• 9.373.233 stemmen

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Komedie / Oorlog | 95 minuten

Genre: Komedie / Oorlog

Alternatieve titels: Dr. Strangelove / Dr. Vreemdelust of: Hoe Ik Mijn Twijfel Overwon en de Bom Leerde Liefhebben

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Peter Sellers, George C. Scott en Sterling Hayden

Plot Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

"The hot-line suspense comedy."

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog raakt de Amerikaanse generaal Jack Ripper zijn verstand kwijt, en stuurt hij een groot aantal vliegtuigen richting de Sovjet Unie om het land met kernwapens plat te gooien. De Amerikaanse president regelt een ontmoeting met zijn adviseurs, waar hij van de Sovjet-ambassadeur hoort dat er, als de wapens afgevuurd zullen worden, een automatisch apparaat in werking gesteld zal worden dat al het leven op Aarde vernietigt. Het is dus zaak om de vliegtuigen terug te roepen, wat echter moeilijk wordt aangezien niemand de juiste communicatie-codes weet.

Group Capt. Lionel Mandrake / President Merkin Muffley / Dr. Strangelove

Miss Scott

Mr. Staines

Lt. Dietrich

Jordy

Fantastische film. De film is echt ongelofelijk grappig (helemaal als je je voorstelt dat de film gemaakt is in een tijd dat iedereen doodsbang was voor "de bom"), en is fantastisch geacteerd. Vooral Scott is geweldig.

avatar van dttom

dttom

Toch maar gehuurd en ik vond het niet eens zo slecht het is misschien nu een beetje oud. Maar het zitten leuke stukken in. Vooral dat de basis wordt aangevallen en dat er een bord staat: PEACE IS OUR PROFESSION moest ik erg om lachen. Maar goed beetje oud.

Jordy

tja dat oude moet je een beetje doorheen kijken.. al is dat wel moeilijk. Als Citizen Kane of Casablanca nu uit zouden komen (zelfde acteerprestaties en regie enzo.. maar dan in mooi breedbeeld en kleur) dan zouden dat voor mij top-10 films zijn...

Jordy

wat ik erg geinig vond was die Dr. Strangelove.. elke keer

"MEIN FÜHRER!! ehm.. I mean.. Mr. President..."

of als die gast kwartjes te kort komt

"..but if this isn't true, you have to answer to the Coca Cola Company!"

tja heb echt in een deuk gelegen, ga ik wel vaker zien deze film

avatar van dttom

dttom

Zoals ik zei de film heeft erg goede stukken.

oh sorry hoor!!

neo

onweerstaanbare leuke film,met aardig wat gekke personages.george c. scott is erg cool als generaal en de drie rollen van peter sellers zijn ook erg leuk.

avatar van Hitman

Hitman

Inderdaad een erg leuke film. Enige minpunt is dat hij behoorlijk gedateerd aandoet. Ik heb me vooral zitten ergeren aan de scenes met dat vliegtuig, want dat was erg nep...

neo

maar toch in combinatie met die muziek en die gekke piloot zijn die scenes toch nog erg mooi.

avatar van Hitman

Hitman

Die scenes in het vliegtuig vind ik ook wel mooi; ik bedoelde eigenlijk de scenes dat ze het vliegtuig van buitenaf lieten zien...

avatar van aburefan

aburefan

Brillante visuele film met vele memorable scenes zoals de scene waarin Mandrake de president wil bellen of die met de secretaresse van Turgidson en de telefoongespekken met demitra en natuurlijk alles met dr strangelove kortom; a must see!

Ik vind Peter Sellers geniaal!

Hij speelt meerdere typetjes en ik vind het knap dat ze eigenlijk allemaal erg leuk zijn.

Dr. Strangelove vind ik 't leukste personage. Geweldig!

avatar van Goodfella

Goodfella

Leuke film. Veel geweldige personages, goed geacteerd en werkelijk schitterend gefilmd. Maar het verhaal kon ook mij niet echt heel erg boeien... toch ruim 3,5 sterren

Macmanus

HAhahaa wat een film, erg grappig en erg goed.

avatar van sydney

sydney

Maar ja, Peter Seller is ook één van de beste acteurs die op deze aardkloot heeft rondgelopen.

Macmanus

MM ik heb 1 keer zo een pink panter film van hem gezien en daar vond ik dus geen reet aan.

Maar hier is hij erg goed.

avatar van Fletch

Fletch

Peter Sellers maakt deze film, geweldig die scene met het kleingeld om met de president te kunnen bellen!

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Deze staat ook op mijn to-see lijst. Heb em op dvd thuis

Rare jongen, die Narva. Wel dvd's maar geen dvd speler.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Binnenkort heb ik er eentje (echt waar), er is een aanbieding gesignaleerd bij Micro Electro.

Maar nu moet ik arbeiten, vanavond meer

ik heb de dvd voor maar 7 euro gekocht met aardig wat extra's

avatar van EmDee

EmDee

Wow, waar neo?

avatar van tovenaar

tovenaar

You can't fight in here, this is the war-room!

Wow, waar neo?

ik heb zo mijn connecties bij videoland

avatar van tovenaar

tovenaar

Het beginstuk vond ik vrij saai, het middenstuk daarentegen was vrij grappig.

Dat ik het in het begin niet zo aardig vond, komt waarschijnlijk door het feit dat ik echt veel moeite heb gehad om door het oude heen te kijken. Queto zal me wel voor gek verklaren, maar ik heb daar toch echt moeite mee.

Het blijft het een Kubrick, uit 1964 nog wel. Toch knap.

Het gegeven van de geflipte kerel die een hoop vliegtuigen op de vijand afstuurt is natuurlijk heel erg leuk gedaan. Peter Sellers is ook erg cool als de president, Strangelove en Mandrake. Toch kon het verhaal mijn aandacht er niet altijd bij houden.

Ik vond de scenes met Peter Sellers als de president aan de telefoon met Dmitri trouwens het grappigst .

Opvallend ook: de hele jonge James Earl Jones. Zelfs op hele jonge leeftijd heeft hij al die stem

Ik kom al met al op een 3,5 uit denk ik. Misschien bij een herziening hoger? Het is een aardig geheel, een paar goede grappen, soms echt heel erg grappig, maar soms ook niet.

avatar van Goodfella

Goodfella

Ik heb precies hetzelfde toen ik een tijdje geleden begon met het kijken van 'echte' classics. Tsja, wat kan ik ervan zeggen? Hoe meer je ervan kijkt, hoe meer je je kan 'inleven' in de tijd waarin de film gemaakt is en hoe beter je een oordeel over de film kan vellen.

avatar van jay73

jay73

Sommige classics pakken je niet direct de eerste keer; ik herken dat ook wel. Maar Dr. Strangelove nu drie keer gezien te hebben, vind ik hem iedere keer weer beter worden (had dat ook bij The Sting en The Philadelphia Story). Maar deze Kubrick is een film om iedere seconde van te genieten...en dan te bedenken dat die taartgooiscene ook nog gepland en opgenomen is!

avatar van sydney

sydney

Ik heb deze vandaag nog een keer gezien en heb mijn mening moeten bijstellen van een 4.5* naar 5*. Deze film is gewoon Kubrickgeniaal.

avatar van De Knip

De Knip

Klassieker....moet je gezien hebben!

Van mij ****1/2