- Home
Geregisseerd door: Srđan Spasojević
Met onder meer: Sergej Trifunović en Ana Sakić
Gesproken taal: Duits, Servisch, Engels en Zweeds
Plot Srpski Film
"Not all films have a happy ending"
Ex-pornoster Milos leidt nu een normaal leven, samen met zijn vrouw en zoontje van vijf. Een onverwacht telefoontje van zijn ex-collega Layla, die nog steeds pornoster is, verandert alles. Milos heeft financiële problemen, dus stelt Layla hem voor aan Vukmir, een mysterieuze, machtige man binnen de pornowereld. Hij doet Milos een aanbod dat deze niet kan weigeren; de hoofdrol in zijn nieuwste film. Dit zou ervoor zorgen dat Milos zich voor de rest van zijn leven geen zorgen hoeft te maken over zijn financiën. Maar Milos maakt deel uit van een wel heel bizarre film...
Miloš
Jecina majka
Jecina baka
Doktorka
Stefan
Als liefhebber van shock-horror stond deze Srpski Film al een tijd op mijn kijklijstje. Gister maar eens gaan kijken en ik kan wel zeggen dat ik me bij veel van de recensies aan kan sluiten. Bij vlagen behoorlijk gruwelijk en ziekelijk pervers tot over het randje.
Het begint allemaal nog best zwartgallig met een knipoog met het zoontje die porno kijkt waarin zijn eigen pa meespeelt. Maar zodra Milos aan zijn opdracht begint verandert de film behoorlijk van toon. Het wordt krankzinnig en extreem bizar. Op zich hou ik wel van zo'n sfeer, maar het deel waarbij een geboren baby verkracht wordt vind ik echt veel te ver gaan. Zelfs het idee al hoort eigenlijk niet in een film thuis, maar dat is mijn persoonlijke visie.
Ondanks dat het tweede deel van de film wel intrigeert en je toch blijft kijken, is het spijtig dat de makers eigenlijk niet meer verder komen dan het shockeren om het shockeren. Dat duurde eindelijk tot de eindscène waarbij zijn gezin betrokken raakt. Op zich zag je dat aankomen, maar het bleef toch wel een freaky einde met alles wat er gebeurde. Voor deze film was het eigenlijk best wel een passend en geslaagd slot.
Echt onder de indruk van de kwaliteiten van deze film ben ik niet. De sfeer is goed, de setting is bizar en enkele stukken zijn echt krankzinnig, maar de makers leken niet echt te weten wat ze met de film wilden doen. Het voelt allemaal wat leeg en zinloos aan. Toch kan ik er een voldoende voor geven.
XfofaXX
Toch een ontgoocheling, ik had er meer van verwacht.
De eerste helft van de film was behoorlijk saai, ik verwachtte een vuile horrorfilm maar de hele opbouw was allesbehalve meeslepend en niet erg interessant. Qua gore maakt de tweede deel van de film wel veel goed, maar de (verschrikkelijke) dingen die de personages elkaar aandoen konden me niet raken omdat de hele film een opstapje leek om die paar gruwelijke scenes in beeld te brengen. De regisseur leek me gewoon erg gefascineerd door geweld en heeft daar dan een verhaal rond geschreven, ofzo.
De analogie met de situatie in Servie de laatste decennia vind ik vooral vergezocht. Net zoals het personage van de gekke regisseur in de film volhoudt dat je meer van porno kan maken door het kunst te maken, lijken de makers van Srpski film hun film te willen voorstellen als meer dan de film is, door een politieke boodschap bij de haren te trekken. Om de kijker werkelijk te kunnen overtuigen en raken van de verschrikking van zo'n bewind is er dus meer nodig dan een paar extreme scenes in je film te steken.
Wat positief overblijft zijn een paar leuke scenes waar je je ogen niet van kan afhouden (of net omgekeerd bij andere kijkers misschien), een goeie soundtrack, en uiteindelijk ook wel een gedurfd onderwerp. Er had alleen wat meer mee kunnen zijn gedaan.
wwelover
Hele zieke film, waarin ik het verhaal niet zo slecht vind, maar hetzelfde als wat ik met Antichrist had, ik hoef de beelden niet te zien. Visueel is het best een goed geslaagde film, want het zag er vaak vrij strak uit. De intro was perfect. Maar het was zo ranzig uiteindelijk, en dat trek ik toch niet zo. En zelfs al die mooie vrouwen konden dat niet goed maken. De hoofdpersoon speelt wel vrij sterk. En ik geef de film wel een voldoende voor het verhaal. Maar ik ga hem nooit meer kijken!
Heftige en compromisloze film waarin een ex-pornoster, die inmiddels een gezinnetje heeft, nog voor één laatste klus wordt gevraagd. De film heeft een goeie opbouw en weet een nachtmerrie-achtige sfeer te creëren (o.a. door een goeie soundtrack). Tijdens het laatste gedeelte gaan alle trossen los, en bevat de film een aantal behoorlijk zieke scenes. Redelijk deprimerend van toon, maar door de vorm en het plot blijf je je wel beseffen dat het je naar een film zit te kijken (wat het dus minder realistisch maakt).
Zenomania
Beste cultliefhebbers vanaf vandaag is de enige echte originele versie in de Benelux van
A Serbian Film te bestellen bij http://www.zenopictures.com
Er is een gewone DVD en Blu-Ray versie en een exclusieve limited 3-disc edition die de DVD, Blu-Ray en originele soundtrack bevat.
