Genre: Mystery / Thriller
Speelduur: 88 minuten / 100 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titel: De Gevlochten God
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Robin Hardy
Met onder meer: Edward Woodward, Christopher Lee en Britt Ekland
Releasedatum: 19 oktober 2023
Plot The Wicker Man
"Flesh to touch...Flesh to burn! Don't keep the Wicker Man waiting!"
Een christelijke politie-inspecteur onderzoekt de verdwijning van een twaalfjarig meisje. Hij reist daarvoor naar een Schots eilandje, waar de bewoners niet veel interesse blijken te hebben in de verdwijning. Na verloop van tijd blijkt dat de bewoners er een nogal aparte levensinstelling op na houden, waaronder extreme natuurverering, vrije seks en hekserij. Dit alles onder het toeziend oog van de excentrieke Lord Summerisle.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Ritual (BoekMeter)
- The Wicker Man (BoekMeter)
- The Wicker Man (BoekMeter)
- The Wicker Man (MusicMeter)
Sergeant Neil Howie
Harbour Master (onvermeld)
May Morrison
Broome
arkadi
Even een vraagje. Ik heb een dvd met de orginele versie van 88 minuten en de director's cut met een kwartier extra. Welke versie raden jullie aan?
Heb ze alle 2 gezien maar ik zou toch wel voor de directors cut gaan.
Waarom niet? Is vaak de betere. Geen cuts om R-rating te krijgen, niet aangepast aan de smaak van 'middle american shoppingmall' publiek....
mikey
Nee, vaak de mindere, ik merk dat de editors vaker 'fuctioneel' knippen. Vaak (de regisseur-versie), zoals je zelf laatst aangaf in the exorcist, worden overbodige scenes gehandhaafd en dat komt de continuiteit (?) niet ten goede.
Zag alleen de director's cut, maar had het idee dat ik de oude versie beter zou vinden...
Wouters
oude versie is idd beter. schitterend occult werkje die blijft intrigeren. Het verhaal sleept je mee en laat je niet meer los. Schitterende muziek en goede acteerprestaties. Verder het bizarre verhaal en het sinistere sfeertje maken deze film tot een ware cultklassieker !
4.5* na 2 keer kijken. Kans op verhoging.
Lord Flashheart
Heerlijke film. Obscure occulte sektes doen het altijd goed bij mij. Doet me ook een klein beetje denken aan de film Rosemary's Baby, die ik al veel langer kende. 4****
Dankzij de overwinning ik de cult KO deze film maar weer eens gekeken. Maar nu de Director's Cut die iets meer achtergrond info geeft en het christelijke vs Heidens geloof iets duidelijker maakt. Was niet echt nodig dus ik hou het voortaan bij het origineel. Wat wel blijft zijn de 5 glanzende sterren, want het blijft een parel van een cult film. Die net zo bizar en appart is als bv Performance en The Rocky Horror Picture Show. Helaas zijn dit soort films op twee handen te tellen.
maxcomthrilla
Horror? Horror? Wat nou horror? Dat was eigenlijk mijn 1ste reactie na het aanschouwen van het 1ste uur van deze film.
In 1ste instantie was de film er vooral eentje die je in staat stelt om aparte mensen te observeren. Boeiend genoeg hoor, het deed mij allemaal wat denken aan Calvaire. De politieagent mengt zich onder de bewoners en al snel verzeilt hij in grappige situaties waarin hij wat onzeker oogt:
I am a police officer. As you can see.....Lekker droge humor dus. Het voelt voor de man allemaal wat onwennig aan.
De cultuur van de bevolking op het eiland wordt extreem apart weergegeven. Absurditeiten te over, het heeft wel wat weg van een soort vrolijke hippiecommune. Hier gelden geen regels. Niet erg, ware het niet dat de eilandbewoners langzamerhand veranderen van grappig en leuk in ontoerekeningsvatbaar. Wat moet je doen als je als een rat in de val zit en collectief geofferd dreigt te worden? Zo `n sekte is gevaarlijker dan een seriemoordenaar. En hier ook geloofwaardig, gelukkig zonder veel motivaties aan te voeren, voor hetgene dat hier gebeurt. Dat maakt de situatie ook penibeler als iedereen iets aanneemt en blind is voor andere argumenten.
