• 9.375.523 stemmen

Gesproken taal: Engels, Roemeense, Russisch en Servisch

Releasedatum: 10 november 2011

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot The Whistleblower

"Nothing is more dangerous than the truth."

Kathryn Bolkovac is een agente uit Nebraska die de zware taak krijgt om de politiemacht in het door oorlog verscheurde Bosnië weer op orde te krijgen. Wanneer ze het land een beetje door begint te krijgen begint ze tekenen te zien van een verschrikkelijke ondergrondse industrie, niet alleen van de criminelen die aan het hoofd staan, maar ook van de Verenigde Naties zelf. Nadat ze een vrouw ontmoet die ontsnapt is uit de handen van een mensenhandelaar die vrouwen verkoopt als seksslaaf, begint Katryn te zien hoe groot deze industrie is.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van stinissen

Inderdaad een vieze corrupte wereld van de vrouwenhandel met een negatieve hoofdrol voor de VS en de VN. Rachel Weisz is top als Kathryn Bolkovac die trouwens nu in Amsterdam woont.

avatar van blurp194

blurp194

Af en toe komt er zo'n film langs die me bij m'n keel grijpt, me kwaad maakt over de rotheid van de mensen en de maatschappij waarin we leven. Dit is zo'n film.

Hoe verachtelijk vrouwenhandelaren ook zijn - hun klanten zijn altijd nog een paar treden lager op de ladder van de menselijkheid. Blijkbaar kan het nog lager - dan hebben we het over het onderwerp van deze film, de 'hulpverleners', de VN en de bedrijven die het uitvoeren van VN-missies etc. tot een lucratief handeltje maken - en de mensen die daarvoor werken. Wat een door en door verrot zooitje ellende is dat. En - we weten het natuurlijk - dit verhaal is 'inspired by true events' - dus, de werkelijkheid is nog veel rotter dan wat je hier te zien krijgt.

Rachel Weisz laat - zoals al vaker - een paar heel mooie scenes zien. Als voorbeeld, na de zoveelste tegenslag zien we haar door een gang lopen - dat maakt echt indruk op me, hoe sterk haar verslagenheid op dat moment overkomt - de angst, de vervreemding van haar omgeving, en de wanhoop straalt er vanaf. Alsof ze een paar maten kleiner is dan de scene daarvoor.

Wat de rest van de cast doet is daarmee eigenlijk nauwelijks meer opvallend - en da's haast letterlijk, ik had Nikolaj Lie Kaas en Monica Bellucci - die trouwens een lelijk kreng speelt, en daar overtuigend mee wegkomt - al nauwelijks herkend. Vanessa Redgrave wel, mooie kleine rol voor haar.

Kortom, deze film moet je niet zien omdat er mooie vrouwen in meespelen, maar voor het overdonderende verhaal en indrukwekkende spel van Rachel Weisz - zo'n karakter, dàt is pas mooi.

avatar van Theunissen

Boeiend en ook wel aangrijpend drama hoewel de echte misdaden tegen de vrouwen niet te zien zijn (alleen op foto's). Dat men de misdaden niet in beeld brengt vind ik eigenlijk wel een gemis in deze film want daardoor is het min of meer een soort of steriel RTL 4 drama filmpje geworden. Rachel Weisz deed het overigens goed in haar rol als Kathryn Bolkovac maar de rollen van Vanessa Redgrave en vooral Monica Bellucci (ze zag er ook niet uit) zijn niet noemenswaardig. Het is niet bepaald een promotiefilm voor de VN, maar dat zelfs in die organisatie dingen niet kloppen verbaasd me totaal niet. Wel leuk om te weten dat Kathryn Bolkovac nu in Nederland woont.

avatar van RickZ

RickZ

Harde politieke drama(/thriller) over meidenhandel bij de VNpolitie in onderdrukt Bosnie. Zeker onderhoudend (+aangrijpend),goed acteerwerk en zelfs een klein beetje spannend.

Best aardige film. Met name het verhaal is op zich tamelijk schokkend en ook vooral wat onderbelicht in onze media heb ik het idee.

Alsof men hier wel genoeg had van schandaaltjes na het Srebrenica-echec.

