Genre: Horror / Drama
Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 3 februari 2011
Plot Black Swan
"The pressure of perfection."
Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Black Swan (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Galina / Little Swan
Madeline / Little Swan
Andrew / Suitor
john mcclane 2
het thema krankzinnigheid en waanzin hebben mij altijd geboeid.
maar helaas is dit geen waanzinnige goeie film.
waarschijnlijk hebben echte ballet liefhebbers hier meer "feeling" mee.
en nog meer mensen gezien de grote score hier.
maar mij deed het nix.
Dreiecke
... Ik ben denk ik echter de enige die deze film vindt lijden aan style over substance. Is dit nou echt zo goed als iedereen zegt dat het is? Dat deze film zoveel Oscars heeft gewonnen vind ik dan ook niet meer dan onterecht, maar ja als een film veel commotie veroorzaakt en veel mensen de hemel in prezen dan komt dit vaak voor.
In ieder geval vind ik het sterk dat je geen idee hebt wat fantasie en realiteit is.
Als Nina bv de choreograaf Lily ziet 'nemen' tegen het bureau is het volgens mij gewoon Nina zelf die daar ligt, wat zij niet kan of wil verantwoorden aan zichzelf.
En zo zijn veel scenes die in twijfel trekken wat realiteit is. Zie ook alle comments en discussies over de diverse uitleggingen.
congo
Natuurlijk wel. Dat is juist een van de meest belangrijkste illusies bij deze film.
martijn011
- 2034 berichten
Na herziening op Blu-Ray totaal gepakt door de film. De eerste keer dat ik deze film zag vond ik Natalie Portman een zeer indrukwekkende rol neerzetten, maar vond ik het verhaal wat vaag. Ruim een jaar later zette ik deze film weer op en nu werd ik volkomen gegrepen door het verhaal en zat ik voornamelijk de laatste twintig minuten op het puntje van m'n stoel ademloos te kijken.
Na het lezen van het incestverhaal is de film nog duidelijker geworden en kan ik me prima vinden in die verklaring. Sommige dingen waren me opgevallen, andere weer niet. Gelukkig is dat een prima reden voor een nieuwe kijkbeurt want daar kan ik eigenlijk niet lang genoeg op wachten.
Dankzij een uitstekende Portman, fantastische muziek, geweldig camerawerk en de hand van Aranofsky verhoog ik de film met maarliefst anderhalve ster naar vierenhalve ster.
Wie weet na volgende herziening de volle vijf punten, wat ik zeker niet uitsluit!
Topper!
Bij de derde kijkbeurt werkte ook bij mij alles veel beter. Ik stoorde me niet meer aan de geloofwaardigheid van bepaalde karakters, maar keek vooral naar de stilering, cinematografie en thema's. Nu zag ik er wel het meesterwerk, over de onzekere ballerina die langzaam aan de druk onderdoor gaat, in. Alles is enorm mooi gestileerd en geschoten. De film ziet er op blu ray fenominaal mooi uit, maar ook het geluid viel enorm op. Een prachtige mix, die de toeschouwer regelmatig aanwezig maakt in de zaal.
Efin, alles viel op zijn plek en ik was overdonderd door de schoonheid van de film. Verhoging naar een dikke 4,5*
bunzing
Wat een wazige bak ellende.Ik hou best van een beetje puzzelen(mullholland dr. b.v.)maar dit is toch echt alleen een geschikte film voor ballerina`s en nichten.
Niet spannend en geen boeiend verhaal.
NYSe
Vreemd. Kon de film goed waarderen maar schaar mezelf niet onder één van die groepen.
SimonV
Mooi vormgegeven film waarbij camerawerk, geluidseffecten en muziek perfect zijn. Verhaal vind ik iets minder, maar het blijft je wel boeien, zeker omdat sommige voorspelbaarheden niet gebeuren.
qwertzu
Niet spannend en geen boeiend verhaal.