Na dit gezien te hebben besef je dat de film uiteindelijk wel degelijk tot een van de sterkere horrorfilms in de historie behoort. Alle leuke, voorbije gebeurtenissen kun je ineens in een ander perspectief plaatsen. Onheilspellend is daarbij het juiste woord. De regisseur slaagt in zijn opzet door aanvankelijk aardige mensen als onheilspellend neer te zetten . Tijdens de ceremonie met de zwaarden sloeg de schrik mij pas echt om het hart. Ik dacht echt dat er gewoon een willekeurig iemand uit de commune geofferd werd . De film is dus erg onvoorspelbaar.
Maar ook de cameravoering vond ik de moeite waard. Vooral de scènes die zich afspeelden bij de kust waren oogstrelend. Prachtige zonsinval!
De scènes blijven een dag nadat ik de film gezien heb door mijn hoofd spoken. Vooral de muzikale, erotisch getinte bijdrage van Willow `s dochter was magistraal. Maar ook de optochten, de spelletjes, de naakte vrouwen etc. blijven maar dolen in mijn hoofd. Een echte klassieker inderdaad, die anno 2007 nog steeds niet geëvenaard is in zijn gekkigheid en apartheid. Ik wilde eigenlijk gaan voor 4 sterren maar ik concludeer nu dat ik steeds positiever wordt over deze film en hem gauw weer eens wil zien. 4,5* dus voor een fascinerend schouwspel. Eerst lekker observeren en daarna beetgepakt worden.
Wouters
Boeiend genoeg hoor, het deed mij allemaal wat denken aan Calvaire.
Maar waar Calvaire totaal ongeloofwaardig wordt, wordt dat in de deze film veel beter uitgewerkt. Maar blij dat je em kon waarderen Max !
maxcomthrilla
Klopt, ik vind deze film dan ook beter dan Calvaire. Hier wordt langzaam naar iets toe gebouwd. Bij Calvaire is daar geen sprake van. Al heeft die film wel een mooiere cinematografie.
Nee, ik voeg mij bij de Wicker Man - fanclub commune.
Staat ook Drama / Mystery bij omschrijving. Welcome to the Club
en snel nog eens kijken, wordt aleen maar beter.
Staat ook Drama / Mystery bij omschrijving.
Onterecht. Klassieke horror, waarom zou het hier anders moeten heten?
Onterecht. Klassieke horror, waarom zou het hier anders moeten heten?
Ik zeg niet dat het anders moet, ik zeg dat het er anders staat.
Vind het zelf niet echt een horror film, komt bv geen bloeddruppel in de hele film voor. De gebeurtenissen zijn weliswaar vreemd en gruwelijk, maar is meer van thriller nivo dan wat je (ik in ieder geval) van een echte horror film verwacht .
Querelle
Als dit geen horror is zijn de films van Tod Browning, James Whale, Roger Corman en Terence Fisher ook geen horror. maar hoe zou je het dan moeten noemen? fantastische misdaadfilms met een sinister randje? Beetje te lang he
Tja, je vat de humor of je vat het niet natuurlijk. Deze lijkt me niet echt komisch bedoeld, in tegenstelling tot ...
Deze is zeer komisch en ook bedoeld. Calvaire heeft hier idd het nodige van afgekeken. Al zal dit je ding niet zijn.
Ik geloof best dat Calvaire van deze heeft afgekeken, net als van Deliverance. Daaruit blijkt dat dat niks over de kwaliteit van het origineel zegt.
Verder zou het me verbazen als het een drama/horror/mysterie/comedy zou zijn, maar we zullen zien.
drama/horror/mysterie/comedy/musical om precies te zijn.