Vriendelijke groeten,
Master Zeno
JulesTMNT
Sterk
Zeker geen film die je onberoerd laat. Hoewel dit vooral door de vele schokkende zaken komt die in de film zitten (met als hoogtepunt uiteraard de ''newborn porn''), draagt ook de beklemmende sfeer hieraan bij. Alles wordt op een heel realistische manier in beeld gebracht, waardoor de geloofwaardigheid hoog ligt.
Velen zullen dit puur om de shock value kijken, maar daar achter zit ook een sterk drama.
Verder absoluut geen meesterwerk of iets dergelijks maar zeker interessant filmpje voor een keer. Een ruime 6.
Elineloves
Ik weet het niet. Ik weet echt niet wat ik met deze film aan moet.
De eerste 45 minuten / het eerste uur vond ik vrij traag gaan en -wat ik er van gehoord had- zou het een ontzettend schokkende film zijn. Huh? Waar, wanneer? Alles bewaard tot het einde? Er viel voor mij niks van te merken in het begin. Of ik vind dingen niet snel meer 'schokkend'. Lots and lots of sex. Veel gekreun, lelijke vrouwen, een vent die 24/7 een erectie kan hebben en uiteraard nog wat meer pornshots.
Maar toen. Toen ging de knop om. BAM! Jezus, wat je toen allemaal te zien kreeg. Ik keek deze film 's nachts in bed voor het slapen gaan samen met mijn vriend. We hebben tijdens de aftiteling bijna totale geheelonthouding gezworen. Zelfs in het donker, toen de film al een tijdje afgelopen was en we probeerden te slapen, hoorde ik hem af en toe nog 'Bah!' roepen. De film zat flink goed in zijn hoofd, en in de mijne ook.
Niet normaal. Van de scène met de new born, tot het einde, de tandenloze 'blowjob'. Het kapotslaan van de ruggengraat en de onthoofding, jezus. Dit soort scènes roepen pure walging en haat op. Wat voor mij écht het meest gruwelijke was, was de verkrachting van zijn zoontje, waarbij je het bloed tussen de beentjes weg zag sijpelen. Verschrikkelijk. Vol afschuw zat ik te kijken.
Tegelijkertijd vroeg ik mezelf af ; waarom kijk ik hier naar? Waarom willen mensen dit überhaupt zien? Ik heb er nog steeds geen antwoord op.
Ik heb ook geen idee wat voor een beoordeling ik deze film moet geven. Hoe kun je hier een cijfer aan plakken? Ik begrijp zelf niet eens wat ik er van gevonden heb.
Jeetje, even laten bezinken.
jipt
Overtreft mijn verwachtingen in positieve zin. Hoe kan het dat zo'n goede film zo onbegrepen is. Snap het enigszins wel aangezien de film verwarrend, controversieel, gewelddadig en enorm seksueel geladen is. Maar als de film deze elementen had overgeslagen was de impact van de film 0 komma 0. Maar juist de politieke achtergrond maakt de film juist interessant.
De opbouw, het eerste uur, is heel goed, met een geweldige sfeer en een hele dikke soundtrack. Intrigerend en spannend begin wat het verhaal, dat hartstikke goed is, inleid. Uiteindelijk gaat de film helemaal los in actie, gore, bloed en misselijkmakende scenes. Maar wordt ondersteund door een soort de politieke achtergrond van het land waar de film is gemaakt en zich in afspeelt.
Vat de film op als de gruwelijke na sleur van de Joegoslavië-oorlog, waarin duidelijk wordt dat iedereen die na de oorlog in het land terecht komt als slachtoffer wordt behandeld. Aangezien je in een land komt dat volledig kapot is gemaakt zal het merendeel van de geborenen (vooral de vrouwelijke) uiteindelijk terecht komen in het criminele en het prostitutie circuit. Maar ook de mensen die de oorlog hebben overleefd komen in ditzelfde circuit terecht. En pas dan komt de psyche om de hoek kijken, want na al de gruwel komt nog meer gruwel, en daarom is de bad-guy in deze film ook zo gefixeerd om kinderen. Aangezien zij vanaf het begin blootgesteld worden aan het vak, vindt hij dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen, waarna er een walgelijk scène volgt die er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat er een speciale 18+ rating voor de film is.
Maar ook de hoofdpersoon, wat duidelijk geen slachtoffer is, zal aan den lijven ondervinden dat niets in het wereldje rozengeur en maneschijn is. Er wordt flink misbruik van de man (en zijn paardenpenis) gemaakt. Zo komt hij er uiteindelijk achter dat de oorlog en oorlogsgruwel zelfs invloed hebben op degene die geen slachtoffer zijn. Wat ook een duidelijk metafoor voor dit gegeven is, is een wat minder zichtbaar verhaaltje dat zich binnen de film afspeelt, namelijk over een gezin dat na de oorlog ook helemaal naar de kloten is, ondanks dat de vader een oorlogsheld is.
Maar goed, visueel echt verbluffend, prachtig belicht en met gevoel voor sfeer geschoten. Het lijkt wel een nachtmerrie waarin de hoofdpersoon terecht komt. Daarbij ondersteunt de soundtrack het geheel, met een enorm dreigende bas dat constant als een soort hart aan het kloppen is. Daarbij kent de film een enorme vaart, een enorme spanningsboog en enorm brute scènes, zal het daarom ook niet aanraden voor mensen met tere zieltjes. Waar ik wel blij mee ben is dat het echte brute geweld niet 100 procent visueel wordt getoond, en dat de foute humor er voor zorgt dat het geheel ook goed weg te kijken is.
Ik geef het in ieder geval een dikke 4* aangezien het zowel controversieel en intrigerend is, plus geeft het een enorm sterk politiek statement.
ibendb
Gemengde gevoelens bij deze Horror/Thriller.
