• 9.378.371 stemmen

The Social Network (2010)

Biografie / Drama | 120 minuten

Genre: Biografie / Drama

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield en Justin Timberlake

Releasedatum: 28 oktober 2010

Plot The Social Network

"You don't get to 500 million friends without making a few enemies."

Herfst, 2003. Na een pijnlijke beëindiging van de relatie met zijn vriendin Erica besluit Harvard student Mark Zuckerberg zijn frustraties te uiten door erover te bloggen op zijn computer. Na een aantal drankjes krijgt hij samen met zijn kamergenoot Eduardo Saverin het geweldige idee om foto’s op internet te zetten van de vrouwelijke medestudenten en ze door te sturen naar andere universiteiten, om ze vervolgens te laten beoordelen op uiterlijk. Ondanks dat Mark hierdoor in de problemen raakt met het Harvard bestuur, is het de start van een idee dat begint in zijn studentenkamer, maar al snel een wereldwijd sociaal netwerk wordt en een revolutie in communicatie. Maar 500 miljoen vrienden en een status als de jongste miljardair ter wereld krijg je niet zonder een paar tegenstoten.

Mark Zuckerberg

Eduardo Saverin

Cameron Winklevoss / Tyler Winklevoss

Tyler Winklevoss (Body Double)

Divya Narendra

Christy Ling

Marylin Delpy

avatar van Seamus

Seamus

Facebook interesseert me ook niet. Dat heeft echter helemaal niets te maken of ik de film zou kijken of niet.

En ik ben hem gaan kijken voor een naam als David Fincher, maar vooral voor Andrew Garfield, die helemaal niet "onbekend" is.

Goede film dus, dat het nu over facebook of natte handdoeken gaat mag helemaal geen punt maken voor een filmliefhebber.

avatar van LuCos

LuCos

Maikeru schreef:

We weten allemaal dat Facebook succesvol is, dus we hoeven eigenlijk nergens bang voor te zijn. De film mist spanningsbogen, en wat overblijft is Hollywood pulp.

Dit vind ik persoonlijk niet echt een rede om een film te beoordelen. Bij Titanic wist iedereen toch ook dat het schip zou zinken? Hitler zelfmoord ging plegen tijdens de ondergang? King Kong die van de Empire State Building valt?

Zelf vond ik de film wel aardig goed. Dit kwam mede door het acteerwerk van Eisenberg die ik echt goed kan waarderen. Zoveel tekst, en dat zo snel en duidelijk uit spreken, leek wel Mathijs van Nieuwkerk.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Reinbo schreef:

Verhaal is ook van ondergeschikt belang. Gaat om de uitwerking. Die is hier erg sterk.

Nja.. best interessant en waargebeurd verhaal hoor.. en ook onbekend bij de meeste mensen (denk ik).. Dat van de uitwerking is natuurlijk helemaal waar.. Hoewel ik Facebook zelf overbodig vind, is het ontstaan hiervan wel vet om te zien.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Seam schreef:

Mooi om te zien dat Justin Timberlake eindelijk gewaardeerd wordt voor zijn acteerwerk. Vond hem in Southland Tales al geweldig spelen.

Vreemde rol had die toen, maar snap wel wat je bedoelt .

avatar van Nakkie13

Nakkie13

In Facebook speelt hij gewoon zichzelf, een enigzins verwaande kwal.

En dat doet ie dan wel weer goed.

avatar van Neder0001

Neder0001

Hoge rating voor een film dat mij eigenlijk best saai lijkt.

Ben benieuwd of ie over een tijdje nog zo hoog is.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Dingen zijn soms niet wat ze lijken.

David Fincher - The social network

Niet boeiende film, na 2 uur kijken had ik zoiets van waar heb ik nou naar gekeken. Eigenlijk helemaal niks, het verhaal achter Facebook zoals dat hier verfilmd is, is gewoon totaal niet interessant en/of inspirerend.

De film gaat veelal over gesprekken wie waar nou recht op heeft met betrekking tot Facebook. Uiteindelijk moet Zuckerburg settelen met een bedrag wat zoals in de film gezegd wordt eigenlijk een snelheidsboete is voor Zuckerburg. Voor iemand die niet om geld geeft zou hier ook niet zo moeilijk om moeten doen.

Het enigste positieve is Timberlake als een smooth internet ondernemer.

Andrew Garfield speelde ook goed bekend van Boy A.

De film gaat ook mis op elk vlak het is niet grappig, dramatisch of spannend.

Het is wel mooi voor het oog maar niet geweldig. Soundtrack was ook goed te doen. En het einde is zo lam als een zoutzak. Heb ook het gevoel dat ze er nog veel meer in hadden kunnen stoppen wat de film boeiender maakt.

