• 9.373.695 stemmen

Gesproken taal: Engels, Spaans en Russisch

Releasedatum: 29 juli 2010

Plot Predators

"The hunt is on."

Royce (Adrien Brody) is een huursoldaat die met tegenzin een groep elite krijgers leidt, die zijn samengebracht op een vreemde planeet. Met uitzondering van een onteerde arts, bestaat deze groep uit koelbloedige moordenaars, zoals huursoldaten, gangsters en veroordeelden. Gaandeweg realiseren ze zich dat ze op deze planeet zijn verzameld met een duidelijke reden: ze dienen zelf als prooi…

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Grote teleurstelling...

Alles wat mis kàn gaan, gààt zo ongeveer mis.

Eerste grote fout: als je iemand als Danny Trejo cast, zorg er dan voor dat hij niet al na dik 20 minuten het loodje legt! Ongelofelijke blunder! Het zootje ongeregeld dat op de Predatorplaneet landt is verder eigelijk totaal oninteressant. Dit komt vooral omdat ze nauwelijks een noemenswaardige introductie krijgen. Verder dan "ik zit in dat leger" komen ze niet. Topher Grace is gewoon Forman, dat stigma kan hij niet afwerpen. Naar het einde toe neemt z'n karakter een wat aparte doch idiote en voorspelbare wending, maar dan is het kalf natuurlijk allang verdronken. Brody lijdt aan het Christian Bale-syndroom: opgepompt lichaam en een diepe hese stem. Heel erg macho hoor, maar het gaat hem gewoon niet af. Laten we wel wezen: Brody is geen Schwarzenegger, not even close. Maar veel kan je de man niet aanwrijven, het stupide script wringt hem de nek om.

Dit verhaal wordt immers nooit echt een jacht op mensen, nooit heb ik datzelfde beklemmende spannende sfeertje gevoeld zoals dat bij Predator wel het geval was. O, er sterft er eentje, op naar de volgende. Da's zo ongeveer het gevoel dat overheerst. Spanning? Sfeer? Nee hoor. Enkel huizenhoge clichés en voorspelbaarheid troef.

Nog wat stupide bedenksels van de scenario-schrijvers: Alice Braga's karakter (nog zoiets, waarom krijgen we pas op het einde de namen van de twee hoofdpersonages te weten? Voor de spanning, de mystiek?) dreunt netjes het verhaal van de eerste Predator op, inclusief het gebruik van de modder die Schwarzies ass redde, denk je dan dat ze zich met modder gaan insmeren? Raad eens...

En wat te denken van het Laurence Fishburne-intermezzo? Iemand die het nut van die scène inziet? Totaal overbodig, en wat erger is, ronduit belachelijk.

Ik zeg het niet graag (ik ben een enorme Predator-fan), maar het werd af en toe zelfs saai! Zat me soms echt af te vragen hoe lang het nog ging duren...

Echt een gemiste kans, want er zat wel potentieel in. Vooral het idee van de twee stammen predators was goed, maar wordt absoluut niet uitgewerkt! Doodzonde!

Was het dan allemaal zo slecht? Helaas is het antwoord hierop volmondig: Ja!

Op twee leuke scènes na en de predatordeuntjes uit de eerste film is dit bagger. O ja, de predators zelf - voor zover ze wat screentijd krijgen - zien er wel goed uit, maar dat volstaat niet om dit gedrocht van een film te redden.

Go see for yourself, maar zeg niet dat je niet gewaarschuwd was!

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Predators, aardig.
Het begint leuk, met het ontdekkingsgroepje dat uit moet zoeken wat er aan de hand is, een rustige opbouw zonder al te veel poespas. Doet ook deze deze film aan racisme? Zo niet, dan is het toch erg toevallig dat de negroide persoon weer als eerste sterft. Er zit een prima spanning in en iedereen zet zijn rol prima neer.
Adrien Brody, is dat niet de gast van Extreme Survival op discoverychannel?
De actie is wat vreemd op een berg gegooid in het einde en beschikt ook over een happy afloop met Royce en z'n vriendin wat je al aan zag komen, maar gelukkig blijft dit beperkt tot in de allerlaatste minuut.
Prima voor een tweede keer.

avatar van thunderball

thunderball

Deze vanmiddag in Antwerpen gaan zien.

Behoorlijke tegenvaller dit, komt niet verder dan niet meer dan aardig geprobeerde b-film met wat bekende koppen en goede special effects.

Begint op zich goed, met groepje mensen die geen idee heeft waar en waarom ze daar zijn.
Het duurt een eeuwigheid voordat de predators er zelf in voor komen,
dat werkte bij de eerste erg goed, omdat je nog niet precies wist wat de predators precies waren, maar dat gegeven is inmiddels na al die jaren en een handvol vervolgen niet meer van toepassing.

Waneer ze dan eindelijk in beeld verschijnen is het ironisch genoeg weg met de spanning en een lichte tegenvaller, omdat ze eigenlijk niet meer die coole, haast onverslaanbare creaturen zijn, zoals je ze in je hoofd hebt.
Veelste makkelijk zijn ze uiteindelijk toch klein te krijgen.

Grootste fout, die er bij deze film gemaakt wordt, is dat je op zich een aardige cast hebt (hoewel ze het qua testosterongehalte niet halen bij de groep van deel 1), maar worden de twee coolste en stoerste gasten nauwelijks effectief voor het verhaal gebruikt.

