Genre: Horror / Komedie
Geregisseerd door: Dick Maas
Met onder meer: Egbert Jan Weeber, Bert Luppes en Huub Stapel
Gesproken taal: Duits en Nederlands
Releasedatum: 11 november 2010
Donderdag 19 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Sint
"December 5 will never be the same..."
St. Niklas (Huub Stapel) is een in ongenade gevallen bisschop. Hij trekt in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend en brandschattend over het platteland. Als dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn trawanten vermoorden, zweert Niklas wraak. Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken. Deze sinterklaasavond is het volle maan. Frank (Egbert-Jan Weeber) en zijn vrienden worden op gruwelijke wijze geconfronteerd met Niklas en zijn bende.
Niklas
Chef
Van Dijk
FunkStarr
- 1924 berichten
Redelijk vermakelijk, en daar is dan ook meteen alles mee gezegd. Dick Maas kan veel beter, en ik vond sommige acteurs gewoon echt slecht. Ook ontzettend slechte special effects af en toe. 2,5*
SPT
Op zich is de film voor een werk van Nederlandse bodem niet onaardig, hoewel het acteerwerk het grootste deel van de tijd erbarmelijk was (en bijna 30 jarige pubers zijn ook niet echt realistisch).
Wat voor een familiefilm wel erg vervelend was, waren alle seks gerelateerde grappen en het gevloek. Dit lijkt wel bijna typerend voor Nederlandse films. Ik vraag me altijd af in welke mate dit wordt gevoed door subsidies. Een producer die z'n eigen broek op moet houden zal zijn recalcitrante gedrag voor zich houden, omdat een grote groep mensen daar niet op zit te wachten en het simpelweg geld kost om je klanten op de kast te jagen. Van de overheid begrijp ik het echter ook niet: begrijp ik het nu goed dat de overheid het als haar taak ziet om gevloek te produceren? Welk maatschappelijk doel dient het dan?
Maar ja, laat ik niet teveel klagen, want ik vond het zoals gezegd zeker niet onaardig. Er had alleen wel veel meer in gezeten.
Katharina
Leuke film om op 5 december te kijken, hij viel best mee, ik had hem veel erger verwacht
. Wel bar slecht uitgewerkt verhaal. En wat gebeurt er nu eigenlijk met de kinderen die mee worden genomen en die je op die boot hoort huilen?
Simon Smith (crew films)
Hoe kom je erbij dat dit een familiefilm is? Heb je de kijkwijzersymbolen bekeken?
SPT
Dat is dus precies mijn kritiek. Want op wat voor publiek zou hij zich anders richten? Hij richt zich niet op Sinterklaarsliefhebbers, het horror element is onvoldoende uitgewerk - niet eng of spannend - en te kinderachtig om horror liefhebbers te bekoren, de grappen te weinig aansprekend voor komedie fans, en een zichzelf respecterende filmliefhebber zal een film met dit thema überhaupt niet bovenaan zijn verlanglijstje zetten.
Gezien het thema en ook het subplot over relatieperikelen van tieners richt hij zich denk ik met name op wat oudere jongeren, en het zal dan ook relatief vaak voorkomen dat dit soort films rond de Sinterklaasdagen worden gekeken in gezinnen waar ook andere familieleden bij zijn. Het toevoegen van seksgerelateerde grappen, gevloek, etc. voegt hieraan niets toe en lijkt er vooral toe te leiden dat hij minder geslaagd wordt voor z'n eigen doelgroep...
Vandaar mijn opmerking over de negatieve invloed van subsidiegelden. Bij een film die z'n eigen geld moet opbrengen zal het denk ik niet snel gebeuren dat er dingen in terecht komen omdat de makers dat leuk vinden ipv. dat het leuk is voor de doelgroep.
Simon Smith (crew films)
Laten we blij zijn met films die zó worden gemaakt, omdat de makers dat willen en die niet helemaal zijn afgestemd en gekuist om niemand tegen het hoofd te stoten.
mister blonde
Dus een film is alleen geslaagd als het een bepaalde doelgroep heeft en die ook bereikt? Lijkt me een vrij lastige manier van filmbekijken, zo hokjesgericht. Bovendien devalueer je film tot een banaal product, waar het alleen gaat om verkoop en marketing. Wat maakt mij het nou uit wat de doelgroep was? Maar dan nog, het is gewoonweg een ouderwetse slasher, daar zijn gewoon genoeg liefhebbers van. Sint deed het ook gewoon erg goed, wat je stelling sowieso al onzin maakt.
