menu

Sint (2010)

Alternatieve titels: Saint | Saint Nick

mijn stem
2,67 (2083)
2083 stemmen

Nederland
Horror / Komedie
88 minuten

geregisseerd door Dick Maas
met Huub Stapel, Bert Luppes en Egbert-Jan Weeber

St. Niklas (Huub Stapel) is een in ongenade gevallen bisschop. Hij trekt in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend en brandschattend over het platteland. Als dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn trawanten vermoorden, zweert Niklas wraak. Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken. Deze sinterklaasavond is het volle maan. Frank (Egbert-Jan Weeber) en zijn vrienden worden op gruwelijke wijze geconfronteerd met Niklas en zijn bende.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=Xv3G70mm18k

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van frolunda
3,0
Het verhaal is niet echt top en het acteren vrij matig maar voor het overige is Sint best een vermakelijk filmpje.Lekker sfeertje,enkele mooie locaties en een aantal spannende momenten maken het allemaal erg genietbaar.Had zeker meer ingezeten maar toch met gemak uitgekeken...........p.s. die pieten deden me trouwens in veel opzichten denken aan die zombies uit the Fog

avatar van ILDIB
2,5
Behoorlijke onzin. Het begint nog redelijk maar hoe langer het duurt des te goedkoper en slechter het wordt. En wat een dramatisch acteren van de meeste mensen, Lenssen komt als enige redelijk over. Weber is echt een ramp.

edje555
Heerlijk vermaak.
Sinterklaas vieren wij toch niet.
Dus 5 Dec gaat deze film weer in de dvd-speler !

avatar van moviechrist1960
3,0
Dit was al mijn verwachting dat deze film veel nutteloze en domme comments trekt van mensen die weinig verstand hebben van filmkunst. de film Sint is echter ook voor mijn beleving geen meesterwerk hoewel het dan ook weer een van de weinige Nederlandse films is die ook in het buitenland bekeken worden en zelfs in het buitenland verkocht zijn. Dick Maas doet het zo slecht niet als men bekijkt dat er naast Flodder, de lift, Amsterdamned en Sint niet veel andere producties in het buitenland als Nederlandse producties bekend staan. Zelfs zwartboek is voor veel mensen een Amerikaanse film zoals te veel mensen Paul Verhoeven als Amerikaanse regisseur beschouwen. Dick Maas blijft de bekendste vertegenwoordiger voor Nederlandse producties in het buitenland.

avatar van Akkiej
1,0
moviechrist1960 schreef:
Dit was al mijn verwachting dat deze film veel nutteloze en domme comments trekt van mensen die weinig verstand hebben van filmkunst. de film Sint is echter ook voor mijn beleving geen meesterwerk hoewel het dan ook weer een van de weinige Nederlandse films is die ook in het buitenland bekeken worden en zelfs in het buitenland verkocht zijn. Dick Maas doet het zo slecht niet als men bekijkt dat er naast Flodder, de lift, Amsterdamned en Sint niet veel andere producties in het buitenland als Nederlandse producties bekend staan. Zelfs zwartboek is voor veel mensen een Amerikaanse film zoals te veel mensen Paul Verhoeven als Amerikaanse regisseur beschouwen. Dick Maas blijft de bekendste vertegenwoordiger voor Nederlandse producties in het buitenland.


En jij ziet dit als een goede vertegenwoordiging van Nederlandse films in het buitenland? Of mag ik dat niet zo interpreteren?

3,0
Dit mag je natuurlijk geen goede film vinden maar eerlijk gezegd heb ik me prima vermaakt. De film is pretentieloos. Het enige dat de regisseur wil is de kijker vermaken en dat lukt prima. Natuurlijk is het verhaal zelf flinterdun en volkomen flauwekul maar dat maakt verder niet zo veel uit. Dick Maas is toch een regisseur die een soort stripverhaal van een film maakt waardoor zijn film ontzettend lekker wegkijken (vind ik tenminste). Filmtechnisch gesproken verreweg de beste regisseur van Nederland.

5,0
Vandaag de film voor het eerst gezien. Een prachtige film. Goed uitgewerkt, spannende verhaallijn en heel wat schrikmomenten. 1 van de beste Nederlandse films. De teleurstellende reacties op de film verbaas ik mij echt over. Zeker een aanrader! Amsterdam is ook een prachtstad om een film te maken. Het enige minpunt van de film is dat de personages rond de 20 zouden zijn, maar er toch duidelijk ouder uitzien.

