Genre: Drama / Komedie
Met onder meer: Jean Rochefort, Anna Galiena en Roland Bertin
Gesproken taal: Arabisch en Frans
Releasedatum: 25 januari 1991
Plot Le Mari de la Coiffeuse
Al van jongs af aan heeft Antoine een obsessieve fascinatie voor kapsters en hij wil dan ook niets liever dan er later één trouwen. Hij verwezenlijkt zijn droom met de mooie Mathilde. Samen brengen zij de tijd door in haar kapsalon en Antoine gaat geheel op in de liefde voor zijn vrouw.
Antoine
Donecker
Antoine - Age 12
Morvoisieux Son-in-Law
mstoffer
Naar aanleiding van L'Homme du train op zoek gegaan naar meer films van Patrice Leconte. Deze is ook zeer aan te raden. Lekker kort, en het merendeel met roze (overbelichte) bril gefilmd. Het verhaal van de man die als jongen viel voor de combinatie van de geur, de boezem en de fysieke aanraking door de vrouw van de barbier en zich voorneemt later met een kapster te trouwen. De sfeer doet me denken aan Fellini's Amarcord. Dromerig, fijnzinnig erotisch en levenslustig. Korotm alles wat de dokter heeft voorgeschreven. 3 en halve ster.
gimli f
Wat een heerlijk, zinderend filmpje is dit, zeg! Dromerig, poëtisch, broeierig. Sensuele kleurrijkheid zoals alleen Fransen dat kunnen (en, vooruit, die Vietnamees Tran). Zéér zwoel allemaal.
Echt geweldig levenslustig. Jean Rochefort die op de Arabische danstoer gaat- lang geleden niet zo gelachen tijdens een film.
Filmpje doet me denken aan die keren dat ik stiekem net met mijn armen over de rand van de stoelleuning beland tijdens het knippen.
Voor mij is de Lente al bijna begonnen, geloof ik. 3,75 sterren.
wvbenthem
Ik ben op zoek naar deze film nederlands ondertiteld. Hij is nergens meer te koop. Ik zou 'm erg graag weer een keer willen zien.
The Eye
Heerlijk zwoele licht erotische film op een manier zoals alleen Fransen dat kunnen. Zinderende film die mij weer enorm doet verlangen naar de warmte van een zomernamiddag (liefst ergens in Frankrijk met zo'n zwoele Française
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Inderdaad een heerlijke overdreven zwoele en zeer humoristische film bij vlagen. De dans scenes waren zeer geestig, wat ook gold voor de vele conversaties bij de kapper. Typische Franse film, heerlijk zwoel en vreemd.
Movsin
Ben een fan van Jean Rochefort en ook nu is deze franse allrounder op zijn best in deze tedere, romantische, charmante en ondeugende film.
Eenvoudig, maar origineel verhaal, vol liefde en geloof in elkaar.
geffe041
Prachtige film waar ik al een tijd naar uitkeek en gelukkig komt hij in oktober uit op dvd. Zie www.cineart.nl
Donkerwoud
Lijkt me echt zo'n film om een warme zonnige zondagavond mee af te sluiten, daarbij zie ik echt veel te weinig arthouse-films de laatste tijd.
Donkerwoud
Zinnenprikkelend in beeld gebracht verhaal over een verstikkende liefde en de miscommunicatie die er tussen twee mensen kan ontstaan. Plaats van handeling is een idyllische kapperszaak waarin de klanten, met hun eigen relatieproblemen en overpeinzingen, het symbool worden van de scheuring die er tussen de geliefden zal ontstaan. De fijne zwoele sfeer wordt extra dik benadrukt door het kitscherige kleurgebruik in de shots. Jean Rochefort is een aimabele man die de kijker meeneemt in het verlangen dat hij koestert naar de begeerlijke Anna Galiena. Ik merk dat ik het soms iets te heet begon te krijgen onder zoveel hijgerige shots van haar voluptueuze verschijning. Niet dat het vunzig of ordinair wordt, want het blijft allemaal binnen de grenzen van het betamelijke. De film doet in de verte wat denken aan de jeugdherinnering die Fellini ooit met Amarcord maakte. Het kan haast niet anders of de schitterende opening, waarin de jonge Antoine zich vergaapt aan de boezem van een dikke madam, is een ode aan de beruchte banketbakkers-scene uit die film.
narva77 (crew films)
Inderdaad een heerlijk fijn zwoel filmpje met een goede Jean Rochefort en een heerlijk sensuele Anna Galiena als Mathilde!