SPT
Je wilt dus eigenlijk zeggen dat het uitgangspunt bij het maken van een film zou moeten zijn dat hij leuk is voor de maker en niet dat hij leuk is voor de kijker? Dat lijkt me een vrij bizar standpunt. Niet alleen impliceert het een inconsitentie met de logica dat vanuit het oogpunt van de kijker een betere film beter is dan een minder goede film, het zou ook erg vreemde films opleveren. Als een regisseur van een film voor kleuters in zijn persoonlijke leven toevallig een groot liefhebber van porno is (op zich heel normaal), zou jij er dus blij mee zijn als de film niet helemaal op de doelgroep werd afgestemd en er ook een paar pornoscènes in zitten...
Eigenlijk zou ik inderdaad wel willen stellen dat een film alleen dan geslaagd is, ja. Ik ben bekend met het fenomeen van kunstliefhebbers die zich op het standpunt stellen dat films, muziek, of boeken alleen leuk zijn als vrijwel niemand er wat aan vind (want anders is het te commercieel of voor de massa), maar dat vind ik maar een vreemd standpunt. Een film mag best een wat smallere doelgroep hebben (waarbij ik doelgroep even definieer als het continuüm van kenmerken van de mensen die de film daadwerkelijk hebben gekeken, dus geen hokjesdenken!), maar het lijkt mij toch vrij normaal om te stellen dat een film beter is naarmate hij binnen die groep hoger gewaardeerd wordt. Dat heeft niet zozeer met banaliteit of commercie te maken, maar meer met professionaliteit.
Lennert
Dit is een kritiek die je op iedere slasherfilm kan hebben, omdat deze films altijd gaan over de perikelen van tieners en er altijd mensen in vermoordt worden en er grappen over seks gemaakt worden. Nee, films als Scream en Friday The 13th hebben eigenlijk ook moeite hun publiek te bereiken. Dick Maas' repetoire had je toch in feite al genoeg kunnen zeggen, tenzij je denkt dat Flodder ook een familiefilm is met al het naakt en gevloek (overigens een film die het wel goed doet bij kinderen, net als Sint).
SPT
Daar heb je wel een punt inderdaad. Ik denk trouwens ook dat het simpelweg anders overkomt als het in het Nederlands is dan als het in het Engels is.
RuudC
dit lijkt me dus he-le-maal niks.
Aldus mijn eerste reactie op een ander forum, toen deze film op het punt stond om uit te komen. Geen idee eigenlijk waarom het me toen niks leek. Het meest waarschijnlijke is omdat ik een goedkope slasher verwachtte. Het stomme is dat Sint eigenlijk ook een goedkope slasher is, maar het kindvriendelijke van dit fenomeen wordt door Dick Maas vakkundig de nek omgedraaid dat het uiteindelijk een best leuke horrorkomedie van eigen bodem is.
Overigens ben ik blij dat het hele, kleffe gedoe weer voorbij is. Alle tv-specials, sinterklaasmuziek op straat en dergelijke ben ik elk jaar weer heel snel beu. Mooi om te zien dus dat Dick Maas daar dus blijkbaar hetzelfde over denkt. Mooie opmerking dan ook van die toerist die stelde dat Sinterklaas maar een pedofiel was. Blijkbaar jaagt het nog heel wat mensen op de kast. Sommige mensen voelen zich echt aangetast in hun feestvreugde. Prachtig is dat!
Waar het verhaal dan om gaat, maakt me dan eigenlijk al niets meer uit. Demonjager Goert komt met fantastische beweringen over Satanklaas. Mij kon je bij elkaar vegen, toen hij begon over doofpotaffaires, terwijl op de achtergrond de goedheiligman de ene na de andere slachtoffers maakt. Het bloed vloeit redelijk, maar Dick Maas durft het wel aan om (helaas wel net buiten beeld) hele kinderafdelingen over de kling te jagen. Sint had van mij nog meer sinister mogen zijn, maar dat ik deze film echt zou waarderen, had ik op voorhand eigenlijk niet gedacht. Het macabere gezelschap ziet er trouwens erg tof uit. Leuke slasher van eigen bodem!
Fran
- 1953 berichten
Ik moet van te voren alvast eerlijk bekennen dat ik geen fan ben van horror/komedie films maar voor deze film wilde ik wel een uitzondering maken. Helaas heeft deze film mij ook niet weten te overtuigen om eens vaker naar dit genre te kijken.
