Genre: Biografie / Drama
Releasedatum: 28 oktober 2010
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Social Network
"You don't get to 500 million friends without making a few enemies."
Herfst, 2003. Na een pijnlijke beëindiging van de relatie met zijn vriendin Erica besluit Harvard student Mark Zuckerberg zijn frustraties te uiten door erover te bloggen op zijn computer. Na een aantal drankjes krijgt hij samen met zijn kamergenoot Eduardo Saverin het geweldige idee om foto’s op internet te zetten van de vrouwelijke medestudenten en ze door te sturen naar andere universiteiten, om ze vervolgens te laten beoordelen op uiterlijk. Ondanks dat Mark hierdoor in de problemen raakt met het Harvard bestuur, is het de start van een idee dat begint in zijn studentenkamer, maar al snel een wereldwijd sociaal netwerk wordt en een revolutie in communicatie. Maar 500 miljoen vrienden en een status als de jongste miljardair ter wereld krijg je niet zonder een paar tegenstoten.
- Trailer (YouTube)
- The Social Network: Original Screenplay (BoekMeter)
- The Accidental Billionaires (BoekMeter)
- The Social Network (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
- Kijk op meJane
- Kijk op HBO Max
Mark Zuckerberg
Eduardo Saverin
Cameron Winklevoss / Tyler Winklevoss
Tyler Winklevoss (Body Double)
Sean Parker
Divya Narendra
Christy Ling
Marylin Delpy
Sy
Gage
fooraap
Uitstekend script, knap acteerwerk & cinematografisch af. The social network vind ik leuk (y).
Infected
Heb je zitten slapen?
Nee hoor.. Moet wel zeggen dat ik lekker zat