Nou heb jaren aan ballet gedaan, maar vond dit een zeldzaam slechte film hoor, dus zelfs die doelgroep vind het niets haha
Ik ben 10 jaar medewerker geweest (nog steeds trouwens) bij een dansgroep en zowel ik als de dansers vinden dit wel een geweldige film. De doelgroep vind het dus zeker niet slecht. En Black Swan is ook niet zomaar een dansfilm die enkel voor die doelgroep bedoeld is. Dit gaat vooral over passie en gedrevenheid dan over ballet op zich.
P.S.: en ik ben ik nicht trouwens
Jelleekok
Het is in het begin een wazige film. Je krijgt een kijkje in het leven van een meisje dat totaal geobsedeerd is door haar ballet rol. Ze gaat zo ver in haar rol op dat ze er helemaal in door draait. Het is krankzinnige film met een goed verhaal, alleen ik vond het eerste halfuur niet sterk. Voor de niet-ballet mensen onder ons geldt dit hetzelfde denk ik. Daarna krijg je een beter beeld van de film in kom je tot inzien dat het een heel goede film is, waarin alles op zijn plaats valt.
****
congo
****
Sorry hoor, behalve van gewoon de spanning en het intrigerende verhaal heb ik ook erg genoten van de choreografie. Erg sterk (vooral op de 1ste helft van de film).
sinterklaas
Weer een erg bijzondere film van Aronofsky. In het begin lijkt het wel een beetje aan de saaie kant maar dat word wel al snel van de baan geveegd. Nathalie Portman is ook alweer geweldig als nogal eigenwijze maar onzekere balletdanser Nina. Ook Vincent Cassel was weer een kei als perfectionistische dansleraar. Black Swan is een soort van mentale thriller dat er doelt op het perfectie en de gevolgen ervan. Nina blijft rotzooien met haarzelf om de beste danser te worden en word daarmee ook onder druk gezet en gemanipuleerd door Leroy. Wat haar ook mentaal naar de afgrond drijft en dat word in de film ook eerst erg subtiel en nogal pijnlijk vertoond en het laatste halfuur begint de film een beetje tegen het horror gehalte te leunen, wanneer de hallucinaties van Nina alleen maar erger worden. De sfeer wil ook nog wel eens erg donker zijn en grijpt je mee. Ook de hele commotie en verhaal rond Nina en haar concurrent Lily is erg aangrijpend.
Hier schetst Aranofsky dus weer een film neer met de ingredienten die we alleen van hem kennen. Hij wil ook opvallend vaak de mentale en geestelijke raakvlakken op een pijnlijke manier weergeven. Wat dat betreft is dat hem met deze film ook gelukt.
Aanrader voor (niet) perfectionisten!
nclo
Ik heb hem net binnengehaald, als ik de reacties zo kijk zie ik alleen van de mensen die een positief gevoel erbij hebben ook goede argumenten waarom, dus ik denk dat ik er wel veel van zal verwachten.
tattoobob
Bij deze een verdiende oscar!!
Dat kan je niet bij alle films zeggen
Marcel Mol
Schitterend meesterwerk die vanf het begin tot het eind blijft boeien.
seantogood
Prachtige Drama/thriller echt gewoon goed!
Geniale acteerwerk van Natalie Portman en Mila Kunis.
Daarnaast is de regie erg sterk. Cinematografisch zit het goed in elkaar, maar de camera kwaliteit kan beter.
De muziek is erg goed en meeslepend.
Maar wat is het visueel sterk.
Helemaal top!
Zeker een aanrader!!
nclo
Erg aangrijpende film zoals een echte Aranofsky beaamt. Wanneer je ermee klaar bent lijkt het wel alsof je een baksteen op je achterhoofd is gevallen. Je bent ff de weg kwijt en dan zeg je: wow. Dat gevoel overheerste tenminste bij mij.
