The King's Speech (2010)
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via NLZIET
Bekijk via CANAL+
4 februari in één bioscoop (Middelharnis)
Plot The King's Speech
"Find your voice."
Nadat zijn broer aftreedt wordt George nogal ongewild de nieuwe Koning van Engeland en gaat door het leven als George VI. Helaas stottert hij, wat niet echt koninklijk overkomt. Hiervoor schakelt hij de hulp in van de onorthodoxe spraaktherapeut Lionel Logue. Dit resulteert in een reeks ongewone technieken en een bijzondere vriendschap.
King George VI
Archbishop Cosmo Lang
Princess Elizabeth
Princess Margaret
maerk
Helemaal geen slechte film, maar duidelijk toch de minst interessante film tussen alle Oscargenomineerden.
Toch gaat deze er met de prijs vandoor. Is er een erg interessante competitie, gaan ze de prijzen zo verdelen, achja.
Genoeg gezeur, even over deze film.
Een genietbare film, het acteerwerk is goed, Firth levert een prima prestatie, maar niet eentje die indruk achter laat zoals Sean Penn dat wel deed in Milk. Geoffrey Rush deed het eigenlijk veel beter en stal voor mij de show. Slechts Helena Bonham Carter viel me zwaar tegen, heel irritant personage.
Visueel ziet het er allemaal leuk uit en het verhaal is gewoon goed. Met veel meer humor verteld dan ik had verwacht, dat is een pluspunt. Een minpunt is dat het verdere verloop van het verhaal zeer voorspelbaar is. Nergens werd ik écht gegrepen door de film.
Een goede film, niet bijzonder. Gewoon een voldoende, 3,5*.
- 2073 berichten
Prachtige film, goed verhaal en heel erg goed gespeeld door, tja iedereen eigenlijk. Aangrijpend was de film in hoge mate, ik leefde helemaal mee met de spanning voor de speech en kreeg er kippenvel van. Genoten van deze film. Ik houd me verre van Oscar uitreikingen, dat scheelt weer een hoop gezeur
Timba69
Mooie film met prachtige beelden en zeer sterk spel.
Het verhaal zelf was niet eens zo bijzonder, maar verveelde geen moment. Dat kwam vooral door de prima acteerprestaties van Colin Firth en Geoffrey Rush. De subtiele humor maakt de film luchtig.
4 *
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Eindelijk gezien.
Het is vooral een film van de dialogen geworden, werkend naar de uiteindelijke monoloog.
De beginspeech had w.m.b. iets langer en pijnlijker gemogen. Wat volgt is een verzorgd verhaal, een film met veel komische noten en sterke dialogen.
Weinig mis met het acteerwerk. Paar veren voor Collin Firth en Geoffrey Rush. Enkel de rol van Helena Bonham Carter vind ik nogal flauw en eigenlijk ook vrij nietszeggend.
Film blijft binnen de lijntjes, vandaar ook dat het commercieel zo aantrekkelijk is. Het is dan ook een film geworden die sterk overeen kwam met mijn verwachtingspatroon, alleen de humor was meer aanwezig dan ik dacht en de eindspeech was minder indrukwekkend dan vermoed. Ook wekt de film de suggestie dat de speech van de koning belangrijker is dan W.O. II. an sich. Uiteraard is dat voor de film ook zo, en zeker voor de familie en vrienden van de koning, maar wat me lichtelijk stoorde is dat het in zijn algemeenheid ook zo overkwam.
Kleine 4* (3,75)
HASCH
Uitstekende film. Het is heel bijzonder dat een film over zo'n saai onderwerp als een stotterende koning zo onderhoudend, sannend en ontroerend kan zijn. De oscars zijn deze keer daarom ook volledig verdiend.
Eindelijk gezien.
Zou een koning in zulke tijden niet belangrijker voor een volk zijn dan in tijden van vrede? Wij zullen het nooit weten, bij ons waren ze al met de staart tussen de benen weggerend
madmax1
Mee eens
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Wij hadden een koningin die wegrende, dat is wat anders.
