menu

The Railway Man (2013)

mijn stem
3,56 (511)
511 stemmen

Australië / Verenigd Koninkrijk / Zwitserland
Drama / Biografie
116 minuten

geregisseerd door Jonathan Teplitzky
met Colin Firth, Jeremy Irvine en Nicole Kidman

Dit is het waargebeurde verhaal van een Schotse luitenant die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners in Singapore gevangen werd genomen. Hij werd naar een kamp in Thailand gestuurd waar hij werd onderworpen aan verschrikkelijke folteringen en gedwongen werd om mee te bouwen aan de beruchte brug over de rivier de Kwai. Jaren later lijdt hij nog steeds aan posttraumatische stressstoornis tot zijn tweede vrouw, Patricia Wallace, hem helpt zijn verleden te verwerken.

  • zondag om 00:35 uur op TV (RTL8)

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=wlsSbfNUMkU

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van karilem
4,0
Een hard en mooi verhaal

avatar van K. V.
4,0
Deze eens bekeken en het was wel een mooie film. Niet de film met het hoogste tempo, maar het wist toch wel te boeien. Het acteerwerk was prima en kwam overtuigend over. Het einde was toch wel verrassend, mede omdat het waargebeurd is.
Toch wel de moeite om gezien te hebben.

avatar van hdehoon
3,5
Mooie start van de film, sterk geacteerd. Die martelingen hadden voor mij niet zo lang in beeld gehoeven. Naar het einde toe was het dan weer erg braaf. Het is filmisch niet altijd een goed idee alles op ware feiten te baseren. Het was nu net alsof ze niet konden kiezen of het een oorlogsfilm, liefdesverhaal of verzoeningsverhaal moest worden. Dat maakte de film onevenwichtig, zonder duidelijk zwaartepunt.

Wat er aan ontbrak was denk ik de geloofwaardigheid dat er begrip was voor de japanner aan het eind. Je kreeg de kans niet die man beter te leren kennen en je bleef denken dat hij niet oprecht spijt had. Je dacht: mooie praatjes, hij wil gewoon geld slaan uit dat z.g. museum. In werkelijkheid zijn de mannen goede vrienden geworden, dus dan zal de spijt wel oprecht zijn geweest, maar in de film kwam dat niet over.

Ik denk dat de opbouw van de film krachtiger was geweest met een kortere inleiding, de reis terug veel eerder in het verhaal en dat er dan meer tijd was besteed aan hoe het beide mannen was vergaan en hoe ze dat tot elkaar brengt.

avatar van m1chel
Jonathan Teplitzki is een regisseur die nog niet zo heel veel op zijn curriculum vitae heeft staan. In 1993 won hij een BAFTA-award voor zijn werk aan de BBC-documentaire A Vampire’s Life over schrijfster Anne Rice. In 2000 maakte hij zijn eerste film Better Than Sex, gevolgd door Gettin’ Square in 2003. In 2011 maakte hij de uiterst interessante film Burning Man over een restauranteigenaar die krijgt te maken met de dood van zijn nog jonge vrouw. Teplitzki werd voor zijn films vele malen genomineerd voor diverse prijzen in Australie. Kortom: in eigen land worden de films van Teplitzki goed ontvangen.

Collin Firth vertolkt de hoofdrol van Eric. Firth kreeg wereldfaam door zijn rollen in The English Patient, Shakespeare In Love en natuurlijk Bridget Jones Diary. Voor de rol van de jonge Eric heeft Firth aangedrongen om Jeremy Irvine te casten. Naast Collin Firth is ook Nicole Kidman te bewonderen als zijn vrouw Patti, een actrice die natuurlijk geen nadere introductie hoeft te hebben natuurlijk. En of dat niet genoeg is schittert ook Stellan Skarsgard in deze film. Skarsgard kennen we natuurlijk van films als The Avengers, Thor en The Girl With The Dragon Tatoo.

Het is moeilijk voor te stellen dat dit bijzondere verhaal echt gebeurd is. De verbitterde Eric bloeit eindelijk op na Patti te hebben ontmoet op de trein. Als het stel eindelijk getrouwd is krijgt Eric aanvallen en nachtmerries waar Patti niets van begrijpt. Als Patti erachter komt dat Eric een traumatisch verleden heeft en daar niet over wil praten, besluit ze te gaan graven. Het typisch Britse sfeertje in de film zorgt voor een prettige kijkervaring. Eigenlijk begint de film pas echt als de flashbacks beginnen. Door beetje bij beetje meer te laten zien van de gevangenschap in het Japanse kamp, krijg je een goed inzicht van wat zich in het kamp afgespeeld heeft.

