The King's Speech (2010)
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via NLZIET
Bekijk via CANAL+
Woensdag 4 februari in één bioscoop (Middelharnis)
Plot The King's Speech
"Find your voice."
Nadat zijn broer aftreedt wordt George nogal ongewild de nieuwe Koning van Engeland en gaat door het leven als George VI. Helaas stottert hij, wat niet echt koninklijk overkomt. Hiervoor schakelt hij de hulp in van de onorthodoxe spraaktherapeut Lionel Logue. Dit resulteert in een reeks ongewone technieken en een bijzondere vriendschap.
King George VI
Princess Elizabeth
Princess Margaret
RooieBloemkool
The King's Speech
Colin Firth acteerd subliem en gaat absoluut de Oscar voor beste acteur aan zijn prijzenkast toevoegen. Ook Geoffrey Rush zet een zeer goeie rol neer en ook hier zou ik niet raar opkijken als The King's Speech met deze acteur een Oscar binnensleept. Helena Bonham Carter daarentegen vond ik een te kleine rol hebben om echt indruk te maken en zo een nominatie op te eisen (haar acteren was eerder standaard en vervangbaar). Mede door deze acteerprestaties, maar minstens zoveel door de interessante uitwerking van het verhaal, maakt dit The King's Speech leuk om naar te kijken. Een kleine kanttekening is dat ik de film pas in het tweede deel naar een hoger niveau vond gaan, waar ik de film in het eerste deel nog als bovengemiddeld standaard beoordeelde. Een punt waar ik bij een fictieve film mijn vraagtekens bij de geloofwaardigheid zou zetten, maar dit niet doe/kan bij deze film omdat het waargebeurd is, is de tijd waarin George leeft. Het is opvallend dat in hetzelfde jaar waarin George koning wordt, Engeland (de wereld) in oorlog raakt met Duitsland. Niet de oorlog zelf, maar wel de tegenpolen die beide leiders zijn in spreken. Als we naar Hitler kijken, ondanks de vreselijke dingen die uit zijn mond kwamen, wist hij op een goede manier een speech te geven en daardoor heel veel mensen te beïnvloeden. Iets waar George het totaal tegenovergestelde in is, en eerder bezig was met articulatie dan aan iets groters te denken. Dit aspect is subtiel in de film verwerkt, wanneer George na het bekijken van de kroning, nog een stukje Duitsland op tv ziet. Al met al een goede film die twee van zijn twaalf Oscarnominaties mag verzilveren (al verwacht ik gezien de geschiedenis van de Oscars meer prijzen).
Thomas83
Een van de beste films van het jaar, absoluut. Ik zie deze wel wat Oscars winnen. Hoewel het me een beetje teleurstelde hoe de film regelmatig toch wel erg gladde scènes en een enkele keer wat te uitleggerige dialogen (die verder juist echt een sterk punt zijn van de film) blijkt te hebben is het idee van een film rondom een stotterende koning toch wel erg aardig, en ze hebben er erg knap en zeer onderhoudende film gemaakt.
Dit is vooral de verdienste van de cast. Geoffrey Rush en Colin Firth spelen echt fantastisch. Firth speelt weliswaar in de kern een zelfde soort rol als hij al zo vaak heeft gespeeld, hij weet dat toch altijd met veel charme en overtuiging te doen, en de kleine aanvullende karaktertrekjes zoals zijn uitbarstingen en natuurlijk ook zijn gestotter maken zijn personage echt af. Rush is dan qua personage een beetje een tegenpool van hem, maar ook zeer charmant en geen moment even wat minder.
Bonham Carter heb ik nog nooit minder dan goed zien spelen volgens mij, maar het leuke is dat ze in tegenstelling tot de andere rollen die ik van haar heb gezien hier juist eens niet een bitch speelt maar juist een rots in de branding met engelengeduld. Geen rol die echt de diepte in gaat en super veel van haar vraagt, ze doet het toch gewoon goed. Zoals verder elke bijrol ook gewoon goed is. Op de niet al te bijzondere Guy Pearce na als Edward VIII, en Timothy Spall als Winston Churchill. Die valt echt totaal uit de toon en is niet meer dan een typetje dat in een komedie thuishoort.
De film bevat meerdere sterke scènes, zoals de openingsscène met de falende speech (de spanning is direct al te snijden), het misverstand als Lionel niet weet wie namens wie Elizabeth langskomt, de kennismaking en eerste sessie, de discussie tussen Lionel en Firth over diens broer en zijn trouwplannen eindigend in de uitbarsting van Firth, de latere goedmaakvisite met de onwetende vrouw van Lionel die thuiskomt en natuurlijk ook de laatste speech, die ook gewoon prachtig is en met fraaie muziek, die niet zo werd toegepast als ik een beetje vreesde (had al wat gelezen over de muziek in die scène).
