Genre: Drama / Fantasy
Alternatieve titels: Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives / ลุงบุญมีระลึกชาติ
Thailand / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Spanje / Nederland
Geregisseerd door: Apichatpong Weerasethakul
Met onder meer: Sakda Kaewbuadee, Jenjira Pongpas en Thanapat Saisaymar
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 21 oktober 2010
Plot Loong Boonmee Raleuk Chat
Oom Boonmee lijdt aan een nieraandoening en hij weet dat hij binnen 48 uur zal sterven. Hij laat zich door familie naar een onherbergzaam gebied brengen om te sterven, waar zij geconfronteerd worden met de geest van zijn gestorven echtgenote. Ook zijn verloren zoon komt tot hen uit de jungle in de vorm van een aap. We volgen de laatste dagen van Boonmee tussen zijn familie en hun verhalen.
Boonmee
Jaai
Soldier
Farmer
Bas I.
Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (2010) heeft zojuist de Palme d'Or gewonnen op het filmfestival van Cannes.
Ik ben zeer benieuwd.
moviefan87
Goed nieuws
. Alleen al omdat de kans nu veel groter is dat de film hier in de bios komt.
planet_of_death
Prachtig plot, en de prijs maakt me alleen maar benieuwder.
boombastic
Prachtig plot, en de prijs maakt me alleen maar benieuwder.
Eens, laat maar komen.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11913 berichten
Eens, laat maar komen.
Ook hier een idem dito.
Uncle Boonmee wordt in het najaar uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.
Gouden Palmfilm in Nederlandse bioscopen - Kunst - de Volkskrant
Dat is aan de snelle kant voor een palmwinnaar.
beavis
Een lastige film om te beoordelen. Het zou er zo een kunnen zijn waar je jaren later nog eens/vaak aan terug denkt, maar ook een die nu indruk maakt met mooie beelden maar toch te weinig inhoud bied om echt te beklijven.
Die beelden zorgen er nu iig voor dat hij een half sterretje extra krijgt. In een film vol bovennatuurlijke gebeurtenissen springt een totaal sprookjesachtige scene bij een waterval er echt helemaal uit. De waterval zelf, de belichting e.d. maken het de perfecte sprookjes setting waar geen Efteling tegenop kan. Ook schuwt de regisseur het donker niet en spelen een aantal scenes zich af bij zeer weinig licht wat ze (in het woud, en de grot) wederom veel sfeer geeft (de ambient muziek helpt ook, op Lynchiaanse wijze) en ook de aap-geestenkomen hierdoor zéér goed uit de verf.
Ook positief is dat de regisseur aparte eigen stijlkenmerken gebruikt die aan de ene kant (waarschijnlijk) heel persoonlijk en (zeker) moeilijk te interpreteren zijn, maar aan de andere kant wel aangeven dat deze film niet gemaakt is om alleen een paar sprookjesachtige scenes neer te zetten. En over het algeheel is de film ook helemaal niet zo sprookjesachtig. Het bovennatuurlijke wordt neergezet als iets van alledag. En als het sprookje voorbij is gaat men ook in de wereld van de geesten 'gezellig' naar de karaoke bar. ergens daar ligt wel de essentie van de film, maar op dit moment heb ik die nog niet helemaal te pakken.
Het is lang geleden dat ik mijn eerste Weerasethakul zag en daar kon ik toen helemaal niets mee, waardoor het tot nu ook mijn laatste was, dus deze Cannes winnaar viel me wat dat betreft mee en smaakt zelfs naar méér. Tijd voor een goede herwaardering van een cineast waarvan je iig kan zeggen dat hij eigenzinnig is, en dat is altijd interessant!
beavis
de hemel is overgewaardeerd. is wel een quote die langer bij me zal blijven hangen
de combinatie van warmte en treurnis, allebij naturel gebracht als dingen van alledag, het gewone leven, geven de film voor mij een erg prettig gevoel.