Alhoewel er voldoende schrik elementen te vinden zijn vind ik het nergens echt spannend worden. Ook al hebben we hier te maken met een komedie toch vind ik dat je wel een bepaalde mate van spanningsopbouw moet hebben en dat mis ik wel een beetje. Zoals bijvoorbeeld die kinderen in het begin die de schoorsteen worden ingetrokken. Het gebeurde opeens, pats boem en ze waren weg en weer door naar de volgende scène. Het was me allemaal een beetje te gejaagd.
Wel moet ik zeggen dat het er visueel allemaal heel erg mooi uitziet. Er wordt een goede creepy sfeer weergegeven en het ziet er gewoonweg heel mooi uit. Daarom geef ik deze film niet een fikse onvoldoende maar echt overtuigd ben ik niet.
Parisa
Lekker ontheiligend filmpje met fijne volwassen- en sarcastische humor. Mooie sfeer en goede moorden in een prima tempo.
Ik heb vooral met de mannen in huis gelachen.
boemboem27
helemaal geen verkeerde film uit handen van Dick Maas (oa van "De Lift")
af en toe een leuk schrikmomentje,vond het niet echt een komedie'.
verhaaltje was wel leuk verzonnen.
geen klapper maar toch...
Quentin
Blijft tof, alleen jammer van die brakke ontknoping. Vooral het effect met de versnelde beelden van het speedbootje had zo uit Flodder 3 (de versnelde achtervolging met Ford Sierra's in de Rotterdamse haven) kunnen komen. 15 jaar later zou je toch beter verwachten ...
JacoBaco
Een schip van Sint moet een zeilschip voorstellen, want in de film wordt het een Schoener genoemd. In de film wordt gezegd, nu weten we dus meteen waar het schoenzetten vandaan komt. Echt tergend zoiets!
Het begon met drie schoenen…
Op een avond liep Sint Nicolaas langs het open raam van een oude man die huilde. Sint Nicolaas vroeg hem waarom. De man vertelde dat hij drie mooie dochters had, maar te arm was om een bruidsschat voor ze te kunnen betalen, wat betekende dat ze niet konden trouwen.
Bovendien had hij zijn dochters tegen zijn zin verkocht aan een koopman, zodat hij geld had voor eten. Sint Nicolaas besloot de man te helpen. Bij het raam had hij drie schoenen zien staan. ’s Nachts legde hij in elke schoen een muntstuk. Daarmee kon de oude man zijn dochters terugkopen én een bruidsschat meegeven. Zo is de aloude traditie van schoen zetten ontstaan.
Het ontstaan van 'je schoen zetten' - Efteling | NUbijlage
RuudC
ehhm, ook dat heeft een mythologische oorsprong. Wodan heeft namelijk ook als dank schoenen met goud gevuld. Ik weet zo even niet welk verhaal dat betreft. Daarnaast zou ik de Efteling niet snel als bron gebruiken.
Maar ik mag toch hopen dat je inziet dat deze film gewoon een grap is en alle verklaringen over het sinterklaasverhaal uit de duim van Dick Maas komen.
JacoBaco
Tegenwoordig is ook niets meer betrouwbaar hè?
Natuurlijk is het een grap omtrent de Schoener en het schoenzetten, maar wel 1 van de aller slechtste en dat is wat ik bedoel. .
Lennert
Dus je hele recensie bestaat uit het feit dat je dat een slechte grap vind en de film daarom 2,5 sterren geeft?
RuudC
Tegenwoordig is ook niets meer betrouwbaar hè?
Natuurlijk is het een grap omtrent de Schoener en het schoenzetten, maar wel 1 van de aller slechste en dat is wat ik bedoel. .
Ik wil niet zeggen dat het onwaar is. De Christenen hebben natuurlijk veel dingen overgenomen uit andere religies, dus er zal ongetwijfeld een kern van waarheid in zitten. Het is alleen zo dat de Efteling geen historische instelling is.
JacoBaco
Nee, ik zie nu dat ik hem per ongeluk heb gemarkeerd als mening. Bedankt, ik heb het weggehaald. Mijn recensie had ik 2 jaar geleden al geplaatst.
Het zou kunnen dat het door de Efteling is uitgezocht hoe het destijds ging. Maar waarschijnlijk hebben ze er hun eigen draai aangegeven omdat het de Efteling is.