Danny Trejo heeft nauwelijks wat te doen en gaat als eerste dood.
Laurence Fishburn heeft een ondankbaar klein gastrolletje en maakt niet eens deel uit van de groep.
Wat een verspilling van talent!

Gelukkig weet Brody er nog wat van te maken. Aanvankelijk leek hij me nou niet bepaald geschikt voor een actie film als dit, maar hij weet zich goed staande te houden. Geldt ook voor Alice Braga, beiden weten de film nog wat genietbaar te maken.

Verder is de film gewoon niet spannend genoeg en heeft het nauwelijks wat nieuws te bieden. Het is meer een herhaling van zetten, maar dan stukken minder als wat we al gezien hadden.

Toch had er veel meer in gezeten.
Het gegeven dat een groep zware criminelen op een planeet worden gedropt om daar als wild te dienen voor de predators is op zich leuk bedacht en had een brute actiefilm kunnen opleveren.

Eeuwig zonde!
Voor nu: een vijf, ofwel 2,5 ster!

avatar van Observator

Observator

Gezien in de sneak. Niet bepaald wat ik had gehoopt.. Maar goed, toch met goede hoop blijven zitten, al lang blij dat het niets met pratende honden geworden was.

Begint best aardig. Mysterie. Lost. Iets te typische karakters met ieder hun eigenschappen die toevallig goed van pas komen, maar soit, daar zijn ze dan ook op geselecteerd. Maakte mij in ieder geval benieuwd naar de ontrafeling van het mysterie.

Daar eenmaal aangekomen maakte ieder spoortje van verrassing, fantasie plaats voor foute oneliners, foute clichés en foute actie. Totaal fantasieloos. Slaapverwekkend. Ook Fishburne is een zeer matige rol en wat kilo's rijker.

avatar van Q Jones

Q Jones

Ik heb hem maandag in de sneak gezien en nu kijk ik hier en de lage score verbaasd me zeer.

De film begint meteen goed en spannend. Je wilt weten hoe het veder gaat met de personages en er zitten wat onverwachte wendingen in. Ook de volgorde waar in iedereen in dood gaat is niet helemaal te voorspellen, al weet je natuurlijk wel welke personages tot het laatst overblijven.

De actie ziet er gelikt uit en we moeten een film als deze koesteren lekker onzinnig geweld met veel spanning wat we nog maar zelden in de bioscoop aantreffen, ik ga hem dan ook zeker nog eens bekijken in de bios.

De film is geen remake (gelukkig) maar een alleen staande film, er wordt nog wel even verwezen naar deel 1.

Toen ik hoorde dat Brody gecast was als stoere soldaat die het op moet gaan nemen tegen Predators had ik daar zo mijn twijfels bij. Maar dat was geheel onterecht. Brody zit lekker in zijn rol doet het uitstekend en zet een overtuigend personage neer. Evenals de meeste andere acteurs waarbij vooral Fishburne er boven uit steekt, hij zet echt een korte maar wel een geweldige prestatie neer die ik nog lang niet zal vergeten.

Het verhaal is spannend en hier en daar merkte ik wat zwarte humor op.Natuurlijk zitten er fouten in, maar die zien we bij een lompe actie film als deze gewoon door de vingers. De actie scenes zijn geweldig, het laatste gevecht ziet er ook heel spectaculair uit. De special effects kunnen er ook heel goed mee door, de predators blijven ugly motherfuckers zoals arnie ons al vertrelde in deel 1.

Kortom een lekkere ouderwetse actie film die we moeten koesteren want zo rauw als deze zien we ze niet vaak meer, de film haalt het net niet bij deel 1 maar de overige delen overtreft hij.

4 sterren vind ik hier gepast, wat na herziening misschien nog wel hoger wordt.

avatar van Prudh

Prudh

Een meevaller, maar toch geen goede film. Stoer doe je niet, je bent het. Predators is een duidelijk geval van stoer doen. Daarom kan ook dit vervolg bij lange na niet tippen aan het origineel, dat absoluut wel stoer is. Grote smet is de hand van Rodriguez, die ik steeds minder hoog in het vaandel heb staan. Yakuza, samuraizwaard, blegh. Niet in een film als deze. Spierballen wil ik zien. Dutchtuga en Reinbo slaan hierboven daarom de spijker op zijn kop: het is 2010 en de jaren 80 lijken verder achter ons dan ooit. Er moet blijkbaar meer vernuft in films zitten, actiepersonages moeten tegenwoordig ook denken in plaats van doen.

Alleen de dialogen zijn daarom al krommer. Ze moeten nu ineens ergens op slaan; ze moeten in dienst staan van de plot. Echt waar. Conversaties moeten diepte geven aan karakters die dan nog steeds tweedimensionaal blijven. Geforceerde moeite die ook gewoon in actie gestoken had kunnen worden. Wat boeit mij het welk personage er kinderen heeft, hij gaat toch wel dood. En dat moet ook. De onzinnige plottwist op het einde komt daarom ook als donderslag bij heldere hemel. Een deus ex machina om op de valreep nog wat broodnodige spanning op te bouwen. Stoer doe je niet, je bent het. Doe mij maar een ongecompliceerd actiefestijn met Arnold.