Ik ben ook geen voorstander van Facebook dus Fuck Facebook in the face.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Fortune schreef:

Je komt niet tot een settlement bedrag zonder de 'feiten' eerst recht te zetten in een overhoring, wat we dus te zien kregen in de film.

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Fortune schreef:

David Fincher - The social network

Het enigste positieve is Timberlake als een smooth internet ondernemer.

Andrew Garfield speelde ook goed bekend van Boy A.

De film gaat ook mis op elk vlak het is niet grappig, dramatisch of spannend.

Ik ben ook geen voorstander van Facebook dus Fuck Facebook in the face.

Ik zeg dit niet vaak of graag, maar ik denk echt dat je het punt een beetje gemist hebt.

Fortune

Lol maar natuurlijk, maar please verlicht ons met het geniale punt wat The Social Network ons wou vertellen.

jacobine_rodijk schreef:

Uiteraard maar dacht dat hij sowieso niks wou weggeven. Niet wou settelen.

avatar van Maikeru

Maikeru

• 1934 berichten

LuCos schreef:

Hoezo is het missen van spanning geen reden om een film te beoordelen?

Het belangrijke verschil tussen de films die je noemt, en The Social Network, is dat bij TSN een centraal thema is of Facebook succesvol zal zijn.

Bij Titanic staat de liefde tussen de personages centraal, niet het zinken van het schip. Het feit dat we weten dat het schip gaat zinken maakt de film juist spannender omdat daardoor de liefde in gevaar komt.

Der Untergang probeert meer te laten zien wat de ware gebeurtenissen waren achter een van de meest invloedrijke mensen in de geschiedenis. Misschien mist deze film ook wel een spanningsboog, maar dit is voor mij geen criterium meer omdat de waarheid achter Hitler/De Bunker boeiend genoeg zijn. Zuckerburg/Facebook zijn als echt persoon/bedrijf absoluut niet zo interessant.

Ik vind in principe spanning niet funest voor een goede film, maar het missen van spanning kan een film als deze flink onderuit halen.

avatar van puckb96

puckb96

K heb em deze avond gezien. Jesse Eisenberg speelt een ijzersterke rol, net zoals Justin Timberlake trouwens. Het is ook gewoon een interessant verhaal.

avatar van Capo_Fortissimus

Capo_Fortissimus

Vond het interessant om de geschiedenis van facebook zo te zien, niet hoogstaand maar prima film.

avatar van Veruca

Veruca

Gisteravond gezien. Hoewel iedereen het verhaal natuurlijk al kende en er eigenlijk geen moer in de film gebeurde, vond ik hem wel leuk.

Hoorde dat veel mensen de film saai vonden, ik daarentegen helemaal niet. De dialogen waren briljant bedacht, de acteurs ijzersterk (vooral Eisenberg en Timberlake) en de Harvard-ballen geniaal.

Heb me prima vermaakt, en vond het daarnaast een supergoede film. Een toppertje, deze.

avatar van Reinbo

Net tijdens de MM meeting herzien. Virtuoos stukje cinema, vooral het eerste uur is groots. Halfje erbij. 4,5*

avatar van soom

soom

Twitter, Facebook, Hyves.

Tja, ik vind het ergens wel jammer dat ik Twitter niet meer kan gebruiken, omdat je maar één keer je emailadres kan registreren, oid. Facebook... Ik zit er wel, maar ik doe het meest met Hyves.

Jesse Eisenberg is een geweldige acteur. Waarom hij ooit begon in Cursed, is mij eigenlijk een raadsel, in dit soort films slaagt hij met vlag en wimpel, hij kan in elk geval zoveel meer dan wat ik ooit in Cursed zag.

Toen Justin Timberlake in beeld kwam, had ik in de eerste paar minuten niet eens door dat hij dat was.. Ik heb hem natuurlijk wel in Black Snake Moan gezien, maar toch, ook hij is iets beter dan in die andere film.

Al met al, heb ik niet heel veel met Facebook. Maar het was zeer interessant om dit te zien.

avatar van timbo_

timbo_

De film van dit najaar waar ik het meest naar uitkeek was zonder twijfel The Social Network. En wat is het toch heerlijk als zo'n film dan ook alle verwachtingen en nog meer inlost. The Social Network is namelijk niets minder dan een modern meesterwerk. Het is wonderbaarlijk hoe regisseur David Fincher met een verhaal dat qua plot zo voorspelbaar is toch zo weet te overdonderen. Dat komt allereerst door de cast. Jesse Eisenberg is niets minder dan briljant als Facebook oprichter Mark Zuckerberg. Maar ook zijn tegenspelers zijn zonder uitzondering (Ja zelfs Justin Timberlake is fantastisch) indrukwekkend.

