• 9.378.017 stemmen

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Komedie / Oorlog | 95 minuten

Genre: Komedie / Oorlog

Alternatieve titels: Dr. Strangelove / Dr. Vreemdelust of: Hoe Ik Mijn Twijfel Overwon en de Bom Leerde Liefhebben

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Peter Sellers, George C. Scott en Sterling Hayden

Plot Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

"The hot-line suspense comedy."

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog raakt de Amerikaanse generaal Jack Ripper zijn verstand kwijt, en stuurt hij een groot aantal vliegtuigen richting de Sovjet Unie om het land met kernwapens plat te gooien. De Amerikaanse president regelt een ontmoeting met zijn adviseurs, waar hij van de Sovjet-ambassadeur hoort dat er, als de wapens afgevuurd zullen worden, een automatisch apparaat in werking gesteld zal worden dat al het leven op Aarde vernietigt. Het is dus zaak om de vliegtuigen terug te roepen, wat echter moeilijk wordt aangezien niemand de juiste communicatie-codes weet.

Group Capt. Lionel Mandrake / President Merkin Muffley / Dr. Strangelove

Mr. Staines

Lt. Dietrich

avatar van nonniej

nonniej

Ik heb de film gezien echt geweldig. Maar ik kan sommige vragen echt niet beantwoorden, kunnen jullie me misschien helpen alsjeblieft?

1 dr strange love is een ex-nazi waaraan kun je dat zien of horen?

2 hoe stereotyp word de russiche ambassadeur afgebeeld?

3 er is sprake van een hotline tussen de vs en de su wat bedoelen ze ermee?

4 wat klopt in deze film niet met de werkelijkheid?

5 wat klopt wel met de werkelijkheid?

6 is deze film een betrouwbare bron bij de bestudering van een bepaalde periode van geschiedenis?

7 hoe loopt de film precies af (beetje wazig)

Ik moest super veel vragen maken, maar deze wist ik niet, wie kan me helpen?

avatar van speedy23

speedy23

Heb jij deze film wel gezien? Elk antwoord zie je toch in de film zelf?

avatar van The One Ring

The One Ring

Inderdaad, lijken me niet erg moeilijke vragen. Kijk de film nog eens (beter), zou ik zeggen. Vooral die eerste vraag is wel erg makkelijk.

avatar van as

as

The One Ring schreef:

Ja meine fuhrer!!

avatar van beyron

beyron

Dit is totaal niet de film die ik verwachte van "Dr. Strangelove", maar ben wel onder de indruk.

De ironie en satire zijn bijwijlen werkelijk geniaal en de acteerprestatie van Sellers weergaloos. Dat hij hier geen oscar voor heeft gekregen kan er bij mij niet in.

De film is van 1964, en dat merkt je natuurlijk ook wel, maar als je je daarover kunt zetten, dan zie je een satirische komedie die zelfs vandaag nog origineel zou kunnen zijn. De VSA wordt belachelijk gemaakt, net als de stereotiepen van Rusland. De telefonische conversaties tussen de Russiche premier en de Amerikaanse president zijn hilarisch, net als de uitstraling en mimiek van Dr Strangelove.

Deze film is een buitenbeentje, vol subtiele humor en ironische verwijzingen. Je zal deze film niet kunnen bekijken zonder dat hij indruk op je achterlaat.

****1/2

avatar van Anarchist

Anarchist

min of meer saaie film..geen seconde grappig..dat gedoe met die cola automaat die velen zo hilarisch vinden vond ik eerder flauw

wel goed geacteerd

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Geweldige film. De film zit vol hilarische momenten en er wordt echt schitterend geacteerd. Heerlijk die zwarte humor...

4 sterren voor een eerste kijkbeurt.

Samen met A Clockwork Orange de beste Kubrick die ik tot nu toe zag.

avatar van kahraman

kahraman

gezien alle actuele ontwikkelingen met VS, India, Pakistan en Iran..

blijft een kei goede en actuele film.. 5*

Bush als de cowboy op de nuclear missile...

Sommige gestoorde mensen houden van vernietiging.

avatar van olivier

olivier

nonniej schreef:

Vanzelfsprekend is dr. strangelove zéér getrouw. Zoals je weet is de aarde 30 jaar geleden verwoest geweest door een nucleaire aanval en leven we nu allen als konijnen in een hol.

avatar van The One Ring

The One Ring

De film geeft anders wel een goed beeld van de spanning die in de koude oorlog heerste.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Wat een aparte film, zowaar de 1ste film van Stanley Kubrick die mij de hele tijd wist te boeien.

