhr. Tchaikovsky is wonderschoon en maakt het ballet bijzonder dragelijk om naar te kijken. Ook de liefdes scenes met hier en daar wat gevrij zijn voor mij als man totaal niet vervelend!
Het verloop van de film is met een beetje oplettendheid aan het begin behoorlijk te voorspelen, maar het interesseerde me eigenlijk geen reet. Al was de letterlijke transformatie in zwarte zwaan voor mij toch nog een kleine verrassing maar in de positieve zin van het woord!
De film blijft boeiend, elke minuten, elke scène.
Veel wordt er gespeculeerd over de betekenis van de film. Wat is waar en wat niet?
Daarom hier een kleine toelichting op het verhaal van mijn kant.
Nina is een onzeker, lief en integer meisje met alle kwaliteiten voor een witte zwaan. Haar nieuwe rol vraagt echter ook om een andere persoonlijke kant, namelijk één die past bij de zwarte zwaan. In Kunis ziet zij de perfecte zwarte zwaan. Ze raakt door haar geobsedeerd en vreest voor haar rol. Deze jaloesie haalt in Nina de zwarte zwaan naar boven. Beetje bij beetje is er niks meer van dat lieve, onzekere en integere meisje over. Tot dat ze het toneel op moet en in zichzelf zowel wit en zwart terug vindt. Nina heeft haar doel bereikt! Ze sterft, net als de zwaan in het verhaal. De gebeurtenissen in de film heeft zij beleeft op haar manier maar zijn in realiteit waarschijnlijk totaal anders gegaan. Dit alles had te maken met de transformatie en zoektocht naar haar zwarte kant.
Alleen de rol van Beth is voor mij nog een klein beetje onduidelijk. Ik denk dat haar het zelfde is overkomen als Nina, maar dat in haar te laat de zwarte zwaan naar boven is gekomen.
Black Swan is een zalige film waar je over kan blijven discussiëren. Film verplicht je eigenlijk tot een herziening. Dit gaat dan ook zeker gebeuren. Ik denk dat deze film op Blu-Ray nog het best tot zijn recht komt.
Na 2 nachtjes slapen besloten om deze film de eerste 4,5 van 2011 te geven! Hopen dat het gemiddelde onder die waanzinnig mooie poster op blijft lopen. Black Swan verdiend het!
Muchacho
Wow, ik moet zeggen: ik vind ballet best wel heel erg saai, maar deze film was echt leuk (op een soort van trieste manier dan). Goede acteurs, goed verhaal enzeu. Aanrader!
DiStefanO
Ongekende schoonheid. Zeer goed acteerwerk, met een uitstekend verhaal.
AANRADER!
wimnoot
Ik heb ook niks met ballet, maar Aronofski's films zijn nooit suf. Heb je andere films gezien van hem?
ace leader
Dit zier er echt heel suf uit als ik eerlijk mag zijn..
Wat een opmerking, zeg
. Eerst kijken, dan (suf) commentaar geven
Julie
Aronofsky is een topregisseur
hij deed super goed werk
natuurlijk met requiem for a dream
maar the fountain is ook subliem
Nathalie Portman heeft al bewezen dat ze een uiterst goede actrice is
Ik ga deze zeker bekijken!
Dit zier er echt heel suf uit als ik eerlijk mag zijn..
Je vergeet Tsjaikovski!
Laoslander
Aronofsky is back!
Wat een film met ballen zeg! Uitstekende prent die sfeervol en dreigend blijft zonder
te verzeilen in potsierlijke campy horrortaferelen. Uitstekende geraffineerde cinematografie
, zwart en wit wisselen elkaar symbolisch af.
Ik heb er van genoten! beestig goed.
wimnoot
Portland?
Je bedoelt Portman!
Montorsi
Ik dacht overigens dat je Tchaikovsky zo schrijft, ipv Tsjaikovski
Je schrijft het sowieso in het cyrillisch, dus het is maar hoe je de klanken overbrengt naar het latijnse schrift (afhankelijk van de taal).
MoFeDu
Ik dacht overigens dat je Tchaikovsky zo schrijft, ipv Tsjaikovski
Wordt allebei gebruikt, met Russisch weet je het nooit, zit er veel muziek van Tchaikovsky in dan?
SnakeDoc
Opzich aardig wat. Vooral op het einde in de finale gaat het goed los
MoFeDu
Nice, ben nu al helemaal benieuwd dan! Kan alleen maar geen goede versie vinden om te pindakazen, of hebben jullie hem allemaal in de bios gezien?
Jessen0wnt
gewoon met pindakaas gekeken
Prima versies te vinden, zelfs met subs! Maar eigenlijk spijt gehad, wel echt een bioscoop film als je het mij vraagt!

Psychologische thriller 'Black Swan' is sinds kort te streamen via Disney+: 'Zelden zo gegrepen'

Absurde horrorfilm 'The Substance' is een hype: kijk deze 3 films als je de smaak te pakken hebt

Geprezen thriller 'Black Swan' met Natalie Portman en Mila Kunis vanavond te zien op televisie

Geprezen thriller 'Black Swan' van Darren Aronofsky morgenavond op Paramount Network

Into the Wild

Donnie Darko
Drama / Mystery, 2001

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
new york citydansencompetitieseksdanserobsessieparanoianachtmerriehallucinatieballet dancerkrankzinnigheidballetvrouwelijke hoofdrolspelerpsychologische thrillerangstheartbreakgeestesziektekrankzinnigheidpsychological horrormacabrereality vs fantasyswan lake ballerinastage performance mysteriousaggressiveself-harmcomplexmoeder dochter relatieself destructivenesstheater provocativesuspensefulintensepointe shoes antagonisticdistressingexhilaratedfrightened