Genre: Horror / Drama
Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 3 februari 2011
Plot Black Swan
"The pressure of perfection."
Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Black Swan (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Galina / Little Swan
Madeline / Little Swan
Andrew / Suitor
qwertzu
Nou ik zal deze film aan niemand aanraden hoor!
Vond het een hele slechte, enorm overgewaardeerde film!!
brujeria
kan kort zijn:
fantastisch, op ongeveer elk vlak.
Johnny-31
Prachtige film, mooi acteerwerk meeslepend verhaal.
Maar niet voor mensen die van actie houden.
Threeohthree
Hebben en zijn,
'S morgens in de spiegel kijken is er om vragen, waarom deze nare gewoonte, als je weet dat je gewoon verdomde lelijk bent. Betraand masker huil niet, het is enkel je eigen spiegelbeeld dat jouw er van overtuigt dat hebben en zijn hetzelfde is.
Black Swan is intrigerende poëzie, zonder al te abstract te zijn. Desalniettemin zijn zwart en wit zonder twijfel twee tegenpolen, net zoals hebben en zijn dat zijn. Echter iets wat wit is, kan toch onmogelijk zwart zijn.
Waar Ying en Yang al een dergelijke poging deden, maakt Natalie Portman van deze twee tegenpolen definitief een monopool. Een monopool waar wit (hebben) staat voor geboorte en zwart (zijn) voor de dood.
Hebben is niets. Is lichaam. Is twee borsten of een penis. Zijn is de ziel, vervuld van goddelijke pijn.
Aronofsky weet het mooi te brengen. Echter iets minder poëtisch dan van te voren gedacht, stiekem gehoopt op Antichrist 2.0, alleen dan haar tegenpool. Wat gezegd is over Black Swan is gezegd, en dat ga ik zeker niet herhalen. Onthoud enkel dat dit het soort film is, die men zou moeten koesteren.
black swallow
De film was iets minder subtiel en meer voor de hand liggend, dan ik had verwacht.
Dominante moeder die leven van dochter uitstippelt, achterlopende adolescent (geen benul nog van seks en kroeg), de drang naar bevrijding die dan te geforceerd gaat.
Van grijze muis naar renpaard,...dat gaat niet in een dag.
Mooi uitgewertk is wel de wipwap waar je als kijker even op zit - is dit nu waar?, of zitten we weer in haar wanen.
Sowieso, camarawerk en filmisch fantastisch. En al heb ik het vaker gezien, het spel met de spiegels - ook mooi gedaan hier.
rkdev
Wow wat een mooie, en bij vlagen spannende film, met een geweldige performance van Natalie Portman. Ik wist helemaal niet wat ik van de film moest verwachten en was na het wat trage begin ook bang dat het toch een dansfilm zou zijn. Maar gaande weg de film, als de twee karakters vaker gaan botsen wordt het echt een fascinerend mooie film.
robinb
zeer matige film. Goed gespeeld dat wel, maar het hoofdpersonage irriteerde me echt mateloos. Verder stelt het verhaaltechnisch allemaal bar weinig voor.
Aan het eind van de film had ik echt zoiets van waar heb ik nou in hemelsnaam naar zitten kijken. Einde was ook weer zeer verspelbaar.
Al met al kan ik alleen zeggen dat het er goed uit zag en dat de acteerprestaties goed waren, maar ik vond de film gewoonweg niet interessant, vreemd en saai.
gr
Boneka
Een film waarvan je niet op het puntje van de stoel gaat zitten. Gewoon lay back in your chair. Laat het allemaal maar over je heen komen. De film heeft van alles wat, maar is nergens uitmuntend.
