Genre: Mystery / Thriller
Speelduur: 88 minuten / 100 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titel: De Gevlochten God
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Robin Hardy
Met onder meer: Edward Woodward, Christopher Lee en Britt Ekland
Releasedatum: 19 oktober 2023
Plot The Wicker Man
"Flesh to touch...Flesh to burn! Don't keep the Wicker Man waiting!"
Een christelijke politie-inspecteur onderzoekt de verdwijning van een twaalfjarig meisje. Hij reist daarvoor naar een Schots eilandje, waar de bewoners niet veel interesse blijken te hebben in de verdwijning. Na verloop van tijd blijkt dat de bewoners er een nogal aparte levensinstelling op na houden, waaronder extreme natuurverering, vrije seks en hekserij. Dit alles onder het toeziend oog van de excentrieke Lord Summerisle.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Wicker Man (BoekMeter)
- Ritual (BoekMeter)
- The Wicker Man (BoekMeter)
- The Wicker Man (MusicMeter)
Sergeant Neil Howie
Old Gardener / Gravedigger
Harbour Master (onvermeld)
May Morrison
Broome
Goede film en erg goed geacteerd door edward woodward. Het is een origineel verhaal dat toch wel een verassend einde heeft. De film is nooit echt griezelig maar wel spannend bij momenten. Filmisch vond ik de film minder sterk.
Maar dus al bij al een goede film waarop films zoals 'the village' en 'de indringer' waarschijnlijk toch wel lichtjes op gebasseerd zijn.
3.5 sterren
silhoupin
Een vrij lome, rustige maar rare film. een zeer bizar verhaal ook, en eveneens bizarre rollen maar wel zeer goede acteerprestaties van alle acteurs.
Het genre horro is trouwens wel herkenbaar in de film, zeker voor die tijd... maar je moet verder kijken dan gewoon de beelden je brengen.
het verhaal (om daar even verder mee te gaan) is zeer bizar maar toch wel goed in elkaar gestoken, maar soms wel wat saai bij momenten.
soms is de film shockerend, zoals ook op het einde, zeer onvoorspelbaar.
voor de rest vind ik de film maar redelijk, het is niet echt mijn genre ook niet.
toch een 3 sterren.
djelle
The Wicker Man is een intrigerende film, dat je van begin tot eind vasthoudt in een bizarre, ongekende wereld dat iets heel naars heeft en tergelijkertijd erg facineert. Het interessante aan de prent is tevens dat het opvallend ongeremd is, zeker gezien de tijdsgeest en het feit dat het uit het "preutse" Groot Britanië komt is dit product onverwacht schaamteloos.
Verder combineert het heel creatief zang, dans, functioneel naakt, verbale provocatie, psychologische spanningsopbouw met prachtige beelden en inventief camerawerk, en maakt een uniek geheel dat een fantastische ervaring is voor de kijker.
Je tast ook constant in het duister, en alles blijft heel lang vrij onvoorspelbaar. Je wordt nu en dan op het verkeerde been gezet op een fijne manier en het einde is onverwacht alsook zeer effectief (en wreed). Een zeer aparte film, dat zeker aan te raden valt. 4*
arkadi
Ik dacht ik ga ook even melden wat ik van deze film vind maar het is hierboven al uit m'n mond getrokken
arkadi
Filmposter staat al meer dan een jaar als wallpaper op mijn computer.
Oscar Wilde
Had hem gisteren gepindakaasd en zwaar tegengevallen. Die politie-agent praat teveel over Christianity en Jezus. En die bewoners van dat dorpje komen niet echt eng of griezelig over. Het einde was al helemaal lachwekkend.
Mislukte horror.
0,5
ToNe
Ik vond het acteerwerk behoorlijk intens, zo tegen de climax aan.
Mislukte horror.
You're missing the point...
Hier doen we maar eens een halfje bij. Denk nog vaak met veel plezier terug aan de film.
FisherKing
Is ook een meesterlijke film. Naar mijn idee. Zelden zo'n verwrocht drama gezien.
FisherKing
Jezus man, dit is geen horror
Wat een zielig commentaar af en toe. Het noopt me zelfs om de genre's hier aan te passen.
