• 9.376.839 stemmen

Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Black Swan

"The pressure of perfection."

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Nina Sayers / The Swan Queen

Andrew / Suitor

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

RuudC schreef:

Ik vind Black Swan inderdaad een slechte horrorfilm.

Om ook maar eens even te reageren, Black Swan is inderdaad een slechte horrorfilm. Een slechte romantische film en een slechte actiefilm! Waarom? Omdat deze genres totaal niet aan de film toegeschreven kunnen worden!

Om nu even toch mijn mening te geven: ik vond het een meesterwerk! Het verhaal is inderdaad erg simpel, maar wil men nou zeggen dat Hitchcock (een van de grootste filmmakers) altijd een spectaculair en ingewikkeld verhaal verhaal had (Psycho, The Birds). Hetgeen wat mij ontzettend deed boeien was dat Aronofsky van zo'n simpel verhaal een indrukwekkend film kan maken.

Natuurlijk speelt de cinematografie een grote rol. Het eerste wat je direct opvalt is dat het visueel erg knap is uitgevoerd. Het is om je vingers bij af te likken! Het wordt allemaal zo mooi in beeld gebracht! Vooral de emoties van de hoofdpersoon Nina. Je leeft met haar mee, of je nu wil of niet. Erg knap!

Daarbij speelt Nathalie Portman deze rol voortreffelijk. Een terechte Oscar-winnares vind ik! Meesterlijk uitgevoerd. Van haar kunnen we nog grote werken verwachten.

Maar andere acteurs zoals Vincent Cassel en Mila Kunis moeten niet buiten beschouwing gelaten worden. Vincent Cassel acteert super als de mysterieuze choreograaf en Mila Kunis laat zien dat ze meer in haar mars heeft dan alleen films zoals Friends with Benefits.

En om toch nog even terug te komen op het verhaal: het is simpel, maar het gebeurt wel dagelijks. Mensen die met zichzelf in de knoop zitten! Natuurlijk wordt het in deze film allemaal wat groter weergeven dan het in werkelijkheid is, maar juist door die uitvergroting heeft de film het gewenste effect! Het wekt spanning op! Je zit geboeid te kijken tot de laatste minuut.

Lang geleden dat een film mij zo heeft meegesleurd!

5,0

avatar van Masterbrain

Masterbrain

Wauw wat een film , wat een prestatie en wat een perfectie ,deze film is te beschrijven als meesterwerk door de Aanbidding van perfectie.

avatar van Emielb

Emielb

Zieke film, had er totaal geen verwachtingen van maar de film heeft me weggeblazen! Super film!

avatar van Frenhgie

Frenhgie

Een beetje verwarring aan het begin, maar zeker een hele mooie film. een horror is het zeker niet, maar als je houd van een beetje mysterie en drama moet je hem hebben gezien. het einde was een beetje vaag (als ze dood gaat) maar dat vermindert de rest van de film zeker niet.

avatar van cimbom91

cimbom91

ehmm fight club maar dan met ballet?

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Wat is die Blu-Ray prijs op het moment achterlijk hoog. €28,- bij Bol.com

avatar van cimbom91

cimbom91

dat is bol.com je hebt hem vast ergens anders goedkoper

avatar van Stephan

Stephan

Mediamarkt heeft vaak de laagste prijzen en inderdaad is hij daar goedkoper... 1 eurocent wel te verstaan.

avatar van Bigjerry

Bigjerry

De film heeft ons ervan kunnen weerhouden om hem halverwege uit te zetten, maar een meesterwerk vind ik het allerminst. Vind het eigenlijk nog het meest lijken op een niet zo best gelukte mix van de films Carrie (relatie dochter met licht psychotische moeder) en Staying Alive (concurrentie in de danswereld). Plus een in mijn ogen niet al te bevredigend eind. Maar ja ik zal de diepgang waarover iedereen zo jubelt wel niet meegekregen hebben.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

cimbom91 schreef:

dat is bol.com je hebt hem vast ergens anders goedkoper

Stephan schreef:

Hij lag bij de FRS (incl DVD) voor 14,99. Maar aangeschaft dus. Scheelt toch gauw een tientje.

avatar van qwertzu

qwertzu

Nou Bigjerry, ook ik vond het een draak van een film hoor.

Snap werkelijk niet waarom deze film hier zo opgehemeld wordt, heb zelden zo´n slechte film gezien en snap ook al die diepzinnigheid niet die op deze site aan de film wordt toegekend.

avatar van Knisper

Knisper

Off-topic verwijderd.

Jawadde

avatar van borretto

borretto

Ik verwachte niets van deze film en heb hem maar uit verveling bekeken!

Maar dit is echt een super film! Totaal niet verwacht dat hij zo goed ging uitdraaien!

