• 9.381.363 stemmen

Geregisseerd door: Dick Maas

Met onder meer: Egbert Jan Weeber, Bert Luppes en Huub Stapel

Gesproken taal: Duits en Nederlands

Releasedatum: 11 november 2010

• Bioscoop Donderdag 19 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Sint

"December 5 will never be the same..."

St. Niklas (Huub Stapel) is een in ongenade gevallen bisschop. Hij trekt in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend en brandschattend over het platteland. Als dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn trawanten vermoorden, zweert Niklas wraak. Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken. Deze sinterklaasavond is het volle maan. Frank (Egbert-Jan Weeber) en zijn vrienden worden op gruwelijke wijze geconfronteerd met Niklas en zijn bende.

avatar van U-96

U-96

• 2082 stemmen

Het publiek in de zaal was overigens erg bijzonder gestemd. Bij het dempen van de lichten, bij elk beetje actie en vooral aan het einde ging het publiek enorm uit z'n dak. Het leek wel een concert.

Laatste keer dat ik zoiets mee heb gemaakt was bij Rambo IV.

avatar van sabsabsab

sabsabsab

Bubblez schreef:

In Amerika is van élke feestdag wel een horrorfilm gemaakt; Valentijnsdag, Halloween, Kerstmis en zelfs Pasen, 1 april, Vaderdag en Moederdag! Dus origineel is het zeker niet!

Nee maar opzich omdat sinterklaas puut hollands is zullen andere landen mischien wel geintresseert zijn in deze film.

avatar van 606

Net terug van een bijna volle zaal (best knap na 11 dagen draaien).

Ik ben giga enthousiast over de film heb me enorm goed vermaakt.

De film is naar mijn mening zeer mooi gemaakt en heeft paar coole scenes.

Acteren was ook niet super slecht vond ik tenminste.

Al met al Dick heeft naar mijn mening een super leuke film naar voren gebracht.

avatar van marcskie

marcskie

Er had naar mijn idee zo veel meer gezeten in het concept; wat op zich wel super cool is. De film begint goed maar raakt halverwege de weg een beetje kwijt. t Verhaal had wel wat meer verdieping mogen hebben. 't word te algemeen en 1 dimensionaal. Wat ook niet meehielp om in het verhaal te komen was dat ik vond dat er met weinig tekstbeleving geacteerd werd. Alsof Dick Maas iedereen van tevoren op het hart gedrukt had wel goed te articuleren, dat deden ze dus ook te veel en dus leek het vaak alsof er een tekst opgezegd werd zonder dat het echt uit de beleving van de persoon kwam. Het gezicht van de sint vond ik ook jammer om te zien. T haalde alle mysterie weg en helemaal omdat het zo'n masker-like vervormd gezicht was. Had veel realistischer gemogen, veels te plastic en zonder teken van kleine beweging (een oog die trekt een mond hoekje die trilt ik noem maar wat). Maar goed ik geef een drie voor de moeite en intentie, net als dat een vaasje of kastje van de xenos ook leuk kan zijn;P

avatar van Clearm

Clearm

Leuke film, uit het concept had meer gehaald kunnen worden, maar zeker niet verkeerd om in de bios te kijken. Kijkt lekker weg, niet erg bijzonder en niet voor de hardcore horrorfan weggelegd. Het gezicht van Sint had inderdaad ook wat realistischer gekunt zoals marcskie aan geeft.

Clearm schreef:

ik had juist het idee dat dit juist erg goed was uitgewerkt, en over de beweging

van het gezicht.....mensen met zó'n verbrand gezicht kunnen ook niet meer goed bewegen met het gezicht.

JB

avatar van 606

creature creator schreef:

JB

precies, erg goed gezegt.

avatar van jirachi03

jirachi03

NOu voor mij was deze film erg geslaagd ( ging et een smile de bios uit) , mogen ze er meer van maken van hetzelfde niveau

avatar van Ricochan38

Ricochan38

Ik ging ook met een smile de bios uit, van het slechte acteerwerk de slechte cgi en de slechte grappen, alles bij elkaar was het net een comedy dus ik heb heel veel gelachen..

De oplossing om de sint te stoppen was de grootste grap van de filmlaten we eens de boot van de sint opblazen ook al zit die vol met kleine weeskindertjes

avatar van maxo922

maxo922

Slecht…

Had er al niet veel van verwacht, wel wat simpel vermaak. Maar zelfs dat niet.