Gelukkig is Brody de grootste meevaller. Compleet tegen verwachting in draagt hij zijn rol met verve. Schwarzenegger is hij niet, maar hij zet wel een geloofwaardige killer neer. Komt misschien deels door de grootte van zijn geweer, maar soit. De rest van de cast is behoorlijk slecht en dat komt vooral door de rolverdeling. Ik weiger te geloven dat een stel snotneuzen (in verhouding tot het team van Dutch) zich een tijd staande kan houden tegen Predators. Een miezerige gevangene, een Somalische krijgsheer met een roestige AK? Nee. En Topher Grace ook niet.

Veel gehoorde kritiek is de rol van Fishburne, maar die vond ik juist wel geweldig. De man krijgt de vrije loop om een Colonel Kurz imitatie te doen. Hij gaat over de top, maar is hilarisch. Zelfs Die Walkure wordt door hem ingezet. Air Cavalry. Cool. Hij is eigenlijk de enige in de hele film die wel stoer is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ook... de Predators. Als je het groepje sukkels waar ze op jagen niet binnen no time kunt omleggen, dan ben je een slappeling. De titelfiguren worden gelukkig niet teveel uitgediept, maar hun rol is wel marginaal. Ze zijn dommig in vergelijking tot hun voorgangers. Hun design is wel weer als vanouds, dus cool.

Bij elkaar opgeteld blijft er een vermakelijke actiefilm over, maar met ontelbaar veel missers. Dat laat ik meewegen in de score, want er had met minder moeite meer uitgehaald moeten worden. Slecht script, stomme cast. Durf ik te zeggen dat Brody de film zelfs draagt? Laten we verder hopen dat Rodriguez met zijn tengels van onvermijdelijke vervolgen afblijft. Samuraizwaard. Pffffffff.

avatar van Marie_Jo

Marie_Jo

Ik vond hem erg goed, ik smaak Rodriguez' films wel en hoewel de cast a-typisch was vond ik het een goeie move. Vermakelijke film

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Predators lijkt wel een reboot van deel 1, maar op de één of andere manier voelt het niet geforceerd aan. Bij deze ervaar ik opnieuw het onbekende. Wat ligt er op de loer in de jungle? Deel 1 doet dit werkelijk perfect, maar in dit deel slagen ze er ook in vind ik.

Predators is geworden wat ik hoopte dat het zou worden. Een goede film die het Predator concept begrijpt. Vooral bij AVP ben ik erg geschrokken. Predators en Aliens goes Disney kun je wel zeggen. Met AVP2 zijn ze daar gelukkig weer vanaf gestapt. Helaas leverde het wel een vrij waardeloze film op. Met Predators zijn ze bij mij weer terug bij af en dat is in dit geval goed!

Over de cast ben ik tot op zekere hoogte wel tevreden. Adrien Brody is nog best overtuigend als harde bikkel, maar je komt verder niets over hem te weten. De rest is er eigenlijk vooral als vulling, maar niet afgeraffeld. De meeste personages krijgen toch net even genoeg aandacht. Over de Predators kan ik heel kort zijn: Ik kreeg weer het deel 1 gevoel. Ook de toevoeging van andere alien creaturen zijn niet overbodig. Maar waar ik ook erg over te preken ben, is de locatie. Ik kreeg zowaar het gevoel dat ze daadwerkelijk op een andere planeet zaten en niet gewoon in een jungle op aarde.

Toch wil ik iets kwijt over alle referenties naar deel 1. Het zijn er werkelijk teveel om op te noemen. De muziek, heel veel quotes en sommige scènes lijken bijna letterlijk te zijn overgenomen. Toch waait er een originele wind door de film en dat geeft een voldaan gevoel. De film heeft zijn bloederige momenten en de momenten waarop de film wat gas terugneemt door er een leuk grapje in te stoppen blijft gelukkig ook karig. Bij deze film had ik ook geen behoefte aan die luchtige momentjes. De rol van Laurence Fishburne had ik mij trouwens heel anders voorgesteld. Meer wil ik er eigenlijk niet over kwijt.

Predators heeft gedaan wat hij moest doen en dat is de Predator franchise in ere houden.

avatar van wimnoot

wimnoot

Predators

Toen ik hoorde van een nieuwe Predatorfilm moet ik eerlijk zeggen dat ik niet erg enthousiast werd. Nimrod Antal? Nooit van gehoord, en dat maakte het er niet beter op. Dingen beginnen te veranderen toen ik vernam dat Rodriguez de boel zou produceren. Ik ben niet echt een fan van zijn werk maar hij weet wel wat kwaliteit is. Ik was blij verrast toen Adrien Brody de hoofdrol op zich zou nemen, en naarmate de film vorderde nam mijn nieuwschierigheid toe. Zeker toen ik hem ook nog eens op de site kon zetten

Gisterenavond was het zover in een vrij lege zaal zaten we met een paar luidruchtige tieners, na twee keer boos om te hebben gekeken bleven ze toch door klieren, tot ik mijn stoerste Adrien Brody stem opzette, en ze verzocht op te houden met ouwehoeren. Dat deden ze toen gelukkig.

En dan de film. Ja... Wat kan daar nu voor zinnigs over zeggen? Eigenlijk gewoon dat de echte Predatorfans gerust kunnen gaan kijken want hij is net zo vermakelijk als de eerste twee delen. Mensen die van deze franchise nog nooit gehoord hebben kunnen ook met een gerust hart gaan. Het is gewoon een goede actiefilm en ondanks de vele verwijzingen naar de vorige films vond ik hem toch vrij origineel. Een dik verdiende 3.5

avatar van Loederr

Loederr

Als fan van het sci-fi genre keerde ik gisteren teleurgesteld huiswaarts.