Alleen vond ik het einde onbevredigend, nouja niet helemaal het einde van de film, maar ik bedoel natuurlijk de zelfmoord van Mathilde!
Fijn filmpje, 4*.
Fijn filmpje, 4*.
Maar juist met dat onbevredigende, onverwachte einde wordt invoelbaar gemaakt hoe weinig de twee eigenlijk met elkaar in contact stonden. Voor mij is een van de belangrijkste thema´s van de film hoe mensen zo intiem samen kunnen zijn maar dan toch moeten ontdekken dat ze de angsten en twijfels van een geliefde niet hebben kunnen vatten.Dat plotselinge van Mathilde´s dood is voor zowel Antoine als de kijker dan ook een verbijstering. De twee leken toch gelukkig?
Hiermee zet ik het zelf ook even op een rijtje, haha.
ILDIB
Vaag filmpje, paar leuke momentjes, mooie sfeer, zeker van de jonge antoine, maar in mijn ogen vooral een mogelijkheid voor een ouwe viezerik aan een jonger dametje te zitten. Vond de hoofdrolspeler te oud voor de rol.
Dan vrees ik dat jij het toch niet helemaal hebt begrepen hoor!
De zelfmoord van Mathilde heeft NIKS te maken met het gegeven dat zij zo weinig met elkaar in contact stonden volgens mij.
Mathilde pleegt zelfmoord, omdat ze bang is en vreest, dat op een dag haar man haar niet meer zal beminnen, dat hij niet meer van haar zal houden, dat hij haar borsten niet meer zal aanraken en liefhebben, dat hij uitgekeken raakt op haar. Dáárom pleegt zij voortijdig zelfmoord, om dat moment dat hij niet meer van haar zal houden voor te zijn!
ILDIB
Of ik moet zelf iets hebben gemist, dat kan ook...
Ik vond de omschrijving in de gids ook niet best, daarin stond dat ze van elkaar vervreemden, maar dat was echt niet. De reden van mathilde spreekt ze duidelijk uit..
Co Jackso
- 21924 berichten
Ik ben het eigenlijk eens met Donkerwoud. Verder vond ik ook de hoofdrolspeler niet goed gecast voor de rol. Hij was duidelijk te oud voor de rol.
Ja hoofdrol speler was te oud maar snor weg en hij zou zo jonger hebben geleken.
verders acteren was prima, alleen vond het een beetje een maffe film.
2,5 ster
Of ik moet zelf iets hebben gemist, dat kan ook...
Mijn omschrijving sluit de jouwe niet uit, sterker nog, we zeggen vrijwel hetzelfde. Voor mij is een van de belangrijkste thema´s van de film hoe mensen zo intiem samen kunnen zijn maar dan toch moeten ontdekken dat ze de angsten en twijfels van een geliefde niet hebben kunnen vatten. Het gaat erom dat datgene wat zij delen bestaat uit fysieke intimiteiten, maar Antoine ontdekt dat er van alles in zijn relatie speelde waar hij nooit weet van heeft gehad.
De overmatige liefde voor zijn vrouw, die jij treffend omschrijft, is juist een verstikking en leidt paradoxaal genoeg tot haar dood. Maar - net als voor de kijker - komt deze splitsing zeer onverwacht. Zo staan de verhaallijnen van de andere personages in de kapperszaak (de depressieve man op de huwelijksavond, de man die zichzelf ervan moet overtuigen van zijn vrouw te houden, de vorige eigenaar die langzaam verpietert in het bejaardentehuis, etc) voor de verwijdering die tussen de twee ontstaat. Zij worstelt met existentiële vraagstukken terwijl hij daar volledig onwetend over is. Dat besef komt pas als Mathilde wel uitspreekt waarom ze deze onomkeerbare daad heeft gepleegd. .