Niet de beste film van Weerasethakul geloof ik, maar het scheelt echt niet veel. En naarmate ik 'm meer laat bezinken eigenlijk steeds minder.
Een opvallende stijlbreuk vergeleken met zijn vorige drie films (buitenbeentje Iron Pussy uitgezonderd) is dat het ditmaal niet twee bijna losstaande verhalen zijn, verbonden door indirecte lijnen die meer uit het onderbewuste lijken te kopen. In Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives zitten ook twee verhalen, maar het tweede is zeer kort en zit in het midden en daarna keert de film weer terug naar zijn hoofdverhaal.
In toenemende mate (chronologisch gezien) worden de films van Weerasethakul wat complexer en gelaagder. Waar Blissfully Yours nog een soort viering van het nu was, los van verleden, toekomst en van de rest van de wereld. Deze film gaat over leven en dood, heeft aardig wat Boeddhistische verwijzingen en de Thaise politieke situatie en er ziten sommige stukken in die ik echt niet plaatsen kan bijvoorbeeld het einde waarin de de hoofdpersonen gebiologeerd naar TV beelden kijken terwijl twee van ook gaan eten of het fraaie stuk met de foto's an het einde van het even van Boomnee.
Ik had even wat tijd nodig om in de film te komen. Maar toen op een ontzettend aardse manier de geesten in de film kwamen en dat haast een droogkomisch effect had, had de film me te pakken. De verschijning van geesten is in deze film zo alledaags, zo onderdeel van het bestaan dat het gedurende de film een gewoon gegeven is. Mijn favoriete scene is de onderwaterscene uit het verhaal over de prinses. Ook val ik voor de relativering uit de film. Hoe makkelijk de monnik op het einde zijn monnikskledij aflegt of de carnavaleske kitsch in Boeddhistische tempels.
Rijke, boeiende film weer.
beavis
ik twijfelde eerst ook aan mijn 4 sterren score, maar de film bezinkt inderdaad behoorlijk goed, minstens 4 sterren waard!
het alledaagse van het bovennatuurlijke doet me ook steeds meer aan Miyazaki denken, met het warme gevoel erbij (vooral de prachtige scene dat Boonmee rustig op bed zit in innige omhelsing met zijn geest-vrouw) en ik kan niet nog een andere film noemen die me op die manier aan Miyazaki doet denken!
JJ_D
Is dit een beangstigende film die je vaak aan het schrikken maakt? (Ben nog aan het twijfelen wat ik vanavond wil gaan zien in de bioscoop, deze of 'The Ghost Writer'...)
beavis
er zitten bovennatuurlijke zaken in, maar die worden niet op een beangstigende manier gebracht naar mijn mening. In sommige scenes, zoals de opening, zou het daar nog misschien op kunnen lijken, maar de film haalt alle mogelijke intenties die kant op redelijk onderuit door het bovennatuurlijke 'natuurlijk' te maken.
Ik zag ze allebei en zou zonder meer voor deze gaan.
In Belgie draait deze film al en in Nederland zijn er voorstellingen geweest in het kader van een soort rondreizend minifestival.
Montorsi
In Nederland zullen we wel moeten wachten tot het IFFR vermoed ik.
Montorsi
Oh goed om te horen.
edit: staat alleen nog niet op het NVF-lijstje, zie deze link.
Het is van contactfilm en die zijn uit principe geen lid van de NVF.
JJ_D
Ik zag ze allebei en zou zonder meer voor deze gaan.
Had jouw recensie daar ook al gelezen en heb dus voor deze Gouden Palm-winnaar gekozen. Vond het een ongelofelijk nietszeggende film, niet eens bijzonder esthetisch en vooral ontzettend saai. Het moddert allemaal maar wat aan, de climax is zwak en de verschillende verhalen zijn allemaal even hol.
(Bovenstaande zegt meer over mij dan over de film zelf, maar een Gouden Palm vind ik toch absoluut niet kunnen. Daarvoor is de film te hermetisch, dat is iets dat zelfs de voorstanders zullen moeten toegeven.)

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'