• 9.377.278 stemmen

Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Black Swan

"The pressure of perfection."

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Nina Sayers / The Swan Queen

Galina / Little Swan

Madeline / Little Swan

Andrew / Suitor

Jessen0wnt schreef:

gewoon met pindakaas gekeken Prima versies te vinden, zelfs met subs! Maar eigenlijk spijt gehad, wel echt een bioscoop film als je het mij vraagt!

Heb hem ook op de pindakaas manier gekeken. Bijzonder goede kwaliteit en subs. Maar deze staat op het Blu-Ray Wish lijstje inmiddels

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Ja, ga deze ook zeker aanschaffen.

avatar van Laoslander

Laoslander

ballet met ballen zeg ik u!

avatar van Revolt

Revolt

Ik hoop alleen maar dat ik de bioscoop ga halen

avatar van IGarance

IGarance

Uitstekend gespeelde rol van Portman inderdaad een bioscoopfilm

avatar van Knisper

Knisper

Bij het aankondigen van deze film hield ik eigenlijk al meteen mijn hart vast. Want ondanks dat ik The Wrestler niet heb gezien, kreeg ik de indruk dat Aronofsky een knieval naar de commercie had gemaakt (ondersteund doordat hij sterk gelinkt werd aan een superheldenfilm). Natalie Portman heb ik altijd al een hekel aan gehad, maar toch begon het te kriebelen en niet onterecht. Black Swan is namelijk gewoon een film zonder concessies, waar Aronofsky weliswaar een andere stijl hanteert dan vroeger, maar echt toegankelijker wordt het er niet van.

Aronofsky heeft bij Black Swan gekozen voor de dicht-op-de-huid-benadering. Elke scène (correct me if I'm wrong) bevat Nina (Natalie Portman) en dit is dan ook haar verhaal, vanuit haar point of view. Denk qua stijl dan bijvoorbeeld aan een film als Keane en dan kom je al heel dichtbij.

Black Swan is vooral verstikkend, heel erg verstikkend. Vanaf seconde een is duidelijk dat Nina niet goed in haar vel zit, dat er iets mis is en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat samenstort. Dit is geen 'rise and fall'-film, maar een 'fall and fall and fall', met een steeds grotere snelheid. Daar staat dan wel weer tegenover dat de strijd van Nina om ook de 'Black Swan' te beheersen, tegelijkertijd met de miserie ook progressie brengt.

Ik zie dat veel mensen zich bezig houden met wat er werkelijk precies gebeurt, maar dat lijkt me, zeker gezien het feit dat het perspectief bij iemand met hevige psychische problemen ligt, nogal natte-vinger-werk. Hoe verder in de film, hoe meer waanbeelden ontstaan; dat kan je dan ook maar beter accepteren.

In eerste instantie vond ik de film iets te pompeus en grotesk, maar eigenlijk past dat bij nader inzien goed bij het thema en Aronofsky. Goede film dus. En ja, Portman, zoals al van de poster afstraalt, is dit haar beste rol en zal ze hier ook nooit overheen komen.

avatar van wimnoot

wimnoot

Knisper schreef:

een knieval naar de commercie had

Hij lijkt zijn films toch wel goed af te wisselen. Na Pi kwam Requim for a Dream en na The Fountain kwam The Wrestler, dus een lastige film gevolgd door een wat makkelijkere. Persoonlijk geniet ik meer van zijn makkelijkere films, bij Pi en The Fountain verlies ik iedere keer het plot.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Vind The Wrestler veruit zijn beste film zelfs. Ondanks dat die film wel toegankelijker is dan zijn voorgaande werk kan ik het absoluut geen knieval noemen.

Weet niet zo precies wat ik hier van moet verwachten, spreekt me wel wat minder aan dan The Wrestler.

avatar van Fortune

Fortune

Ik vind deze best wel veel op The Wrestler lijken alleen dan nog met hallucinaties en andere ongein.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Ga hem sowieso nog wel een keer kijken.

SnakeDoc

Ik vind hem eigenlijk op geen één van zijn films lijken! Tenminste ... ik heb The Wrestler, Pi & Requim gezien en kan niet echt een link maken.

Vind dit zijn beste werkje. Kijken of ik daar na volgende week nog zo over denk, want ik kan tniet laten deze nog een keer in de bios te zien.

avatar van Reinbo

Knisper schreef:

Bij het aankondigen van deze film hield ik eigenlijk al meteen mijn hart vast. Want ondanks dat ik The Wrestler niet heb gezien, kreeg ik de indruk dat Aronofsky een knieval naar de commercie had gemaakt (ondersteund doordat hij sterk gelinkt werd aan een superheldenfilm). .