Spannend nee, horror nee, thriller nee, bijzonder dat zeker weer wel. Een vrouw die feitelijk nog een beetje kind is door haar moeder en het "echte" leven begint te ontdekken. Ze krijgt daarbij waanbeelden en is behoorlijk destructief bezig. De laatste tijd krijgen we steeds vaker films met waanbeelden (Inception and Shutter Island). Wat is echt wat is fictie. Nu heb je dat in deze film snel door, maar toch. Hier en daar vinden we ook wat sexistische trekjes. Of dit een meerwaarde is voor de film valt te betwijfelen. De film is goed door zijn excentrieke neigingen en vooral omdat het geen alledaagse film is. Het herkijken zal echter niet zo snel zijn. Goed maar niet uitmuntend.
sonyjh
gr
mja, als je the smurfs meer geeft dan black swan, en een vrij simpele oppervlakkige actiefilm als colombiana 4.5. Dan denk ik idd dat dit niet echt een film is voor jou. Smaakafhankelijk dan.
Driello
'Oh mijn god, weer zo'n meiden film' ging er door me heen toen de film net opstond. gelukkig bleek dat een misvatting te zijn. Heb niet zoveel met dansfilms en zeker niet die met een soort van (on) sportief competitie element erin. (Sportfilms, ook zo iets.......). Maar goed, het ballet vormt uiteindelijk helemaal niet de hoofdmoot van dit drama. Het gaat meer om de psyche van de hoofdrol speelster. overigens had ik het daar aanvankelijk ook niet op. Wat een pruilerige huilpop. Maar gaandeweg raak je toch meer in het verhaal gezogen en wordt het nog boeiend ook. Tot zeg maar zo'n half uur voor het einde. Dan wordt het allemaal een beetje teveel met die waanbeelden en zo.
Toch wist deze film, de tweede van Aronofski, me weer te raken. De manier van filmen, de introductie van de psychoses, de parallel tussen het ballet stuk en het ware leven van de ballet danseres. Prima gedaan allemaal. Het is volgens mij ook een van de weinige rollen die Cassel redelijk wist te vertolken. Hij heeft gewoon wel een kop, miniek en overdrevenheid voor dergelijke expressieve rol.
En er is natuurlijk lekkere muziek van Tschaikovski te horen..........
K. V.
Deze eindelijk bekeken en 'k ben niet teleurgesteld. Het eerst uur was de film nog redelijk normaal, maar de rest van de film begon de film echt los te komen. De grote finale was geweldig. Vooral het zwarte zwaan gedeelte was echt kippenvel. Toen de grote finale er moest aankomen, viel die een klein beetje tegen, omdat het zwarte zwaan gedeelte toch indrukwekkender oogde. Het einde was wel gelijkaardig aan "The Wrestler", dus 'k vond het minder origineel, maar is zeker niet slecht.
Natalie Portman deed het echt geweldig en haar Oscar is zeker terecht.
Ook de muziek is overbekend, maar blijft zeker hangen.
'k vond de film absoluut de moeite waard om te bekijken en het is er eentje die 'k zeker nog eens zal her bekijken. De moeite
herder
Het verhaal is niet echt origineel, maar de regisseur weet er wel wat bijzonders van te maken. Verder speelt Natalie Portman natuurlijk wel heel erg sterk.
qwertzu
Blijft grappig om te zien hoe verschillend mensen een film beoordelen, we vonden deze film dusdanig slecht dat wij thuis nog roepen bij een slechte film "maar hij was nog niet zo slecht als Black Swan" of "heeft veel sterren maar dat zegt niets kijk maar naar Black swan" zo bijzonder om te zien dat iedereen een film weer anders intepreteerd en de één er veel meer in ziet dan de andere.
maar goed dat we niet allemaal het zelfde leuk vinden, wordt de wereld vreselijk saai van!!
movie-edje
Ben zeer blij dat ik deze film heb gezien.
Je zou denken met deze film dat je anderhalf uur naar een Zwanenmeer gaat zitten kijken.
maar dat is niet het geval,
De acteer prestatie van Portman heeft mij diep geraakt in deze prachtige film.
Deze film heeft mij constant geboeit, tot het einde!
geweldige film!
egelhunter
Ik heb uit verveling en gebrek aan beter deze film opgezet, dacht ik. Vind ballet 3x niks maar wat een goede film. 4*
blauwe pikachu
Hoe in godsnaam moet ik deze film beoordelen?