Begint zwak, vooral door het slechte acteerwerk en de hoofdletter C van cliché. Scene daarna met de drie meiden is nog wel redelijk, zoals in veel slasher films. De tweede afslachting is nog aardig sfeervol maar daarna gaat het snel bergafwaarts.

De cinematografie is matig en de visuals zijn slecht. Beeld in het algemeen ziet er best oubollig uit en de special effects zijn vaak oerlelijk. Weinig goede gore. Veel voorspelbare schrikmomenten.

Verhaal zelf is geinig genoeg om een goede slasher te maken. Jammer dat er gewoon weinig aan gewerkt is.

Wel lag ik twee keer dubbel van het lachen, maar dat was op dat moment zeker niet de bedoeling. Dus dat zegt genoeg.

* 1,0

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Netjes maxo.

avatar van RSmovie91

RSmovie91

Best een aardige film, voor Nederlandse begrippen.
Zelf heb ik het totaal niet met Nederlandse film. Dit vooral doordat ik de nederlandse taal in een film niet kan uitstaan. Maar gelukkig viel dat hier nog mee.

Het verhaal is nog best te pruimen. Maar het grootste minpunt hier is (zoals Ricochan38 al zegt) de manier waarop de Sint gestopt kon worden. Een beetje zwak om zo'n krachtig iemand die van kogels niks merkt en bang is voor vuur te stoppen door zijn boot te laten exploderen.
En de manier waarop dit gebeurt is ook om vraagtekens bij te zetten.

De sterkste punten in deze film zijn eigenlijk de slacht momenten. Die zien er nog best leuk uit.
Wat me trouwens opviel, elke keer (vooral in het begin) toen er iemand vermoord werd ging de halve zaal lachen

Acteerwerk is precies zoals ik me had voorgesteld. Op zich wel aardig, maar er is nog genoeg aan te doen om het beter te maken.

En als Sint staat te steigeren op een dak met achter hem de maan, ziet het er toch wel erg cool uit.

Een leuke film voor een keer, meer niet.

avatar van U-96

U-96

• 2082 stemmen

RSmovie91 schreef:

Had ik ook. Geweldig

avatar van Number23

Number23

Viel nogal tegen deze film. Is natuurlijk ook een enorme taak waar Maas zich aan verbond.

Hij had eindelijk genoeg doekoe om deze film te maken, maar er hadden wat meer eurootjes tegenaan gesmeten mogen worden. Effecten zien er niet uit en acteerwerk van heerlijk Nederlands zeepniveau.

Welgeteld 1 leuke kill + 1 geslaagde grap + 1 leuk personage. En ik had t leuker gevonden als Huub stapel constant in beeld was als moordende klaas in plaats van zombie lookalike

Wat een aanfluiting zeg. Slecht acteerwerk, flinterdun verhaallijntje en erg beroerde, totaal niet enge horror-scenes.

Vooral die agenten die arrestaties verrichten zoals dat ook in de films van K3 gebeurt. Verschrikkelijk.

Ik merk ook dat ik het best mis in Nederlandse films dat er altijd accentloos wordt gesproken. Nederland is divers, dat mag best wat meer terugkomen. Het Amerikaans dat we meestal horen is ook geen zuiver oud-Engels meer.

Ik ken genoeg mooie, leuke Nederlandse films maar dit is, en dat meen ik, het slechte dat ik ooit zag. Daar was al die poeha niet voor nodig geweest.

avatar van wimnoot

wimnoot

freakmachine schreef:

Moet je Spion van Oranje eens proberen!

freakmachine schreef:

Simon, Vuurtoren, Nynke, Wilde Mossels, Nachtrit, Ciske de Rat, Van God Los, New Kids Turbo,

De Storm, Flodder, TBS, Shouf Shouf Habibi!, Schnitzelparadijs, etc. Accentloos?

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Mijn verwachtingen waren niet al te hoog, en dan nog viel Sint me nogal tegen.

Erg zwak script. Zeer oppervlakkig uitgewerkte hoofdpersonen die maar niet willen boeien. Gevolg is dat het je ook niet zo raakt wat er met hen gebeuren zal.

Er wordt ook niks opgebouwd. Er is geen spanningsboog. Wat gebeurt er nu eigenlijk? Een klopjacht zonder einde. De film leek ook erg afgeraffeld. Zeker op het laatst, een heel gek einde.

Serieus: dat einde!? Frank blaast die boot op, die overigens vol onschuldige kinderen zit. Klaas schrikt ervan en gaat op de vlucht. Nou, wat een klapper. NOT. Vervolgens ligt Frank in het ziekenhuis, en that's it?? Was het geld op ofzo?

