• 9.374.935 stemmen

Geregisseerd door: Oliver Stone

Met onder meer: Michael Douglas, Charlie Sheen en Martin Sheen

Releasedatum: 25 februari 1988

Plot Wall Street

"Every dream has a price."

Bud Fox is een aandelenhandelaar op Wall Street met een grote drang om de top te bereiken. Zijn vrije tijd gebruikt hij om in contact te komen met de machtige en succesvolle Gordon Gekko. Wanneer hij hem eindelijk ontmoet wordt Fox meegetrokken in de wereld van yuppies, duistere deals, geld en vrouwen.

avatar van fwilhelmus

fwilhelmus

EXTREEM goede film. Laat de realiteit zien van mensen die blind worden door het geld.

Ook als je geen kaas hebt gegeten van de beursvloer blijf je de film inderdaad wel kijken.

Goede rol weggelegd voor Sheen.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Beste film over de yuppie-tijdperk.

Eerst zien we het zoete leventje van de yuppies, maar daarna toont de film de harde realiteit en negatieve kanten van de vrijemarktseconomie en beursgekte.

Michael Douglas maakt veel indruk met zijn rol als de gehaaide Gordon Gekko.

En Charlie Sheen was toen ook een heel getalenteerde acteur met Platoon en Wall Street.

avatar van Loki87

Loki87

Aardige film, nog steeds zeer actueel.

Ik verheug me dan ook op het komende vervolg in 2011: Wall Street 2 - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Een tikkeltje belerend, maar daarom niet minder krachtig, zeker nu de kredietcrisis zo actueel is geworden.

avatar van F.Paap

F.Paap

Goeie film, zeer goed acteerwerk van Douglas en Charlie Sheen maakt ook een goede indruk. Verder is de achterliggende gedachte een beetje cliché, maar ja de film is al meer dan 20 jaar oud.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Heerlijke film, ook al heb ik de balle verstand van de beurs en aandelen toch was de film goed te volgen

Wat doet geld toch een enge dingen met mensen, brrrr.

Kijk nu al uit naar deel twee.

avatar van Woolf

Woolf

Lekkere film. Had ook nog wel een uur of half uur langer mogen duren. Leuk dat de film een echte jaren 80 uitstraling heeft.

avatar van ®Tc

®Tc

Nogal matig.

Ik zal er geen doekjes omwinden: Ik had er meer van verwacht. Oliver Stone brengt meestal boeiende documenten maar over de beurs gaat het toch de mist in. In het begin interessant maar het begint teveel van het zelfde te worden en mijn aandacht zwakte af. De randanimatie voldeed ook niet om die aandacht er te kunnen bijhouden. Het personage van Daryl Hannah was daarvoor te slecht uitgewerkt.

Leuk dat vader en zoon Sheen in deze film dezelfde familieband hebben. Zowat de enige leuke toevoeging

avatar van Rosicky

Rosicky

Aardig als drama, maar niet bijster origineel of spannend.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Een goede filmdag voor mij; de tweede 4,5* die ik vandaag mag uitdelen (eerder al 'The Sting').

Wall Street is een imposante film over het beursleven en wat er allemaal fout kan gaan bij graaiende yuppies die snel geld willen verdienen. Je moet daar nietsontziend voor zijn.

Gekko is dat overduidelijk wel, Fox niet... dat wordt op een prima wijze getoond in deze film, die verder bol staat van strakke, boeiende dialogen en uitstekend acteerwerk. Michael Dougles zet hier een even sterke rol neer als in The Game.

Einde is ietwat voorspelbaar, maar dat mag de pret niet drukken.

Zoals ik al zei: 4,5*.

avatar van The One Ring

The One Ring

Greed, for the lack of a better word, is good.

Het is heel simpel: Michael Douglas krijgt bijna alleen maar geweldige dialogen en zijn personage komt zo sterk uit de verf dat de rest van de film er bij achterblijft, met alle gevolgen van dien. Het wereldje van de aandelen en schaduwachtige winstpraktijken wordt dynamisch in beeld gebracht (al had een Scorsese er wellicht meer mee gedaan) en bovendien toegankelijk verteld. Douglas' Gordon Gekko is echter wat mij vooral bij zal blijven. Een weergaloze acteerprestatie. De dialogen gaan in zijn scènes ook gewoon met sprongen vooruit.