In het eerste deel van de film gebeurt er niet echt veel. Behalve dan een pak naakt en wat drama. Maar dan lijkt de film echt te beginnen. De pornoscènes die ze maken worden steeds gruwelijker. Maar dan komt de grote climax. Een grote hoop Gore en een paar shocks. De ontdekking dat hij zijn zoontje neukt en dat zijn broer zijn vrouw neukte, was echt wel wreed. Maar dan komt nog die moordscene: hij slaat Vukmir tegen de grond, knalt een paar guards neer, en steekt zijn penis door de ene zijn oog. Toen vond ik dit wel gortig (=vies). Voor de rest was het nogal saai allemaal. Wel een gruwelijke scene met die baby die zo moest geboren worden.
Een gore film, die toch af en toe saai wordt. 2.5*.
hannanasje
ik denk toch dat er een ziek deel op de wereld rondloopt die zo een film beschouwt als porno..
en zoiets ook opzet met die bedoeling.
ze zijn een graad te ver gegaan door er kinderen mee te betrekken..
not done
die laatse scene met zijn eigen zoon was er echt ver over.. wie bedenkt zoiets ?
ik vind dit geen horror meer. dit is gwn zieke nagemaakte underground porno !
walgelijk !
Flipman
Stem verlaagd van 1,0 naar 0,5. Gewoon omdat dit niet zou moeten mogen. Het gaat gewoon te ver.
En dat maakt het voor mij heel moeilijk om deze film te beoordelen. Hoger dan een zes geef ik 'm niet, dat weet ik wel zeker. Waarschijnlijk lager, ik ben er op moment van schrijven nog niet over uit.
Ik ben nog even besluiteloos als vlak na de aanschouwing. Ik zocht de redenen op voor de regisseur en scenarist om Srpski Film te maken en ze zeiden dat ze genoeg hadden van die saaie en politiek correcte Servische films. Daarom besloten ze iets te produceren wat de [inter]nationale filmindustrie op haar grondvesten zou doen schudden. Nou, in die opzet zijn ze geslaagd.
Mijn probleem met het resultaat is echter dat ik vaak het idee had dat alles heel erg geforceerd was; als ik een film kijk, probeer ik in het verhaal te worden meegezogen en een soort onzichtbare participant te worden, die ook geen invloed uitoefent maar er wel bij is. Maar in dit geval zat ik er slechts naar te kijken. Ik was er niet van overtuigd dat dit alles echt gebeurde, mede omdat, als je een close-up van een penis zag, het overduidelijk was dat ze hier een 'replica' hadden toegepast.
En volgens de hoes had ik de 'volledige, ongecensureerde versie' in handen. Nou, 't is niet dat ik heel graag een pornofilm wilde zien maar als je zoiets verschrikkelijks en hards wilt presenteren, dan toon je toch ook de details? Dat was in dit geval meestal niet zo en daarom kon ik ook heel slecht met de film meegaan.
Oh ja. En er wordt natuurlijk een letterlijk pasgeboren baby verkracht, terwijl de moeder daar hartelijk om moet lachen. Nou, in werkelijkheid zou ik zoiets verschrikkelijk vinden maar zoals het hier gepresenteerd wordt lig ik er, om de reden in de alinea hierboven, niet wakker om. Ik heb geen medelijden met animatronics. Wel redelijk knap gedaan, overigens. Met nadruk op 'redelijk'.
En ondanks de tekortkomingen, vind ik het verhaal wel enigszins intrigerend verteld middels de opnamen die Milos van zichzelf vindt. Dat wist me nog een klein beetje mee te sleuren. Maar de 'twist' dat ie uiteindelijk zijn eigen vrouw en zoontje zou verkrachten zag ik al van verre aankomen. Die scène en de nasleep -dus ook het einde waren in staat me nog ietwat te overtuigen.
Komt nog de kritiek van de personages op hun eigen natie bij; dat was gewoon niet subtiel meer en ergerlijk bovendien.
Srpski Film kan best onderhoudend genoemd worden verder; ik zit niet te smeken tot er een einde aan komt maar heel erg nodig vind ik het allemaal ook weer niet. Leuk voor de liefhebbers maar ook weer niks om uit filmzalen, winkels en videotheken te bannen. 't Moet maar net je ding zijn. En het mijne is 't niet.
harm1985
Ben ik de enige die moest lachen bij de laatste scene? Hetgeen eraan vooraf ging was al redelijk absurd, het neuken van een pasgeboren baby en Milos die zijn eigen zoon neukt daargelaten, maar iemand vermoorden door je keiharde lid in zijn oog te boren, dat had ik nog niet gezien, maar dat er een filmcrew binnenkomt om te filmen hoe iemand Milos en zijn dode gezin komt neuken, had een bepaalde ironische lading dat ik een glimlach niet kon onderdrukken. Toch knap gedaan.
Zou ik deze film aanraden aan iemand die ik ken? Nee, ik denk niet dat ze het kunnen waarderen, een soort Hangover meets Irreversible, met een vleugje Se7en in een porno-setting, maar dan een tikje 'erover'. Maar goed, je hebt nu eenmaal films voor het grote publiek, die als doel entertainment hebben en de wat meer 'artistieke' films. En dan nog gaat er de misvatting dat kunst mooi moet zijn. Integendeel, kunst mag best lelijk zijn. En deze film is behoorlijk lelijk, niet op esthetisch, vlak, want het ziet er behoorlijk verzorgd uit allemaal, maar qua inhoud. Kunst is nu eenmaal een uitlaatklep dat de diepste menselijk emoties boven brengt. En zo'n zieke geest hoef je nu ook weer niet te hebben om dit te bedenken.