Het verhaal verteld een doodgewoon meisje (Nina) dat in een zeer asociale wereld is beland en als enige houvast haar moeder heeft. Zij is niet in staat haar borst vooruit te zetten en te roepen wat zij ervan vindt. Dat wordt van haar wel gevraagd als zij de rol voor de zwarte zwaan tot haar wil nemen. Dan komt zij Lily tegen. Zij is alles wat zij niet is, brutaal maar nuchter en bovendien kan ze ook nog eens fantastisch dansen. Zij is haar grootste concurrent voor die rol en het mond uit tot een soort psychologische oorlog. Uiteindelijk krijgt Nina de rol maar moet er wel een behoorlijke prijs voor betalen. Met andere woorden: ze heeft de slag gewonnen, maar de oorlog verloren.
Een film waar Aranofsky zijn kijker een vraag stelt: hoe ver wil je gaan om je doel te bereiken. Nina vroeg zich dat niet af en dat koste uiteindelijk haar leven en vanuit een bepaald standpunt ook die van haar moeder.
Een zeer zenuwslopend verhaal waar vanaf het begin de sfeer er al goed in zat. Echt een top film van Aranofsky, die hier maar weer laat zien dat hij een genius is in zijn vak.
Trouwens: Mila Kunis wordt door haar mooie uiterlijk en haar tiener-sterren imago onterecht toegewezen aan de kant van de acteurs/actrices die alleen door hun uiterlijk zo groot zijn geworden. Ik heb echt weinig acteurs een zo indringende rol zien spelen als Kunis maar vooral Portman heeft mij wel eens een minuutje ademloos laten zien hoe je moet acteren. Echt klasse!
Nieksnut
Een meesterwerk van de bovenste plank. Wat is Portman toch een geweldige actrice en Aronofsky toch een bijzondere geest. De laatste rit van de film zat ik bijna naar adem te happen van de intensiteit van het hele gebeuren. Zoals het bij The Fountain nog vijf minuten stil was voordat iemand durfde te praten na afloop van de film, zo was dat ook hier het geval.
Overigens ben ik het niet met nclo eens dat het over een 'doodgewoon meisje' gaat. Nina is nogal wereldvreemd en al te beschermd opgevoed. En zij moet op zoek naar haar slechte ik. Niemand had dit beter kunnen acteren dan Portman (hoewel dat gevoel bij The Fountain en Rachel Weisz ook al heerste, dus wellicht heeft het iets met Aronofsky van doen) en zoals gezegd is ook Mila Kunis heel sterk. Ijzingwekkend, aangrijpend, wonderschoon en graflelijk tegelijk: briljant.
roeman
Heb deze film samen met mijn moeder gezien in de bios. Later nog een keer op TV met mijn man. We zijn er alle overeens, de oscar is meer dan verdient.
In de bios heb ik ademloos van het begin tot het eind zitten kijken. De metaforen, het acteerwerk, de beelden de muziek, de tragiek in 1 woord meer dan een oscar. Na afloop kon ik mij niet aan de gedachten onttrekken dat Portman iets persoonlijks in de film moest hebben achtergelaten. Het einde greep me naar de strot en liet me niet meer los tot we buiten stonden. Thuis was het eigenlijk niet anders alleen kon ik nu meer op andere dingen letten die mij voorheen niet waren opgevallen.
Als hij nogmaals op TV komt ga ik weer kijken.
Demeter
Ik heb weinig toe te voegen aan mijn voorgangers, maar ik doe het toch, want deze film verdient alle lof.
Wat een magistrale film is dit toch zeg! De hele film werkt met al zijn elementen, zoals het plot, het ballet, het acteerwerk, de muziek, de sfeer en de effecten, toe naar een ongekende apotheose. De film grijpt je vast, schud je door elkaar en blaast je weg om je in verwarring, verwondering en ontzag achter te laten. Ik kom woorden tekort. En dan die camera, handgehouden, neemt letterlijk deel aan de dans om alles dicht op de huid en met de grootste intensiteit vast te leggen. Een perfect mengsel van verschillende kunstvormen leidden tot dit foutloze meesterwerk.
yorgos.dalman
