• 9.382.032 stemmen

The Social Network (2010)

Biografie / Drama | 120 minuten

Genre: Biografie / Drama

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield en Justin Timberlake

Releasedatum: 28 oktober 2010

Plot The Social Network

"You don't get to 500 million friends without making a few enemies."

Herfst, 2003. Na een pijnlijke beëindiging van de relatie met zijn vriendin Erica besluit Harvard student Mark Zuckerberg zijn frustraties te uiten door erover te bloggen op zijn computer. Na een aantal drankjes krijgt hij samen met zijn kamergenoot Eduardo Saverin het geweldige idee om foto’s op internet te zetten van de vrouwelijke medestudenten en ze door te sturen naar andere universiteiten, om ze vervolgens te laten beoordelen op uiterlijk. Ondanks dat Mark hierdoor in de problemen raakt met het Harvard bestuur, is het de start van een idee dat begint in zijn studentenkamer, maar al snel een wereldwijd sociaal netwerk wordt en een revolutie in communicatie. Maar 500 miljoen vrienden en een status als de jongste miljardair ter wereld krijg je niet zonder een paar tegenstoten.

Mark Zuckerberg

Eduardo Saverin

Cameron Winklevoss / Tyler Winklevoss

Tyler Winklevoss (Body Double)

Divya Narendra

Christy Ling

Marylin Delpy

Driello

Ben het wel eens met _Se7en_. Of je nou een voorstander bent van het fenomeen faceboek of niet (en ik neem gemakshalve aan dat er maar weinig mensen zijn die faceboek en de creatie ervan geen fenomeen vinden), heeft toch niet per see invloed op je beoordeling van de kwaliteit van de film? Daar komen volgens mij toch echt andere zaken bij kijken. Acteerwerk, verhaal, filmwerk, score, bijvoorbeeld.

Om aan te sluiten bij hetgeen _Se7en_ al aangaf: facebook is een gegeven. Daar kun je lang en kort over discussieren (even als over de wens oude vrienden weer te ontmoeten of juist niet > nogal persoonlijk en m.i. niet spannend op een film-forum) maar dat is niet het onderwerp. Het onderwerp is de film. Dat deze handelt over de creatie van facebook is leuk, maar het had net zo goed een andere sociale site kunnen zijn (die door de hoofdpersoon zelfs in de film worden genoemd).

Skycrawler

Sommige lieden hier denken er graag simpel over. Facebook? Boring! Ik kan mij daarbij voorstellen dat de film je niet boeit maar de redenen die hier veelal aangedragen worden om The Social Network af te vallen zijn veelal absurd en onrealistisch in het beeld van film en kijkgedrag en daar heb ik veel meer moeite mee. Ik zie te weinig geloofwaardige argumenten.

bertito schreef:

Als ik ergens niet op zit te wachten zijn het wel mensen uit het verleden. Meestal is het om de juiste redenen dat ik ze uit het oog ben verloren en plotseling staan ze dan weer (digitaal) op de stoep. Dat voelt aan als regressie in plaats van vooruitgang. Gevoelsmatig moest ik te vaak nee zeggen, en toen ben ik maar helemaal met Facebook gekapt

Zal er misschien vanaf hangen waar je verleden zich heeft afgespeeld. Ik ben op heel veel verschillende plekken geweest, vaak in internationale gezelschappen. De reden dat ik die mensen uit het oog verloren ben heeft puur geografische reden, niets persoonlijks. Maar ik geef toe, ik zit niet te wachten op de helft van mijn klasgenoten uit de middelbare school.

Driello

schreef ik nou echt twee keer faceboek?

Haha, ja .

Driello

Meine gute, en dan te bedenken dat ik in een Engelstalig land woon en al jaren nauwelijks Nederlands meer spreek, lees of schrijf............

Nou ja, heb in ieder geval iemand aan het lachen gebracht.

Driello

Nou ja, heb in ieder geval iemand aan het lachen gebracht.

• 2041 berichten

Vandaag voor de zesde keer gezien en heb er weer enorm van genoten. Het bijzondere aan TSN vind ik dat iedere keer dat je 'm ziet, iedere scène weer 'nieuw' lijkt. Bizar gewoon, hoe de vakkundigheid en zorg in iedere shot/ ruimte/ zin te zien is.

Wat baal ik dat ik 'm al 5* gegeven had, want van mij mag er nog wel een ster bij. Daarom dus maar verhoogd in mijn top 10, van 8 naar 4. Ik heb nog nooit een film 6 keer in 5 maanden gezien en iedere kijkbeurt weer meer genoten dan de vorige, een verdere stijging zit er dus zeker in.

