• 9.375.882 stemmen

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Komedie / Oorlog | 95 minuten

Genre: Komedie / Oorlog

Alternatieve titels: Dr. Strangelove / Dr. Vreemdelust of: Hoe Ik Mijn Twijfel Overwon en de Bom Leerde Liefhebben

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Peter Sellers, George C. Scott en Sterling Hayden

Plot Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

"The hot-line suspense comedy."

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog raakt de Amerikaanse generaal Jack Ripper zijn verstand kwijt, en stuurt hij een groot aantal vliegtuigen richting de Sovjet Unie om het land met kernwapens plat te gooien. De Amerikaanse president regelt een ontmoeting met zijn adviseurs, waar hij van de Sovjet-ambassadeur hoort dat er, als de wapens afgevuurd zullen worden, een automatisch apparaat in werking gesteld zal worden dat al het leven op Aarde vernietigt. Het is dus zaak om de vliegtuigen terug te roepen, wat echter moeilijk wordt aangezien niemand de juiste communicatie-codes weet.

Group Capt. Lionel Mandrake / President Merkin Muffley / Dr. Strangelove

Lt. Dietrich

avatar van Baggerman

Baggerman

Louis Cyphre schreef:
Ik lig nog steeds in een deuk bij die scene aan de telefoon tussen President Merkin Muffley (USA) en de president van de Sovjet Unie

Sellers als president is precies mijn ex-baas, zowel qua uiterlijk als qua gedragingen tijdens een slechtnieuwsgesprek!

Inderdaad briljant deze scène.

Toch vind ik niet Sellers de ster in deze film, George T. Scott vind ik véél en véél beter presteren in deze film. Een geniale performance!

Doordat de film zó subtiel is wordt hij soms- of voor sommigen- wel wat saai, vrees ik. Geniaal wel deze quote:

General "Buck" Turgidson: Mr. President, we must not allow a mineshaft gap!

avatar van The Last

The Last

Schiet toch wel naar een 4 bij herziening. Ik moest wel even door de vliegtuig-scene's heen kijken, maar de rest is ronduit geniaal, vooral de manier waarop je Sellers' personages ziet is erg knap gedaan voor die tijd.

Maar goed, tis uiteraard erg komisch allemaal (op die vliegtuig-scene's na).

avatar van Snakesonic

Snakesonic

Waarom komt die soundtrack mij zo bekend voor?
Dat vind ik een van de pluspunten van deze film.
Het Dr strangelove karakter vond ik erg grappig(vooral met zijn geniale theorie met 10 vrouwen voor 1 man), dat Cocacola-incident vond ik dan weer totaal niet grappig.
Die zelfmoord van General Ripper en dat die piloot op die kernkop bleef zitten en ook erg blij bleef gaf mij wat WTF? momenten Tsja ik weet niet wat ik van deze film moet zeggen, die trailer vond ik erg gaaf en wou de film graag zien. De film deed me toch veel minder, alhoewel ik soms wel moest lachen(en dan meestal een kleine glimlach) en sommige scenes best mooi vond( met de geweldige soundtrack)
Ik denk er nog even over na. ?*

avatar van wwelover

wwelover

Vermakelijke film. Zitten veel grappige stukken in. Één van de leukere komedies die ik heb gezien en een goed verhaal hebben

Toppunt is wel het telefoon gesprek.

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Wat een prestatie heeft Stanley Kubrick hier geleverd. En wat een prestatie heeft Peter Sellers hier ook geleverd. Geniale humor, geniale absurditeit, geniale film.
Geniale humor in een tijd, 1964, waarin het onderwerp van deze film bloedserieus was!

'Dr.Strangelove' heeft mij minstens de 1e 70 minuten in een ijzeren houdgreep weten te houden (toen ik voor het avondeten geroepen werd).

Generaal Turgidson, generaal Ripper, majoor Kong, de Russische ambassadeur en uiteraard de rollen van Peter Sellersworden fan-tas-tisch gespeeld. Doctor Merkwuerdigliebe is verbijsterend.
Wat een feest.