Dustyfan
Dat was inderdaad een DVD-hoes. Deze poster staat er inmiddels alweer bijna 2 jaar (september 2004), snel opgemerkt.
Nog 4 hoge stemmen en hij belandt in de top 250. Waar die thuis hoort.
The One Ring
Wordt het niet eens tijd voor een Nederlandse dvd-release? Ik vind via Vergelijk prijzen van deze dvd alleen maar Import-dvd's. Lijkt mij wel een leuke film.
The One Ring
Je weet best wat ik bedoel. Maar ik zal jou een plezier doen en het anders formuleren: het lijkt me een goede film.
movie.maniac
stem verhoogd naar 5* na zien van de remake die van mij '2* krijgt.
Halcyon
The Wicker Man is een van de weinige films die je van minuut één tot minuut laatst in z’n greep houdt en je heel de tijd met grote ogen naar het scherm doet staren.
Het verhaal begint wanneer Sergeant Howie het bericht binnenkrijgt dat ergens op een eilandje een meisje is verdwenen. Zijn taak: de verdwijning uitspitten tot op het bot en het meisje veilig terugbrengen. Al snel blijkt dat deze verdwijning min of meer naar het achterplan wordt verschoven, want in wezen draait The Wicker Man meer om een kruistocht tegen al wat niet christelijk is, dan om de mysterieuze verdwijning van een twaalfjarig meisje.
De wijze waarop de zoek- en kruistocht van de politie-inspecteur en de eigenzinnigheid van de eilandbewoners destijds op band werd gezet, is werkelijk verbluffend. Voor een film uit die tijd is het doorgaans niet eenvoudig om de moderne filmfan langer dan een uur te boeien, maar deze slaagt er met verve in. Naarmate Howie’s zoektocht vordert, komt hij steeds meer te weten over de geheimzinnige gemeenschap, maar krijgt hij ook steeds meer vragen. Net zoals de kijker trouwens; en daar ligt de kracht van deze film. Je leeft in die mate mee met het hoofdpersonage dat je ondanks de voelbare dreiging van de eilandbewoners, toch elk stukje van de puzzel mee wil ontrafelen. En hoe meer je te weten komt, des te griezeliger het allemaal wordt. Want naast reïncarnatie en vrijzinnige seks, hoort uiteraard ook het jaarlijkse offer bij de occulte religie die de bizarre eilandbewoners bedrijven.
Behalve een solide verhaal en de continue spanning garanderen enkele uiterst onaangename scènes een onvergetelijke filmbeleving. De immer vrolijke zangklanken, de scènes in het café (die doen denken aan Calvaire) en de hand als kandelaar zijn nog maar het topje van de ijsberg. Om van het zwartgallige einde nog maar te zwijgen…
Het leuke is trouwens dat je The Wicker Man niet meteen kan relateren aan een andere film; hij staat volledig op zich en is daarom ook uniek. In die zin is de cultstatus dan ook dubbel en dwars verdiend. Aanrader!
Querelle
Een film die idd. redelijk op zich zelf staat, al had hij qua sfeer wel wat weg van 'picnic at hanging rock'.
Grootste pluspunten zijn de muziek die de 'alternatieve germaanse gemeenschap' een eigentijds karakter geeft, een sterk plot met een spannende opbouw en een fantastiche performance van Edward Woodward, die in elke scene een contrast vormt met zijn omgeving. De eindscene maakt veel indruk en is heerlijk deprimerend.
En als je zou willen kun je de film nog zien als een leuke reactie op de jaren 60 met zijn lossere moraal.
timbo_
Even een vraagje. Ik heb een dvd met de orginele versie van 88 minuten en de director's cut met een kwartier extra. Welke versie raden jullie aan?
saw1991
ik heb hem gezien !!
Het was het geld eerlijk gezegd niet waard.
Ik vond er gewoon niks aan.
over het zeer slechte einde kan ik niet spreken.
Weet je zeker dat je deze heb gezien en niet de remake...
mikey
Goeie hippiefilm met veel fallus en aanverwante symbolen plus onnodig naakt. 4****
Nou ja horror. Eerder een arthouse film bomvol thriller elementen die goed verwerkt zijn.

In de ban van 'Pray and Obey' op Netflix: zes films over een sekte

Den-En ni Shisu