Waar ik wel wat kritiek op heb is de dvd. Wat een verschrikkelijk lelijke cover, hadden ze nou echt niet iets uit kunnen zoeken wat beter bij de sfeer van de film past? Als dit nou het enige was zou ik niet zeuren, maar de ondertiteling is ook verschrikkelijk. De briljante dialogen worden compleet uit hun verband getrokken door lange zinnen te vertalen in 3 a 4 woorden en complete zinnen weg te laten! Heb nog nooit zulke slechte ondertiteling op een koop-dvd gezien. Absoluut beschamend.

Waar ik wel zeer over te spreken ben zijn de extra's op de dvd. Zeker de moeite waard om een keer te zien!

Skycrawler

Dan heb jij de ondertitels van Tropic Thunder nooit gelezen.

Als het goed is kun je ook Engelse ondertitels kiezen. Die zijn vaak wel juist vertaald waardoor de grappen en woordgrapjes ook behouden blijven.

De cover stoort mij niet echt; het is een still rechtstreeks uit de film. Wel vind ik het jammer dat het beeld wordt ontsiert door al die lovende quotes. En je hebt gelijk wat betreft de extra's: zeer de moeite waard!

Driello

Ik weet niet hoe dat bij The Social Network is, maar bij heel erg veel films juist de Engelse vertaling net niet hetzelfde is als hetgeen wordt gesproken, wat ik dan weerv ontzettend storend vind, omdat je er dan op gaat zitten letten.

avatar van blablabla89

blablabla89

Reinbo schreef:

Populariteitscultuur begint al op de peuterschool en gaat door tot in het bejaarden huis. Onderdeel van het survival of the fittest programma van deze aardbol. Welcome to the human race.

En op moviemeter gaat het net zo. Plaats als nieuwkomer maar iets negatiefs over Apocalypse Now, Expendables of a Clockwork Orange en de roofdieren van MM duiken direct op je. Zo houden we de site verschoond van mensen die weinig met film op hebben. het is ons domein, dat van de filmliefhebbers....

What the f*ck man!

avatar van Reinbo

Ja, pas maar op. We're watching you!

avatar van blablabla89

blablabla89

Ben jij de leider hier want ik kan me niet herinneren dat ik op je gestemd heb! En als je het tot je maatschappelijke plicht rekent om het forum ' schoon te houden' dan denk ik dat het echt eens tijd wordt dat je in het dagelijks leven iets gaat doen wat echt van betekenis is.

puckb96

Hoewel de film wel eens is beschreven als een Facebook teen-flick is het zeker meer een soort van business thriller. Ik heb deze in de bioscoop gezien (sorry voor mijn latere review) en vond de film heel mooi. Een hele goede rol van Jesse Eisenberg als Mark Zuckerberg (dat rijmt ) Maar moviemeter, een komedie? Dat is het zeker niet. Ook vond ik Andrew Garfield een goede tegenspeler spelen van Eisenberg. Verder vond ik Timberlake ook wel redelijk, hoewel ik hem niet de beste acteur vind want hij is duidelijk meer voor muziek bestemd, maar conclusie het acteerwerk was best wel goed, zeker nog voor jonge acteurs zoals Garfield en Timberlake. Oke, op naar het regisseurwerk: David Fincher (regisseur van o.a. Alien 3, Se7en, Fight Club en The Curious Case Of Benjamin Button). Iedereen was benieuwd of ie na het regisseren van een freaky science-fiction film, een aantal spannende thrillers en een dramafilm de biografie van Mark Zuckerberg tot stand kon zetten. Wat mij betreft is hem dat succesvol gelukt. Zijn betrokkenheid is duidelijk aanwezig bij deze film. Dus Fincher heeft mij zeker niet teleurgesteld met deze spannende business thriller over de evolutie van Facebook. Het tempo van deze film was eigenlijk best wel sloom want er gebeurd vrijwel niet al te veel in deze film, dus je moet van een langdradig verhaal houden als je deze film gaat kijken, hoewel ik daar helemaal geen last van had. De karakterontwikkeling in de film is ook goed als ik naar de eerste paar scenes in de film die hoewel interessant ook heel hilarisch zijn. Dus kortom: een goede film met heel wat indrukwekkend acteerwerk, interessante feiten, hilarische scenes, goede karakterontwikkeling, heel aanwezig regisseurwerk, wat seksuele grappen en een goede biografie van de evolutie van Facebook. Deze film heeft mij echt niet teleurgesteld, dus mensen: schrijf je in bij Facebook!