Weisz doet het ook prima, maar het is allemaal zoals zo vaak in dit soort films wel erg zwart-wit neergezet wat betreft de goodies en de baddies.

avatar van Roel82

Roel82

Uitstekende film met een aangrijpend onderwerp. De film blijft van begin tot het einde boeien, en laat de gruweldaden die na de oorlog gebeurt zijn goed bloot. Onbegrijpelijk dat dit waargebeurd is, het volk had al genoeg te verduren gekregen in de oorlog zelf. Another smack in the face.

avatar van IcU

IcU

Gisteren gezien in de Sneak. Degelijke thriller/Drama. Het begin gaat iets te snel en laat een stevige opbouw achterwegen. Zodra het beladen onderwerp van de gedwongen prostitutie ten gehore komt, wordt het een stuk interessanter. Het is dan ook jammer dat de film meer de thriller kant op gaat en uit het perspectief van een 'buitenstaander' wordt verteld. De vele plottwists stapelen zich op wat jammerlijk te veel voorspelbaarheid veroorzaakt. De climax is simpel en teleurstellend.

Wat wel bijzonder sterk werkt is het zenuwachtige, rauwe camerawerk en idem montage. Af en toe veel ruis over het beeld, bewegende 'stiltes' en mooie kadrering wekken een naar gevoel. Daarnaast speelt Rachel Weisz een van haar sterkste rollen, met een aantal spel-hoogtepunten die de dynamiek en dramatiek in de zware scènes een niveau hoger lift. Ze is prettig om naar te kijken en weet haar wat lege, oninteressante personage meer diepte te geven.

avatar van Number23

Number23

Met een andere hoofdrolspeelster was deze film stukken minder geweest. Weisz zet de rol van sterke vrouw die opkomt voor brutaal behandelde vrouwen met verve neer. Op haar lijf geschreven en veel raakvlakken met haar rol in The Constant Gardener. Dankzij haar, het goede verhaal, een paar aangrijpende scenes en goede bijrollen in de vorm van David Strathairn, Vanessa Redgrave en Nikolaj Lie Kaas ontstijgt deze film de grijze middelmoot.

avatar van BBarbie

BBarbie

Woedend makende film over hartverscheurende praktijken van diplomaten, militairen en politieagenten in het naoorlogse Bosnië.

Rachel Weisz levert een meeslepende topprestatie als de agente, die de betrokkenheid van het vredesmissiepersoneel bij gedwongen prostitutie en de handel in jonge seksslavinnen onderzoekt. Overal waar ze aanklopt, stuit ze op een muur van onverschilligheid of onbegrip dan wel regelrechte tegenwerking.

Inmiddels is bekend dat ook in Irak en Afghanistan en allicht ook elders dergelijke criminele en mensonterende praktijken door internationale hulpverleners hebben plaatsgevonden en naar alle waarschijnlijkheid nog plaatsvinden. Tot repercussies voor de schuldigen heeft dat tot nog toe nauwelijks geleid. Met een beetje googlen kom je al snel de naam te weten van het miljardenbedrijf, dat in de film achter de fictieve naam Democra schuilgaat. Eens te meer blijkt dan ook dat contracten en dus geld veel belangrijker zijn dan menswaardig handelen. En dat er steeds weer enorme doofpotten klaarstaan om de criminele activiteiten in te stoppen. Dat overheden en internationale organisaties als de Verenigde Naties daar gewoon in meegaan is schrikbarend en schandalig tegelijk.

Deze film, geïnspireerd door waargebeurde feiten, vertelt op een indringende manier de walgelijke ervaringen van de Amerikaanse politieagente Kathryn Bolkovac, die tevergeefs probeert de slachtoffers te helpen en de daders voor het gerecht te krijgen.

De schokkende Britse televisiefilm Sex Traffic (2004) van Harry Potter-regisseur David Yates stelt hetzelfde thema aan de kaak.

avatar van david bohm

david bohm

Goedgemaakte film met een sterke rol van Rachel Weisz. Een behoorlijk zwaar thema wordt door de makers zonder mededogen aan de kijker voorgeschoteld. En terecht, mensenhandel is aan de orde van de dag en een verschrikkelijk fenomeen. Tijdens een oorlog komt het slechte in de mens naar boven of je nou nachtclub runt of een bobo binnen de VN bent.

