• 9.373.383 stemmen

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Komedie / Oorlog | 95 minuten

Genre: Komedie / Oorlog

Alternatieve titels: Dr. Strangelove / Dr. Vreemdelust of: Hoe Ik Mijn Twijfel Overwon en de Bom Leerde Liefhebben

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Peter Sellers, George C. Scott en Sterling Hayden

Plot Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

"The hot-line suspense comedy."

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog raakt de Amerikaanse generaal Jack Ripper zijn verstand kwijt, en stuurt hij een groot aantal vliegtuigen richting de Sovjet Unie om het land met kernwapens plat te gooien. De Amerikaanse president regelt een ontmoeting met zijn adviseurs, waar hij van de Sovjet-ambassadeur hoort dat er, als de wapens afgevuurd zullen worden, een automatisch apparaat in werking gesteld zal worden dat al het leven op Aarde vernietigt. Het is dus zaak om de vliegtuigen terug te roepen, wat echter moeilijk wordt aangezien niemand de juiste communicatie-codes weet.

Group Capt. Lionel Mandrake / President Merkin Muffley / Dr. Strangelove

Mr. Staines

Lt. Dietrich

avatar van Tarkus

Tarkus

Puike film van meester Stanley Kubrick.

Peter Sellers (die meerdere personages speelt) en George C. Scott stelen de show in deze anti-oorlogsfilm.

De film is opgenomen in zwart-wit maar dat komt het verhaal alleen maar ten goede, want ondanks de grappen in de film, is het onderwerp zeker niet grappig.

De film is nu wat gedateert, ook al omdat de situatie van toen, de Koude Oorlog, niet meer bestaat en voor mensen die deze situatie niet begrijpen ook de film moeilijk zullen begrijpen.

Maar het is vooral een komische film en daarin is Kubrick wel geslaagd.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Mijn hemel, dat ik tot op heden nog niet op deze film gestemd had. Jaren geleden ooit gezien en altijd bijgebleven. De ultieme satire die zonder problemen een (toendertijd) zwaar onderwerp parodieert, de Koude Oorlog en de angst voor de Atoombom. Schitterende rollen met als hoogtepunt natuurlijk Sellers die gewoon drie compleet verschillende personages speelt.

avatar van wibro

wibro

Mr_White schreef:

Mijn hemel, dat ik tot op heden nog niet op deze film gestemd had.

Beter laat dan nooit.

avatar van MarkFish

MarkFish

Film wordt ook beter wordt nu ik hem nog een keer heb gezien, en grappiger ook. Sellers is echt geniaal in die telefoongesprekken met de Russische premier. Generaal Turgidson is ook zo grappig als die de president ervan overtuigd dat dat Amerikaanse vliegtuig ook zo laag onder de radar het doel nog kan bereiken. Die vent krijgt bijna een orgasme.

avatar van ®Tc

®Tc

Amusante film met een geweldig Peter Sellers die hier 2 perfecte rollen aflevert. De 3de rol als Dr. Strangelove vond ik eerder aan de irritante kant zonder echt geslaagde grappen. De president (met de telefoongesprekken) en de kapitein (met de cola automaat) waren veel grappiger.

Het verhaal zelf is ook wel boeiend om te volgen. Goed tempo en de niet al te lange speelduur zorgen hier ook mee voor. De film is visueel ook wel sterk met mooie decors en stijvol zwart-wit.

****

avatar van Adrenal

Adrenal

Ik vond deze film, enkele stukken uitgezonderd, helemaal niet grappig. Hij kwam voor mij wat verouderd over ondanks de mooie zwartwit-fotografie. Wat ik helemaal niet snap is waarom Kubrick zo'n 50 keer een duidelijk een vliegend en duidelijk nep vliegtuigje moet laten zien. Om de speelduur vol te krijgen misschien?

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

ik wist van te voren niets van deze film.dacht dus dat ie serieus was/over wilde komen.ik vond het niet grappig.bleek het achteraf een satire te zijn.hilarisch

ik vond die strangelove al raar.en toen scott viel dacht ik wat gebeurt er nu.Kubrick heeft me weer goed voor de gek gehouden.Herzien is weer eens absolute noodzaak

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Krankzinnige komedie met Sellers en Scott in topvorm. Erg melig.

Het camerawerk is erg sterk evenals de dialogen tussen de diverse personages. Wellicht door de korte speelduur vond ik het met het tempo dat oudere films vaak hebben niet traag aan doen.