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11925 berichten

puckb96 schreef:

Hoewel de film wel eens is beschreven als een Facebook teen-flick

Door wie? Degenen die dat zeggen zijn niet goed bij hun hoofd en hebben de film niet goed begrepen.

blablabla89 schreef:

Dat is goed. Zoek jij dan ondertussen even op wat ironie betekend.

BlueJudaskiss schreef:

Op Filmtotaal werd het zo eens een keer beschreven tijdens een aantal reviews, mensen die de film niet hebben gezien en blijkbaar door deze site zelf (komedie?)

avatar van mug13

mug13

Een goede onderhoudende film waarin je de oprichting van facebook krijgt te zien met de daarbijhorende vieze business spelletjes.Ja ik ben tevreden .

Skycrawler schreef:

Dan heb jij de ondertitels van Tropic Thunder nooit gelezen.

Dat weet ik, maar ik koop geen Nederlandse dvd om vervolgens de Engelse ondertitels te moeten gebruiken omdat de Nederlandse zo slecht zijn. Overigens is mijn Engels prima, dus kijk ik 'm dan liever zonder ondertitels.

Skycrawler schreef:

Die quotes storen me inderdaad nog het meest. De cover ziet er erg afgeraffeld uit. Ik had eerder gekozen voor een still van de beginscene in plaats van een still van een vrij onbeduidende scene in de film.

avatar van DragQueen

DragQueen

Vrij onderhoudende film, die vakkundig in beeld gebracht is door Fincher. Het verhaal omtrent facebook, is ook prima uitgewerkt. Jesse Eisenberg speelt verder een goede hoofdrol. 3 sterren.

puckb96

Goed zo. Ze hebben drama/komedie veranderd in gewoon drama.

Past inderdaad beter.

Al lach ik me nog steeds kapot om die film .

_Se7en_ schreef:

Past inderdaad beter.

Al lach ik me nog steeds kapot om die film .

Ja er zit inderdaad veel humor in deze film. Maar niet zo veel om het een komedie te noemen. Het is duidelijk meer een dramatische business thriller.

avatar van Piratje

Piratje

Omdat Facebook erg actueel is lijkt me deze film erg overroepen en op termijn te zakken naar een middemoot. Bovendien is de waarde van zo'n netwerk erg relatief. Lucht is voor niets. Maar kan ook zeer duur zijn. Een van vandaag-op-morgen-gebeuren dat je in z'n juiste context moet zetten.

Dit voor wat de inhoud betreft.

Als film lijkt me deze prent het eerste half uur lawaaierig, verwarrend en met sprongen vooruitgaand. Het echte filmverhaal begint pas in het tweede gedeelte waarin ook de acteurs beter overkomen. Het talent van de acteurs wordt zeker gemaakt door regisseur David Fincher die de kunst heeft om van niets iets te maken. Dames of lieve juffen zouden zeker moeten protesteren op het minachtend neerkijken, in deze prent op dames. Hun énige kwaliteit concentreert zich op sex en verlangen naar money. Duisternis zorgt altijd voor de nodige spanning. Op alle vlakken. Bovendien kun je daarmee heel wat wegstoppen.

Voor mij een *2 waard. En dat lijkt me dan nog overschat.

• 2041 berichten

Wat zit jij nou te bazelen?

_Se7en_ schreef:

Wat zit jij nou te bazelen?

Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Er staan een hoop geforceerd deftige zinnen maar er wordt inhoudelijk bar weinig gezegd.

avatar van Stephanovic

Stephanovic

Piratje schreef:

Dit voor wat de inhoud betreft.

Voor mij een *2 waard. En dat lijkt me dan nog overschat.

Lijkt me? Heb je wel gekeken dan?

Skycrawler schreef:

Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Er staan een hoop deftige woorden maar in feite wordt er bar weinig gezegd.

Ik vond je + 1 leuker .

Dat is inderdaad waar ik op doel, ik kan er geen chocola van maken.

+1 was wel erg karig.

Driello

De inhoud van je post ook. Het is me nog steeds niet duidelijk wat je nou tracht te zeggen. Eerst een heel relaas over het fenomeen facebook wat kant noch wal raakt en daarna een onduidelijk over, naar ik aanneem, de film. Wellicht kun je nog een poging wagen?