Special effects varieerden van aardig tot tenenkrommend. Vooral de bloedspetters waren vaak bizar slecht, alsof het een lowbudget studentenfilm betrof.

Het ondermaatse acteerwerk lijkt me ook evident. Maar daarvoor moet je sowieso niet bij Maas zijn.

Jammer, hier had veel meer ingezeten.

avatar van Quido

Quido

Film heeft weer een sterke week achter de rug in de bioscopen, ondanks de komst van Harry P.

Ik ben gisteren naar de film geweest.

Ik was heel erg benieuwd, omdat er zoveel over was geschreven etc..

Hij is me best tegen gevallen.

Al moet ik zeggen dat ik toch 2 keer aardig geschrokken ben.

Het verhaal vond ik verder best slap en de acteurs vond ik nou ook niet al te goed.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Quido schreef:

Ik kan dat niet vinden. Waar staat dat?

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Valt mij tegen. de miljoen bezoekers halen ze zeker niet. Ze mogen blij zijn als er 400.000 mensen op af gaan.

avatar van Quido

Quido

Barrie vd Laan schreef:

Als de film zo doorgaat als nu (en wellicht gaat ie weer pieken tegen Sinterklaas en in de kerstvakantie) gaan ze daar ruim overheen. Rond de 200.000 bezoekers binnen anderhalve week is erg snel, zie niet in wat daar tegenvallend aan is. Tegen iets als HP (wat een soort 'merk' is) - kijk voor de gein ook eens naar het aantal schermen - kun je al op voorhand niet op. Dat zijn de zeldzame megaklappers van tegenwoordig.

avatar van meric

meric

De film is mij heel erg tegengevallen. Het acteerwerk is opzich prima, maar alles ziet er erg nep uit, en het verhaal was eigenlijk ook niet erg bijzonder. Wel zaten er flink wat schrikmomenten in, wat ik wel weer leuk vond.

bourgonje

Het is interessant om te zien hoe 'Sint' zijn publiek in twee kampen splijt. Kamp 1: de groep die zich prima heeft vermaakt en niet begrijpt waarom critici zo moeilijk doen. Kamp 2: de critici, die verbaast zijn hoe mensen zo mild of zelfs positief over 'Sint' kunnen zijn.

Nou, ik behoor duidelijk tot het tweede kamp. Voor mij is 'Sint' een verdere afdaling in de noodlanding die de carriere van Dick Maas heet. En dat terwijl ik had gehoopt dat 'Sint' weer een back-to-form zou worden voor Maas. Een film die zo solide is als zijn eerste drie films. Maar de hoop dat Maas ooit nog terug keert naar die kwaliteit heb ik bij deze laten varen.

Er is al veel gezegd en ik zal maar niet alle argumenten herhalen, maar voor mij is het grootste probleem puur het script. Acteurs regisseren is nooit Dick's sterkte kant geweest en de kwaliteit van zijn effecten lieten altijd al te wensen over. Maar wat Dick vroeger nog best aardig kon doen was het schrijven van een script. Uiteraard jatte hij bij het leven, maar hij jatte effectief. Zijn karakters waren kleurrijk met duidelijke motieven en zijn verhaal was goed opgebouwd met genoeg aandacht voor karakter en ontwikkeling. Maar bij 'Sint' had ik het gevoel dat Dick eerst de trailer had geschreven en er op de set pas achter kwam dat de shots ook nog verbonden moesten worden door zoiets als een verhaal.

En hierdoor zat ik nooit 'in' de film. Daarvoor moet ik getriggerd worden om te denken; 'wat zou ik doen'. Dan wordt een scene pas echt spannend. Maar nergens geloofde ik de karakters en de motieven. En blijkbaar leek Dick dit ook weinig te boeien. Nu kan ik de hele film ontleden, maar ik neem één specifiek voorbeeld van slecht scriptschrijven: het einde. Dit is namelijk zo slordig en bizar, dat het fascinerend is. In het einde blaast de hoofdpersoon een boot met onschuldige kinderen op, om vervolgens in het ziekenhuis een deal aangeboden te krijgen van de gemeente om zijn mond te houden in ruil voor een operatie van zijn gehandicapte moeder (die voor het gemak één keer getoond is). Hij gaat akkoord en krijgt vervolgens een wulpse tiener (die aan het begin van de film nog nut leek te hebben maar halverwege de film van het toneel verdwijnt) op zijn schoot. Ik liep de zaal uit in ongeloof hoe je zo een film kan eindigen. Als de film nu serieus genomen kon worden, dan zou een dergelijk wrang einde werken, maar het was nu zo slap gedaan dat dit echt niet een optie was.