5,0
Ik vier geen Sinterklaas dus dit is dan voor mij ook vermakelijk genoeg!

avatar van Beertje45
3,0
De film uiteindelijk toch op de kop kunnen tikken, blu ray versie, wel jammer dat er totaal niets van extra's is weer te vinden.

avatar van Kondoro0614
2,0
Reg29 schreef:
Ik vier geen Sinterklaas dus dit is dan voor mij ook vermakelijk genoeg!


Moet je Sinterklaas vieren voor de film Sint? Ik vind van niet, je kan deze rond de tijd kijken als het Sinterklaas is, maar om daar perse Sinterklaas voor te vieren...?

5,0
Ik zei ik vier GEEN sinterklaas want de film wordt door veel Sinterklaasliefhebbers niet gewaardeerd dus voor Sinterklaashater zoals ik zet ik deze film op 5 december zodat Sinterklaas mijn huis overslaat!

avatar van dutchtuga
3,5
dutchtuga schreef:
Erg leuk. Dick Maas is een beperkt regisseur, maar bij een film zo lomp als deze komt dat alleen maar ten goede van de algehele ervaring. Bepaalde achterhaalde filmische trucjes, acteerwerk e.d. gaven mij bijna een The House of the Devil gevoel, alsof ik werkelijk naar een jaren '80 slasher zat te kijken. Sint is lekker vlot, windt er geen doekjes om en weet op momenten heerlijk bruut te zijn. De gore heb ik nooit eerder zo goed gezien in een Nederlandse film. Mooi dat Maas de Sint en zijn pieten minimalistisch heeft gehouden in hun doen en laten en hun functie in de film heeft beperkt tot het keiharde afslachten van hun slachtoffers, zonder een woord te reppen. Elke scène waarin ze schitterden was een feestje. Zo zie ik ze graag. Beetje jammer wel is dat de invloeden vaak wel érg duidelijk zijn. De introductie van de personages is haast een kopie van de introductie van Jamie Lee Curtis en haar vriendinnen in Halloween. Ook jammer is de rol van Luppes die zijn personage wat teveel aandikt. Jammer, maar ik heb verder erg genoten van Sint, een film die waarschijnlijk een hoge herzieningswaarde kent.
3,5*


Sint (Dick Maas) – filmrecensie | It's Only a Movie - itsonlyamovie.nl

avatar van Ajax&Litmanen1
3,5
Herziening gedaan (ja, leuk in deze tijd van het jaar ) en me wederom prima vermaakt met deze prettige Dick Maas slasherfilm. Ik heb weinig met films van eigen bodem, maar juist zulke titels als deze Sint benutten wel de pluspunten van het kneuterige Nederland. Waar heel het land zich verheugt op het heerlijke avondje, daar gaat een moordlustige Sint samen met zijn Pieten even flink los op de Nederlandse bevolking. Lekker hoor. De kills zijn best goed en vrij bloederig en er zitten genoeg hoogtepunten in de film om te blijven boeien. Dat de matige acteurs de boel best soms verpesten neem ik in dit geval op de koop toe. Fijn dat er eens een film uit is gekomen die tegen dat fijne Sinterklaasgevoel (leuk feest overigens!) in durft te gaan. Wat mij betreft zou een vervolg best gewenst zijn.

3,5* stonden en blijven staan.

kevinverwijst
Wat ik zo irritant vind waardoor ik deze film gewoon een 0 zou moeten geven is omdat mensen die 30 jaar oud zijn mensen van 16/17 moeten voorstellen. Ze hadden toch gewoon mensen in deze film kunnen stoppen die de juiste leeftijd ook echt hadden. Het is gewoon lachwekkend om mensen als Egbert Jan Weeber en Caro Lenssen achter hun tafeltjes op school te zien zitten dat is nog het meest ongeloofwaardige aan de hele film.

Het ontwerp van de Sint en het idee erachter vond ik dan wel leuk vandaar 1 ster*

avatar van Richard_Voorhees
3,0
Vandaag voor het eerst bekeken en ik moet zeggen dat ik me prima vermaakt heb.
Maas haalt zo'n beetje alle horrorcliché's uit de kast voor een grappige en lekker foute slasher. Ja, het acteerwerk is niet al te best, maar ik moet zeggen dat dit meestal wel het geval is bij slashers. Echt storend werd dit voor mij dus nergens.
Verder was hij verassend bloederig. Goed, de gore fx zijn soms iets té plastic en de make-up van sint zelf is ook wat nep, maar dit geeft de film wel zijn foute charme.
Voor zij die de term horror niet al te serieus nemen is dit nog best leuk hersenloos vermaak.

avatar van cucciolo
3,0
kevinverwijst schreef:
Wat ik zo irritant vind waardoor ik deze film gewoon een 0 zou moeten geven is omdat mensen die 30 jaar oud zijn mensen van 16/17 moeten voorstellen.