Hier staat het ergens Sinterklaas - Wikipedia - nl.wikipedia.org
Connyh
Slecht acteerwerk, waardeloze effecten en een vreselijk stompzinnig verhaal.
Kortom: Een echte Nederlandse film !!
Hansjepansje
Rommel, en eerste echte sof van mijn filmjaar 2013.
Wat dan helemaal teleurstellend is, is dat het idee achter deze film nog best goed is. Sinterklaas, goedheilig man en belangrijk symbool van de kindertijd, die eigenlijk een gruwelijk afgemaakte bisschop is die bij volle maan wraak komt nemen op de stad Amsterdam. Een origineel en eigenlijk gewoon een tof uitgangspunt, helaas helpt Maas het vakkundig om zeep.
Veel diepgang van personages hoeft helemaal niet, omdat ze in dit soort films toch vooral als kanonnenvoer dienen, maar dat geeft je als regisseur ook geen vrijgeleide om ze simpelweg duf te maken. Acteerprestaties zijn zoals verwacht erg mak, en dialogen zijn nergens naar. Maas probeert wat humor in z'n film te smokkelen, maar creëert vooral irritatie en de hoop dat de Sint ze zo snel mogelijk van de roe komt geven. Enkel Caro Lenssen is hier een lichtpuntje, fijne meid om naar te kijken.
Dat had Maas uiteraard allemaal vergeven geweest als het horrorgedeelte goed was uitgewerkt, maar ook hier gaat er heel wat de mist in. Kills zijn simpelweg niet leuk, veel spanning wordt er niet opgebouwd, en de schrikmomenten zijn ongeveer een half uurtje op voorhand te voorspellen. Als bij wat een van de paradepaardjes van de film had moeten zijn, een achtervolging over de daken, ook nog eens pijnlijk duidelijk wordt hoe amateuristisch de effecten zijn, valt er weinig meer te genieten.
Niet spannend, niet leuk, niet goed. Lenssen en enkele shots redden de film van de laagste score.
RuudC
Hij staat bij praktisch iedere Free Record Shop in de schappen.
Beertje45
Bedankt, RuudC. Was zaterdag nog in de nabijgelegen Free Record, maar vond hem niet, noch op DVD, noch op Bluray. Zal eens naar een andere shop moeten gaan.
RuudC
Ik kom die film nog regelmatig tegen, dus dat lijkt me voor jou geen probleem te worden. Anders zou hij nog wel makkelijk te bestellen zijn.
mjk87 (moderator films)
Zelfs als ik dit als parodie wilde zien kon ik het niet waarderen. Eerder lachwekkend dan echt eng, maar vooral omdat het zo slecht geacteerd was en ja,omdat het lachwekkend was. Waarom weet ik niet precies. Niet serieus te nemen en heel Hollands. 1,0*.
baasbas17
goed dat mijn pa deze film gedownload had anders had ik mijn reet afgeveegd met het hoesje want dit is gewoon een blamage voor nederland!
minpunten: -spanning was gelijk weg toen di kleuters de schoorsteen in gesleurd werden
-30 jarigen die scholieren spelen is niet erg geloofwaardig meer.
-huub stapel had net zo goed door een crackjunk gespeeld kunnen worden, alles wat hij deed was wat brabbelen ...
-schrikeffecten waren van ver te zien(behalve de laatste )
-een verhaal waarbij je nog niet eens een voldoende krijgt bij nederlands in groep 3
-sinds wanneer hebben alle agenten volautomatische geweren?
-de beste quote ever!(pakjesavond is leuk, maar je krijgt er altijd zo'n rommel van)heel gepast als er net een eskader speciale eenheden omgelegd is door een paar zombiepieten.
pluspunten
+duurde zo kort dat ik nog tijd had om een goede film te zien.(rango)
VincentL
Hij staat bij praktisch iedere Free Record Shop in de schappen.
Dat is het probleem tegenwoordig. Alle Free Record's sluiten. Ze gaan alleen als webshop verder. Dan vind ik het niet vreemd dat iemand het niet kan vinden

Duitse Netflix Original 'Unfamiliar' is een kijkcijferhit: 'Kon niet stoppen met kijken'

In de ban van sensatie 'Heated Rivalry'? Zo stream je vergelijkbare series

Jason Momoa tekent voor hoofdrol in verfilming van succesgame ‘Helldivers’