Deze film keert in essentie terug naar waar het in de eerste film allemaal begon, namelijk het bos (tropisch regenwoud). Zelfs het insmeren met modder --de oplossing, de clue, het plot-- van het eerste deel wordt op weinig gracieuze manier geherintroduceerd. De manier waarop is teruggevallen op de oude formule heeft in mijn ogen ernstig gefaald. Toen een hit, maar met de huidige mogelijkheden waarin alle creativiteit tot uitdrukking kan worden gebracht, nu shit.

Een opsomming van enkele simpele doch specifieke punten die maken dat deze film voor mij in ieder geval gefaald heeft zijn o.a.:

- Het bos zag er helemaal niet buitenaards uit;

- Nieuwe predator gadgetary is er niet, helaas geen alien technologische wow factor ala Star Trek 2009 om maar een voorbeeld te noemen;

- Nog steeds weten we niet hoe predators anders dan hun lust naar de jacht leven, sociale structuren, cultuur (we weten na het zien van deze film dar er twee rivaliserende soorten predators zijn, met enige uiterlijke verschillen waarvan lengte/grote het belangrijkste aspect is, hoera?);

- Er komen geen predator steden of architectuur voor, terwijl hier, naar ik mij herinner, in trailers/posters wel degelijk aandacht aan werd besteed. Om nog maar te zwijgen over het gecloakte ruimteschip wat in totaal misschien 20 seconden in beeld was en vervolgens ontplofte door een explosie gemaakt met Adobe After Effects.

Verder vond ik de acteerprestaties van de cast, die volledig bestond uit B-acteurs en screenfillers, matig. De circa 10 minuten met Lawrence Fishburne waren aangenaam verfrissend. Saillant detail is dat “Eric” van That 70’s Show (Topher Grace) eindelijk volwassen is geworden. Jammer voor hem is zijn stigma nog niet verdwenen want sluit u de ogen en hoort u zijn dialogen belanden we wederom in That 70’s Show en niet in Predators.

Ik weet niet wat het budget was voor deze film, maar in een tijd waarin sci-fi films zoals Star Trek 2009, The Dark Knight of Disctrict 9 op het doek verschijnen graast deze film haast in de B wei. Voor een sterk concept als Predator beschamend en marketing technisch een flater of juist geniaal, het is maar net hoe je het bekijkt.

1.5 ster, voor de ogenschijnlijk weinige moeite.

avatar van Theunissen

Goede ouderwetse actiefilm met een aantal vette knipogen naar de originele Predator film (er wordt in de film zelfs naar verwezen). Het verhaal is simpel maar zit best goed in elkaar (zelfs met een paar verrassende wendingen) en de verschillende karakters waren eigenlijk allemaal wel interessant. Adrien Brody met zijn schitterend geweer deed het verrassend goed in deze film en zo'n rol van hem verwacht je eigenlijk niet.

De introductie van Laurence Fishburn was best aardig en het zorgde tevens voor wat humor in de film. In de film zitten nauwelijks CGI effecten maar de paar die erin zitten zien er goed uit.

De film verveelt gelukkig niet want al direct vanaf de eerste seconde zit de vaart er goed in en die houdt aan tot het einde.

Dat Danny Trejo vermeld staat bij de hoofdrolspelers vind ik best raar want hij had (helaas) maar een korte rol.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Voor mij de slechtste film die ik dit jaar in de bioscoop heb gezien.

De wisselwerking tussen de (matige) acteurs is heel slapjes, fatsoenlijke conversaties zijn er niet, en Brody die ik best hoog heb zitten na The pianist, dreunt alle clichés van de afgelopen 3 jaar op.

Trejo speelt de eeuwige "gringo" waar ik zo langzamerhand mijn buik vol van heb. Brody doet Christian Bale na, Fishburne doet het aardig, al is zijn rol ietwat uitgekauwd en kennen we dit al en Braga's karakter mocht van mij al na 5 minuten het loodje leggen.

De film was qua opzet nog niet zo slecht, maar als ze nou enige kosten hadden gedrukt in de cast, wat meer naar de CGI keken (die explosie kan anno 2010 echt niet meer!) en de filmmuziek aangepast hadden, was het nog wat geweest.

Nu hoor ik tussendoor deuntjes die beter pasten in een remake van Home Alone ofzo. Daar komt bij dat het "Predatorsight" niet ondersteund werd met het juiste geluid, zoals we het kennen. Erg jammer.

Wat mij nog het meest stoort aan deze film is dat de acteurs (toch geen groentjes in het vak) geen moment uit hun vlakke rol weten te stappen. En als dan die Rus na ruim een uur een foto van zijn kids laat zien erger ik mij dood.

Ik verheugde mij op het einde van de film, maar ook dat was weer een dikke teleurstelling, de verwachte personages blijven over en de reddingsactie van Royce was het levende bewijs, dat het script als een tang op een varken slaat. Makes no sense at all.

Vooral de Yakuza-dude had totaal geen aandeel in de film, en bleef anoniem net als teveel andere karakters.

En och, wat stikte de film van de fouten en onlogische momenten.

Kortom: Héél jammer!

1,5 ster.....en ik vraag me af waarvoor

EDIT: Ik miste spanning

avatar van rep_robert

Ondanks de niet al te hoge verwachtingen alsnog een lichte tegenvaller.