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Thomas83 schreef:

Het ene zwart-wit is zeker het andere niet. In Strangelove zag het er allemaal zo helder en goed uit dat het amper opvalt dat je naar zwart-wit staat te kijken.

Ja, dat klopt inderdaad! Realiseer ik me nu, na het lezen van Thomas' recensie.

avatar van decsss

decsss

ik ben een Peter Sellers fan, maar in deze film kon ik hem niet pruimen. het is niet een hele slechte film, maar ik ben gewoon heel wat meer gewend van Sellers als acteur en Kubrick als regisseur.

avatar van wibro

wibro

Voor de zoveelste maal deze film weer eens bekeken. Hoewel Peter Sellers zijn dubbelrollen uitstekend vertolkt is het toch George Scott in de rol van Generaal Turgidson die voor mij de show steekt in deze briljante oorlogskomedie. Zeer komisch vond ik de scene waarin Major Kong met de hoed zwaaiend op een atoombom op het doel af ging.
Stanley Kubrick heeft ook met deze film weer eens bewezen dat hij alle filmgenres aankan en daarom ook voor mij met stip de beste filmregisseur is.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Ik moet allereerst zeggen dat ik niet eens doorhad dat Sellers ook de president speelde.

Ten tweede: een heerlijke comedy. Vooral Dr. Strangelove zelf is een fantastisch 'character'. Jammer dat die zo weinig in de film aan bod komt (waarom heet de film eigenlijk Dr. Strangelove?)

De film kent een krankzinnig verhaal en kenmerkt zich door absurde humor en absurde figuren...

Vooral het einde is meesterlijk. Dr. Strangelove en z'n arm kunnen de nazi-gevoelens niet langer onderdrukken: Mein Führer!

4,5*.

avatar van Baggerman

Baggerman

GinolaEHV schreef:

Ja, dat vroeg ik me ook altijd al af! Dr. Strangelove is vast een persiflage op Wernher von Braun, wiens Nazi-verleden (hij was gewoon een oorlogsmisdadiger!) maar even 'vergeten' is door de Amerikanen omdat ze hem als wetenschapper goed konden gebruiken! Vandaar het 'armpje'!

avatar van Theunissen

Hilarische film, de film mag dan wel in zwart/wit zijn maar hij blijft toch tijdsloos en is gewoon heerlijk om te zien. Peter Sellers en George C. Scott zijn geweldig in deze film. Het einde met op de bom zitten is gewoon geweldig. Pure entertainment deze film.

avatar van gauke

gauke

Een tijdloze zwart-witfilm met meesterlijke dialogen en knap gemaakte actie. En het onderwerp is nog altijd actueel.

avatar van donemans

donemans

meesterlijk! wat weet kubrick het allemaal weer goed neer te zetten, af en toe grappig gebracht welliswaar, maar een zeer compleet beeld over de koude oorlog

4,5 *

avatar van Zinema

Geweldig grappige en vermakelijke film uit Kubrick's koker. Bijzonder origineel en zeer goed.

avatar van Spetie

Ietwat tegenvallende film van Kubrick. Het idee van de persiflage op de koude oorlog, terwijl deze nog volop bezig is, is natuurlijk goed verzonnen. Ik kon echter de zogenaamde humor van deze film lang niet altijd ontdekken. Het eerste half uur vond ik ronduit tegenvallend, daarna wordt de film gelukkig dankzij vooral George C. Scott wel een stuk beter, maar helemaal goed komt het niet meer. Natuurlijk is het knap dat Sellers drie typetjes speelt, maar afgezien van de Amerikaanse president, vond ik de andere twee typetjes niet echt leuk en zelfs irritant. Het camerawerk zag er verder verzorgd en mooi uit, maar zorgt er verder niet voor dat ik dit van de zeven films van Kubrick die ik tot nu toe gezien heb, niet zijn minste vind. Niet mijn humor deze film blijkbaar.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

donemans schreef:

4,5 *

'Weliswaar' grappig gebracht? Het is een comedy...

avatar van The Last

The Last

Spetie schreef:

...