Mooie, duistere film ja, dat zeker, maar van Aronofsky verwachtte ik toch net iets meer. Eigenzinniger, harder ook misschien.
Ballet is gelijk aan topsport, dat weet ik zeker, maar dat komt hier niet 100% uit de verf. Wat betreft bodyhorror steekt Aronofsky meester Cronenberg wel flink naar de kroon.
mikey
Eerste keer dat een Aronofsky me bevalt. Deze ene keer is het 'losjes' geregisseerd, niet zo stroef stijlvast zoals je dat meestal in de gemiddelde Aronofsky's ziet.
Blijven sommige zaken binnen zijn stijl teleurstellen zoals hier: het op de huid filmen van zijn verhaal. Daarmee laat hij zoveel zaken weg of ongezien en dat is een zonde. Camerawerk is wat jammer. Edit: de balletscene had groots moeten zijn geweest, maar bleef magertjes... en het kan beter: kijk naar de ijshockey scenes uit Slap Shot of Saturday Night Fever. En dat was seventies bovendien! Neem een echte ballerina met een Portman masker en maak de transformatie compleet! Was dat gebeurt: hup puntje erbij.
Deze film is schatplichtig aan Jakob's Ladder. Als zijnde de neerwaartse spiraal (LSD trip) waarin werkelijkheid en fantasie niet meer van elkaar te onderscheiden is. Is dat element hier best confronterend. Maar jammer genoeg weinig gedoseerd. Er zat ook nog een te gekke Hitch element in van het shot van haar moeder die lag te slapen in haar stoeltje in haar kamertje. Die zat min of meer ook in de Birds. Maar wat ik echt goed vond, een briljante zet: de metamorfose tot een zwarte zwaan.Dat is enger dan een wolf. Een andere briljante zet is dat horrorscenes werden ondersteund door de muziek van het ballet zelf.
En ook al heb ik echt een grondige bloedhekel aan Portman, ze speelde deze rol met verve. Eindelijk eens een andere rol dan de bitcherige rotmeid.
ZenZin
Een tegenvaller.
Aardige ballet fragmenten , voor de liefhebber waarschijnlijk niet interessant.
Als thriller nog wel spannend, jammer van de horror elementen, die blijken we dus allemaal symbolisch te moeten opvatten. Nou dan had ik wel wat subtielere symboliek willen zien en een realistischer levensverhaal had ook geholpen.
Kortom : een hoop opgeklopte nonsens.
Ja beeld was scherp, acteer prestaties goed, maar als alleen de basis in orde is wat toch wel het minste is om te mogen verwachten, zijn 2 sterren voor de moeite nog veel.
yorgos.dalman
zzz_dafnuh_zzz
Eigenlijk zou ik deze film nog wel een keer willen zien.
In mijn herinnering is hij erg mooi, maar ik hoor ook minder enthousiaste verhalen er over.
Ik heb hem destijds niet in de bioscoop gezien, maar gewoon thuis.
Ik ben gek op dans en ben daarom erg blij met de mooie balletfragmenten.
Absoluut chapeau voor Natalie Portman!

Psychologische thriller 'Black Swan' is sinds kort te streamen via Disney+: 'Zelden zo gegrepen'

Absurde horrorfilm 'The Substance' is een hype: kijk deze 3 films als je de smaak te pakken hebt

Geprezen thriller 'Black Swan' met Natalie Portman en Mila Kunis vanavond te zien op televisie

Geprezen thriller 'Black Swan' van Darren Aronofsky morgenavond op Paramount Network

Into the Wild

Donnie Darko
Mystery / Drama, 2001

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
new york citydansencompetitieseksdanserobsessieparanoianachtmerriehallucinatieballet dancerkrankzinnigheidballetvrouwelijke hoofdrolspelerpsychologische thrillerangstheartbreakgeestesziektekrankzinnigheidpsychological horrormacabrereality vs fantasyswan lake ballerinastage performance mysteriousaggressiveself-harmcomplexmoeder dochter relatieself destructivenesstheater provocativesuspensefulintensepointe shoes antagonisticdistressingexhilaratedfrightened