In het begin van de film, wordt Amerika als wereldmacht belachelijk gemaakt. Van professie lijkt geen sprake.

Het middenstuk biedt wat actie maar vooral veel humor, vooral de telefoongesprekken waren echt hilarisch!

En hoe kapitalisme tegenover communisme wordt geplaatst, o.a. door de Russische diplomaat: prachtig.

Ook leuk om te zien, hoe de Sovjet leider belachelijk gemaakt wordt.

Het slotstuk verloopt wat mysterieuzer maar ik vond het wel een boeiende afsluiter. Het zal ongetwijfeld zo bedoeld zijn en ik vind de gedachte sowieso al magistraal dat ze de film naar Dr. Strangelove hebben vernoemd. Maar waarom? Zijn aandeel is nog geen eens 1/12de deel van een dozijn? Ik vond hem wel grappig! 4,5*

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

Oud, zwart-wit, oorlogsfilm, poosje geleden zou ik zo'n film echt niet hebben gekeken. Ik heb deze voor school in de collegezaal gekeken en hij is me erg bevallen. Er zitten erg grappige stukjes in en de film kijkt ook lekker weg. Misschien ook wel omdat we de film in 2 middagen hebben bekeken, maar ik vond dat er een beetje abrupt een einde aan kwam. De beelden van de atoombom vond ik heel mooi en er zaten wel meer mooie scenes in. Het verhaal is niet super maar toch wel ok. 3.5*

avatar van SeLL

SeLL

ik snap dat het in de jaren 60 echt een topfilm was...maar nu heb je toch veel betere komedies. Het kan ook zijn dat de humor in de modernere films gewoon anders is en deze mij gewoon beter ligt....maar hoe dan ook, ik vond het nou niet bijzonder grappig en geloof me, ik lig gauw dubbel.

avatar van orbit

youri_bonito

Een dikke 10 en als het kon had ik er meer gegeven

avatar van Ribera

Ribera

Is deze film in kleur of zwart/wit??

avatar van Reinbo

Zwart wit, maar wel schitterend zwart wit

avatar van kahraman

kahraman

Ribera schreef:

Is deze film in kleur of zwart/wit??

de film is opgenomen in donkere en lichtere tinten van grijs...

zwart wit zou niet te bekijken zijn?

avatar van Arnie

Arnie

Wat een briljante film. Het is de eerste Kubrick-film die ik zie, maar de toon is gezet. Ik heb grote bewondering voor het feit dat in de jaren '60, met de spannende Cuba-crisis net achter de rug en de Vietnamtoestanden op het punt van ontbranden staan, zo'n film gemaakt kan worden. De tegelijk trieste en ironische spanning die er was wordt op geweldige wijze weergegeven, met werkelijk hilarische momenten.

'merkwürdichkeitsliebe', fantastisch! 4,5*

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Dustyfan schreef:

(Lange tijd was ik bij elke overvliegende straaljager bang dat 'de bom' er aan kwam...)

Inderdaad, mijn vader werkte toen ook nog bij de luchtmacht. Hij had regelmatig oefeningen en dan kwam hij thuis met een hele zak aan overlevingsspullen (gasmaskers, zaklampen, zijn gereedschappen). Ook zou ons gezin in geval van een daadwerkelijke nucleaire aanval waarschijnlijk diep onder de grond in een bunker worden gestopt. Alhoewel ik niet kan ontkennen dat ik het best een beetje stoer vond was het toch ook wel beangstigend. Ik heb als kind vaak gedacht 's nachts in mijn bed bij het horen van een vliegtuig ; "Oh jee, als het maar geen rus met een bom is!"

Het aan den lijve ondervinden van de koude oorlog maakt het plaatsen van de film in het juiste historisch perespectief toch wat makkelijker. Mensen waren toen echt bang voor de russen en een atoomoorlog, het was een absoluut reeël gevaar waar je ieder dag aan herinnert werd. Des te opmerkelijker en knappper dat Kubrick hier in de jaren '60 een satirische kijk op gaf, erg gedurft volgens mij.

Het geniale aan Kubrick is dat bijna al zijn films werkelijk uniek zijn. Er is geen tweede film als Dr. Strangelove en die zal er ook nooit komen. Daarbij komt dat Kubrick een erg getalanteerd filmer was, het valt mij op dat zijn films altijd erg gedetaileerd zijn. Het perfectionisme straalt er vanaf, over ieder shot lijkt goed te zijn nagedacht en dit maakt nog geen seconde van de film overbodig. Wat een enorm talent had die man!