De soundtrack is verder veel fraaie klassieke muziek met name, en doet goed zijn werk maar niet echt super bijzonder allemaal. Camerawerk en montage zijn aardig, maar vallen eigenlijk alleen echt tijdens een fraaie en zeldzame scène in de buitenlucht. Verder zijn er vooral veel shots in nauwe gangetjes etc. Zal ongetwijfeld wel een symbolische betekenis hebben.
Een film die ik wel wat Oscars zou gunnen eigenlijk. Al vind ik het niet de beste van allemaal, en ik moet zelfs bij Colin Firth nog maar zien of hij de Oscar wint. Eisenberg biedt in een misschien wat meer luchtige rol toch ook stevige concurrentie en ik moet Bardem en Bridges nog aan het werk zien. Daar verwacht ik ook wel wat van. Maar goed, 4.0* net aan..
Redlop
Het acteerwerk is prima (ik had ook niet anders verwacht), de enscenering van Engeland jaren '30 zag er ook prachtig uit, maar het verhaal is verre van interessant. Een historisch feitje als een spraakstoornis is voor mij te weinig om een hele film aan op te hangen. Een tegenvaller al met al. Krappe 3*
RinusP
Uitstekende film over het Britste Koningshuis bijna een eeuw geleden. De interne worsteling van de Koning die nooit koning wilde zijn wordt prachtig neergezet door Mr Darcy. Hij weigert weg te lopen voor zijn erfrechtelijke verantwoordelijkheid maar moet wel eerst afrekenen met onverwerkte jeugdtrauma's wat zich uit faalangst en pijnlijk gestotter. De acteerprestaties zijn van hoog niveau en dit maakt de film zeer het aanzien waard.
RickZ
Brits drama over DE speech van een stotterende koning, het acteerwerk is prima maar het verhaal beetje saai
Een degelijk gemaakte film dit, waar twaalf Oscarnominaties misschien iets teveel van het goede is, maar het is op zich wel leuk kijkvermaak.
Colin Firth is erg goed in zijn rol en overtuigd zeer zeker als de stotterende/aarzelende koning, die soms zelfs ook nog enigszins grappig uit de hoek weet te komen. Ook de rol van Geoffrey Rush is goed gespeeld en beiden hebben ook een goede chemie met elkaar. Toch is het vooral ook het acteerwerk dat de film naar een hoger niveau tilt. De regie is degelijk, maar niet echt bijzonder en ook bevat de film niet echt memorabele scènes.
Toch kijkt het allemaal verder wel lekker weg en was ik toch wel benieuwd of de speech, waar het in deze film allemaal om draait, uiteindelijk goed zou gaan. Al met al is het best een fijn filmpje, maar meer ook niet. Nou ja bijna dan, want Firth pakt de Oscar, dat kan dan ook haast niet missen.
BramIsLegend
Niets op aan te merken, vond de scène waarin ze door dat park wandelen prachtig voor de rest sprong er niets echt uit.
Geoffrey Rush & Bonham Carter spelen beide geweldig, maar van Firth ben ik sowieso al geen van fan.
madmax1
Of het allemaal waar is , ik betweifel of het zoo was , bij die eerste speech bracht hij totaal geen woord uit,en ik denk de engelse te kennen ze hem direcf in bescherming hadden genomen,deze film kunnen ze zoo op het toneel spelen, geweldige acteurs om van zoo'n een simpel gegeven , een klasse film te produceren.
Ik schat hem niet hoger in als de Black- Zwan, goed gemaakte film.
baskie
Een schitterende film! Waar anderen het verhaal typeren als saai, vind ik het juist bijzonder intigrerend. Het ongrijpbare van stotteren wordt mijns inziens prachtig gebracht, waar in sommige dialogen goed naar voren komt hoe vervelend het is wanneer andere mensen proberen de zinnen van stotteraars af te maken. De band die Firth en Rush op het doek hebben, ontwikkelt zich op een fantastische manier. Regelmatig werd er een glimlach op mijn gezicht getoverd. Prachtig geacteerd en wat mij betreft een absolute topper.
JulesTMNT
Goede film.