Nu zullen er ongetwijfeld mensen zijn die denken, waar maak je je druk om: het is maar een Nederlandse / horror / Dick Maas / popcorn film. Maar het antwoord is simpel: ik weet dat 'Sint' zoveel meer potentie had. En dat deze niet gehaald werd komt door pure luiheid van de regisseur. Ik weet zeker dat er genoeg filmmakers zijn die veel beter werk hadden kunnen afleveren, maar die kans niet krijgen omdat Dick Maas de man is waar het geld voor genre films naar toe gaat. Als Dick nou zijn best om die eer te verdienen, dan hulde. Maar helaas is dit niet het geval. Een 1 dus.

avatar van Reinbo

Ach, hij weet wel weer het publiek naar de bios te trekkem, dus in dat opzicht is hij wel geslaagd.

Ben het verder wel eens met je analyse, al begrijp ik zelf prima wat beide kampen er wel en niet in zien. Bungel zelf dan ook in het midden met mijn beoordeling.

Reinbo schreef:

Dat is nu juist het gevaarlijke aan Dick Maas. Hij is nu zo bekend als 'merk' dat mensen vergeten hoeveel troep hij de laatste twintig jaar gemaakt heeft. Hiervoor regisseerde hij namelijk Moordwijven (2007), Down (2001), Do Not Disturb (1999), Flodder 3 (1995) & Flodder in Amerika (1992). Niet bepaald titels waarmee Dick nog aan gelinked wil worden. Hij teert liever op het succes van zijn eerste drie films. Dat is prima natuurlijk, maar juist omdat het publiek deze (mijn inziens) magere kwaliteit accepteert, zal het Filmfonds niet snel denken; 'goh, die Dick Maas heeft zijn beste tijd gehad, laten we nu dit potje geven aan een enthousiastere genre filmmaker'. En dat vind ik juist zo wrang aan 'Sint'. Dit onderwerp (en vooral de grote publiciteitsmachine) zou sws al het publiek naar de bios trekken, dus daar zat de uitdaging niet. De uitdaging zit in het maken van een film, waarbij de kijker niet de bioscoop uit loopt en zegt 'Wat had je anders verwacht van een Dick Maas film' of 'Best vermakelijk voor een Nederlandse film', maar 'Wow dat was echt een spannende film'. Maar dat hoor je de meeste mensen niet zeggen.

avatar van Reinbo

Maar die vorige drie waren geen succes, deze wel. Dus vind je subsidie argument niet terecht. En ik zou uberhaupt wel eens een Nederlandse film willen zien waarvan men zegt: "wow, dat was spannend." de laatste dateert alweer van '77. Genoeg goede en leuke nl films, maar spannend?

bourgonje

Ondanks de (naar mijn mening) matige kwaliteit en slechte recensies was 'Moordwijven' wel een succes. Niet van het kaliber van 'Sint', maar wel meer dan 400.000 bezoekers. 'Down' & 'Do Not Disturb' waren inderdaad minder grote successen, maar deze wimpelt Dick Maas dan ook af als internationale producties, die al niet voor de Nederlandse markt bedoelt waren.

In Nederland staat Dick Maas dan ook nog steeds, zowel in de media als bij het publiek, te boek als één van de succesvolste Nederlandse filmmakers. Hierdoor is het Filmfonds sneller geneigd om Dick geld te geven ipv een jongere enthousiastere filmmaker. En dat is jammer want ik kan genoeg voorbeelden noemen van jonge makers die betere films kunnen maken dan Dick nu doet.

Wat spannende Nederlandse films betreft kan ik wel een aantal voorbeelden noemen die na 1977 gemaakt zijn: 'De Vierde Man' (1983), 'Karakter' (1997), 'De Aanslag' (1986), 'Spoorloos' (1988), 'De Lift' (1983), 'Het Meisje Met Het Rode Haar' (1981), 'Oorlogswinter' (2008), 'Amsterdamned' (1988), 'Tirza' (2010), 'Zwartboek' (2006), 'Offers' (2005), 'Van God Los' (2003) & 'Loft' (2010). En zelfs al waren deze voorbeelden er niet, vind ik het onzin om niet te ambieren spannende films te maken met als argument 'dat zien we in Nederland toch al niet'.