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

Dimitri how are you?Can you please shut out the music!

avatar van Legan

Legan

Wat is Dr. Strangelove toch een heerlijke politieke satire. Met uitstekende humor, dialogen, spanning, realisme, goede acteerprestaties en natuurlijk de personages. George C. Scott steelt toch wel een beetje de show, op de tweede plaats gevolgd door Sellers in zijn rol als President (de andere twee zijn slapjes) waarna Slim Pickens een goede derde is. Drie hilarische personages . Het tempo is goed met voor de verandering eens een aangename speelduur. Visueel valt er eigenlijk weinig op aan te merken, net als op de soundtrack; beiden zijn precies goed. Toch zijn er ook kleine minpunten. Natuurlijk de neppe bommenwerperbeelden, maar mijn grootste kritiekpunt is toch wel op Sellers' andere rollen. Deze komen te ongeloofwaardig en karikaturaal over waardoor ze een klein beetje de angel uit de film halen. Toch heeft Kubrick zijn status van meesterregisseur met Dr. Strangelove maar weer eens bevestigd (staat in mijn Kubrick top 3).

avatar van The Oceanic Six

Na alle positieve comments heb ik me er ook maar eens aan gewaagd maar het is best een teleurstelling geworden.

Misschien niet mijn soort film, mijn soort humor. Ik heb zeker een paar leuke momenten gezien, maar dat zijn de momenten die iedereen wel kent (telefoongesprek met de Russische president, Sellers die geen geld heeft om de president te bellen, Mein Fuhrer vergissing van Dr Strangelove...) maar overall vond ik de film best saai. Sellers was leuk, maar ik zie hem veel liever nog als inspecteur Clouseau.

Daarnaast waren de scene's in de bommenwerper gewoon vervelend en saai. En erger, de scene's waarbij de bommenwerper aan de buitenkant werd getoond kwamen echt dramatisch slecht en nep. Dat is geen schande, de film is bijna 50 jaar oud, maar toon het dan in godsnaam niet zo vaak. Je kreeg de hele film door van die vreselijk neppe beelden bij de bommenwerper.

De sfeer in de film is wel aardig gedaan. Ik ben geen zwart wit liefhebber maar het stoorde me niet echt. Ik kan wel begrijpen dat deze film in '64 ten tijde van de koude oorlog erg gewaagd was. Maar vandaag de dag doet de film me helaas weinig en kan ik geen voldoende geven. Krappe onvoldoende;

avatar van Spetie

WTF?

Dit is verdorie grotendeels mijn mening die gewoonweg schaamteloos gekopieeerd wordt door meneer powerman. Kijk en vergelijk zelf zou ik zeggen. Vraag me af of dit toegestaan is?

Spetie schreef:

Ietwat tegenvallende film van Kubrick. Het idee van de persiflage op de koude oorlog, terwijl deze nog volop bezig is, is natuurlijk goed verzonnen. Ik kon echter de zogenaamde humor van deze film lang niet altijd ontdekken. Het eerste half uur vond ik ronduit tegenvallend, daarna wordt de film gelukkig dankzij vooral George C. Scott wel een stuk beter, maar helemaal goed komt het niet meer. Natuurlijk is het knap dat Sellers drie typetjes speelt, maar afgezien van de Amerikaanse president, vond ik de andere twee typetjes niet echt leuk en zelfs irritant. Het camerawerk zag er verder verzorgd en mooi uit, maar zorgt er verder niet voor dat ik dit van de zeven films van Kubrick die ik tot nu toe gezien heb, niet zijn minste vind. Niet mijn humor deze film blijkbaar.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Hehe Dit heb ik ook al eens meegemaakt bij een Scorsese film. Waarschijnlijk een gebrek aan eigen inspiratie ofzo. Hij is het in ieder geval met je eens

avatar van Prudh

Prudh

Die gast schroomt niet om bij al zijn stukjes lappen tekst van andere users te hergebruiken. Beetje sneu is het wel.

avatar van Mad Man Mundt

Mad Man Mundt

En het stukje dat hij zelf toevoegd klopt ook nog eens niet, Sellers speelde Mandrake, niet Ripper... Oh, en de rest is uit het plot gekopieëerd zie ik. Dude...

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Nee, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zomaar iemands stukje kopiëren en je naam er aan plakken is gewoon plagiaat en niet toegestaan.

Bericht van desbetreffende user is verwijderd.

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

Madecineman schreef:

Bericht van desbetreffende user is verwijderd.

Word hij er dan niet over aangesproken via PM ?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Ja wel, dat gebeurt altijd na een alert.

avatar van Chimpz

Chimpz

Wel, het is Kubrick, dat zegt genoeg. Verder een toffe film met memorabele personages (Strangelove zelf), scènes (de telefoongesprekken tussen de president en de premier van Rusland), one-liners (It would not be difficult Mein Fuhrer... em... I mean Mr. President), etc. Het is geen echte non-stop barrage van grappen, maar eerder een subtiele farce die grappiger wordt hoe langer je erover nadenkt (en op dat vlak enorm goed in mekaar steekt). Nog een pluspunt: de eerste film ooit waar ik pas achteraf moest grinniken om de titel.

avatar van zaaf i

zaaf i

doktor Merkwurdichliebe

over the top, maar erg goed. heb me er prima mee vermaakt en het zet toch (ook nu) nog wel aan t denken.

ik haat die #%$beelden van een ontploffende atoombom. ultiem beangstigend.

avatar van HolyGrail

HolyGrail

Wat is Kubrick toch een held. Over een bloedserieus onderwerp zo'n satire maken!