Wat een rare gedachtengang. Het is ook duidelijk dat je The Wrestler niet gezien hebt. De film geeft in alles zo'n beetje het tegenovergestelde dan wat de commercie van een regisseur of film verlangt. Qua stijl nog compromieloser dan Black Swan, die wel dezelfde dicht op de huid benadering heeft.

avatar van Knisper

Knisper

Ik zeg toch ook dat ik van berichten over die film die indruk kreeg en dat dat verder eigenlijk nergens op gebaseerd was?

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Gevoelsmatig hadden meer dat gevoel denk ik.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Potverdorie! In de IFFR special van de krant staat een stuk over Black Swan, waar ik vol interesse aan begon. Alleen stond er al in de eerste alinea het volgende:

Maar The Wrestler en Black Swan zijn zonder meer zeer nauw verbonden, op allerlei manieren. Ze eindigen met een soortgelijke scène, waarin iemand letterlijk neerstort.

Waar slaat dat nou weer op!? Omdat ik The Wrestler heb gezien, kan ik al snel raden hoe Black Swan gaat eindigen. Dus als iemand mij even vertelt dat het eigenlijk heel anders is, dan kan ik met een gerust hart weer vol spanning wachten op de film. Overigens, die komt ook in de gewone grote bioscopen neem ik aan? Toch niet alleen IFFR/filmhuizen?

avatar van Awake78

Awake78

Wel veel Oscarnominaties, stuk of 5,6? Kan niet wachten om deze te zien. Hoop dat het terecht is.

avatar van Musicer

Musicer

^^Vijf

Geen voor Mila Kunis, maar was enigzins wel te verwachten. Natalie Portman ftw!

avatar van wimnoot

wimnoot

AddictedToMovies schreef:

Dat is wel erg dom van die krant, maar de film heeft veel meer te bieden dan het enigzins voorspelbare einde.

avatar van Fabian123

Fabian123

AddictedToMovies schreef:

Wel dom inderdaad, maar ik zal je proberen gerust te stellen:
Het 'neerstort'-gedeelte hoort bij het Zwanenmeer, het balletstuk dat wordt uitgevoerd in de laatste scène. De climax van het stuk is bekend, dus in principe zou je dat van tevoren ook kunnen weten. Maar in de film werkt het anders, en bovendien kan het op verschillende manieren worden opgevat, die je alleen doorkrijgt als je alles hebt gezien, dus: ga hem zien .

Het feit dat ze 'neerstort' vind ik dus geen echte spoiler, maar het was niet nodig om dat in het krantje te zetten inderdaad.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Kan ik die spoiler nou lezen of niet? Ik denk dat ik maar gewoon ga proberen mijn hoofd leeg te maken voor de film, om zo vers mogelijk te beginnen. Tenminste in hoeverre dat mogelijk is.

Nakkie13

Ik weet al veel te veel van de film na de twee trailers.

Nog een dikke week wachten en dan op naar de Bios.

avatar van synec

synec

Prijs jezelf gelukkig, Belgie mag nog wachten tot 3 maart

Nakkie13 schreef:

Ik weet al veel te veel van de film na de twee trailers.

Nog een dikke week wachten en dan op naar de Bios.

Verwacht ook geen film vol verrassingen. Misschien is ie zelfs voorspelbaar maar daarom niet minder mooi en interessant!

Maakt me geen poep uit.

Ik vind dat er te veel nadruk wordt gelegd op plotwendingen in films.

Bijna geen enkele film in mijn top10 is afhankelijk van plotwendingen.

Een film die staat op plotwendingen is de eerste keer leuk en verrassend, maar het succes van een film op de lange termijn wordt niet gegarandeerd op een verrassing of twee, daar moet een film echt meer voor in huis hebben.

En ik hoop dat Black Swan dat in huis heeft.

avatar van Barbarella

Barbarella

Wat een geweldige film!

Ik heb nog niet eerder een film van deze regisseur gezien, maar wou de film zien vanwege zijn dans. Ik wist ook niet meer dan dat er gedanst werd van te voren.

Het verhaal sleepte me al snel mee, meerdere momenten heb ik getwijfeld of ik de film wel alleen af durfde te kijken. De psychoses zorgde ervoor dat het ook onvoorspelbaar en meeslepend bleef.

Groots acteer werk, prachtig en angstaanjagend verhaal!

synec schreef:

Prijs jezelf gelukkig, Belgie mag nog wachten tot 3 maart

Sterkte, anders gewoon even de grens over.

avatar van gmx

gmx

Nog steeds geen DVD release datum bekend, jammer, zit hier toch wel op te wachten !

avatar van mcdaktari

mcdaktari

je hebt toch een pc

avatar van Wouter

gmx schreef:

Draait vanaf volgende week...

avatar van Reinbo

Zou m ook zeker in de bios gaan zien. Prachtige film, zeker in het groot.