Eén van de weinige oprechte medemensen van agent Bolkovac is een Nederlander dat geeft dan nog wat hoop want voor het overige is het doffe ellende wat er allemaal speelt in het Bosnië van vlak na de oorlog. Dappere film.

avatar van Zinema

Kathryns klokken.

Het onderwerp van The Whistleblower is niet mals: vrouwenhandel onder auspiciën van de VN. De beeldschone Weisz zet een puike speurder neer, die van de ene verbazing in de andere rolt. De kijker rolt met haar mee, maar tevens omdat de film nogal warrig wordt opgetekend. Men lijkt wat te twijfelen tussen drama en thriller, waarbij de waargebeurde feiten natuurlijk niet uit het oog mochten worden verloren.

Oprecht zal het desondanks wel bedoeld zijn, maar toch had deze verschrikkelijke gebeurtenis, die door klokkenluider en heldin Kathryn Bolkovac aandacht kreeg, een betere verfilming verdiend. Nu voelt het geheel een beetje teveel aan als een potpourri.

Redelijk.

avatar van Arnie

Arnie

Het verhaal is het waard om verteld te worden, noodzakelijk misschien zelfs, maar dit was niet de beste vorm. Mensenhandel en gedwongen prostitutie zijn enkele van de meest weerzinwekkende problemen in onze wereld, waarvan de schaal in de laatste decennia enorm is vergroot. De natiteling verwijst hier ook terecht naar.

Ik denk alleen dat deze vorm, een in drama gegoten verhaal, met een heldin die zich anders opstelt dan haar omgeving, ervoor zorgt dat het probleem samen met het aanpakken ervan op een afstand blijft staan voor de kijker. In dit geval zou een goede documentaire meer impact hebben vermoed ik, hoewel een film natuurlijk een groter publiek bereikt. Alleen was het voor een film dan weer iets te voorspelbaar opgezet.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De film gaat niet voor de mooie beelden en spektakel. Dit is absoluut een film die niet van zins is om het publiek te pleasen en de box-office wil doen exploderen. Whistleblower wil met rauw realisme een duidelijke boodschap overbrengen en criminele handelingen binnen de vredesmissie in Bosnië aan het licht brengen in de jaren na het akkoord van Dayton. Film speelt zich dus af eind jaren '90.

Behoorlijk smerige zaakjes met betrekking tot mensenhandel en de betrokkenheid van VN-blauwhelmen en de lokale politie . Bah, de aarde herbergt toch ellendige plaatsen en mensen. Het gebeurt niet vaak dat ik me bij een film bijna even machteloos voelde als het hoofdpersonage, die met haar neus tegen een betonnen muur botst. Het acteerwerk was standaard OK, maar het is vooral de knappe regie die me zal bijblijven.

avatar van Zeriel

Zeriel

Indrukwekkend verhaal. Middelmatige film.

Het wist me maar nauwelijks te boeien. Het verhaal is verfilmd zonder veel fantasie, veelal standaard scenes.

Rachel Weisz is oké, maar ze is wel erg ééndimensionaal, type de nobele Amerikaan die het kwaad uit de wereld helpt. Het was interessanter geweest om ook de daders te leren kennen, en hoe het morele verval in zijn werk gaat.

Barry83 schreef:

Vond trouwens ook dat "Nederlandse" Jan vlekkeloos Engels kon praten zonder buitenlands accent

Ik vond Jan en de andere flipperende "Nederlanders " ook erg on-Nederlands. Jan is Nikolaj Lie Kaas is een Deen, ach ja wat maakt het uit. Het is wel typerend voor de film, die als geheel nogal slordig overkomt.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Aangrijpend.

Het hele gebeuren is eigenlijk degoutant. Ongelooflijk hoe (jonge) vrouwen zo behandeld werden. Net als Kathryn Bolkovac voel je je als kijker machteloos in dat net van corrupt gespuis.