Predators is voor mij een net niet film, alles voelt aan alsof de film nog niet af is.
De acteurs zijn allemaal stuk voor stuk gemiscast en de enige 2 die wel wat in deze film te zoeken hebben sneuvelen allebei na 5 minuten in de film. Vooral Fishburne vond ik jammer, hij had eigenlijk best een leuk rolletje. Uiteindelijk sneuvelt ie te vroeg en voegt hij tegelijkertijd ook weinig toe aan de film. Pure opvulling.... Zelfde geldt voor Trejo, hij is als bijna de enige stoere kerel als eerste dood. Doodzonde...

Helaas is het verhaaltechnisch ook niet al te bijzonder, na een spannend, mysterieus eerste kwartier gaat Predators al de fout in. Die alienhonden sloegen nergens op, dat hadden ze wel compleet uit de film mogen laten. Zelfde geldt ook voor onze wandelende Wikipediapagina Brody, wat een irritante rol had deze beste man zeg. Dan kan hij het nog proberen wat ie wil. Stoer wordt hij toch niet. Dat hij daarnaast nog is alles moet uitleggen zonder dat hij er zelf eigenlijk wat van kan weten is al helemaal triest. Haalt het mystieke helemaal weg en daarnaast komt hij daarbij ook ongeloofwaardig over.

Daarnaast heeft Mirko hierboven gelijk, die vrouw komt met een handige tip omdat ze van Arnie's verhaal af weet, vervolgens lopen ze allemaal zonder modder rond. Je zou toch verwachten dat ze wat modder op hun lichaam zouden smeren. Dat is opzich ook jammer, er werd veel te weinig gedaan met de first person view van de Predators(daar waren die views echt spannend) Waar het in het origineel nog als een geniale vondst is gedaan merk je dit soort dingen in deze reboot totaal niet. Ondanks de vele knipoogjes voelt Predators totaal niet origineel aan, te gemaakt.

Het is gewoon niet spannend genoeg, teveel gelul en eigenlijk ook te weinig actie voor zo'n lange film. Grafisch was de film niet al te bijzonder, de omgevingen waren prachtig en een shot van de lucht was ook fenomenaal. Daar is dan alles ook mee gezegd, de explosies zagen er echt gruwelijk nep uit, vooral toen die Rus zichzelf opblies.
Ook het einde komt te geforceerd over, je weet natuurlijk gelijk wel dat Brody niet dat ruimteschip in stapt. Waarom Grace uiteindelijk nog zo'n bastard blijkt te zijn is ook belachelijk, vooral dat ie zo simpel staat nadat hij met z'n voet in een berenval vast heeft gezeten klopt niet echt.
Ook onze samuraiheld had niet in de film gehoeven, zo'n zwaardgevecht past totaal niet in het thema van deze film en waarom hij zichzelf zo simpel opoffert is me al helemaal een raadsel, zelfde geldt ook voor die Rus.

Kijk, ik zoek heus geen diepgaande karakters. Alleen dit waren gewoon een stel pussy's bij elkaar. In een film over Predators wil je gewoon stoere Alfa mannen zien die het opnemen tegen de Predators. Waar het in Predator goed gelukt is zit je hier gewoon naar een stel inhoudsloze nerds te kijken.

Het lijkt wel hoe meer ik hierover schrijf, hoe slechter het wordt. Dus ik houd het hier maar bij:
Teveel idiote(miscaste)personages die idioot handelen.
Gebrek aan mysterieusheid, zwak verhaal, .
Slechte special effects

Toch jammer, had me wel voorbereid op de miscast, maar dat ze ook nog is irritant waren en de SE matig is had ik totaal niet verwacht.

Waar is Arnie als je hem nodig hebt

avatar van ikzendenbee

ikzendenbee

Dit was de slechtste film die ik in jaren gezien heb.

Eerst en vooral hebben ze misschien 10 scenes bijna letterlijk uit de eerste predator geript (inclusief bijhorende muziek). Vermoedelijk als een soort groteske eerbetoon wat verschrikkelijk slecht overkwam.

De film wil up-tempo beginnen, de personages vallen letterlijk in het verhaal (zo akteren ze ook voor de rest van de film.) Wat uiteraard belachelijk is. De eerste die ze dan tegen komen proberen ze neer te schieten???? in godsnaam waarom zou iemand zoiets doen zonder reden als je helemaal zonder reden ergens neervalt.

Het verhaal had beter begonnen in een gewone oorlogssituatie. Net zoals dan het originele verhaal deed. Pas nadat de film over de helft was, begonnen ze echt te beseffen dat ze niet tegen andere soldaten vochten. En film op de manier laten beginnen zoals in predators voelt aan alsof het scenario op 1 dag geschreven, met een deadline van 1 uur.

Ik verwachte nog ergens een sprankeltje hoop wanneer brody met de kleinere predator (die verdacht veel op de predator uit 87 trok) naar het ruimteschip vertrok. Een goed einde was volgens mij geweest dat het ruimteschip op het einde terug op de aarde landde in 1987 aan het begin van de eerste film. (vermits de alien, brody onderweg uit het schip gestampt had natuurlijk)

Over de aanwezigheid van lawrence fishburn wil ik al helemaal niet beginnen. Hij verteld dat de aliens elke seisoen met betere wapens en taktieken terugkomen terwijl in deze film helemaaaaal niets nieuws te zien is. Enkel het laserkanon en de messen. En dit terwijl er al een hele resem aan wapens bestaat uit vorige films. De predators gebruiken normaal gezien de bomen om zich te verplaatsen wat ze ook al helemaal niet doen. Elke film wordt het concept van predator meer geridiculiseerd en belachelijker...