Goed geacteerd? Zeker (Natalie Portman was GE-WEL-DIG, ook Kunis vond ik dit maal meer dan behoorlijk) Mooie cinematografie en dergelijke? Zeker.
Maar of ik er van genoten heb? Ik zat meer met afschuw te kijken hoe Natalie (ik kan niet meer op het personage haar naam komen) ten onder ging in haar eigen perfectionisme. Je kan moeilijk stellen dat ik plezier beleefd heb, en een 2e kijkbeurt zal nog niet voor meteen zijn.
Het einde vond ik heel mooi en symbolisch. Het realistische is wel ver zoek uiteraard Gezien het feit dat ze nog een perfecte voorstelling kan doen, zonder dat er ook maar een spatje bloed te zien is.
Heel de zaal werd er muisstil van, en ik heb toch een paar dagen met de film in mijn hoofd gezeten.
Ehm... 3,5 sterren?
shrink
De score komt alleen op rekening van Natalie Portman. Wat speelt ze fantastisch !!!! Ik kan me de laatste jaren geen betere acteerprestatie herinneren.
Het verhaal had misschien iets beter gekund, maar ik bang dat het dan ten koste was gegaan van Natalie. Erg bijzondere film.
cantforgetyou
- 1954 berichten
We vonden deze film goed. Maar niet 'uitmuntend'. Het is gewoon al super om naar Natalie Portman te kijken. Ze is in mijn ogen één van de betere nieuwe jonge actrices.
rokkenjager
Eindelijk een Aronofsky die bijna volledig overtuigt. Angstaanjagend goed.
Angelo2
Mooie sterke psychologische thriller met sterk acteerwerk van Natalie Portman. Mooie shots gecombineerd met prachtige muziek laten de donkere kant van het ballet zien. Haar langzame transformatie van kwetsbaar onzeker meisje naar zwarte zwaan is prachtig. Voorlopig 4 sterren maar deze film vraagt om nog een kijkbeurt.
yoda1992
Hee,
Ik heb gister deze film weer bekeken. ipv de bioscoop dit keer op dvd. Het blijft een geweldige film maar ik zit met 1 ding;
Nina heedft last van boulimia, sterjke perfectie drang, haar introverte persoonlijkheid, zelfmutilatie, en haar demonen uit het verleden (hierbij duid ik op de het misbruik dat van haar werd gemaakt door haar moeder. Natuurlijk zijn er ook de prominente waanideeën. Nina is bang dat haar rol wordt ingenomen door Lily. Ze ziet dingen die er niet zijn. Ik plak haar het stempel Paronoïde schizofreen op.
Op het einde zie je echter Nina met Lily vechten. Nina steekt Lily neer. Eigenlijk is Lily er helemaal niet. Nina steekt zichzelf neer. Hoe moet ik dit zien? steekt Nina zichzelf neer omdat ze ervan overtuigd is dat ze Lily, die in haar zit, zo vernietigd? Als dit zo is dan is er geen sprake meer van schizofrenie maar van een dissociatieve identiteitsstoornis. 1 Persoon bezit dan meerdere persoonlijkheden. (dit is hetgene waarvan men meestal denkt dat het schizofrenie is) maar kan dit wel? kan nina tegelijketijd schizofrenie en een identiteitsstoornis bezitten? of is er een andere reden dat er de zelfmutilatie plaatsvind? Ik hoop dat iemand een andere reden weet of de vraag kan beantwoorden.
%%%%%%
Heerlijke casting.
Deze film stond al een ontzettende lange tijd hoog op mijn ''must see list''. Ik had zelfs ongeveer 4 bioscoop afspraken staan voor deze film, ( Alle 4 vergeten of te laat ) maar nadat de film uitgebracht werdt op dvd en de groote- hype-storm is gaan slapen. Is deze film ook bij mij uit het vizier geraakt. Tot gister... Nadat ik bezig ben met de eeuwige zoektocht naar de Franse film Martyrs (2008) Is eigenlijk ook weer de aantrekkings-kracht van Black Swan wat toegenomen ( Vooral door de mysterieuze blue-ray kaft ) Toen ik weer eens een video-theek binnenwandelde en ze daar ook geen Martyrs hadden ( Iemand tip ) Is het sommetje 2-1 snel gemaakt.... : Black swan ging dus gister mee naar mijn huis.