El ralpho
Shockerend, provocerend en mensonterend
Srpski Film gaat ver. Zo ver zelfs dat je na afloop het gevoel hebt dat je iets illegaals gedaan hebt door naar deze film te kijken. Vergeet martelporno films zoals de Saw en Hostel reeks want het gaat hier allemaal nog een flinke stap verder.
We lijken hier namelijk te maken te hebben met een film die de martelporno lijkt te herdefiniëren. Wat ook niet zo gek is gezien het thema en het genre waarin de film zich bevind maar toch zoekt de film zelfs binnen dit ''subgenre'' zijn uiterste grenzen op. Want als zelfs sex met een pasgeboren baby en een kind van 6 niet geschuwd worden ga je als filmmaker erg ver, wat mij betreft zelfs te ver. Natuurlijk zorgt al deze ophef omtrent deze onderwerpen voor een hoop extra commotie die de film een hoop marketing scheelt en dit is leuk voor zijn makers, maar de vraag is of de film ook meer biedt.
Bij een film zoals bijvoorbeeld Martyrs die ook behoorlijk ver gaat zit er nog een betekenis achter al de mensonterende beelden en ontvouwde er zich een verhaal wat je compleet verbouwereerd achterliet en het niet alleen maar leek te doen om de kijker enkel en alleen te shockeren. Dit kwam omdat de film bij zijn slot scené met een originele en mind-blowing conclusie kwam. Dit is meteen wat deze film ontbeert. Natuurlijk zit er ook een verhaal achter alle zieke scene's van deze film maar deze is een stuk minder geloofwaardig en lijkt een beetje gemakkelijk om al zijn geweld en zieke scene's te rechtvaardigen.
De film begint goed en is geheveld in mysteries bij aanvang, maar als al het bloed rijkelijk gevloeid heeft en de ledematen je zowat om de oren zijn gevlogen vraag je je af waar je nu net eigenlijk naar hebt zitten kijken. Want los van een sterke opbouw is het niet meer dan een aantal zeer gestoorde scene's waarbij de achterliggende gedachte mij in ieder geval niet wist te overtuigen.
Verwacht van deze film dus geen hoogstaand meesterwerk en ook geen sterk verhaal wat al zijn geweld rechtvaardigt. Ik persoonlijk houdt zo nu en dan wel van een slasher of iets dergelijks maar Srpski Film ging wat mij betreft op bepaalde punten toch echt datgene voorbij wat vandaag de dag maatschappelijk geaccepteerd kan worden. De film is hierdoor in mijn ogen dan ook niet te beoordelen met een goed of een slecht, en zal ik dan ook beoordelen met een gemiddeld cijfer. Kijken op eigen risico!
Odessa44
Deze film is niet geschikt voor alle leeftijden. Ik ben met stomheid geslagen. Je brein raakt hierdoor in een staat van grote chaos. Ik zeg kijk dit niet.
ovejanegra
- 1947 stemmen
Schokkerend? nee niet echt! Ik heb Amerikaanse mainstream films gezien, als "Pretty baby" en "Saving private Ryan" of cult films als "Melancholie Der Engel" en "Maladolescenza" vond dit eerder een Servisch, postmodern Troma! Ik vond deze alleen niet zo grappig.
Pensioenporno.
Onder het laffe mom van ‘artistieke antioorlogsfilm’ en ander maatschappijkritisch geblaat wast de regisseur zijn eigen geweten schoon, al moet gezegd dat de echt choquerende scènes het meer moeten hebben van suggestie dan van een vaste camerahand. Van lafheid gesproken. Dat de regisseur van deze vaardig geschoten porno-thriller zichzelf verschuilt achter geneuzel waar hij zelf in is gaan geloven is nog laffer. Maar ja. Des te meer geknip, des te beter voor de portemonnee. Feit is dat dit soort filmpjes dankzij mond-op-mond-reclame altijd zichzelf uitbetalen vanwege de beruchte reputatie en dus is het pensioen van de smerige Serviër meer dan voldoende veiliggesteld.
Umereno.
Insignificance
Een perverse kijk op de Servische samenleving. Ranzig en schokkend, maar met dergelijke thematiek blijft het bij een vrij platte uiteenzetting. De stilering is verzorgd, de opbouw gaat en het begin van het maken van de film belooft wat, maar dan blijkt dat er geen cement tussen de stenen te ontdekken valt. Wat rest is niet veel meer dan een verzameling botte scènes met een choquerend karakter, maar het effect is beduidend minder dan je zou verwachten. De meest beruchte scène is er dan nog eentje die je hoe dan ook voelt in je maag, maar tegelijkertijd hangt het tussen expliciet en suggestie in.
De skullfuck valt volledig uit de toon (ik moest lachen) en hoe het zit met de verborgen lichamen zie je van mijlenver aankomen. De film faalt ergens halverwege als blijkt dat met de bedoelingen eigenlijk niet veel meer gedaan wordt dan een harteloze variatie op de welbekende mad scientist die met een goedje zijn zin probeert te krijgen. Ook opmerkelijk dat een film die zich zo nadrukkelijk bezighoudt met de verminkte geest van de bevolking, een gedrogeerde geest nodig heeft om dat te bewerkstelligen. Misschien is het dan toch een excuus. Een bijtende horror kan ik er in ieder geval niet van maken.
jippie2010
Srpski Film is kritiek op de armoede en oorlog in Servië. Niet alleen puur om te shockeren.
Wat een laffe film zeg!
Dat er een link gelegd kan worden naar een maatschappelijk probleem vind ik de reinste onzin. Nergens een motief, nergens symboliek, grofheid zonder reden.