Maar het ergste aan dit misbaksel van een film is de 'coolheids-modulator dat ze in Adrien brody zijn keel geforceerd hebben om hem te laten klinken alsof hij net een circelzaag heeft ingeslikt en daarna nog om dessert vroeg...

Het feit dat hij in de 'final battle' moet over komen als schwarzenegger in 87 is al helemaal te ver gezocht. De pianist vs predator, I don't think so...

avatar van Pete_033

Pete_033

Het is wel duidelijk waarom de Predator in deel 1 in de jungle komt.
Hij komt naar de aarde om te jagen!

Het is dus niet nodig om hier nog een film over te maken met enig uitleg.

De nieuwe Predators film is een zware tegenvaller. Ik had er veel van verwacht zeker nahet zien van de trailer. ook extra jammer dat er in de trailer scenes zaten die niet in de uiteindelijke film zaten! dit is eigenlijk een vorm van oplichting

In interviews en promo`s werd ons verteld dat de Predators in deze film nog wreder waren dan in de voorgaande Predator-films maar ik heb dat nergens teruggezien, of ik heb wat gemist...
De killings van de predators waren ook erg zwak zeker in deze tijden waar veel meer mogelijk is dan in de jaren 80!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Beetje gemengde gevoelens over deze Predators. Hij benadert niet het niveau van het eerste deel maar het is wel de beste film met Predator in de hoofdrol sinds die prent uit 1987.

Aardig wat leuke vondsten in Predators. Zoals die honden van de Predators. Wel een beetje jammer van de cast als je op komt draven met namen als Brody en Grace, en ik ben ook niet echt te spreken over Braga. Maar vooral die eerste twee, en dan vooral Brody is een dealbreaker. Vooral als je kijkt naar de aard van zijn personage vraag je je af waarom ze Brody hebben gevraagd. Komt het omdat de actie superstars bezig waren met the Expendables? Brody zakt volledig door de mand en is natuurlijk geen actieheld, geen bad ass. Het voelt een beetje aan als het verhaalverloop van een comic, de nerd die opeens de held uit gaat hangen. En dan die zinnen van hem, hij praatte nooit in volledige zinnen. Wat een slechte copy van Arnie.

Verhaal begint best aardig. Voelt een beetje aan als LOST, niet zo mysterieus als het meesterwerk van Abrams maar wel dezelfde soort sfeer. Trejo was voor mij de reden dit te gaan zien en tuurlijk legt hij als eerste het loodje. Qua actie vond ik de film erg chaotisch, cameraangles waren vaak niet erg zorgvuldig gekozen waardoor het er allemaal erg rommelig uit zag. Wat ik wel fijn vond was dat de gebeurtenissen uit de eerste film in deze film terug kwamen. Voor de rest waren de personages te leeg en missen ze de coolheid die Rodriguez personages hebben. De hand van Rodriguez was duidelijk voelbaar.

Aardige film, met wat leuke vondsten maar het is allemaal net niet om een bovengemiddelde film te worden. Ik denk dat je dit Predator concept maar moet laten rusten en laten we die topfilm uit 87 maar gewoon koesteren dan heel de reeks maar door het slijk te halen. Totaal niet wat ik er van verwacht had, erg jammer.

avatar van Nicolau22

Nicolau22

Ik heb (achteraf tot mijn spijt) gisteren deze film gezien.

Deze film is gemaakt voor de gemiddelde Amerikaanse bioscoopbezoeker met een IQ van net geen 80, want om deze film ook maar enigszins te kunnen waarderen moet je echt een complete idioot zijn. Het verhaal (als je van een verhaal mag spreken) is waardeloos, de acteurs zijn slecht en de actiescènes zijn lachwekkend. Kenmerkend voor dergelijke 'actiefilms' is dat er veel lompe Amerikaanse humor in zit, maar zelfs dat was afwezig.

Mijn advies: Bespaar je geld en tijd en vermijd deze film. Ga in plaats hiervan naar bijvoorbeeld Inception, die is tenminste gemaakt voor mensen met hersens.

avatar van Shinobi

Shinobi

Gisteren ook in de bios gezien en gelukkig heb ik een Unlimited pas, want dit is echt een downloadfilm. Echt een schim van wat ik van de trailer heb gezien, daar zag het er allemaal zo spectaculair uit en sommige scènes hebben ze zelfs weggelaten, zoals de scène waarin die gevangene allemaal lasers op zich gericht krijgt. Dat leek me nou echt een scène vol met actie, maar niks van terug te zien in de film...

Voor de rest nietszeggende hoofdrolspelers, waarvan we van sommige pas op het eind hun naam te weten krijgen... Die Brody stelt niks voor en zijn stem dan, hou maar op.
De enige acteur die ik nog echt de moeite vond was Fishburne en die had maar een kleine bijrol.

De special effects zijn ook niet echt de moeite waard, sommige zien er zelfs erg goedkoop uit. Ik had eigenlijk ook meer gore verwacht, maar zelfs dat kwam er ook niet. Misschien dan die ene scène waarin die ene Predator de hele ruggengraat van iemand eruit haalt.