Ik had ongeveer hetzelfde bij een eerste kijkbeurt, maar naarmate je 'm vaker ziet wordt ie steeds beter. Veel beter! Herzien zou ik zeggen.

avatar van Spetie

The Last schreef:

Ik zal het onthouden.

avatar van Reinbo

Spetie schreef:

IIk kon echter de zogenaamde humor van deze film lang niet altijd ontdekken. Het eerste half uur vond ik ronduit tegenvallend, daarna wordt de film gelukkig dankzij vooral George C. Scott wel een stuk beter, maar helemaal goed komt het niet meer. Natuurlijk is het knap dat Sellers drie typetjes speelt, maar afgezien van de Amerikaanse president, vond ik de andere twee typetjes niet echt leuk en zelfs irritant. Het camerawerk zag er verder verzorgd en mooi uit, maar zorgt er verder niet voor dat ik dit van de zeven films van Kubrick die ik tot nu toe gezien heb, niet zijn minste vind. Niet mijn humor deze film blijkbaar.

Ik vond de Enegelse commandant ook er goed. Ik heb ook minder met het Strangelove type. Scott steelt de show. En kijk 'm inderdaad nog eens. Wanneer de humor zicht openbaart zal je 'm veel beter vinden. Het is overigens meer satire dan persiflage. Na American Beauty de leukste komedie ooit.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ik kan me nog een hilarisch moment herrinneren met muntjes, als Sellers (?) volgens mij in een telefooncel staat ofzo? Hoe gaat die scene ook alweer? Weet nog wel dat ik toendertijd behoorlijk in een deuk lag

avatar van Reinbo

Dat is met de Coca Cola machine.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Owh, jah is ook zo Hoe gaat die ook alweer?

avatar van Dutchero

Dutchero

Tja moeilijke film om te beoordelen. Vond m soms grappig, soms saai, soms mooi, soms lelijk, soms spannend, soms voorspelbaar. Hierbij op te merken dat de hoogtepunten op grote hoogte staan, idd het telefoongesprek met Dmitri, maar ook Ripper vond ik goed. Strangelove vond ik minder, had wel n paar goede grappen maar ik vond hem iets te ver.

Algemene indruk over deze film was wel goed, maar eigenlijk net iets te wisselvallig. Vooralsnog een voldoende, maar ga deze film zeker nog herzien.

avatar van IcU

IcU

Totaal niet mijn film. Wat enorm saai, en sommige grappen slaan bij mij niet aan. Het duurt nogal lang voordat er iets gebeurd waardoor (en dan met name in het 1e half uur) het moeilijk doorkomen is. Sellers vond ik wel amuzant, maar that's it. Jammer, want had toch wel wat verwacht van deze top 250 film. Zo blijkt maar weer dat dit niet voor iedereen wat te betekenen heeft, zo'n notering.

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

weet iemand hoe die actrice heet aan de telefoon?

avatar van Montorsi

Montorsi

Subtiel komisch, daar houden we van

De speelduur van Dr. Strangelove is wel perfect, veel langer had het verhaal ook niet staande kunnen houden. De film houdt lekker de vaart erin, en valt geen moment stil. Saai lees ik? Veel pakkender zul je ze niet vinden.

avatar van Mad Man Mundt

Mad Man Mundt

Ajax&Filmfreak schreef:

weet iemand hoe die actrice heet aan de telefoon?

Tracy Reed, de enige vrouw/actrice in de film.

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Thanks, had al zo,n vermoeden maar kon me niet voorstellen dat imdb van zo'n vrouw uit zo'n film met zo'n scene geen plaatje bij haar naam neer zou zetten.

avatar van donemans

donemans

Mooi vooral hoe kubrick weergeeft dat de bemanning op de vliegtuigen hele gewone onwetende kereltjes zijn die ondertussen wel de wereld platleggen.