Superrol met Nathalie portman! Ben echt weggeblazen

avatar van Mars4i

Mars4i

Zeer mooi gemaakte film met naar mijn idee een simpel verhaal maar met heel veel diepgang. De innerlijke strijd van Nina om de zwarte zwaan in haarzelf tevoorschijn te halen is mooi in het verhaal verwerkt. De gevolgen accepteert Nina tegen de ultieme prijs op het einde. Zeker een film om nogmaals te bekijken.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Vette film!! Ik was al een beetje fan van Aranofsky, maar deze trekt me definitief over de streep. Fascinerend hoe je ingeklemd raakt in de paranoïde hersens van Nina. Je hebt als kijker geen enkel idee wie het goed bedoelt, wie niet of wat waar is of niet. Uiteindelijk is het een grote metamorfose in een rol van iemand die de perfectie heeft nagestreeft en gaat het vooral over dat proces. Maar het zijn de details die afleiden, en verrassend.. ook Nina afleiden, je zit dus letterlijk in haar hoofd. Mooi gemaakt, perfecte choreografie en beeld. Prachtig!

avatar van Goorden

Goorden

cimbom91 schreef:

ehmm fight club maar dan met ballet?

Haha sluit ik me helemaal bij aan!

avatar van blauwe pikachu

blauwe pikachu

Ben ik nu echt de enige die deze film vreselijk eng vond?

Die scène met die vingervelletjes blijft door mijn hoofd spoken, net zoals die enge moeder en dat bizarre ziekenhuisbezoek en zo zijn er nog wel een paar..

Ik wil hem wel nog eens bekijken omdat ik het verhaal zeker geslaagd vond, maar ik gruwel echt van sommige scènes!

NYSe

Nee, je bent niet de enige: deze film was bijzonder eng.

avatar van puti

puti

Geweldige film met horror en drama door elkaar. Ikvond ballet altijd iets saais, maar door deze film kijk ik daar nu heel anders naar.

Waarom staat bij de tekst niet vermeld dat deze film in de top 250 staat ?

avatar van Dreiecke

Dreiecke

"Films die in de afgelopen 2 jaar in de bioscoop zijn gaan draaien komen nog niet in aanmerking voor deze lijst."

We moeten nog even wachten. Films als Inception, How to Train your Dragon en wellicht en The King's Speech (en meer hoog gewaardeerde films uit 2010 en 2011) staan er ook nog niet in, wel al op IMDB.

avatar van hardhiller1992

hardhiller1992

Zo hé, wat een film. Mindblowing.. De film kwam wat moeilijk op gang voor mij, wat voornamelijk te maken had met het thema. Ik denk dat de meeste mannelijke users niet veel met ballet hebben. Na enige tijd word je echter meegesleurd in het leven van Nina. Ik heb vooral het laatste uur met een brok in m'n maag gekeken, omdat de film een heerlijk duister sfeertje kent en ook constant spannend blijft. Je wordt steeds om de tuin geleid wie nu eigenlijk goed is en wie niet. Portman is gemaakt voor deze rol en weet te overtuigen.

Een klein meesterwerkje! 4.5*

avatar van frolunda

frolunda

Naargeestige film vol onderhuidse spanning.Best goed maar ook weer niet zo goed.

Een goede dramafilm...
Niet zo echt spannend verhaal...
Prima acteerwerk...
Goed getrainde danseres...
Voor haar getrainde danseres, haar achterrug
is gewond, tja gewoon door, niet goed...

Wel goede achtergrond muziek (Dolby Digital)...
Mooi HD kwaliteit...
Ondanks beste oscarswinnares, geef ik niet hoger cijfer...

Decec schreef:
Een goede dramafilm...
Niet zo echt spannend verhaal...
Prima acteerwerk...
Goed getrainde danseres...
Voor haar getrainde danseres, haar achterrug
is gewond, tja gewoon door, niet goed...

Wel goede achtergrond muziek (Dolby Digital)...
Mooi HD kwaliteit...
Ondanks beste oscarswinnares, geef ik niet hoger cijfer...

Niet echt spannend? Kan je dat toelichten? Want ik vind dit door de subtiele opbouw en de originele aanpak van de horrorcliché's één van de spannendste films die ik ooit gezien heb.

Decec

horroclichés? Voor mij geen spannend film...

NYSe

Dat zei je, ja. Maar waaróm niet? Ik snap dat dit soort dingen subjectief zijn, en als iemand zegt dat hij of zij de film niet goed vond omdat het verhaal ze niet aanstond kan ik dat wel behappen. Voor ieder iets wils. Maar als de statement gemaakt wordt dat ze de film niet spannend vond dan ben ik toch wel benieuwd waarom niet, omdat wat mij betreft de film hierin uitblonk. De subtiele hints naar krankzinnigheid die langzaam opbouwden naar de doodenge ambigue situaties, waardoor we ons als kijker constant de vraag moesten stellen of het wel klopt wat we aanschouwen... meesterlijk als je het mij vraagt.

avatar van SPT

SPT

Ik had gezien het onderwerp geen hooggespannen verwachtingen. In tegendeel. Maar wat een verassing, het is zonder meer één van de beste films die ik ooit heb gezien.

Decec

Iedereen heeft eigen smaak, beste films enzovoort...
10 = 24,3%
9 = 27,1%
8 = 23,2%
7 = 12,3%

niet 100% heeft iedereen beste film...

Deze film kan ik ook niet tegen: nagel knippen, velletje eruithalen.. Geen goede film...

avatar van Awake78

Awake78

Kan geen touw aan deze 'argumentatie' vastknopen. Dus het is geen goede film omdat jij niet tegen nagels knippen kan?

En NYSe - ik denk dat je met 'horrorclichés' net iets over de vocabulaire taaldrempel gaat bij Decec....