Natuurlijk is het bijzonder knap dat een koning zich zo opstelt voor zijn volk. Ging me meer om de vergelijking speech/wereldoorlog.
N23
Een prima oscar winnende film over een saai onderwerp. Mijn vader kon deze film prima waarderen ivm met de geschiedenis van koninkrijken.
Ikzelf zou niet zo snel naar een film als deze gaan. Maar spijt heb ik zeker niet. Ik vond de acteurs goed acteren alleen had ik een andere acteur voor Churshil verwacht.
Toch leuk om Adolf te zien met zijn beroemde speech... Ein land, Ein Volk, Ein Fuhrer.
- 2073 berichten
Wij hadden een koninging die wegrende, dat is wat anders.
Ik snap je wel hoor, alsof de WO II een beetje op de achtergrond meespeelde en daar heb je wel gelijk in. Aan de andere kant wordt het hier natuurlijk vanuit de koning belicht. En hij wil maar wat graag verantwoording dragen, als die stomme afwijking maar niet in de weg zat. Mijn vergelijking met ons koningshuis is natuurlijk ook niet eerlijk, ik zou niet weten wat er met het koningshuis gebeurd zou zijn mochten ze zijn gebleven.
megamad
Wij hadden een koningin die wegrende, dat is wat anders.
Als het aan Wilhelmina had gelegen was ze achtergebleven met een geweer om de Duitsers persoonlijk welkom te heten. Ze is enorm onder druk gezet om het land te verlaten. De situatie was geografisch gezien voor de Engelsen ook minder dreigend dan voor de Nederlanders.
Maar genoeg over ons koningshuis waar ik helemaal geen fan van ben trouwens.
Gisteravond deze film gezien en ik was en ben zeer onder de indruk. Colin Firth acteert de pannen van het dak en het geheel hangt sfeervol aan elkaar. Het wist me zeer te raken.
kort0235
Het gaat me niet om allerlei prijzen die deze film heeft verdiend. ik bekijk de film vanuit mijn eigen standpunt en gevoel.
Als filmliefhebber geef ik dus deze mening.
De film heeft me zeker geboeid en de wisselwerking tussen Colin Firth en Geoffrey Rush was prima in orde qua acteerprestaties, humor en drama.
De typische Engelse aristrocratische sfeer was zeer goed neergezet en ook prachtig gefilmd.
De muziek die deze prachtige film ondersteunde, is wonderschoon.
Ik kan niet oordelen welke film nu de beste is van 2010, omdat ik er nog een paar moet kijken, waaronder Black Swan. (Die me overigens ook heel mooi lijkt). Eigenlijk vind ik dat ook niet relevant, omdat dat vaak toch een persoonlijke keus is.
De verhaal is wel een beetje voorspelbaar, maar dat stoort me niet.
Deze film krijgt van mij een welverdiende 5.0*
N23
Lof78
Leuke, Fijne film terechte winnaar van 4 Oscars ....dankzij de film lijkt het koningshuis van Engeland wat minder stijf dan van de buitenkant veel mensen denken.
Firth speel zeer goed...maar Rush steelt de show met zijn 'Performance' van Lionel *** sterren!
Elineloves
'' You have such perseverance Bertie, you're the bravest man I know. ''
Ik heb niet veel met het Koningshuis gebeuren. In eerste instantie leek de film me dan ook niet boeiend en vroeg ik me af hoe een twee uur durende film over een man die stottert, interessant kan blijven. Maar ach, met al die oscars op zak, zal er toch wel iets goed aan zijn, dacht ik.
Gelukkig kan ik achteraf toegeven dat mijn vermoedens over deze film onjuist waren. The King's Speech is een meeslepend drama die je op sommige momenten zelfs weet te ontroeren.