Ik ben dan ook niet geshockeerd maar verbolgen. *1.5
Inland Rabbit
Had best goed kunnen wezen, maar is uiteindelijk alleen audiovisueel boeiend. Lekkere distorted sound track af en toe, coole montage en leuke kleurenfiltertjes. De soundtrack wil alleen nog wel eens te veel doorslaan in kitsch en dan doet het me denken aan de achtervolgingsscènes van Bassie En Adriaan.
Qua acteerwerk en toon van de film kan ik het niet goed vatten. Heel lang lijk ik naar een sleazy zwarte komedie te kijken en een satire op jaren 80 porn. Op hjet moment dat de film "overschakelt" naar de scenes die voor confronterend drama moeten doorgaan, heb ik ook geen belangstelling meer om mee te gaan daarin. Komt er nog eens bij dat die hoofdrolspeler sowieso lachwekkend aan overacting doet, zodat het me niet kan interesseren wie hij wel of niet neukt en beklemmend is het nooit geweest. Ziek wel, maar ach, als dat alles is?
Vond sommige cruciale scenes alsnog lachwekkend, door de gezette toon, die er vnaf begin af aan al heerst. Kan nooit de bedoeling zijn geweest om die scenes zo "luchtig" te houden, want dan is toch gelijk de impact weg?
Had een lekker fout filmpje kunnen zijn als het zich niet had bezig gehouden met het belang van die confronterende scenes en gewoon lekker fout en met een knipoog was gebleven. Nu heb ik geen idee wat ik ermee moet.
leatherhead
Aardige film.
Film die vooral visueel erg uitblinkt. Veel scenes zijn mooi belicht en worden ondersteund door goed camerawerk en goede soundtrack met als hoogtepunt toch wel die scene in dat pakhuis. Was audiovisueel een erg indrukwekkende scene.
De zogenaamde choquerende scenes vielen me eigenlijk best mee. Sommige waren eerder lachwekkend dan schokkend. Ook de gore zelf viel me nogal tegen. Op veel momenten werd de camera zelfs gewoon weggedraait als er bijvoorbeeld iemand vermoord werd. Vond ik best opmerkelijk voor een film als deze.
Al bij al een degelijke film die zich af en toe iets te serieus neemt. De zogenaamde symboliek die in deze film zou zitten vatte ik trouwens ook niet echt en lijkt me zoals sommige hier zeggen inderdaad meer een soort van uitvlucht.
Kleine 3,5*
Keane1983
Afgezien van de functionaliteit van de scene of de kwaliteit van de film op zich, lijkt me dit een tamelijk laffe houding. Er gebeuren even idiote en even akelige dingen in deze wereld als in deze scene verbeeld wordt, het gebeurt alleen zelden in onze fijne welvarende maatschappij. Je ogen er dan voor sluiten vind ik een bepaalde vorm van censuur.
Persoonlijk vind ik dit geen laffe houding (van mezelf). Het idee dat er kinderen worden misbruikt als doeleinde om iemand te laten shockeren gewoon om te kunnen shockeren vind ik geen stijl.
Het doel van de regiseur was het volgende :
"This is a diary of our own molestation by the Serbian government... It's about the monolithic power of leaders who hypnotize you to do things you don't want to do. You have to feel the violence to know what it's about."
Zoals bijvoorbeeld in "Shindler's list" worden de mensen ook getrakteerd op heftige beelden met het doeleinde mensen tot nadenken te zetten dat dit niet meer zal gebeuren. De beelden hebben een doeleinde. Deze beelden kan ik relativeren en kan ik ook naar kijken. Maar deze film heeft totaal niks te maken met hetgene wat de regiseur wil overbrengen!!! Ik zie er het nut niet van in om een kind te misbruiken puur omdat ik mijn beklacht wil doen richting de regering!!!!.
Dus ik geloof niet zo in de woorden dat het censuur is dat ik niet naar deze nutteloze beelden kan kijken.
patenpac
Voor mij toch een vrij bizarre en vooral nare film.
Ik begon met vrij veel enthousiasme naar deze film te kijken en het eerste half uur tot 3 kwartier had de film een zeer goed plot en voornamelijk naar mijn mening goed camerawerk. Hierna ging het echter naar mijn mening wel degelijk de verkeerde kant op. De scènes zijn te overdreven (om het vrij lichtjes uit te drukken) en het verhaal verdwijnt ook in het niets. Het lijkt wel alsof enkel de beelden die je te zien krijgt nog gelden. Ik heb dan ook (helaas) de laatste minuten van de film afgezet. Naar mijn mening is dit het perfecte voorbeeld van een film dat goed en creatief start, maar dat dan de draad volledig laat vallen.
Om toch even te komen op de discussie die zich hierboven bevind kan ik me eerlijk gezegd vrij moeilijk inbeelden dat hier erg veel 'kunst' aan is. (Zonder hierbij op de een of andere manier negatief te zijn!) Ik ben blij dat ik deze film heb kunnen zien omdat ik er erg enthousiast over was in het begin. Maar een tweede keer hoeft voor mij echt niet, sterker nog, ik zou weigeren om het nogmaals te bekijken.
Naar mijn mening zijn de scènes er wel degelijk over. Ik zit er niets mee in om eens een scène te zien waarvan je achteraf zegt 'wauw, dat was wel echt een goor momentje' en dit dan kan beschouwen als het hoogtepunt van de film. Hiervoor is er echter wel een verband met het verhaal voor nodig, iets wat ik hier helaas sterk mis. Ook zijn de scènes zelf er wel degelijk over en ik zou het sterk begrijpen moesten deze verbannen worden.