Op ware historie gebaseerd verhaal steekt goed in elkaar, en wordt voortreffelijk ondersteund door sterk acteerwerk, vooral van hoofdrolspelers Rush en Firth, die elkaar goed aanvullen.
De jaren 30 sfeer is prima in orde, en geeft een mooie achtergrond voor de gebeurtenissen. Het wordt hier en daar afgewisseld met subtiele humor (en soms wat minder subtiel: de scheldpartij bij de training bijvoorbeeld
), maar het werkt allemaal uitstekend.
Conclusie: een goed in elkaar stekende, vrij realistisch aanvoelende film, die op humoristische wijze laat zien hoe koning George VI met zijn stotteren omgaat.
Ondersteund door uitstekend acteerwerk, waarbij naast Firth vooral Geoffrey Rush opvalt, werkt het geheel prima. Extra pluspunt voor mij persoonlijk is dat het onderwerp sowieso mijn interesse wel heeft, dit maakt het natuurlijk nog vermakelijker.
Buiten dat, verdient deze een 8.
Resh
An overrated movie. Ik vond zowel het verhaal als de concept niet boeiend. Een koning die stottert, who cares??? Met zo een licht concept kan je de film niet 118 minuten boeiend houden. Ik vind het onterecht dat deze film de prijs heeft gewonnen voor beste film, Zeker engelse propoganda. De acteerwerk was overigens wel goed en de film was amuserend. Maar om hier een meesterwerk in te zien, heb ik geen enkel argument voor. Er was geen één scene die er uit sprong. Alleen het stukje in het park waarneer Bertie wegliep van Logue was mooi gefilmd. Ik denk dat het de jongeren als doelgroep niet zal bereiken. Kortom een voldoendetje voor de acteerwerk, vermaak en het einde.
Een nipte 3*
SnakeDoc
Dit plot klinkt alles behalve aantrekkelijk.
IMDB en gemiddelde hier doen toch heel anders vermoeden.
Ga hem morgen of overmorgen eens bekijken. Ben benieuwd.
Je moet het vooral voor de acteurs doen, die doen het echt uitmuntend. Verder weinig verrassingen in de film. Oscar nominaties voor screenplay en dergelijke vind ik echt onbegrijpelijk.
demik
Een goede film en een echte Oscarfilm. Er zal minimaal wel een beeldje uit rollen voor deze film. Het is eigenlijk niet mijn genre maar ik vind drieenhalve ster toch wel te weinig dus vier......
SnakeDoc
Het verhaal was inderdaad zo simpel en flauw als in het plot hierboven was omschreven. Iets waar ik vooraf voor vreesde. Maar het heeft goed uitgepakt.
The King's Speech kent prachtige muziek, briljante acteurs en een goed opgebouwd verhaal dat overigens prachtig in beeld is gebracht.
Begrijp volledig dat dit een film is waarmee prijzen te winnen zijn. Erg vermakelijk en dus een ruime voldoende!
Yash100
Ik vond Geoffrey Rush erg goed.Ik zou het niet erg vinden als hij het begeerde beeldje zou winnen in plaats van Christian Bale.
Colin Firth is een zekerheidje......
ralfsjam
Mooie film over een onderwerp waar ik zelf ook last van heb. Toch pakte het mij niet zoals ik had gehoopt. Een film van hoge kwaliteit. Goed acteer werk, mooie beelden en hier en daar een grap. Normaal niet mijn kopje thee, maar vanwege het onderwerp toch aan begonnen. vermakelijk en een aantal prijzen waard.
3.5
idd niet de beste poster!
SnakeDoc
Wat een oerlelijke poster.
Mee eens! Ben inmiddels vele betere tegen gekomen op het net!
Smaken verschillen, maar ik heb alsnog een originele Engelse poster geplaatst.
Mr_White
- 2067 berichten
Geslaagd drama met de nodige komische noten zoals alleen de Britten dat kunnen. Verhaal is best simpel en rechtlijnig maar tegelijkertijd is het ook niet zo alsof ze het allemaal zo groots en episch mogelijk hebben geprobeerd te maken door er allemaal zaken bij te halen. Opvallendste daarbij is dat men over de kroning heen stapt puur om zijn echte 'confrontatie' bij de daadwerkelijke speech te houden. Wat dat betreft weten de makers wel waar ze mee bezig zijn. Verder speelt Firth gewoon erg sterk en dat zorgt er ook voor dat het werkt.
Al DeNiro
Prachtige film. De methodes van Rush zijn echt lachen en de band die hij en Firth opbouwen tijdens hun gesprekken is mooi om te zien. De toespraak van Firth op einde ontroerde mij ook. Het zou een verassing zijn als een van de heren of beiden geen Oscar winnen.