Het is jammer dat de rest van de film dan niet meer dan aardig is. Het verhaaltje is vrij standaard; een financiële en minder cynische versie van het zwaar superieure Sweet Smell of Success. Sommige symboliek ligt er veel te dik bovenop, zoals die dikke vent die ooit zeer succesvol was en nu zijn baan verliest, Hal Holbrooks personage met zijn waarschuwing, het contrast tussen Martin Sheens personage en die van Michael Douglas en bovenal het veel te typische personage van Daryl Hannah, die ook nog eens afgrijselijk loopt te acteren. Het had allemaal wel subtieler gekund. En eindes die draaien om cassettebandjes die een vertrouwelijk gesprek opnemen heb ik intussen ook wel een beetje gehad. Ik hoopte op een cynischer einde waarin Gekko met alles wegkwam. Stone is iets te veel gericht op het wijzen met zijn vingertje.

Evenwel is dit zeer vermakelijk en de dialogen tillen het wel naar een hoger niveau, waardoor ik zeker nog een 3,5* kan geven.

avatar van 606

Zeer goede film doet me denken aan het nieuws van vandaag.

de man die 150 jaar celstraf krijgt voor oplichting wall street.

De acteurs doen het erg goed.

avatar van Respekked

Respekked

Loved you in Wall Street!

Altijd al benieuwd geweest naar deze film door Hot Shots. Ben het alleen niet met ze eens nadat ik em dan eindelijk gezien heb. Vond het een vrij cliché 'Rise and Fall' verhaal, alleen een keer niet in een gangster, dan wel maffia setting. Zoon Sheen is geen bijster goed acteur, het is dan ook te prijzen dat hij dat ook al lang niet meer probeert te zijn (Two and a Half Men ) en vader Sheen krijgt te weinig screen tijd om er wat van te maken.

En dan het einde, hoef duf wil je het hebben.

Douglas schittert overigens wel als gelikte klootzak Gordon Gekko, hij is dan ook geknipt voor dit soort rollen. Kon in ieder geval genieten van zijn teksten.

2* voor Gekko

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Respekked schreef:

Loved you in Wall Street!

Eens, met alle bovenstaande punten. Zonder Hot Shots Part Deux had ik deze film wellicht niet gekend, en misschien nooit gezien. Hooguit in één van mijn "ik ga alles kijken van die en die bekende acteur" bevliegingen zou ik hem dan via Michael Douglas gekeken hebben.

Sowieso is het als Two and a Half Men-fan lastig om Charlie Sheen in een serieuze rol te zien (moet ook nodig Platoon weer eens kijken). Hij is een beetje houterig, maar niet slecht.

Het einde vond ik daarentegen wel oké, net als de film als geheel.

Door de tijdloze glansrol van Michael Douglas prik je makkelijk door de honderden stokoude computers met monochroom-monitoren, destijds hypermoderne draagbare telefoons zo groot als een schoenendoos, de domme mobiele-TV gadget van Gordon Gekko, het vreselijke personage, acteerwerk en vooral KAPSEL (or lack thereof) van Darryl Hannah en de algehele, ietwat fletse jaren '80 beeldkwaliteit.

3,5 sterren

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Supertoffe film die inzicht geeft in de beurswereld rond 1985. Sindsdien is er daar veel veranderd. Alleen al die gekke beursnoteringen van 18 3/8 oid zijn vervangen door 18.38. En dan natuurlijk ook die suffige groene beeldschermen en koelkastmobieltjes, mên . Wat echter niet veranderd is, is de drijfveer van sommige lui in de financiële wereld. Ze gaan over lijken om steeds maar weer hun onbegrensde gulzigheid te bevredigen. De laatste jaren is het tuig dat zich hedgefunds noemt en zich in weet te mnegen in het leiden van een bedrijf in the picture gekomen.