Indien ik dan toch een scène zou moeten aanduiden als het hoogtepunt van de film kunnen we wel spreken over de scène dat de vader, zonder dat hij het weet, zijn eigen zoon misbruikt. Maar ik vind het zeer lastig om zo'n scènes te promoten :s
Hiermee is voor mij een geslaagde film een echte flop geworden. Het is zelfs spijtig genoeg zo ver gekomen dat ik echt niet kan begrijpen dat sommige mensen hier een top film in zien. Ik kan begrijpen dat de regisseur met schokkende beelden op de proppen wilt komen, maar voor mij is dit een snuff movie en kan ik er begrip voor opbrengen moest deze verbannen worden.
ps: Voor de mensen die deze film graag (her)bekijken, ik heb hier een link op youtube gevonden (helaas engels subs) OPGEPAST! Enkel geschikt vanaf 18 jaar!
Film
Waackx
Je hebt van die films dat je achteraf hoopte dat je nooit van die film had gehoord laat staan gezien te hebben.
Dit is ook zo'n film; walgelijke scenes en die vriend die mij dit aanraade vraag ik me nu af of die gozer wel spoort ja of nee.
Want als je dit 1x ziet in je leven vraag ik me af waarom je dit voor een 2de keer zou willen zien want de film blinkt verder nergens is in uit, dus kijk je eigenlijk voor je lol weer naar die walgelijke scenes.
Aparte titel trouwens, want als ik Servisch was geweest dan had me toch wel geschaamd dat deze film de titel draagt met de naam van mijn land.
Woozykid
Even laten bezinken..
Enigszins teleurgesteld om eerlijk te zijn..
We hadden van tevoren hier al wat onderzoek gedaan, waardoor we voorbereid waren op: 'de ziekste film ooit' 'ongelooflijk shockerend' 'niet voor tere zieltjes'.
Shockerend? Mwah... Niet iets wat ik niet eerder gezien heb, op die ene scene na uiteraard ..'Happy Serbian Fam'..
Filmwerk was goed, aanloop ook wel.
Maar om hier nou 1,5 uur aan te besteden?
Ik denk dat ik hooguit 11 minuten van de hele film als beladen en heftig kan beoordelen.
Verder een hoop langzaam getreuzel waarvan ik niks gemist zou hebben als ik het had doorgespoeld.
Hostel is naar mijn mening veel beter!
Oh.. En de laatste scène vond ik ook onnodig.
Waarom op die manier? Waarom niet eerst met elkaar communiceren.
En dat gekke lachje van die vrouw vond ik ook erg vreemd.
Niets in de afgelopen 24 uur was voor haar leuk of liefdevol geweest.
Pluspunt voor het zoontje, uitstekend acteerwerk!
arno74
Tsja, wat moet je hiermee... de vele commotie destijds maakte me wel nieuwsgierig naar de film (wat vast ook de bedoeling was van de maker), maar de critici waren zó negatief over het walgelijke uit de film dat ik deze graag oversloeg. Ook werd het door de meeste bioscopen geweerd. Inmiddels gezien, en dat men het uit veel bioscopen weerde vind ik ook heel terecht.
Ik lees dat de maker Servië en zichzelf op de kaart wilde zetten. Nou, daar zijn betere manieren voor, want dit is toch geen reklame waar je trots op kunt zijn. De Servische geschiedenis is (helaas) rijk genoeg om daar allerlei films over te maken waarmee de maker ook zijn doel had kunnen bereiken. Des te meer omdat de maker laat zien dat hij wel een ongure sfeer kan overbrengen, en de acteerprestaties van de hoofdpersoon (die een pornoacteur speelt die in een web van snuff movies en kinderporno verstrikt raakt) zijn erg goed, filmisch valt er weinig op aan te merken. En zelfs met dit onderwerp had hij een prima film neer kunnen zetten als hij enkele scènes gewoon had weggelaten, en dan bedoel ik vooral de pasgeboren babyscène en de "incestscène" op het eind, echt overbodig om het zo te brengen.
Taboedoorbrekend is het zeker, maar sommige taboes zijn wellicht gerechtvaardigd, en het doorbreken ervan doet de film geen goed. Bij de (walgelijke) 'babyscène' zie je gelukkig duidelijk dat de echte baby door een pop wordt vervangen, ongetwijfeld met opzet zo gedaan. De regisseur heeft vast voor veel keuzes gestaan over waar steeds de grens ligt, want die is er natuurlijk wel.
Wat mij betreft is die grens wel overschreden, namelijk door het gebruiken van een kindacteur (het jongetje). Dat vind ik wel ver over de grens gaan vanwege de expliciete incestscène/verkrachting. Als je een kind in dergelijke scènes laat spelen is dat op zich al misbruik maken van een minderjarige, ook al is het nep en is het fictie, hij is immers niet volwassen om te kunnen beoordelen/beslissen of hij in deze film en in dergelijke scènes mee wil spelen of om de gevolgen ervan te kunnen overzien. Daarmee raakt deze film alle potentiële sterren kwijt.
De regisseur heeft zijn kwaliteiten laten zien, en die zijn er. Dat maakt deze film des te meer overbodig, want het shokerende had hij echt niet nodig gehad. Verkeerde reklame, zowel voor zichzelf als voor het land, en een verkeerde weg.
Lastig om te denken hoeveel sterretjes ik deze film zonder de twee genoemde scènes zou hebben gegeven, in ieder geval boven de 2*. Met die scènes hou ik het op 1*, en die raakt de film dus kwijt om de reden die ik hierboven noem, blijft dus 0* over.
jordandejong
Srpski Film, een hedendaagse exploitation film van formaat.