Sapperdeflap
Ik kan er niets aan doen maar ik heb een zwak voor Franse films. Dit exemplaar scoort bij mij niet de allerhoogste waardering maar ik vond het prettig absurd om er door geboeid te worden (nog altijd vele malen beter dan die zouteloze drab uit de VS). Ik miste alleen wat diepgang her en der maar daarvoor was de film te kort. Een aantal karakters bleven zo toch een beetje van bordkarton. De dramatische ontknoping had voor mij niet gehoeven en past er m.i. niet in. Mathilde laat af en toe merken dat ze bang is Antoine's liefde kwijt te raken maar is verder niet onevenwichtig in haar gedrag. En ineens springt ze het kanaal in. Voor mij niet volgen; een domper op de verder genietbare film.
narva77 (crew films)
....Zij worstelt met existentiële vraagstukken terwijl hij daar volledig onwetend over is. Dat besef komt pas als Mathilde wel uitspreekt waarom ze deze onomkeerbare daad heeft gepleegd. .
Maar "verwijdering" vind ik nog steeds nogal zwaar in dit geval... Maargoed, we konden de film iig beiden waarderen. Wel grappig dat de één er een andere interpretatie aan kan geven dan de ander...
kort0235
Een heel aardige film. Op de een of andere manier bleef de film wel boeien, al was het alleen maar door de zeer aantrekkelijke sensuele Anna Galiena. Wat een prachtvrouw!!
Al eerder opgemerkt vond ik de rol van Jean Rochefort wel prima gespeeld, maar hij was inderdaad te oud voor de rol. De liefdesrelatie was daarom in mijn ogen niet perfect!
Ben blij dat CANVAS deze film uitgezonden heeft.
Wel een ruime voldoende: 3.5*
Donkerwoud
Herman Brusselmans zei ooit dat hij soms recensies terug las van zijn eigen werk en er van alles uithaalde wat er gewoon niet in zat. Hoort er ook een beetje bij.
narva77 (crew films)
Ik weet niet precies wat je precies van mij hebt gequoteerd, want je quote klopt niet helemaal (tags), maar ik neem aan dat je bedoelt de persoonlijke interpretaties die een ieder aan een film, boek e.d. kan geven.
Mocht je dat bedoelen; ja, daar ben ik het wel mee eens.
henkula
het begon en eindigde met de dood van een kapster, daar zou je iets uit kunnen halen, maar ik heb geen idee wat.
theo h
Zo zie je maar weer dat je een prachtige film kunt maken op een zeer beperkte locatie (de kapsalon) en met slechts enkele goede acteurs. Ben het wel eens met vorige recensenten : Rochefort was te oud voor die rol. Hij was toen 60 jaar, Galiens 36 jaar. Nu kan dat op zich wel een koppel van 60 en 36 maar in het verhaal komt dat niet logisch over want als jongetje heeft hij een grote wens: een kapster trouwen. Dan is het wat vreemd als hij daar zo lang mee wacht.
93.9
Minste film van deze regisseur.
Zaten zeker mooie scenes in, maar pas op dat je de film niet gaat overwaarderen.
Leg er een italiaanse klassieker in z'n soort naast en je begrijpt wat ik bedoel.
Donkerwoud
Ze staan allebei symbool voor een intens verlangen dat de hoofdpersoon heeft, maar in beide gevallen eindigt dat verlangen onbevredigend in de zelfmoord van de geliefde. De eerste kapster is eigenlijk een voorbode van hoe de relatie met de tweede kapster, zal gaan verlopen. Dat snap je pas achteraf, als alle symbolen als puzzelstukjes in elkaar vallen
AC1
Nou en? Misschien is het eerder in zijn leven nooit gegaan hoe hij het had 'gepland'. De film gaat trouwens toch veel meer over symboliek dan over het scheppen van een realistische situatie.
Donkerwoud
En zo onrealistisch is het ook niet. Ik wacht ook nog steeds op die bloedmooie brunette waar ik als jongetje van droomde.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' wordt massaal gezocht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Plein Soleil