Daarnaast is de film ook audiovisueel een genot. De steeds aanwezige maar nooit storende achtergrondmuziek drijft de spanning tijdens de verbale confrontaties steeds weer op en ook de beeldenpracht, met als hoogtepunt het meesterlijke uitstapje naar de roeiwedstrijd in Groot Brittanië, is indrukwekkend. Het moge wat mij betreft duidelijk zijn: The Social Network mag samen met Toy Story 3 en Kick-Ass gaan uitmaken wie gaat lopen met de titel beste film van 2010.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Dit is geen Fincher film, maar ik denk dat veel mensen die Aaron Sorkin kennen dat ook niet verwacht hadden. Fincher zelf zet hier namelijk echt zijn stempel niet op de film en dan heb ik het vooral over het visuele. Camerawerk zoals in Fight Club zul je hier niet terugvinden.

Verder gaat de film niet zozeer over Facebook, als over de persoonlijke ontwikkelingen rond de oprichters van de site. Enige voorkennis van de digitale wereld is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk denk ik.

De film is wel volledig Sorkin. De man regisseert niet, maar zijn stempel is altijd zo duidelijk te herkennen, hier misschien nog wel duidelijker dan ooit. Wie begint er anders de film met een 5 minuten durende dialoog, die er vlijmscherp in komt hakken.

Jesse Eisenberg is op dreef in de rol van Zuckerberg. Bot, gemeen, ongeïnteresseerd en waarschijnlijk enigszins autistisch. Het is ook niet altijd makkelijk om de goeie intonatie in een dialoog te leggen, op het moment dat het anders klinkt is het opeens een hele andere zin. Knap gespeeld. Ook de rest van de cast is goed. Vooral de rol van Eduardo vond ik mooi, omdat hij zo sterk afsteekt tegen die van Zuckerberg. Vol passie, emotie, verdriet en bitterheid, waren zijn dialogen altijd een stuk anders dan die van Zuckerberg.

Dan de soundtrack, waar we waarschijnlijk niet onderuit kunnen om dat te vermelden. Trent Reznor dus en het is ECHT een soundtrack. Qua stijl een beetje wat ie gedaan heeft met Ghosts, maar soms ook flink pompend en kil. Kilheid die wel past bij deze film, die een afstandelijke sfeer uitstraalt. Als het moet word er ook flink ingehouden, met lichte ambient.

Jesse Eisenberg is een geweldig acteur en bevestigd dat hier nogmaals. De film is haast puur dialoog gedreven en ik hoorde menig bezoeker de bios verlaten met het woord "saai". Ken je Sorkin, weet je wat te verwachten, liefhebbers van de meer afstandelijke Linklater zoals Tape kunnen dit ook wel eens proberen.

avatar van Reinbo

Mwah, je doet Fincher erg veel te kort. Was absoluut duidelijk zijn stijl. Geen eindeloos lange shots dit keer, maar zolas altijd zeer vaardig en rap gemonteerd, film dendert vort en dat is zeker typisch Fincher.. Ook het kleur gebruik was 100% des Finchers. Nee het was op zijn minst een sterke combi, maar ik herkende toch met zeer veel gemak Fincher's hand in deze film

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Visueel heeft de film misschien wel wat weg van Zodiac, dus in dat opzicht heb je misschien gelijk.

avatar van alfredh

alfredh

Fincher is een meesterlijke stilist. Ik hou niet van digitaal camerawerk omdat het vaak een goedkope, opzichtige look genereert maar in "Zodiac" was het blijkbaar zó goed gedaan dat ik pas achteraf doorhad dat hij digitaal werkt.

En ook voor TSN gebruikte hij de fameuze Red One camera met fabuleus resultaat.

Over de film zelf kan ik eigenlijk niet veel zeggen want mijn kijkervaring werd grotendeels geruineerd door een bende, jonge kabaalmakers, voor wie "TSN" de intellectuele meetlat duidelijk enkele decimeters te hoog lag. Afvoeren!

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Topper neen? Interessant? Voor 1 maal. Oscarmaterie? Twijfel.