Zonder bloederig te worden is de film verontrustend en choquerend. Het is niets wat we niet wisten over de oorlog, maar het verloop van het verhaal zat je aan het denken. De ontmoeting met zijn beul is emotioneel en prachtig in beeld gebracht. Twee levens die na de verschrikkelijke oorlog verder zijn gegaan, maar wat zal Eric nu gaan doen? Vooral het einde van de film is erg aangrijpend. Toch is de film hier en daar wat traag. Het verloop van het verhaal tussen flashbacks en het heden had wat soepeler uitgewerkt kunnen worden, want het is af en toe toch best verwarrend. Het hindert uiteindelijk niet echt want het verhaal blijft boeiend en aangrijpend.

The Railway Man is een bijzonder verhaal dat aangrijpend en meeslepend in beeld is gebracht. De film begint pas echt bij de eerste flashbacks en je krijgt een goed beeld over hoe verschrikkelijk het geweest moet zijn in de Japanse gevangenenkampen. De film is hier en daar wat traag, maar dat hindert niet echt. Het verloop tussen heden en verleden had iets soepeler in beeld gebracht mogen worden, want af en toe is het nog al verwarrend om de eindjes aan elkaar te knopen. De ontmoeting tussen Eric en zijn beul is aangrijpend gefilmd.

avatar van martijn011
3,0
Deze film viel me toch nog wel tegen eerlijk gezegd. Prima film hoor, maar veel lovende kritieken gelezen dus ik had hoge verwachtingen.
Die verwachtingen worden wel waar gemaakt in de flashbacks die de hoofdpersoon, in de vorm van Colin Firth, heeft. Het blijft toch elke keer weer verschrikkelijk om te zien wat er in die werkkampen gebeurde. Prima rol trouwens van Jeremy Irvine, die de jongere versie van het hoofdpersonage speelt.

Het hedendaagse verhaal kon me veel minder bekoren. Allemaal wat warrig en wat de knaller moest worden, namelijk de ontmoeting met zijn beul, viel me vies tegen.
Het deed me eigenlijk helemaal niks, misschien ook omdat Firth niet helemaal kon overtuigen. Hetzelfde geldt voor Kidman trouwens, ook niet haar beste prestatie.
Alles bij elkaar vind ik dit zeker geen slechte film, maar het kent wel de nodige kanttekeningen.
Voldoende.

5,0
zeer sterke emontionele film. Sublieme vertolking door de 3 hoofdacteurs.

avatar van bjerik76
4,0
goeie cast, goed verhaal, mooie speelduur, in kleine setting.
De film is beetje vergelijkbaar met " UNBROKEN" ( alleen deze heeft iets meer uitgebreide schokkende scene's)

avatar van AmazingPP
4,0
Sterke film. Sterk geschoten, sterk geacteerd. Zei ik al: sterk? Vier sterren. 4 *

4,0
Prachtig. Wat een verhaal
Nicole Kidman.... zo zo.
De ontmoeting met de beul was spannend maar toch ook niet altijd overtuigend.
Lijkt mij een moeilijk ding. Al die onuitgesproken zaken.

Vind het een topfilm! De luitenant heeft PTSS en als je weet wat dat is, snap je de film ook beter. De flashbacks, het niet kunnen spreken erover, de irritatie en woede aanvallen, nachtmerries... zijn allemaal PTSS symptomen. De luitenant is zelf geen misdadiger die z’n vijand (de Japanner) hetzelfde wil aandoen, want de liefde voor z’n vrouw weerhoudt hem, maar is bezig om z’n oorlogstrauma te verwerken door terug te gaan naar (de plek van) het verleden. Hij vermijdt niet zoals PTSS’ers doen, hij zoekt heel krachtig de beul op. Hij moet de strijd met zichzelf en zijn PTSS aangaan. De brief helpt daarbij, heel therapeutisch. De vergeving is niet om de daden (van de Japanners) goed te keuren, maar om het trauma, het persoonlijk lijden (wrok, haat, angst, woede, verdriet, ontzetting, schrik) van de luitenant draaglijker te maken. Vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf.