Hoewel het verhaal soms wat van de hak op de tak springt - zo is de rol van Benedict Cumberbatch mij niet geheel duidelijk -, behoudt het allemaal genoeg gevoel.

Rachel Weisz is één van mijn favoriete actrices en laat hier weer zien waarom. Hoewel haar personage niet echt diepgaand uitgewerkt is, maakt zij er wel wat van.

In de bijrollen passeren onder andere Monica Bellucci en David Strathairn. Laatstgenoemde zet nog wel een goed rolletje neer.

Het camerawerk is dan weer een niveautje lager. Er zitten behoorlijk veel schokkerige beelden in en daar zal ik nooit fan van worden.

Muzikaal is het al wat beter, iets wat er voor zorgt dat de sfeer beklemmend genoeg blijft.

3,5

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Aangrijpend onderwerp en een film die ik daarom graag wilde zien. Voor een prikje op de kop getikt en vanavond aangezet.

Het was een tijd geleden dat ik Rachel Weisz in een film had gezien maar nu kwam ik er weer eens achter wat een goede actrice het eigenlijk is.

Ze speelt haar rol van Kathryn Bolkovac uitstekend en ze heeft me volledig overtuigt met haar rol.

Wat ik wel jammer vond aan deze film is dat de échte mishandelingen die de vrouwen/meisjes moesten ondergaan uit beeld blijven.

Ik weet niet of dit een bewuste keuze is geweest van de regisseur maar het laat het zware onderwerp net iets minder zwaar lijken. Wat meer getoonde beelden van de mishandelingen en verkrachtingen had de film net wat zwaarder en realistischer gemaakt.

Ook vond ik het verhaal soms ietwat onduidelijk en wat verward overkomen.

Toch is dit een film geworden die eigenlijk veel meer mensen zouden moeten zien. Het onderwerp is echt aan de orde van de dag en wordt steeds actueler.

Ook het feit dat deze film gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal maakt het interessanter.

Ik ben, ondanks diverse minpunten, toch wel blij dat ik een film als deze heb mogen zien.

Het schudt je weer eens wakker en laat je zien dat het in de wereld er echt niet zo rooskleurig aan toe gaat als menigeen denkt.

Voldoende.

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/thriller film...

Wat een waargebeurd verhaal...

Prima verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Bekende acteurs Vanessa Redgrave en Liam Cunningham....

Een beetje te snelle camerabeweging...

Mooi HD kwaliteit...

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Indrukwekkend en kwaadmakend waargebeurd drama waarin een grof VN-schandaal uit eind jaren 90 wordt blootgelegd.

Ik vind het op zijn zachtst gezegd verbijsterend hoe stil het altijd rond dit schandaal is gebleven. Ook is er nooit iemand berecht voor betrokkenheid bij dit mensonterende schandaal. Sterker nog, vele betrokkenen bekleden inmiddels hogere functies met uiteraard hogere salarissen.
Ook deze film, toch alweer 3 jaar oud, geniet bij lange na niet de bekendheid die het zou moeten. Dat geeft mijns inziens goed aan hoe groot de macht is van grote organisaties als de VN en in dit geval ook het Amerikaanse malafide miljardenbedrijf "DynCorp". Die laatste zit as we speak ook weer de kas te spekken in Afghanistan & Irak.

De film zelf weet constant te boeien, kent een paar aangrijpende scenes en ook wordt er goed geacteerd. Rachel Weisz weet de film goed te dragen. De echte Kathryn Bolkovac is een heldin voor de mensheid, die met gevaar voor eigen leven zich heeft ingezet voor dat van vele anderen. Zelden een vrouw met zulke kloten gezien, laat staan een man. Respect!

Een film die een ieder een keer gezien moet hebben, al is het maar als eyeopener.

avatar van Movsin

Movsin

Misschien is de film in de beginne niet zo indrukmakend, een beetje verward en wat oppervlakkig en zelfs clichématig , maar éénmaal dat de wanpraktijken worden ontdekt en het "één tegen allen" is, wordt het boeiend, interessant om weten en beslist aangrijpend.

De scènes volgen elkaar in sneltempo op, waardoor hij de allure krijgt van een echte thriller, deze keer evenwel met een echt menselijk gelaat.