Weet eigenlijk niet zo goed wat ik over deze film moet zeggen. Vanaf de eerste seconde is het héél erg duister. Verhaaltje is goed. Die regisseur is niet te vertrouwen en dat voelt ook Milos (wat een buitengewoon sterke rol van Srdjan Todorovic). Toch besluit hij voor het geld mee te doen. Wat dan volgt is een aaneenschakeling van keiharde brute scenes. Weet niet wat nou schokkender was, de no-teeth fellatio, de newborn porn (This is a new genre, Milos! Newborn porn!) of de incestscene op het einde.
Hoe schokkend het ook is, laat je niet compleet afleiden door het spijkerharde gedeelte van deze film. Want artistiek gezien is het ook gewoon een heel erg sterke film. Het camerawerk, de belichting, de soundtrack, het straalt pure rauwheid uit, maar wel op een hele mooie (hoe raar het ook klinkt) manier. Daarnaast weet Spasojevic er op miraculeuze wijze af en toe nog humor in te gooien ook (Our film just jumped through the window!).
Af en toe gaat het qua violence wat over de top. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de scene waar Milos die kale gozer via zijn oogkas doodneukt of over de regisseur die met opengesneden nek nog doodleuk verteld dat dat ECHTE cinema is.
Dutchoutlaw
Tja...?
Dan zijn er ook nog films uit het voormalige oostblok... Normaliter vind ik films in die omgeving altijd een extra dimensie hebben, The Hunting Party zum beispiel.
Titel intrigeert: Servie.. Wat zou daar vandaar komen?? Slimme zet. Daarna flink choqueren en bingo, controverse. Dit deden wij ook in de jaren 70 en 80, Berlijn, Amsterdam, wellicht niet dit soort vergaande thema's, maar ook zeker pornografisch en choquerend. Ze lopen nog wat achter maar zijn bezig met een inhaalslag zo te zien.
Het blijven Serviërs, dat zie je in het verhaal, tikje extreem. Gewaagd dat ook zeker, zeker als je voor een dergelijke titel kiest.
Oke, dan de recensie:
Vrij matige film. Als er al een boodschap zou zijn dan zou dit zijn dat Serviërs van hun geboorte tot hun dood "ge/ver-neukt" worden, aldus de regisseur?
In deze film (ver)neuken Serviërs, Serviërs.
Tragisch komisch. Dit symboliseert de film in mijn ogen treffend.
Als ze serieus genomen willen worden, dan hebben ze nog wel een weg te gaan, maar goed, dat geeft niet.
Pornografische hostel achtige horror/thriller. Newborn porn was waar ik wilde afhaken maar toch intrigeert de film wel; Shockvalue indeed, maar verder weinig meer dan dat.
Ze hebben zichzelf wel even bruut op de kaart gezet, dat zonder meer. Met of zonder boodschap, ze zijn er, ze maken films en we gaan er ongetwijfeld meer van horen.
Even nog een reactie op Meteora en Cucciolo,
HCP1 definitely, grensverleggend, heerlijk ridicuul en geniaal gespeeld in mijn optiek. Het legt de tijdgeest mooi bloot maar ook bijzonder hoe de film is uitgewerkt en gewoon een NL origin. Iets om trots op te zijn. Deel twee (HCP2) is niet alleen een poging tot choqueren geweest in mijn beleving maar het blootleggen van een perverse gedachtegang. Vertaald en beleefd door een 'dwerg' achtig mens, door zijn complete sociale omgeving misbruikt, geestelijk en lichamelijk, jarenlang, zwakbegaafd maar toch seksuele drang hebbend. Het toont een stukje hoe hij zo geworden/gemaakt is. Dan al niet een geloofwaardig eindresultaat maar de uitwerking en de onderbouwing van de (zelf misbruikende, snuivende) Jiddische psychiater, maken het verhaal als geheel zeer interessant en zelfs bijna geloofwaardig, dat vind ik knap. Het proces achter het willen vormen en creëren van de centipide, die gedachtegang is denk ik nog perverser dan de centipide zelf. Al was die inderdaad, granted, een stuk smeriger dan in deel 1. Maar die goorheid en rauwheid past bij de film, past bij het verhaal, de achtergrond van de hoofdpersoon, daarom is de film ook in zwart wit tonen geschoten in mijn beleving. Hoofdpersoon spreekt zo goed als niet, kreunt, maakt vreemde geluiden. Je observeert iets pervers, een soort herinnering/gedachtegang van iemand anders, een vies iemand, je bent eventjes een voyeur die een kijkje mag nemen in de zieke geest van een dergelijk persoon.
Vind dat, inderdaad Meteora, best grensverleggend om het op een dergelijke manier uit te werken. De helaasheid der dingen.. De ellende wordt alleen maar erger, geen "ff rustig ouwe" spanningsboogje, nee, verrotter, pijnlijker, ongemakkelijker, ellendiger en viezer tot het ophoudt. gewoon heel erg goed. In dit genre, zijn dit twee hele sterke films.
De helaasheid der dingen..
De ellende wordt alleen maar erger, verrotter, pijnlijker, ongemakkelijker, ellendiger en viezer tot het stopt.
Deel drie komt uit las ik. Gevangenis in LA met Dieter Laser back in action en een CP van 500.
Erg benieuwd.
Offtopic, I know, maar zag ook jullie reacties over de HCP reeks en mijn waardering hiervoor is groot, mooi om even te delen
joolstein
Oke, heftig dat wel! Als Horrorfan ook al heel wat gezien maar deze is toch wel een geval apart. Er zijn eigenlijk maar drie scene`s die voor mij heel erg waren. Nu vond ik die Vukmir erg slecht acteren. En irriteerde me erg aan hem. En soms waren de scene`s een beetje wazig. Daarom is het in mijn ogen niet een super- film. Alle voorbeelden die hier worden genoemd: HC 1&2, Hostel, Martyrs en Saw. Zijn door mij gezien, en deze vond ik stuk voor stuk beter dan deze film. Afgezien dat ik toch met klam zweet die drie heftige scene`s heb door staan.