En omgekeerd. Wat dacht je van die 'moeder' van die Sofie. Kon gewoon d'r zus zijn.
Ach en zo zijn er wel meer eigenaardigheden waarom deze prent natuurlijk niet serieus te nemen is. Maar gelukkig pretendeert ie dat dan ook niet. Gewoon een lekker fout/stout slashertje met een knipoog. Enig echt minpunt vond ik die langdradigheid zo vanaf het midden top op het eind, maar al met al was het best vermakelijk.

0,5
Een lachwekkende film. Het acteerwerk is , net als het verhaal om te huilen. Een kleuter had dit kunnen bedenken. Ik begon halverwege de film plaatsvervangende schaamte te voelen voor al die mensen die mee hebben gewerkt aan zo'n productie. Op geen enkele manier is de film vernieuwend en met de personages ontstaat geen enkele binding. Van echte spanning is nauwelijks sprake en er is geen greintje humor te bekennen in de film.

Wél leuk om te zien dat alle b-acteurs die je terloops in de meest domme reclames voorbij ziet komen zijn opgetrommeld voor deze film.

Echter zou ik hem nog niet voor m'n verdriet opnieuw willen bekijken en als liefhebber vind ik het een schande dat een publiekelijk gerespecteerd regisseur als Dick Maas met dit op de proppen komt.

Het enige positieve aan de film is dat hij niet lang duurt en inderdaad - de locaties waren mooi in beeld gebracht.

3,0
De nachtelijke rit van de ondode Sint over de daken van Amsterdam is toch wel bloedstollend.
Maar ik wil wel liever in de orrspronkelijke legende blijven geloven.
Ondoden wil ik zelfs in mijn dromen niet tegenkomen.
Dat er dingen geheim worden gehouden en dat er 'smeergeld' wordt gegeven, is ook een waarhied.
Goert heeft iets ontdekt en wordt aan de kant geschoven. Zo gaat dat.
Frank is wel een held en wordt er dubbel voor beloond. Wie zou er niet in zijn plaats willen zijn?

avatar van do_va_moes
1,0
Ik had hier veel meer van verwacht. Het basisgegeven is leuk en er gebeurt ook wel wat in deze film, maar het grootste gedeelte van de film is om te huilen, tenenkrullend acteerwerk en dialogen van heb ik jou daar.....op een bepaald moment zelfs in slaap gevallen.

avatar van Boeikens
3,0
Positieve verrassing.

Vlot lopende slasher in ouderwetse stijl en rond een vermakelijk thema.
Goede en bloederige kills zonder veel poespas. FX was niet altijd even geslaagd maar heeft me net als het wat mindere acteerwerk niet verder gestoord.
De sfeer zat best goed en ook de humoristische ondertoon kon ik best smaken.

Een film die toch best uit de buurt van in de Sint gelovige kindjes blijft

3*

avatar van Bottleneck
2,5
Heb je zo'n gave, sfeervolle intro met die boerderij en het kindergzang, verzandt het later in slap (tiener)gedoe, ontzettend jammer. Hoe de fuck komen ze erbij om íedereen in de film in die stad ABN te laten praten, tot aan de 'simpelste' agenten toe? Maar goed, een hap-slik-weg horrotje met een paar leuke verwijzingen naar Amsterdamned, verder niets wat zal blijven hangen.

3,5
Moest deze film nu gaan over de sint zoals hij eigenlijk is, zou het zowieso een kinderfilm zijn geweest. Waarvan ik geen interesse voor zou tonen en niet eens moeite zou doen om er naar te kijken.
Maar toen ik hoorde dat er iets volledig anders mee gedaan is, vond ik de film wel interessant.
Dat hier een donkere versie van sinterklaas getoond word met slechte bedoelingen.
Ik vond de film wel redelijk goed gedaan en gedurfd. Alleen de acteer prestaties vond ik maar zwak.

3,5
leuk gedaan, met 2 heel goed getimede schrik momenten (eigenlijk 3).
deze in de bios gezien en mijn hart zat in mijn keel.
helaas werkt dat altijd maar 1 x.
wat er wel leuk aan is, om deze te kijken met iemand die hem nog niet gezien heeft en de reactie te zien
hoop op een sint 2, of een moordende kerstman/elf in Amsterdam

avatar van des1
2,5
Wel knap dat Maas met zulke zeer beperkte budgetten toch behoorlijk professioneel uitziende films kan maken. Jammer dat het volgens hem betekent dat het qua verhaal en plot ook maar meteen wegwerp pulp moet zijn. Zet je verstand op zero, en je hoeft niet teleurgesteld te zijn. Wat wel zo is, is dat de geluidseffecten vaak ook door Maas op z'n huis synthesizer zijn gemaakt... en die kunnen echt niet.

avatar van jordandejong
4,0
Net herzien op RTL7 en ook maar met een half puntje verhoogd.