Dit zal een beetje gaan neigen naar een oeverloze discussie, maar het ligt er maar een beetje aan wat je 'nieuw' noemt. Als er niets vernieuwends aan was, dan was er natuurlijk geen rechtzaak geweest.
Ging mij meer om het feit dat Zuckerberg als briljant nerd/programmeur wordt weggezet (zoals in de klasscene waar 'ie wegloopt), wat niet noodzakelijk zo hoeft te zijn. Vooral als er al bestaande componenten gebruikt worden.
Maar goed.. dat deed maar minimaal af van m'n film-ervaring. Als 'ie als gewone nerd was afgebeeld, dan was 't waarschijnlijk juist saaier geworden
Goede film
. Natuurlijk niet zo goed als Fight Club of Seven, maar dat mag je ook niet verwachten.
Nakkie13
Een ontzettend knap gemaakte en onderhoudende film.
Het is knap hoe Fincher het verhaal aan de gang houd, de belangrijke plot elementen duidelijk maakt en alles ook nog eens verschrikkelijk vermakelijk houdt.
Vooral het zeer korte "dronken codeer wedstrijdje" vond ik een fantastisch stukje tussendoor.
Uiteindelijk zal het allemaal enigszins geromantiseerd zijn etc. maar dat neemt er niets aan weg dat dit een zeer goede, en inspirerende, film is.
Trouwens:
Las net dat de Rebecca in de film ( in het echt actrice Rooney Mara, niet de voetballer ) gecast is voor de rol van Lisbeth Salander in de remake van Mannen die vrouwen haten / The Girl With the Dragon Tattoo / Män som hatar kvinnor die dus wordt geregiseerd door Fincher. ( geniale trilogie trouwens, de boeken dan. )
Ik vind het nu al een geschikte cast, alleen al omdat het een leuk gezicht was.
jacobine_rodijk
Las net dat de Rebecca in de film...
Erica.
joko16
Door de hoge waardering hier ben ik misleid.
Wat een waardeloze, saaie film.
Zonde van mijn tijd.
- 2005 stemmen
Door de hoge waardering hier ben ik misleid.
Wat een waardeloze, saaie film.
Zonde van mijn tijd.
Ok minder man.. Mja.. ieder zijn ding.. Woon je trouwens in Beek jah
? .. Woon daar vlakbij namelijk
donnie darko
Ik zie geen enkele reden waarom ik hier geen 5/5 voor zou geven..
Ongelooflijk onderhoudend, prachtige strakke montage, heerlijke dialogen, geloofwaardige acteerprestaties, een verrassend volwassen verhaal over menselijke relaties.
Kortom: gewoon vakmanschap.
David Fincher is weer helemaal terug met deze,
- 1934 berichten
The Social Network is een film over het ontstaan van Facebook. In eerste instantie een oninteressant gegeven want hoe onderscheidt Facebook zich van andere bedrijven? Waarom moest er nou juist over Facebook een film worden gemaakt?
In mijn perspectief heeft dit met name te maken met de populariteit. Mensen vinden dit leuk om te zien omdat ze Facebook geweldig vinden, het dagelijks gebruiken, en zichzelf erin kunnen herkennen. Helaas heb ik niet zo veel met Facebook, en vind ik dit verhaal (op deze manier) niet waardig om verfilmd te worden.
Een van mijn eerste kritiekpunten is de dramatiek. Eigenlijk was alleen de relatie tot Edouardo enigszins boeiend. We weten allemaal dat Facebook succesvol is, dus we hoeven eigenlijk nergens bang voor te zijn. De film mist spanningsbogen, en wat overblijft is Hollywood pulp.
De film zou het moeten hebben van de dialogen. En er wordt inderdaad heel erg veel gepraat in deze film. Echter is het heel vervelend als er veel gepraat wordt, en je niets voor de personages voelt. Bijna alle personages in de film zijn onsympathiek. Want, ook al zegt de film van niet, is Mark Zuckerberg een vreselijk personage.
Het uitgangspunt van de film had zich simpelweg veel meer moeten focussen op Zuckerberg. Haal de rechtzaken weg, de reutemeteut over het bedrijf, en ongeveer 80% van de dialogen - en focus op wat Facebook met Zuckerberg doet. Dat lijkt mij boeiender.
Fincher weet ook niet meer waar hij mee bezig is. Vaak tergende muziekkeuzes. En eigenlijk weinig visueel 'leuke' dingen. Het is degelijk... maar dat vind ik niet goed genoeg. Al helemaal niet als je Fincher soms erg toffe dingen ziet doen, met bv. Fight Club, The Game of Panic Room. Zoals donnie darko hierboven al zegt, het is 'gewoon' vakmanschap.
De film kijkt dus wel gemakkelijk weg. Aan het eind had ik het gevoel dat er nog veel meer zou moeten komen, maar was ik toch wel blij dat er niets kwam. The Social Network mist sfeer en inhoud.
Mark Zuckerberg is juist hilarisch. Maar als je hem vreselijk vindt, blijft er inderdaad weinig over. De film draait immers vrijwel volledig om hem en hoe hij zijn eigenzinnige weg volgt. Hollywood pulp zie ik er totaal niet in, gewoon een vlot gemaakte eigentijds film met veel scherpe dialogen. Iets wat ik totaal niet met Hollywood PULP (wat ik op zijn tijd ook prima kan waarderen) associeer.
Inderdaad, Erica.
Anywho, we gaan dus nog drie films lang naar haar gezicht kijken.
En in deel twee deels kapot geschoten gezicht
- 1934 berichten
Goed dat je terug bent inderdaad.
Ik begrijp wel het charisma van Zuckerberg, maar het staat voor mij te erg op de achtergrond. Zoals ik al zei kon een uitvergroting van zijn personage misschien wel wat leuks opleveren. Nu denk ik dat de film zich een beetje onderuit haalt door 'wat maken we fictie, en wat niet?'. Daardoor vind ik Zuckerberg niet grappig genoeg, en ook niet echt diepgang hebben als personage.
Misschien heb ik een andere interpretatie van pulp, (misschien nog eens die intro van Pulp Fiction goed bekijken) maar met pulp bedoel ik dat het voor mijn gevoel nergens over gaat. Het bedrijf interesseert mij niet, omdat ik weet dat het succesvol is. Hierdoor leunt de film heel erg op zijn (naar mijn mening) onsympathieke personages. Interesseren de personages ook niet, dan is het een aaneenrateling van saaie gesprekken en 'coole' gebeurtenissen rondom Facebook. In mijn ogen dus (eigentijdse) Hollywood pulp, omdat er voor mij nog weinig overblijft dan dat het heel erg naar Hollywood ruikt.
Laoslander
volledig mee eens, en gelukkig krijgen we geen filosofisch hollywoodiaans traktaat over de verwoestende gevolgen van Facebook, nee Fincher toont hier ons een interessante tijdskroniek
bokalarm
Super geacteerd door Jesse Eisenberg en er zaten toch wel mooie quotes:
I think if your clients want to sit on my shoulders and call themselves tall, they have the right to give it a try - but there's no requirement that I enjoy sitting here listening to people lie. You have part of my attention - you have the minimum amount. The rest of my attention is back at the offices of Facebook, where my colleagues and I are doing things that no one in this room, including and especially your clients, are intellectually or creatively capable of doing.
Bosnia. They don't have roads, but they have Facebook.
Smirnovv
Filmtechnisch gezien vond ik het niet zo speciaal, maar het hele verhaal achter de facebook hype vond ik dan wel weer heel interessant om te zien te krijgen.
- 1934 berichten
Bosnia. They don't have roads, but they have Facebook.