Chasey1
Goed geacteerd, mooie muziek, eeerrrggg mooie shots. Ik vond alleen het verhaal een beetje voorspelbaar. Eigenlijk is het een beetje een klassieke Hollywood film in dat opzicht: Firth zit erg met het koningschap op zich nemen en zijn stotterstoornis, hij krijgt levens- en stotterlessen en wordt uiteindelijk een volwaardige koning. Daar is natuurlijk niet echt iets mis mee, ik vond het een erg vermakelijke film. Maar geen meesterwerk.
timbo_
Oké eindelijk dan gezien deze grote Oscarfavoriet. Moet zeggen begrijp prima waarom deze film menig Oscar, waaronder die voor beste film gaat binnenslepen. Op papier is The King's Speech namelijk al Oscarmateriaal maar in de praktijk ook. Dat is echter ook meteen mijn probleem met de film. Het is allemaal zo volgens een vast stramien gemaakt. Nergens verrassend of echt uitdagend. De structuur van de film -Onoverkomelijk probleem wordt na tegenslagen en ruzies toch opgelost door training en doorzettingsvermogen- is linea recta overgenomen van zo ongeveer iedere sportfilm.
Wat de film natuurlijk wel ontegenzeggelijk heeft is een geweldige cast. Firth is uitstekend als stotterende koning maar wat mij betreft is Rush de absolute ster van de film. Heerlijk zoals hij die spraakleraar met zijn onorthodoxe methodes neerzet. Helena Bonhem Carter vond ik dan weer wat minder indrukwekkend en die Golden Globe voor haar begrijp ik dan ook niet helemaal. The King's Speech is wat mij betreft een uitstekende film met een prima mix tussen humor en drama die echter nooit echt meeslepend of overdonderend wordt. Nee, van mij mag Black Swan nog steeds aan de haal gaan met dat felbegeerde beeldje.
Voor een uitgebreidere recensie The King’s Speech « Tim's Filmblog - filmmad.wordpress.com
Redlop
Hoezo op papier?
...Het is allemaal zo volgens een vast stramien gemaakt. Nergens verrassend of echt uitdagend... [ ] prima mix tussen humor en drama die echter nooit echt meeslepend of overdonderend wordt.
Nee inderdaad, maar waar baseer jij je 4* dan op?
timbo_
Hoezo op papier?
Stotterende King George VI overwint stotteren en groeit uit tot koning van het volk in tijden van nood. Lijkt me typisch Oscarmateriaal.
Nee inderdaad, maar waar baseer jij je 4* dan op?
Op uitstekende acteerwerk en onderhoudend en vakkundig gemaakte film. Maar twijfel ernstig tussen 3,5 en 4. Had hem half uur geleden nog op 3,5 staan. Nu weer even op 4. Ben er nog niet uit.
MiekieMow
Hele goede film. Vooral de manier van filmen, de sfeer en opnametechnieken vond ik subliem. De bijzondere gebruik van groothoek e.d. heel mooi. Ook muziek en geluiden. Mooi werk, ook het acteerwerk. Qua verhaal ook zeker interessant.
MovieMadman
Wat een geweldige film en wat een acteertoppers! Ondanks de twee uur speelduur verveelde ik me geen moment. Wat een topfilm is dit en als hier geen Oscar voor komt dan zou me dat enorm verbazen.
Sutherland
Als Colin Firth niet naar huis gaat met een Oscar voor beste acteur, dan weet ik het niet meer. Ook Geoffrey Rush zou dit beeldje zeker verdienen gezien zijn rol die van Firth meer dan aanvult. Vind dit een echt acteursfilm, maar gelukkig bevat de film nog zoveel meer. De prachtige muziek, die me kippenvel gaf bij de laatste scene.de speech zelf Mooie shots van Engeland uit de jaren 30...
Ondanks het simpele verhaal wist de film me volledig tot het einde te boeien. Topfilm!

Teaser trailer en releasedatum Netflix-film 'Enola Holmes' wereldkundig gemaakt

Der Untergang
Historisch / Oorlog, 2004

Slumdog Millionaire
Drama / Misdaad, 2008
great britainradiomonarchystutter palaceradio transmissionroyal familyspeechhuwelijkgebaseerd op een waargebeurd verhaalroyaltydeath of fatherhistorical fictionjaren 30british royal family british monarchygeorge vi winston churchillspeech therapy winston churchillcorgi