Sellers en Scott zijn natuurlijk heerlijk op dreef. Zaten echt momenten in de film dat ik bijna van mijn stoel viel van het lachen.
Het moment dat Sellers de Russische president belt, prachtig! En dan ook nog een opmerking à la Monty Python tussendoor: ''Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room.'' en de film kan al niet meer stuk voor mij.

Heerlijke film!

avatar van robbiesdebobbies

robbiesdebobbies

3.5. MEIN FÜHRER, I CAN WALK! Ge-wel-dig! verder is de film matig

avatar van Tep Zepi

Tep Zepi

Eindelijk deze klassieker van Kubrick gezien. Heel straffe parodie van de Koude Oorlog met zeer leuke vertolkingen van Scott en Sellers (had pas na de film door dat hij buiten de rol van Strangelove en de president ook die van de executive speelde).

Ik probeerde me de hele film voor te stellen hoe het zou moeten geweest zijn om deze film in 1964 te hebben gezien. Vijfenveertig jaar later zijn we absurde humor gewoon maar die droge grappen (Sellers die aan Dimitri vraagt om de muziek stiller te zetten; Mein Führer!) moeten in die tijd revolutionair zijn geweest. Ook het feit dat Kubrick deze satire een jaar na de Cubacrisis maakte, was ongetwijfeld heel gewaagd. Jammer dat ik dat als 21-jarige, levend in 2009, misschien niet ten volle snap.

Een klein beetje storend vond ik de scènes in de bommenwerper. Ze waren essentieel voor de film maar ik had het gevoel dat Kubrick daar meer uit had kunnen halen. Het moment dat Kong al rodeorijdend met de bom naar beneden valt vond ik dan wel weer geniaal.

3,5* maar ik vermoed dat die score nog wel hoger kan worden na een 2de kijkbeurt. Dat gat in mijn cultuur is alvast opgevuld

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Mooi satirisch stuk, dat een en al uniek is . Natuurlijk speelt Peter Sellers knap drie verschillende rollen, maar George C. Scott als General Turgidson en Slim Pickens als 'Cowboy' Kong verdienen wat mij betreft evenveel credits, misschien zelfs wel meer !

avatar van misterwhite

misterwhite

Een goede film met serieuze momenten en zeer grappige momenten. Maar ik zou het niet meteen een topper noemen, het was ook mijn eerste kijkbeurt misschiens had het daar mee te maken maar ik vond het niet zo bijzonder. Een aantal erg leuke scénes en ook een erg goed verhaal.

Het acteerwerk was soms briljant vooral Peter Sellers zijn rolletjes waren dol komisch. De generaal vond ik ook bovenuit steken. Sellers als president vond ik geniaal soms.

De minpunten: het is niet altijd mijn ding, die oorlog en dat vliegtuigje. En voor mij was het niet altijd even grappig. Ik had er een beetje meer van verwacht maar een volgende kijkbeurt zal ik wel plannen.

Wat valt erg nog te zeggen Stanley Kubricks meesterwerk.

avatar van pimpamhenk

pimpamhenk

Heb hem nu eindelijk ook eens gezien en ik heb enorm genoten. De telefoongesprekken tussen de president en Dimitri zijn geweldig. De noodlijn wordt gebruikt om te bitchen zoals je het eigenlijk alleen in vastgeroeste huwelijken ziet. Dr. Strangelove is hilarisch en over the top.
Verder is de film doorspekt met one liners tot je erbij neervalt en het cynisme tegenover de wedlopen is hilarisch. Eerst de wapenwedloop, de bommenwedloop, en uiteindelijk zelfs de mijnschachtwedloop. Zelfs met het einde van de mensheid in zicht is men zich nog druk aan het maken over de verhoudingen tussen Rusland en de VS over 100 jaar. Het einde maakt het in stijl af. Geweldig amusant en scherp!

avatar van CountFunkula

CountFunkula

Haha zo grappig als Stranglove zijn eigen arm in elkaar ramt.

Meine Furher I CAN WALK!

Stanley Kubrick`s meesterwerk! Beste film ooit gemaakt!

avatar van QuentinTarantino

QuentinTarantino

Blijft een van mn favorieten!

Dr. Merkwurdigliebe! HaHaHa!

avatar van Justinw

Justinw

Ik kan me nog herrineren dat mijn geschiedenis docent helemaal dol was op deze film toen wel gekeken maar je weet hoe dat gaat op school, in delen gezien en sommige stukken compleet gemist. tijd voor een kijkje dus