Die eerste quote is wel goed in tegenstelling tot deze.
- 2005 stemmen
Vond het trouwens niet echt een grappige film. Komedie zeker niet..
Chuck Taylor
- 1953 stemmen

Die eerste quote is wel goed integendeel tot deze.
Grappig vind ik hem ook niet, daarentegen wel heel interessant, daar het wel zo is dat technologie vaak bepaalde achterstanden in derde wereld landen ineens 'inhaalt'. Hetzelfde geldt voor mobiele telefonie, is in de minder welvarende landen wel gebruikelijk terwijl vaste telefoonlijnen niet eens aangelegd zijn.
jipt
A guy who builds a really nice chair doesn't owe owe money to everyone who's ever built a chair. They came to me with an idea. I had a better one.
- 2005 stemmen
Die Jesse Eisenberg was wel verrassend goed trouwens. Had hem al weerder in Zombieland gezien. Natuurlijk een ander soort film
. Hij was in deze film op een gegeven moment wel erg op dreef. Oscarwaardig? Who knows.
SnakeDoc
Het verhaal klinkt helemaal niet zo heel briljant, maar de gemiddeldes op MM en op IMDB doen anders vermoeden.
Misschien dan toch maar is gaan bekijken !?!
Verhaal is ook van ondergeschikt belang. Gaat om de uitwerking. Die is hier erg sterk.
wiep wap
Jammer, had veel meer verwacht van de film gezien de hoge score om MM. Je wordt na een tijdje wel meegetrokken met het verhaal en aan het eind heb je het gevoel dat het verhaal veel beter uitgewerkt kon worden.
Mr_Mephisto
Dat Facebook je niet interesseert is geen reden om deze film niet te bekijken. Puur cinematografisch is het al de moeite.
Ik ben twee uur lang geboeid door louter dialogen. Dan nog van een jonge, relatief onbekende cast. Justin Timberlake heeft mij aangenaam verrast. Eisenberg heeft een prachtige vertolking neergezet. Het geheel is af, Fincher gebruikte de juiste muziek (laat ze met momenten aanzwellen, en dan weer afzwakken) en dacht na over de omgeving. Hij is helemaal terug met deze intelligente productie. Film van het jaar.
Seam
Mooi om te zien dat Justin Timberlake eindelijk gewaardeerd wordt voor zijn acteerwerk. Vond hem in Southland Tales al geweldig spelen.

‘The Social Network’ krijgt een vervolg, dit keer zonder David Fincher aan het roer

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Dramafilm ‘The Social Network’ met Jesse Eisenberg is binnenkort ook te bekijken op Netflix

'The Social Network' krijgt mogelijk vervolg over 'donkere kant' Facebook

The Wolf of Wall Street
Biografie / Komedie, 2013

Whiplash
Drama / Muziek, 2014
gebaseerd op boekex-girlfriendboston, massachusettshackerharvard universitynarcissismgebaseerd op een waargebeurd verhaalhackinghistorical fictiontweelingendouble crosscreator frat partysocial networkdepositionintellectual property entrepreneurarrogancesociale mediaquestioningmeditativeyoung entrepreneur facebooklegal dramainspired by true eventsboat racing antagonisticcallousdefiantfrustratedwry