This is your moment, Nina. Don't let it go.
De intro is op allegebieden voortreffelijk. Je ziet de passie,de ambitie en de angst van Nina subtiel en vooral choreografies prachtig gefilmd in een stilistische-longschot.Het is doordacht zoals de hele film/shot doordacht is. Het is zoals verwacht een psychologisch spel waar vertrouwen,ambitie en werkelijkheid centraal staan. Het wordt veelvuldig erkent met zelf-reflectie van Nina. Het temide meisje dat dacht de controlle te hebben om haar top-ambitie te verwezenlijke,maar eigenlijk niet door heeft hoe haar toestand werkelijk is. Ze is een interessant personage om in deze film te gebruiken en te volgen op alle vlakken. Ze is een personage dat je aan Aronofsky kan overlaten gezien zijn cv,dan zie je dat het op dat gebiedt wel goed komt. Aleen is de teleurstelling des- te- groter dat de andere personages eigenlijk zo oppervlakkig blijven als een stuiver. Ik stond wat perplex dat je letterlijk Nina gaat volgen, want de potentie dat er is bij de zij personage's wordt wat teniet gedaan,gemiste kans. (vooral de moeder kleine,maar essentieel rol )
Aronofsky lijkt met Black Swan meer op mainstream publiek te mikken, wat ik zelf erg jammer vindt. Het viel me vooral cinematografisch op. De film is tegen mijn verwachting in minder van god los dan ik had gehoop (Het kan ook komen dan ik zijn recente werk niet gezien heb ). Het verhaal wordt eigenlijk nergens echt hectisch verteld en je volgt Nina eigenlijk vrij rustig van a naar b zonder veel gekke shots of andere toestanden. Het neemt niet weg dat de basis- technieken ( belichting,decor,visual effects..etc) van hoog niveau zijn ( Editing) en dat deze regiseur overloopt van talent aleen op bepaalde momenten wilt met name het essentieele surrealisme niet heel lekker uit de verf komen of het zit weer tegen over-kill aan. Aronofsky houd de teugels te gespannen om de potentie echt waar te maken. De film heeft de klasse,maar van Aronofsky verwacht ik automatisch toch wat extra's en dat geeft hij niet in Black Swan. Met wat fantasie kan ik wel stellen dat Aronosfky hier de witte zwaan is..
Black Swan is een doffe diamand en Aronofsky weigert hem op te poetsen..
utput
Hee,
ik denk dat je Nina niet zo in een hokje moet plaatsen. In ieder geval niet in medische termen.
yoda1992
Misschien wel, de ene kwaal is weer een onderdeel/symptoom van de andere etc. Maar hoe verklaar jij dan de gebeurtenissen op het einde van de film?
Metalfist
I just want to be perfect
Black Swan heeft altijd al mijn interesse gewekt maar één van mijn beste vrienden vond de film zo waardeloos dat mijn enthousiasme eigenlijk serieus getemperd werd. Ik was de film alweer vergeten toen ik ineens ontdekte dat deze bij veel mensen in de toplijst van 2011 kwam te staan. Zelf probeer ik dit jaar eens een degelijke toplijst te maken dus dit heeft tot gevolg dat ik op een korte periode alle films van 2011 kijk die me wel interessant leken/lijken. Black Swan was er daar dus één van.