DVD-T
Wow, dit is een lastige film om te beoordelen. Erg lastig. Ga je puur en alleen op het filmische af dan heb je een erg degelijke film in handen. Meer dan degelijk zelfs. Aan de andere kant ging de film mij op bepaalde momenten net iets te ver dat het aanzien daarvan zo moeilijk is en je liever wilt vooruit spoelen of sterker nog, de film wil afkappen.
Ik begin even met het technische gedeelte en het acteerwerk. Camerawerk, belichting, color grading, locaties. Alles wordt uit de cast getrokken om vakmanschap te laten zien. En dat is erg geslaagd. Er lopen daar kundige filmmakers rond. Ook de regie is ijzersterk.
Acteerwerk is vooral erg naturel. De acteurs brengen het erg serieus en dat werkt zeker mee in de geloofwaardigheid over te brengen. Van een zeer hoog niveau.
Dat men een bepaalde boodschap wil overbrengen is best goed. Maar moet het dan op zo'n manier. Door de af en toe wel erg schokkende beelden/scenes ontgaat mij die boodschap eigenlijk. Het getuigt meer van wansmaak dan van echte smaak. Zal vast een kern van waarheid in de gebeurtenissen zitten maar is het publiek daar echt klaar voor of wil het publiek dat wel zien? Moet het op deze manier getoond worden? Ja en nee. Ik denk dat je best schokkende beelden kan laten zien, al moet je op film vlak goed oppassen dat je je publiek niet verliest. En dat kan makkelijk aangezien veel scenes in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Hoe reageert men daar op. Snapt het publiek dat? Er lijkt dan ook heel veel verdeling bij deze film te zijn. Aan de ene kant heb je het publiek wat er helemaal in mee gaat en aan de andere kant heb je het publiek wat er van walgt. Betekent echter niet dat de mensen die deze film hoog waarderen de gebeurtenissen goedkeuren of er met plezier naar kijken. Het betekent alleen dat die groep mensen de boodschap die op deze manier getoond wordt wel kunnen waarderen.
De beruchte scenes waarvan iedereen weet wat ze zijn, zijn daar een goed voorbeeld van. De essentie om dit te brengen met dat het geschift is en met het idee dat dit met veel zwarte humor is gebracht ontgaat dan compleet mede door de manier waarop dit in beeld wordt gebracht. Andere scenes zijn dan weer o.k. en passen in het geschifte dat de makers en de film wil over brengen. De andere scenes gaan me dan weer veel te ver.
Boodschap ontgaat me dus wat op momenten en het is me daarbij niet duidelijk wat de makers nu willen zeggen. Dat het gebeurt weten we allemaal. Dat het walgelijk is weten we ook allemaal. Dat de situaties in de Balkan wat anders liggen hebben we ook allemaal wel eens in het nieuws gezien.
Zoals gezegd is dit een hele lastige film om te beoordelen. Ik kan er dan ook niet echt een duidelijke stem aan kwijt. Geef ik een laag cijfer om dat dit niet mijn smaak is, doe ik de film op andere vlakken te kort. Geef ik een hoog cijfer dan zou ik de reden waarom de film mij niet ligt negeren. Een middenweg is er voor mij gewoon niet. Ga ik voor de middenweg dan zou ik stemmen om het stemmen. En een herziening zit er voor mij zeker niet in. Hoe dan ook, wilde toch even wat zeggen over deze film aangezien dit wel een goede discussie film is door juist die verdeeldheid in meningen en zeker een interessante ervaring is geweest aangezien ik nog nooit zo'n verdeeldheid in mijn eigen mening heb gehad.
Flitskikker
Wauw.
Ik dacht dat dit een low-budget horror-gorefilm zou zijn, maar ik was heel positief verrast, hoe luguber dat ook misschien klinkt.
De eerste 30 à 45 minuten waren best rustig. Het begon bijna langdradig te worden. De humor die er tot dan toe in zat kon me wel zeker bekoren.
Maar toen... Er ging inderdaad een knop om en de film kwam in een stroomversnelling. Er gebeurden veel schokkende dingen - waarbij ik soms met mijn handen voor mijn mond "wtf" schreeuwend voor de tv zat, maar... ik... genoot ervan. Niet op "die" manier natuurlijk, maar gewoon hoe het door de film gebracht werd: de heerlijk duistere sfeer, de zwarte humor, de spanning, het acteerwerk, de kleurenfilters, de flashbacks, de fantástische rauwe/distorted elektronische soundtrack... het was gewoon perfect in balans en tilde alles naar een hoger niveau. Deze film durfde; deed wat met me, en zorgde ervoor dat ik vol ongeloof met m'n mond open op het puntje van m'n stoel bleef zitten. Zoiets schokkends, maar dan op zo'n manier dat het gewoon technisch "goed" was, had ik nog niet eerder gezien.
Het gedeelte met flashbacks en het terugkijken vond ik ook subliem gedaan. Hoe Miloš zelf in ongeloof terugkijkt naar wat er allemaal is gebeurd - geweldig. Om uiteindelijk tot een grande finale te komen. Met nog een laatste snoeiharde electrotrack toen het beeld op zwart ging; perfect.
Deze film is een kunstwerk: hoe je zúlke inhoud toch zó goed kunt brengen.
9/10

Gruwelijke horrorfilm 'A Serbian Film' verschijnt ongecensureerd op Blu-Ray