Rachel Weisz speelt knap de rol van een vrouw die, zoals gezegd in de film "van haar beroep niet haar leven maakt, maar die wel van haar beroep houdt" en uiteindelijk dit laatste bewijst met onverzettelijkheid tegen alle gevaar in.

avatar van Paul59

Paul59

Aan het begin van de winter koop ik vaak een stapel films Deze DVD heb ik vorig jaar gekocht en lag nog onbekeken in mijn kast. Gisteren heb ik hem gedraaid. Ik dacht een spannende thriller te gaan zien. Dat was deze film dus niet. Het acteerspel vond ik matig maar de inhoud van de film greep me aan omdat het verhaal waargebeurd is. Onvoorstelbaar!

Ik ben uitgebreid gaan zoeken naar meer informatie over de film. Het was geen kaskraker. Zeg maar rustig dat de film is geflopt. Misschien niet onbegrijpelijk omdat de film geen spanningsopbouw heeft en enigzins als los zand aan elkaar hangt. Toch zou iedereen hem moeten zien. Want ook wij Nederlanders namen deel aan de vredemissies in Bosnië. De huidige man van Kathryn Bolkovac is Jan van de Velde, een Dutchbatter die ze in Bosnië heeft ontmoet. Maar Bosnië was geen zeldzame uitzondering. Bij latere missies in Afghanistan en Irak is hetzelfde gebeurd.

Gelukkig heeft Kathryn Bolkovac ook een boek over haar ervaringen geschreven. Dat boek is goed verkocht. Kathryn woont in Amsterdam en heeft een drukke agenda met lezingen over het onderwerp. Het heeft dus nog de aandacht maar de schuldigen zijn nooit opgepakt en veroordeeld. Dat is ernstig. De flim besluit met de mededeling dat er niets is veranderd. Dit blijkt anno 2013 ook te kloppen.

Voor zover ik heb kunnen nagaan heeft de Nederlandse pers weinig aandacht besteed aan het verhaal van Kathryn Bolkovac. Ik ga contact met haar leggen en kijken of we de film op televisie kunnen krijgen. Niet omdat het zo'n geweldig goeie film is maar om aandacht te krijgen voor deze verschrikkingen waar wij als deelnemer aan vredesmissies mede verantwoordelijk voor zijn.

avatar van scorsese

Aardige film waarin een Amerikaanse agente de politie in Bosnië assisteert ten tijde van de wederopbouw. Een film met een aantal aangrijpende scenes waarin de gruwelijkheden waar de mens tot in staat is maar weer eens overduidelijk worden. De mix tussen drama en thriller werkt hier niet al te goed. Rachel Weisz zet haar rol verder prima neer.

avatar van IH88

IH88

The Whistleblower

Schokkend. Het is bijna ziekmakend wat je in deze film te zien krijgt, maar dat zorgt er wel voor dat je een realistische beeld krijgt over de mensonterende en gruwelijke gevolgen van mensenhandel. Dat dit ook in de Balkanoorlog gebeurde en oogluikend werd toegestaan door de VN is geen verrassing, maar het is alsnog verschrikkelijk en om moedeloos van te worden.

The Whistleblower spaart de kijker niet en laat op gedetailleerde wijze zien wat er met deze vrouwen gebeurd (soms gaat het te ver) en wat de rol van de verschillende partijen is. Regeltjes, bureaucratie, imagoschade etc. Je kent het allemaal wel. Minpunt van de film is wel dat de personages eigenlijk karikaturen zijn en mager zijn uitgewerkt. Daar kan zelfs Rachel Weisz niets aan veranderen.

avatar van Diele

Diele

Het is algemeen geweten dat de VN een misdadige organisatie is. Kijk maar wat we uitgespookt hebben niet alleen in de Balkan, maar ook in Libië en andere landen...De VN zijn veel te machtig en komen hier overal met weg. De flim besluit met de mededeling dat er niets is veranderd.