Dick Maas deed wat velen anderen niet zullen aandurven: de goedheiligman als moordlustige gek neerzetten. En oh wat waren er veel zieltjes gekrenkt. Ik zou hier willen neerpennen dat Maas nog net niet aan zijn haren naar de rechter werd getrokken, maar dat gebeurde dus wel... Opeen werd Maas een beetje behandeld als Ruggero Deodato na de release van zijn Cannibal Holocaust (1980). Public enemy number 1 om het zo maar even te noemen.

De film zelf is voor een slasher-liefhebber erg genietbaar. Maas neemt wat van de ene Amerikaanse slasher klassieker, neemt wat van de andere Amerikaanse slasher klassieker, gooit Sint en wat pieten erin en creëert zo zijn eigen film... Sommigen vinden het misschien wat te veel jatwerk, maar mede door de Nederlandse setting werkt het wel héél erg lekker. Het acteerwerk is vrij matig, maar door de heerlijke Nederlandse lompe humor maakt dat voor geen seconde uit. En overigens weet Maas ook wel degelijk spanning te creëeren: schimmen van zwarte piet op het dak, Sint die in het donker op zijn paard door de straten van Amsterdam struint etc. Om nog maar niet te beginnen over de zeer toffe sfeer (mede door de sneeuw) en de uistekende gore.

Heerlijk pulp werkje, dat zichzelf geen moment echt serieus neemt. Dat is ook precies waar de kracht ligt van deze film. Zal er ooit nog een vervolg aan komen..?

Destijds zei hij dit nog:
Q: Komt er nog een vierde Flodderfilm?
DM: ‘Mwah. Denk het niet. Eerder een vervolg op Sint, dat lijkt me leuker.’

avatar van Glennekeeeee
4,0
Sint vind ik toch wel een guilty pleasure. Misschien omdat de commotie wat minder aanwezig was in Vlaanderen en daarom de verwachtingen ook niet hooggespannen. Maar persoonlijk vind ik 'Sint' éen van de heerlijkste horrorkomedies die ik al bekeken heb. Het is inderdaad allemaal van de pot gerukt maar het is 'so bad it's good'. Maas zorgt niet voor een pure horrorfilm maar maakt er een knotsgekke mengeling van horror, thriller, komedie en actie van met een tintje geschiedenis. De film valt nooit stil, bevat een all star cast (met enkele Vlaamse cameo's) en bevat best enerzijds enkele schrikmomenten, een mooi aantal lachmomenten en bij momenten heerlijke actie. De achtervolging van de op de daken rennende sprint is zeer ambitieus in beeld gebracht en op een shot na haast schitterend foutloos in beeld gebracht. De finale is misschien nét niet de apotheose die je had verwacht na die dolle rit maar al bij al is het zeker geen teleurstelling die de de rest van de film aan 'kwaliteit' doet inboeten.

Sint is een heerlijke horrorkomedie met dank aan een knotsgek van de pot gerukt verhaal dat wat van alles bied. Voor een kwaliteitsfilm moet je deze niet zien maar voor een heerlijk vermakelijke foute film is dit echt een aanrader

3,75/5

avatar van cucciolo
3,0
des1 schreef:
Wat wel zo is, is dat de geluidseffecten vaak ook door Maas op z'n huis synthesizer zijn gemaakt... en die kunnen echt niet.
Lol

avatar van Alexander1900
3,0
Een prima horror film van de Nederlandse bodem hoewel er toch meer in had gezeten. Niet dat het ergens saai wordt maar ik had gehoopt op meer moorden en schrikeffecten en die ook beter in beeld worden gebracht.

avatar van John Milton
3,0
Ik heb me wel vermaakt moet ik zeggen. Foute b-horror met slecht acteerwerk, maar tevens leuke gore, en de film niet zichzelf niet zo serieus. Ik heb wel gelachen! Iets teveel jump scares, helaas, en jammer dat hij net iets teveel minpuntjes voor die zeven heeft.

avatar van david bohm
2,0
Onderhoudende film maar niet eentje die mij bij zal blijven, dit in tegenstelling tot ander werk van de heer Maas. Het verhaaltje eromheen is flinterdun maar best vermakelijk de actie met de Sint is mij wat tegengevallen.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:55 uur

geplaatst: vandaag om 02:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.