Maar eerlijk gezegd, de verwachtingen worden toch niet in zijn geheel waargemaakt. Nu begrijp ik sowieso al niet wat mensen in Aronofsky zien want zijn vorige topper, The Wrestler, was ook een lichte teleurstelling. Dit terzijde weet hij me hier wel meer te pakken dan met zijn voorgaande film. Het begint al met een ontzettend sfeervolle openingsscène waarin het ballet op een heerlijk meeslepende en opzwepende manier wordt neergezet. Ik kreeg het gevoel dat dit wel eens erg interessant kon gaan worden maar dat gevoel verdween jammerlijk genoeg. Ik kan er dan ook niet direct mijn vinger op leggen maar het pakte me simpelweg niet. De rivaliteit tussen Nina en Lily wordt iets te lang uitgerokken om geheel te blijven boeien. Het gevoel ontsnapte me niet dat Aronofsky hier probeerde om hetzelfde gevoel als een David Lynch op te wekken maar daar niet in zijn geheel in slaagt. Gelukkig telt dit alleen maar voor de helft van de film (en zelfs die wordt hier en daar nog omhoog gehaald met een paar beklemmende scènes) en krijgen we een erg sterk einde met de uiteindelijke opvoering van Swan Lake. Alles lijkt op zijn plaats te vallen, althans dat vermoed ik toch maar ik ben al vreemde theorieën tegen gekomen dus het kan zijn van niet, en de film eindigt als een visueel spektakel. Het is dan ook in dat opzicht dat Black Swan nog enigszins een hoge score weet te halen. Waar het verhaal me grotendeels niet kon boeien, is dit wel visuele pracht. De balletscènes worden erg mooi in beeld gebracht. De film lijkt kil, emotieloos en onaantrekkelijk op je af te komen maar in combinatie met een geniale soundtrack van Clint Mansell wordt er hier een erg beklemmende sfeer neergezet.
Natalie Portman is een actrice die precies maar doet waar ze zin in heeft. Als jonge tiener speelde ze al erg sterk in Léon maar ze koos ervoor om ook te komen opdraven in actievolle spektakels zoals het recente Thor en de nieuwe Star Wars trilogie. Op zich hou ik wel van zo'n actrices/acteurs die zich na één succes niet willen distantiëren van andere, gemakkelijkere films. Black Swan kun je echter niet als een makkelijke film labelen maar Portman weet toch wel weer een serieuze indruk na te laten. Ik had eerst de indruk dat ik naar Keira Knightley zat te kijken maar de balletdanseres was dus wel degelijk Portman, die is echt wel ontzettend mager geworden. Jammer trouwens want een skelet is toch helemaal niet aantrekkelijk, geef mij Kunis dan maar. Die is trouwens ook wel serieus geëvolueerd ten opzichte van haar That 70's Show periode. In haar voorgaande films had ik nooit echt de indruk dat ze dat imago echt van haar wist kwijt te geraken maar daar is hier helemaal geen sprake van. Vincent Cassel mag natuurlijk ook niet ontbreken maar die is toch net dat tikkeltje minder dan Portman en Kunis.
Moeilijke film om te beoordelen. Qua plot is dit niet echt denderend en weet Aronofsky verhaalsgewijs absoluut niet te overtuigen maar het is een erg sterk sfeerbeeld en een degelijke cast die dit naar een hoger niveau tillen. Misschien later nog eens een herziening geven maar ik betwijfel of dit in mijn top 10 van 2011 gaat geraken, daarvoor zijn er betere films.
Dikke 3.5
utput
Nou je zegt het zelf:
Ik plak er alleen geen (medische) stempel op

Psychologische thriller 'Black Swan' is sinds kort te streamen via Disney+: 'Zelden zo gegrepen'

Absurde horrorfilm 'The Substance' is een hype: kijk deze 3 films als je de smaak te pakken hebt

Geprezen thriller 'Black Swan' met Natalie Portman en Mila Kunis vanavond te zien op televisie

Geprezen thriller 'Black Swan' van Darren Aronofsky morgenavond op Paramount Network

Into the Wild

Donnie Darko
Mystery / Drama, 2001

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
new york citydansencompetitieseksdanserobsessieparanoianachtmerriehallucinatieballet dancerkrankzinnigheidballetvrouwelijke hoofdrolspelerpsychologische thrillerangstheartbreakgeestesziektekrankzinnigheidpsychological horrormacabrereality vs fantasyswan lake ballerinastage performance mysteriousaggressiveself-harmcomplexmoeder dochter relatieself destructivenesstheater provocativesuspensefulintensepointe shoes antagonisticdistressingexhilaratedfrightened