Ik kan hier uren over doorwijden, maar laten we het over de film zelf hebben. Die is namelijk goed . Martin Douglas zet zijn karakter als lullo Gordon Gekko erg overtuigend neer, een genot om naar te kijken. De rest van de cast verbleekt bij hem, maar doet het gelukkig niet meteen verkeerd. Het beurswereldsfeertje was ook erg prettig: de ene keer complete chaos, dan weer zwaar decadent. Een aanrader wat mij betreft. Ook mensen die minder bekend zijn met de financiële wereld, is de film goed te volgen, lijkt me.

avatar van powerman

powerman

Stone droeg deze film op aan zijn vader, die zelf werkzaam was op Wall Street en hier verpersoonlijkt wordt door Hal Holbrook.

Een voortreffelijk geregisseerde psychologisch drama, die duidelijk maakt hoe moeilijk het kan zijn om je integriteit te bewaren in een beroep waar de geldwolven op de loer liggen, en stinkend rijken worden op de koop toe.

Douglas kreeg een Oscar voor zijn sardonische vertolking als de megalomane Gordon Gekko. Het samenspel tussen vader en zoon Martin en Charlie Sheen is eveneens buitengewoon boeiend.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Oliver Stone heeft dan ook een cameo hierin gemerkt tijdens kijken.

Goeie acteerprestatie van Michael Douglas trouwens!

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Gisteren herzien en het is toch wel een heerlijke film. Stone weet de wereld van macht en succes, genaamd Wall Street, met al haar brokers, traders, investment bankers en private equity-investeerders (Gekko!) die 80 uur per week werken enorm effectief in beeld te brengen. De rol van Michael Douglas is fenomenaal en veel beter dan ik me herinnerde; wat een acteerkanon!! Ook C. Sheen is uitstekend in zijn sas als de jonge analist op zoek naar geld en succes en de combi van hem en zijn pa levert interessante scènes op. Hannah vond ik eigenlijk wel meevallen.

Film is inderdaad redelijk moraliserend, maar deze moraal is toevallig wel opeens weer enorm actueel. Desondanks had ik misschien inderdaad liever gezien dat Gekko gewoon overal mee weg kwam. Toch wist deze wending mij wel erg te grijpen, daar de relatie tussen vader en zoon hier en daar net even iets te veel op mijn leven lijkt. Wat is belangrijk?

avatar van Mr Marchoso

Mr Marchoso

Prima film met Michael Douglas die boven zichzelf uit stijgt.

Het verhaal is origineel en natuurlijk in deze tijd erg van toepassing. Alhoewel ik nou niet bepaald op wat voor manier dan ook mee kon leven met de karakters.

Leuke naam btw, Gordon Gekko.

avatar van blisteringdude

blisteringdude

Geweldige film die laat zien hoe je van niks, naar 'grote baas' en weer naar niks kan gaan. Prachtig geacteerd door Douglas. 4* sterren.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

M.Goodkat schreef:

Oliver Stone heeft dan ook een cameo hierin gemerkt tijdens kijken.

Ja volgens mij ook hij was toch heel even aan de telefoon?

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Wat hou ik toch van dit soort films!

Een fascinerende film over de macht van geld en de werking van een systeem dat dit soort van praktijken toelaat en zelfs nodig heeft om te kunnen draaien. De financiele wereld wordt (volgens Stone) enkel in gang gehouden door types als Gordon Gekko dat is de echte waanzin ervan.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Toffe film!

Heb de beurs en de aandelenmarkt en alles wat daar bij komt kijken altijd geweldig interessant gevonden, wellicht omdat ik er eigenlijk geen snars van begrijp. Maar ik hou wel van die opgefokte sfeer, die sappige one-liners waarmee malafide aandelenhandelaars hun klanten dubieuze aandelen willen aansmeren. En da's hier niet anders. Leuke rol voor Charlie Sheen die als jonge ambitieuze yup maar één ding wil: money money money, en dan vooral easy money.

En zoals het een goede yup betaamt wil hij dit geld ten koste van alles en iedereen verdienen: Greed is good, weet je wel. En zo komen we bij dé ster, Gordon Gekko, fantastisch neergezet door Michael Douglas. Mag de hele tijd eigenlijk niks anders doen dan een arrogante poenerige snob spelen die de ene na de andere krachtterm op je afvuurt, maar o wat doet hij dat met een geweldige overtuiging!