Het script is heel sterk, de dialogen zijn scherp en het acteerwerk... werkelijk subliem. Het redelijk zware onderwerp wordt nergens zwaarmoedig of overdreven sentimenteel. In plaats daarvan is er juist veel ruimte voor humor. Je leert de personages kennen en je ziet de opbloeiende vriendschap, wat werkelijk verbluffend overtuigend is neergezet. Deze twee heren dragen de film dan ook echt en zijn fantastisch. Het is niet alleen maar koek en ei tussen de Koning en zijn spraaktherapeut, je ziet ook de scherpe kantjes van beide mannen en de manier hoe zij samen een band opbouwen is ontzettend realistisch neergezet. Het sarcastische sfeertje en de dosis zelfspot die zowel Rush als Firth hebben houdt het luchtig.
De scènes waarbij Firth 'los' gaat en lekker vloekt en tiert, wisten mij dan ook het meest te raken. Bugger! De frustratie was van de man zijn gezicht te lezen en langzaamaan leerde je hem en zijn verleden kennen, waardoor je nog meer sympathie voor hem krijgt.
Mijn lage verwachtingen waren volkomen onterecht. Ik heb genoten van deze film en het ijzersterke acteerwerk. Dikke, welverdiende 4.0*, voor nu.
John Lee Hooker
Ben het eens met maerk, bovenaan de pagina.
Best een redelijke film, maar niet super-fantastisch.
Colin Firth levert weer goed werk. Ook Geoffrey Rush, die ik nog niet eerder zag, deed het uitstekend als Lionel Logue. Helena vond ik irritant en ze voegde maar heel weinig toe.
Ook visueel is het in orde en er zitten een paar afwijkende shots in (van bovenaf). Het viel me op dat de personen soms extra laag in beeld zaten, terwijl de ogen van de acteurs in principe altijd op 2/3e van het beeld moeten zitten. Niet storend ofzo, maar anders dan anders.
Het camerawerk kon wel iets beter, het is een beetje standaard. Ik was bijvoorbeeld niet te spreken van het shot op de moterkap, en op de zijkant van dat privé-vliegtuigje. En verder blijft het vrij statisch.
Het verhaal is aardig, maar nergens werd het echt heel boeiend. Koning treed af, zoon volgt op, broer treed af, George IV wordt koning en het spraakprobleem blijft aanwezig.
Soms een beetje irritant als George zich aanstelde en boos werd. Het was dan ook terecht dat Lionel er volledig tegenin ging en bijvoorbeeld op die 'heilige' stoel ging zitten. De terechte gedachte: we zijn allemaal maar mensen, wat boeit het nou dat jij toevallig koning bent geworden?
Prima filmpje maar eigenlijk niets bijzonders en een tikkie voorspelbaar.
jellybean
Wat een verademing om eens een film te zien die het niet moet hebben van een sensationeel verhaal, geweld of special effects.
Nee, hier zien we dat een vrij saai verhaal (koning die stottert) 2 uur lang boeit, ontroert en acteergeweld van de bovenste plank laat zien....genieten dus.
Firth overtuigt als de gekwelde koning en zet een prachtige rol neer maar Rush vond ik echt super, wat een charisma heeft die man!
De humor houdt de film luchtig ondanks de dramatische aspecten.
Aanrader!
unexpected_faith
Ik vond het ook een goede film!
Het verhaal was misschien wat simpel, maar het kon mij echt de hele tijd boeien!
Colin firth heeft hierin steengoed geacteerd vond ik, heel boeiend om dat allemaal te zien,
en het verhaal vond ik ook wel interessant, vooral omdat ik het nog niet kende..
De bijrollen vond ik ook sterk neergezet...
weinig special affects, weinig drama en toch een mooie en boeiende film !! zooo moeten er meer zijn in mijn ogen !
4 sterren.
John Lee Hooker
weinig special affects, weinig drama en toch een mooie en boeiende film !!
Er zijn toch genoeg goede films zonder special effects..?
Redlop
...De terechte gedachte: we zijn allemaal maar mensen, wat boeit het nou dat jij toevallig koning bent geworden?