Wouters
Ik snap heus wel de functie die het in calvaire heeft. Dat heb ik al uitvoerig behandeld in mijn review bij die film. Wil nog niet zeggen dat ik vind dat het op de best mogelijke manier is gebruikt/uitgewerkt. Om precies te snappen wat ik hier zeg moet je denk ik je maar eens wagen aan The Wicker Man
Finisterra
Naar aanleiding van zijn (toch ietwat verrassende) zege in de Cult-KO, moest ik deze toch eens zien. Even kijken of dit wel verdiend was...
Wist eigenlijk niet goed wat te verwachten, enkel dat het waarschijnlijk een zeer vreemde film ging zijn. En dat was het zeker. The Wicker Man is een bijzondere filmervaring, eentje die je meeneemt naar een surrealistische wereld waar niets nog is wat het lijkt. Een boeiende aaneenschakeling van bizarre scenes.
Dat de film cult is, werd dus al snel duidelijk. Maar hij was bovendien erg goed. Echt genoten van de vele rare uitspattingen, leuke dansjes en andere rariteiten. De muziek in de film zorgde vaak voor een verveemdend effect, wat de absurde hippie-sfeer enkel maar versterkte.
De film ontbrak echter wat spanning. Als de aandacht wat meer naar het verhaal ging, kon het me wat minder boeien. Het was toch telkens weer wachten op de volgende leuke scene. Die dan doorgaans wel weer erg goed was. Leuke, verdiende winnaar dus toch voor de Cult-KO!
Kom voorlopig op een veilige 4*. Al kan dat zeker nog stijgen, dit lijkt me echt een film die bij elke herziening beter wordt.
Da's goed ingeschat.
Al ben ik het wel deels eens met Wouters, blijft allemaal wat geloofwaardiger dan Calvaire. Daarmee ook veel saaier en vlakker dan het kunnen zijn had.
Want spannend of interessant was het nergens vond ik. Buiten het nogal doorsnee "clues" verhaaltje krijg je vooral een hoop slecht acteerwerk (die Christopher Lee
) en knullige scenes. Het occulte kwam erg geforceerd over, maar ik ben dan ook geen fan van die hele 70s sfeer.
En dan rest er gewoon bitter weinig. Doordeweekse film met abominabele soundtrack en twee al even idiote geloven die het tegen elkaar opnemen. Misschien is de film leuker als Christen.
Voor het aardige vertelseltje 1.5*, verder knullig, saaiig en braaf.
Wouters
Vond het feit dat het was geloofwaardiger bleef, juist bijdragen aan het sfeertje dat gecreerd werd, je gaat echt meeleven met de hoofdrolspeler(waar je dat in Calvaire niet doet)
Vanuit jouw standpunt snap ik je argumenten. Dat het occulte geforceerd over kwam ben ik het niet mee eens. Wordt juist heel geleidelijk gebracht en daarom niet geforceerd. Interessant is het alleszins maar dat is persoonlijk.
Voor het aardige vertelseltje 1.5*, verder knullig, saaiig en braaf.
Ben ook geen christen
maar ben al blij dat je het een kans heb gegeven.
djelle
... (zie boven) ...
Knullig? Saai? Braaf? Wat voor halfcomplete internetversie heb jij gezien? Ik ken maar weinig films die zo'n originele mix brengen van (o.a.) vrouwelijk naakt, controverse, muziek, dans, mysterie en horrorelementen. Best mogelijk dat je niks met het verhaal kunt, maar het valt toch moeilijk te ontkennen dat het op zijn minst een soort eigenzinnige trip is?
Iets wat ik erg waardeer bij dramas maar bij dit soort films zal het mij echt worst wezen. Vond er nu ook niet veel "personages" inzitten. Typische bordkartonnen figuurtjes. Wat verder allerminst storend is, maar die zie ik liever wat meer lijden.
Eigenzinnig is het zeker maar de elementen apart vond ik niet veel soeps. Een trip vond ik het echt niet. Knullig, braaf en saaig dus. Verder heb ik de director's cut gezien.
djelle
maar de elementen apart vond ik niet veel soeps.
Dus dansende naakte grieten die uitdagende teksten zitten te zingen vind je niet interessant? Dat zal wel...

In de ban van 'Pray and Obey' op Netflix: zes films over een sekte

Den-En ni Shisu