Van mij mochten ze allemaal op het einde wel dood, jammer dat dat weer niet gebeurde.

De eerste Predator film met Schwarzenegger was echt geweldig, daarna nog Aliens vs. Predators gezien die echt waardeloos was en nu dit misbaksel. Nee, voor mij geen Predator film meer. Ik ben er klaar mee.

1, 5 Sterren.

avatar van Film Pegasus

Ik was toch benieuwd naar deze film na gemengde recensies te lezen. Ik moet zeggen dat dit toch de beste Predatorfilm is sinds Predator 2. Mja, niet moeilijk eigenlijk want daarna kwamen enkel de Alien vs Predator films. Enkele leuke ideeën in het script verwerkt, maar dit staat toch ver van het origineel. Qua niveau dan toch. Waarbij de jacht in de eerste film intensiever en benauwder was, werd het hier een gewone afvalcourse waarbij je al bijna kon voorspellen wie de volgende werd.

Wat ik ook miste was de sfeer van het origineel. Veel films vandaag hebben dat vind ik, dat ze de beelden zo scherp mogelijk willen maken en zo proper oppoetsen dat alle warmte eruit geperst wordt. In Predator kon je bij wijze van spreken voelen dat ze in een tropisch woud zaten. In Predators voelde dat nogal koud aan. Gevolg van het gebruik van computers in de filmwereld zeker....?

Soms lukt het de scriptschrijvers om toch met iets tof over de brug te komen: de 'honden', de 2 verschillende rassen predators die uiteindelijk even met elkaar vechten, Trejo die nog verder praat als hij is neergeschoten, ... Anderzijds heb ik een gevoel van plaatsvervangende schaamte gehad bij de introductie van Laurence Fishburne. Een grote dooddoener in de film.

Gelukkig heeft dit genre film niet al te veel nodig om te entertainen, maar de klassieker van weleer evenaren zat er ook weer niet in.

avatar van Montorsi

Montorsi

Vond hem best te doen eigenlijk.

Stuk sterker dan de AvP reeks, dus dat is alweer verbetering. Echt verheffend is het natuurlijk niet, en vooral veel van hetzelfde, maar het vermaakt wel. De leuke dingen zitten er weer in, de nieuwe Preds zijn best tof, al vond ik die kleinere versie gewoon wat natuurlijker overkomen.

Helaas zit het toch wel vol met slordigheden en meer. De CGI vond ik er bij vlagen erg slecht uitzien, zoals die vlammen op een gegeven moment in die drilboor. Verder zijn de personages lopende cliché's, en een verzameling 'voor ieder wat wils'; Amerikanen, Aziaat, Afrikaan, Rus, Vrouw. Bovendien schiet de Rus, toch 'de elite der aarde' zo wordt gezegd nog niet geland al zij hele magazijn leeg op alles wat ie ziet. Toch op z'n minst merkwaardig. En natuurlijk niet te vergeten Brody, wat toch wel een miscast mag heten. Die opgepompte borstkas ook op het eind, zag er heel erg onnatuurlijk uit.

Maar wel leuk voor een keertje hoor, grafisch geweld, wat Preds erbij en een fijne omgeving. 2.5*

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Redelijk geslaagd vervolg op de serie. Helaas komt weinig vernieuwends om de hoek kijken en daar had ik stiekem wel op gehoopt. Als actiefilm doet hij het prima, maar ik had op iets meer gehoopt. Nog altijd wel beter dan de Alien vs. Predator-meuk.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Vandaag een Pathé Unlimited pas aangeschaft en wat is er dan lekkerder om het geweldige wezen, dat de Predator is, in volle glorie op het bioscoopscherm te zien. Ik had er lang zin in, maar werd vooral sceptisch na het lezen van de recensie van Prudh, die mij behoorlijk vertrouwelijk leek.

Predators kent een zeer aardig begin. Ik vond het prettig dat we gelijk midden in de actie terecht komen. Geen uitleg, gewoon net als de personages je midden op vreemde bodem begeven. De mysterie die werd opgewekt deed mij weer denken aan het origineel uit 1987 en dat deed mij goed. Zeker na het horen van de score, die veel overeenkomsten kent met de score uit Predator. Ik zette mij schrap voor een flinke portie nostalgie. Had Prudh het dan toch wat overdreven allemaal? Zelfs de personages vond ik stuk voor stuk meevallen. Ik hou van dergelijke stereotypering in een film als deze. Stoer als in het origineel zijn ze niet, maar het kan er allemaal zeker mee door. Meevaller dus.

Maar dan komt de ommekeer in de film. De scène begint nog met een grapje dat best ok was, de gevangene die de tattoo van zijn zus toont, maar dan moeten wij allemaal weten dat de grote Rus een soft spot heeft, namelijk schattige kinderen. Bah. Een totaal nutteloze toevoeging en nu zette ik mij schrap voor uitdieping van personages die mij totaal niet boeien, als ze maar tegenstand bieden aan de Predators en mijn testosteron niveau weten op te krikken tot een niveau dat ik mij net weer kind voel. Prudhs recensie begint beetje bij beetje te kloppen en ik zie het na de scène met de confrontatie tussen de Yakuza met zijn zwaard en een Predator niet meer zitten. Wat een vreselijke scène. Totaal misplaatste verwijzing naar een cultuur die ik niet vereerd wil zie worden in een film waar het er allemaal niet toe doet. De scène kwam werkelijk uit het niets. Een vroeg bewijs dat het script onnodige wendingen neemt die van de film een zooitje maakt.