...en wat boeit het dat jij toevallig stottert? Mij niet in ieder geval, alhoewel dat gegeven het verder kleurloos personage nog een beetje interessant maakt.
John Lee Hooker
Lionel boeide het wel want die was een specialist op dat gebied en hij wilde George graag helpen. Dit was ook een mooie kans in zijn carrière: een koning helpen.
In de aftiteling zie je ook dat Lionel daarna bij alle toespraken aanwezig was en hij had nog iets van een onderscheiding gekregen geloof ik.
Djarune
Mooie film om veel redenen die allemaal al geschreven zijn door andere. Het enige waar aan ik mij kan irriteren is sommige cliché scenes. Het zijn er meerdere bijvoorbeeld: ze elkaar anders gaan noemen omdat ze respect voor elkaar gekregen hebben wat dan moet dan ontroerend en grappig bedoeld zijn. Ik vind dat dus cliché. Ook tijdens de belangrijkste scene het allegretto van de 7e symfonie van Beethoven eronder zetten vind ik ook not done. Ik hou van klassieke muziek, maar waarom gebruiken ze dan ALTIJD de 7e symfonie van Beethoven of het requiem van Mozart? Dit vind ik een zwaar cliché en dat kost een half puntje wegens de ergenis. Ook al is het prachtige muziek...
Nogmaals mooie film, maar zeker niet de beste van het jaar 2010.
tevelenco
Na alle oscarnominaties toch wel erg benieuwd geworden naar deze film.
En ik moet zeggen hij viel me toch wat tegen.
Ik vond het verhaal niet echt bijzonder en verder kent de film te weinig verrassingen om de hele tijd te kunnen boeien.
De film wordt wel mooi in beeld gebracht en de akteerprestatie van Colin Firth is zeker goed.
Maar om nu te zeggen oscarwaardig...................nou nee.
Music4ever
Gisteren gezien en hij viel me behoorlijk tegen.
Na de Oscars wilde ik deze film graag zien maar had er meer van verwacht.
Verhaal is flinterdun en bovendien zeer voorspelbaar.
Acteerwerk is echt hartstikke goed, maar miste gewoon mooie dialogen.
Toch vrij saai allemaal, had veel meer ingezeten.
3***
Klubbrobber
Vond er helemaal niets aan. Niet mijn film. Jammer dat zo een film de oscars wint. Inception was sterker naar mijn mening.
AGE-411
Aardige film, maar ook niets meer.
Het uitgangspunt is wel interessant. Men krijgt een inkijk op een deel van de anders gesloten koninklijke familie. Bovendien speelt het zich ook af in een zeer interessante tijd (het interbellum).
Waar Colin F eigenlijk voortreffelijk acteert doet de rest het eigenlijk minder. Zelf Geoffrey Rush, die de meesten net goed vinden acteren. Ik vind dat er zo'n gloed van gemiddeldheid rond hem hangt. Zo'n 'gemaakt' aura. Maar dat is wellicht niet alleen te danken aan de acteur zelf, maar wellicht ook aan het script. Blijkbaar probeerde men er alles aan te doen om de film constant interessant te houden met onderanderen die typische vrijdagavond TV-film humor ... die mij echt niet kan smaken.
En voor mij hoefde dat niet! Ik vond de film zowiezo al interessant genoeg.
Die dialogen konden eigenlijk ook beter. Ik merk af en toe dat er wel zo'n poging gedaan wordt om via de dialogen de film tot een hoger niveau te brengen, maar of 1 of andere reden krijg je het gevoel dat het bij 1 scriptwriter is gebleven die bovendien nog eens tegen gewerkt werd door zijn chef. Het zou nogthans gestaan hebben bij deze film.
Magere 3,5*

Der Untergang
Historisch / Oorlog, 2004

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
great britainradiomonarchystutter palaceradio transmissionroyal familyspeechhuwelijkgebaseerd op een waargebeurd verhaalroyaltydeath of fatherhistorical fictionjaren 30british royal family british monarchygeorge vi winston churchillspeech therapy winston churchillcorgi