avatar van mrklm

mrklm

Het waargebeurde verhaal van Kathryn Bolkovac [Rachel Weisz], een Amerikaanse politieagent die in 1999 aan het werk ging als VN-toezichthouder in Bosnië. Ze is geschokt door de manier waarop vrouwen daar wordt behandeld maar vindt geen gehoor bij haar collega’s die het afdoen als een cultureel verschil waar de VN niets aan mag doen. Wanneer Kathryn een netwerk van vrouwelijke slavenhandel ontdekt, stuit ze opnieuw op een muur van verzet onder haar collega’s. Al gauw wordt duidelijk waarom dat zo is en moet Kathryn bepalen of ze bereid is haar reputatie en wellicht haar leven op het spel wil zetten om de waarheid te onthullen, Ze kan alleen rekenen op de hulp van mensenrechtenactivisten Madeleine Rees [Vanessa Redgrave] en Peter Ward [David Strathairn]. Sterk spel van Weisz en Kondracki’s documentaire-achtige regie zijn pluspunten, maar het gebrek aan een sterke, charismatische schurk voorkomt dat dit werkelijk spannend wordt.

avatar van joolstein

joolstein

De wereld is niet altijd even mooi! Vaak wordt dit veroorzaakt door te ver doorgevoerde privatisering! Dit is een film die dit laat zien!.Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Kathryn Bolkovac, een politieagente die tijdens haar VN-vredesmissie in Bosnië, bewijs ontdekt dat minderjarige meisjes gevangen worden gehouden, verkracht en gekocht en verkocht in een winstgevende sekshandel. Dit werd door hoge functionarissen van de VN-Mensenrechtencommissie genegeerd of waren op de hoogte en waar meerdere VN-vredeshandhavers ook betrokken waren. Het onderwerp van de film is schokkend en regisseur Larysa Kondracki deinst in haar debuut niet ervoor terug om tijdens de verschrikkingen de grens op te zoeken van wat te laten zien. Door die scènes komt dat de boodschap uiteraard ten goede! Hoewel het onderwerp dus blijft boeien en Weisz het als Bolkovac werkelijk fantastisch doet, worden sommige personages geïntroduceerd om vervolgens weer te verdwijnen. Je krijgt daardoor het gevoel dat er geknipt is puur omdat de lobby van het Amerikaanse particuliere beveiligingsbedrijf DynCorp International, wiens agenten deze misdaden pleegden, ze anders aanklaagt! Het bedrijf heet in de film nu dus ironisch Democra. De lobby van dit soort bedrijven is zo ontzettend machtig dat niemand uiteindelijk is veroordeeld en het bedrijf vrolijk doorgaat met zijn praktijken. Als is voor hen geoorloofd als het geld oplevert! Het is misschien niet de perfecte film, maar wel een dappere en eentje die thema laat zien die aandacht verdiend!

avatar van Robi

Robi

Een verhaal over een politieagente die gaat werken voor de verenigde naties in Bosnië, een verhaal over mensensmokkel vanuit Oekraïne naar Bosnië en een verhaal over corruptie binnen de verenigde naties en belangenverstrengeling. Allemaal nogal ingewikkeld als dat samenkomt in een film. Te ingewikkeld ook voor de regisseuse van de film als je het mij vraagt. Ze slaagt er niet in om de ingewikkelde lijntjes duidelijk uit te leggen en er een eenduidige en samenhangende film van te maken. Daardoor wordt het lastig om mee te leven met de hoofdpersonen of om de bedoelde spanning in de film goed aan te voelen. Nou blijft het allemaal steken bij een poging tot en komt het vaak over als goedkoop effectenbejag. Dit is voor mij het soort film dat je vaak aantreft in de goedkope uitverkoopbakken. Maar kennelijk denken een hoop andere mensen er hier toch anders over en moet je weldegelijk serieus geld betalen als je de dvd wil kopen.

avatar van Film Pegasus

Het verhaal van een klokkenluider die mensenhandel aankaart en uiteraard (helaas) tegenwind krijgt. Echt gebeurd jammer genoeg en dus zeker de moeite om het verhaal levend te houden. Rachel Weisz doet het zeker niet slecht, maar het geheel is toch nergens echt bijzonder als film. Naast Weisz zijn er niet echt personages die genoeg opvallen om te blijven hangen bij de kijker. Weisz en het thema zijn de moeite, de aankleding laat te wensen over.