avatar van Fisico
4,0
Zeer boeiende film over een man die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japanse handen is gevallen en dwangarbeid moest verrichten voor de brug over de rivier Kwai. Tiens, waar hoorden we dit eerder? Geen amusant deuntje hier, maar bittere realiteit in een heuse hel. The railway man is een erg sterk verhaal van de Schotse luitenant Eric Lomax die folteringen en vernederingen moest doorstaan omwille van vermeende communicatie met de geallieerden tijdens zijn gevangenschap. Colin Firth en Jeremy Irvine zetten een ijzersterke prestatie neer door de oude en jonge Lomax te vertolken.

Enkele weken terug zag ik met Remember (met Christopher Plummer) een soortgelijk verhaal waarbij een oorlogsoverlevende op zoek gaat naar zijn nazibeul. Het opzet is soortgelijk, maar Teplitzky maakte een pakkende en serene film waarbij de flashbacks mooi verweven werden met de actuele tijd. De PTSS van Lomax werd sterk gebracht met de angsten, paniekaanvallen, flashbacks en blokkeringen. Het lijden van Lomax voelde je tot in de huiskamer. De folteringen zelf sneden door merg en been, vooral de water boarding vond ik zeer realistisch en huiveringwekkend.

De liefde van en voor zijn vrouw Patti (Nicole Kidman) weerhoudt hem ervan op te geven, oude wonden worden opengereten, maar leiden ook een deel van het verwerkingsproces in. De nieuwe ontstane wonden dwingen zijn boezemvriend tot een andere beslissing... Lomax ontmoet zijn beul van enkele decennia terug en deze ontmoeting is spannend en aangrijpend. Het blijft straf dat dit berust is op een waargebeurd verhaal. Een toppertje dat erg dicht aanleunt tegen 4,5*. Deze blijft hangen, dat is zeker! Alleen vind ik het jammer dat we geen vervolg op de verzoening hebben gezien, want vulde ook nog ettelijke jaren van hun leven, maar dat zou wellicht het evenwicht van de film niet ten goede zijn gekomen.

avatar van panax
4,5
prachtige indrukwekkende film over een oorlog en wat mensen elkaar aandoen zacht uitgedrukt
en wat verzoening kan doen
prachtige rollen van Colin Firth en Nicole Kidman
maar ook van Jeremy Irvine als de jonge lomax en natuurlijk Hiroyuki Sanada en skarsgard
prachtige beelden van mooie treinen en omgeving in engeland extra indrukwekkend einde !

avatar van Capablanca
2,5
Wel aardig, maar ik werd een beetje moe van de dialogen tussen de goody en de baddy. En bovendien even een andere historische invalshoek. Wat deden de West-Europeanen daar, behalve de plaatselijke bevolking kleineren en uitbuiten? Is het wel juist om ze altijd als de slachtoffers neer te zetten? Waren de Japanners niet in zekere zin de bevrijders, die de dekolonisatie op gang zetten?

Kortom, om terug te komen op de film: ik vond hem te eenzijdig, te zwartwit en daarom maar bij vlagen boeiend.

avatar van matthieu1204
Zelf jaren geleden in Thailand de bridge over the river kwai tour gedaan inclusief rondleiding in het museum, het kerkhof en rit over het spoor. Wat die mensen hebben moeten doorstaan is bijne niet te bevatten. Ben dus erg benieuwd na deze film. Snel kijken dus

avatar van jippie2010
3,0
Een hartverscheurend onderwerp die vrij matig gebracht wordt.
Sommige scenes zijn aardig sterk, maar gemiddeld genomen wordt er ondermaats geacteerd, niemand uitgezonderd.
Lastig om het goed te kunnen beoordelen. Er tussenin dan maar. *3.0

1,0
Beetje matige en erg trage film en veel te langdradig. ik vond het erg storend steeds wisselend van heden naar verleden en weer terug. daarintegen vond ik saving private ryan veel beter als het om terug blikken gaat. daar werd alleen in het begin terug gedacht en ging je aan het einde van de film weer pas naar het heden toe. ik wil graag film kijken en niet steeds personen in beeld die de hele film door aan het vertellen zijn waarop terug geblikt word.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:54 uur

geplaatst: vandaag om 00:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.