In Dr Strangelove zetten de acteurs een compleet geschift zootje politieke en militaire machthebbers neer. Natuurlijk Peter Sellers is al vaak geroemd voor zijn driedubbele rol maar ook George C Scott als Gen. Turgidson vond ik geweldig! De scene waarin de president vraagt of die ene bommenwerper door de russische verdediging heen kan komen, en hij helemaal uit zijn dak gaat omdat natuurlijk "zijn jongens" dat kunstje wel effe flikken Maar eigenlijk zijn de dialogen allemaal super absurd en gestoord in deze film, heb er toch echt wel vaak om moeten lachen.

Cinematografisch is de film zeker in orde, prachtige zwart/beelden alleen de beelden van de bommenwerper vond ik wat minder. Het exterieur was niet al te mooi en het interieur was weer gigantisch gedetailleerd, soms erg veel aan technische termen (alhoewel dit dan weer typisch Kubrick is). Maar ik zie het door de vingers aangezien die rare cowboy boven op z'n bom in een grote klap alles weer goedmaakt!
wat me verder opvalt is dat niemand het hier nog heeft gehad over de geweldig sterk gefilmde bestorming van de basis. De camera die zich naast en tussen de soldaten op het slagveld bevindt, de wat zenuwachtige reportage-achtige filmstijl. Vroeg me af of Spielberg hier niet heel goed naar heeft gekeken toen hij het eerste half uur van Saving Private Ryan filmde.

Ik kan eigenlijk nog heel lang doorgaan over het geniale van Kubrick en Dr. strangelove merk ik, maar om een lang verhaal samen te vatten; 4,5*

avatar van Respekked

Respekked

Redelijk vervelend filmpje met her en der wat grappige en ietwat bijtende stukjes(V.S. versus V.S. en het idee dat presidenten toestemming zouden geven eigen toestellen neer te knallen en ook nog eens aan te moedigen. "Dimitri it's only one plane" ).

Vooral de vliegtuigscènes zijn echt slaapverwekkend en het gaat ook maar door met dat muziekje. Nare redneck commander met nog vervelendere tekst. En maar opsommen die procedures, saai.

Wel leuk is Sellers als president en de fluwelen-handschoen telefoongesprekken. Ook de nazi Strangelove en 'zijn ideëen' zijn een glimlach waardig.

2* voor Sellers dan maar

JP

Iemand enig idee waar ik deze met NL subs voor een mooi prijsje op de kop kan tikken? (Online is geen probleem)...

Rodisc.

Heb hem daar in bestelling staan, maar duurt wel al enkele weken.

JP

Kreeg ook deze tip: http://www.blahdvd.com/blah/DVD_Product.aspx?productId=DVD-CDR10035CE-02 (waarvoor dank tsjidde!)

De Stanley Kubrick Collection versie kan ik dus echt nergens vinden...

JP

Nee, bedoelde eigenlijk Dr Strangelove in een dergelijke versie: http://www.rodisc.nl/gsp.dll?sid=103&pid=9&p_artikelid=30997&keysetid=444413

boerenpummel

Eindelijk gezien en was behoorlijk onder de indruk. Voor mij nu de beste Kubrick-film en ik denk dat dat ook wel zo zal blijven aangezien ik zijn beste films nu wel gezien heb. Peter Sellers is in 3 rollen geweldig aanwezig in deze film, hij zou ook nog de rol gespeeld hebben van de majoor in het vliegtuig, maar wegens fysiek ongemak ging dit uiteindelijk niet door. Starling Hayden en George C. Scott zijn super als de geflipte generaal en Generaal Turgidson, de ene hilarische scene wordt opgevolgd door de andere. Voorlopig nog net niet de maximale score, misschien als ik hem nog een keer zie.

JP schreef:

Volgens mij heb je die versie alleen van de volgende Kubrick-films (zowel los als in een box verkrijgbaar):

- 2001

En dan heb je nog die box met 3:

- Paths of Glory

- The Killing

- Killer's Kiss

Deze drie zitten wel in een box, maar wel gewoon met een standaard hoes voor elke film en niet drie schijfjes voor 1 hoes.

En Spartacus en Dr. Strangelove zijn alleen los verkrijgbaar.

ok, verhelderend. Thanks!

JP

sorry, nog even offtopic. (Het is hier toch niet zo druk!)

Iemand enig idee of dit http://www.blahdvd.com/blah/DVD_Product.aspx?productId=DVD-CDR10035CE-02

dezelfde versie betreft als deze:

http://www.rodisc.nl/gsp.dll?sid=103&pid=9&p_artikelid=29041&keysetid=470965 ???