Verder een vrij standaard verhaal, beetje moralistisch hier en daar, blijft allemaal behoorlijk braaf, wat me tegenhoudt een iets hogere score te geven. Maar prima film voor de rest.

avatar van soboer

soboer

5 sterren bij de zoveelste herziening.

Wall Street is meer dan een eenvoudige film over de aandelenmarkt. Boiler room en andere films in deze genre hebben het niveau van Wall Street nooit weten te halen. Dit komt waarschijnlijk omdat Wall Street met name gaat over de rol van geld en niet zo zeer over de aandelenmarkt. Op macro, meso en micro niveau ziet de kijker het effect van geld. Geld haalt het slechtste van de mens naar boven. Hoe actueel is Wall Street in de tijd waar we nu in leven. De boodschap die Stone ons wilt geven geldt nog als de dag van vandaag. In het kapitalisme draait alles om geld en het menselijke moet daar zelfs voor wijken.

Top score dus ondanks een miscast van Daryl Hannah.

avatar van Re73

Re73

Deze in afwachting van deel 2 vandaag nog maar een keer herzien, ondanks dat de film dateert uit 87 staat deze nog steeds als een huis.

Gewoon klasse deze film en krijgt van mij dan ook alsnog een terechte 5 * en de 10e plek in mijn all-time favorits.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Sterke film in stijl vergelijkbaar met The Godfather maar dan dus over Wallstreet

avatar van rep_robert

Inderdaad een redelijk sterke film over de rise and fall in de aandelenhandelaars wereld.

Echter is het thema zelf niet echt aansprekend voor mij, niet een onderwerp waar ik zelf heel erg warm voor loop. Gelukkig is Wall Street bijzonder vakkundig gemaakt en stelen de 2 Sheens en Douglas echt de show. Geweldige acteerprestaties door 3 geweldige acteurs!

Helaas kan ik dat niet van Daryl Hannah zeggen, zij blijft een bordkartonnen figuur dat totaal emotieloos acteert met haar monotone stem. gelukkig is haar rol niet al te groot.

Het verhaal heeft her en der wat verrassinkjes in petto en weet ze de volledige speelduur te boeien. Ondanks dat het niet helemaal mijn ding is heb ik erg genoten van de film. Op naar deel 2 in de bios!

Ruime 3,5*

avatar van jansma

jansma

laat goed het yuppie leven zien deze film. mooie weergave hiervan.

avatar van BobdH

BobdH

Oliver Stone voert een aantal karikaturen op waarmee hij laat zien dat Wall Street van mensen een zooitje inhalige figuren maakt met slechts dollartekens in de ogen. Weliswaar iets genuanceerd via 'goede' figuren als beurshandelaar Lou (gebaseerd op zijn eigen vader), maar de moraal van het verhaal ligt er dik bovenop: rise en de onafwendbare fall met een stukje Dante.

Dat de figuren dan behoorlijk eendimensionaal zijn, maakt op zich niet zoveel uit, maar het maakt de film wel een stuk minder indrukwekkend. Afgezien van de aardige oneliners van Gekko, steekt Wall Street niet bijster veel boven het maaiveld uit. Komt nog eens bij dat het geheel tamelijk ongeïnspireerd geschoten is; Stone zou later pas beginnen met zijn visuele experimenten.

Zijn populariteit dankt de film ongetwijfeld aan Gekko; een figuur die zozeer een product van de huidige tijdsgeest is, dat mensen de moraal door de vingers zien en zich toch aan hem gaan spiegelen. Een beetje als Tony Montana: oké, hij is slecht, maar hij is ook cool. Wat dat betreft lijkt Stone zijn punt voor het grote publiek toch niet helemaal gemaakt te hebben. 3*

avatar van Mescaline

Mescaline

Een film die het voor toch zeker 90% moet hebben van het acteer niveau, zowel Charlie Sheen als Michael Douglas spelen hier erg sterk en overtuigend.

Jammer genoeg komt de film erg traag op gang en weet de film niet altijd te blijven boeien, hier had in mijn ogen een stuk meer in gezeten dan eruit is gekomen.

Kleine tegenvaller voor mij, 2,5 ster.