Wel goede rollen voor iedereen, maar zo veel is er ook niet aan.

avatar van Tamaraaa8

Tamaraaa8

Ik vond het echt een erg intressante film, ben er geen seconde uitgeweest. Goed acteerwerk van Jesse Eisenberg!

avatar van wimnoot

wimnoot

David Fincher's The Social Network

Ik zou natuurlijk, net als heel veel anderen, kunnen vertellen dat The Social Network een uitstekende, vlotte, hippe en moderne film is geworden. En dat de muziek van Trent Raznor me regelmatig kippenvel bezorgde. En dat het toch wel een kwaliteit van Fincher is om een tijdsbeeld zo goed neer te kunnen zetten. Maar dat lees je in bijna iedere review.

Wat mij heeft doen besluiten om de film een 5 te geven is omdat het verhaal zelf, een vriendschap die op het spel komt te staan door hebzucht, zo enorm uit het leven is gegrepen. Werkelijk iedere emotie van de twee hoofdpersonen is te begrijpen, al hoef je het nog niet met ze eens te zijn. Persoonlijk zou ik als ik in Zuckerberg's schoenen had gestaan, precies hetzelfde gedaan hebben. Hoe goed de bedoelingen van Wardo ook waren, hij kwam op zakelijk gebied toch wat te kort om Facebook te maken wat het nu is. Mark's verering van Sean is ook te begrijpen. Je ontkomt er denk ik als computernerd niet aan om op te kijken tegen de man die Napster heeft uitgevonden, en er een dergelijke levenstijl op na houdt. Overigens is het snel afgelopen met de adoratie wanneer Parker weer domme dingen doet, met drugs en meisjes.

Jesse Eisenberg acteert zijn rol als Zuckerberg onwaarschijnlijk natuurgetrouw, al vanaf de eerste dialoog met zijn vriendin. Het gedrag van Mark is bij vlagen zo absurd en bot dat het op je lachspieren werkt. Erg irritant dat je iedere vraag helemaal correct moet stellen om te voorkomen dat hij de boel weer weet te ontwijken. Andrew Garfield vond ik ook erg geloofwaardig als de ietwat arrogante Eduardo Saverin. En dan Justin Timberlake, die heb ik nu voor het eerst gezien in een filmrol die bij hem past. Al die rolletjes waarbij hij de stoere jongen moest uithangen vond ik maar lachwekkend. Maar als moderne "entrepreneur" popster is hij precies op zijn plek.

De twee uur die de film duurt zijn gewoon voorbij gevlogen. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor films met een duidelijk narratief. En ondanks dat de film over twee rechtzaken gaat en het ontstaan van facebook en vriendschap blijft de film uistekend te volgen. Het einde vind ik misschien nog wel de grootste grap. Zuckerberg heeft strikt volgens de regels gezien misschien niet zo veel verkeerd gedaan. Maar in plaats van door te procederen kiest hij ervoor wat van zijn miljoenen uit te geven en wat extra als zwijggeld om verder zijn miljarden te verdienen. Misschien niet erg consequent maar wel erg praktisch, en daar houd ik wel van.

5 punten!

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Film blijft toch wel lekker hangen moet ik zeggen. Net de soundtracks opgezocht en die zijn werkelijk fantastisch. Ook Jesse Eisenberg is de perfecte nerd met een tragisch kantje.

Fincher probeert er de vaart in te houden met snelle afwisselende shots, en dat helpt ook. Toch had ik het gevoel dat er hier en daar een conversatie te veel aan was, momenten dus waar ik moeite had om me 100% te focussen.

0.5 erbij.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik maak zelf geen gebruik van Facebook, maar ik was wel heel benieuwd hoe je een film maakt van 2uur over de oprichters van Facebook en dan ook nog is met David Fincher aan het roer. Nou, het resultaat mag er zijn. Alleen ik ben nog steeds geen van plan om Facebook te nemen.

De film doet eigenlijk alles precies goed. Acteurs zijn briljant, het verhaal verloopt heel vlot, goede muziekkeuze en hele geslaagde humor. Toch bekroop mij het gevoel dat er iets belangrijkst miste. Maar dat zou te maken kunnen hebben met mijn Interesse voor dit soort films. Ik kon mij wat minder goed identificeren met het geheel en zo ontbreekt er toch wat toegevoegde waarde.

Misschien ga ik een script schrijven over het ontstaan van MovieMeter en Stephan Brenninkmeijer mag hem dan regisseren, want dan zit er tenminste ook seks in. Lijkt me bij voorbaat al een succes, want MovieMeter bestaat inmiddels 10 jaar en we kunnen ingaan op meetings, vriendschappen die ontstaan zijn, gebande users, problemen, ruzies etc.. Ja, dat zou een hele leuke film kunnen worden. Nog beter dan The Social Network!

Voor The Social Network geef ik 3,5 weg!

avatar van wimnoot

wimnoot