Predators krijgt nog een aangename opleving met de verschijning van het personage van Fishburne, maar verliest zich definitief met de totaal onnodige twist aan het eind. Antal en Rodriguez en co. zullen wel gedacht hebben dat het publiek van nu dit nodig heeft, iets wat op dramaturgisch vlak 'meesleept'. Niet in mijn geval, dit was de definitieve doodsteek.

Gelukkig weet Antal nog wel van wanten wat de cinematografie betreft. Ik heb behoorlijk genoten van een stel shots doorheen de film. Zo zijn de shots dat de Predator het gescheurde karkas van de gevangene vasthoudt of de scène waar de camera zwiept langs de Predators die hun jaaghonden aan een lijn vasthouden een genot om naar te kijken als fan van dit wezen, dat er verder behoorlijk imposant uitzag. Jammer alleen dat ze het zichzelf wel erg moeilijk maken met een stel domme keuzes. Iets wat trouwens regelmatig terugkomt in de film. Fishburne die bijvoorbeeld al 10 jaar lang uit handen weet te blijven van de Predators, maar zichzelf haast opoffert met een geweldig stompzinnige actie. Nah, de schrijvers hebben er werkelijk een potje van gemaakt.

En zo is Predators over het algemeen vermakelijk, maar mis ik de ongecompliceerde aanpak van vroeger. Personages moeten tegenwoordig allemaal meerdere lagen bevatten en zo. Vermoeiend. Alsof wij ons tijdens zo'n film willen bezighouden met moraal en/of drama. Ze snappen het maar niet.

avatar van Quintana

Quintana

Als je genoten hebt van Predator 1 dan is deze een aanrader. Lijkt een beetje op een standaard verhaal waar ze 1 voor 1 afgemaakt worden en er uiteindelijk 1 overblijft maar toch ontvouwt het verhaal zich net even anders dan je zou verwachten.

avatar van The One Ring

The One Ring

Fijn filmpje. Niets bijzonders, maar dat was de eerste Predator toch ook niet echt. Deze is ongeveer even goed, maar scoort net ietsje lager omdat de verrassing er vanaf is en het gedeeltelijk toch een herhaling van zetten is. Toch mag de uitwerking er best zijn. Wat me vooral beviel was de doelbewuste aanpak. Weinig zijlijntjes en de paar zijlijntjes die er waren voegden allemaal iets toe aan de hoofdlijn van de film. Ja, zelfs de twist rond de 'arts' die ook een schurk bleek te zijn. Ik zag allang zo'n onthulling aankomen en vond zijn camouflage-spel als onschuldige wel passen bij het hele jagers-en-gejaagde-thema. Gewoonlijk storen dit soort twists me, maar hier is het wel vermakelijk. Ook dat samouraistuk vond ik wel geestig. Voor predatorfans misschien een oneervol stukje voor hun favoriete beest, maar ik ben dan ook geen predatorfan.

Verder gewoon een gefocussed geheel. Veel spanningsopbouw, afgewisseld met genoeg actiescènes, zonder een overload aan beide. Ik vond deze groep mensen eigenlijk leuker dan die uit het eerste deel, omdat het meer een gemixte groep leek. Door ze allemaal uit een andere omgeving te halen hadden ze toch meer identiteit en de onderlinge spanningen voegen ook net dat beetje extra toe. De grootste verrassingen zijn Brody (ondanks overdreven diepe stem een onverwacht overtuigende actieheld) en vooral Braga, als de gebruikelijke tough-chick, die zelden geloofwaardig gebracht worden en vaak iets te duidelijk erin gestopt worden om er maar een vrouw bij te hebben. Dat Braga zo'n onmogelijke rol mogelijk maakt is toch een kleine prestatie. Niet dat ze er prijzen voor moet winnen.

Aangenaam kijkvermaak dus. Over een paar jaar zal ik hem wel vergeten zijn, maar een aardig bioscoopavondje is het toch allerminst.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Tsja, door het oerlage gemiddelde hier maar ingestapt met niet te hoge verwachtingen. Het origineel is natuurlijk geweldig en duidelijk nog steeds niet overtroffen.

Maar ik moet zeggen dat ik het toch wel weer spannend vond. Dat is op zich al winst natuurlijk. Het wekelijkse pokerclubje wat ze bij elkaar hebben gezocht deed me dan weer absoluut niets.

Brody, come on onze pianist? De leider? Zware stem?
Nee sorry in Jerry Maguire is het you had me at hello en bij Brody is het net het tegenovergestelde. Ik wou hem eigenlijk meteen alweer een trap omhoog geven waar hij vandaan kwam.

Arnie...... Brody Arnie ......Brody, zeg nou zelf mensen.

En dan die skelet-honden? Welke stagiaire heeft die in een trip bedacht?

Het oerwoud is weer helemaal top, de tune hetzelfde als in de oorspronkelijke, dus ook prima.

Het was een leuk experiment, het had kunnen slagen, maar de kloon is geen lang leven bezworen vrees ik.

En het einde? Wat nu? Het begint gewoon weer van voren af aan? Ze gaan net als Fishburne wat seizoenen meemaken? Ze komen nooit weg daar. Gewoon een open einde voor weer een vervolg.

Ik vind het schandalig als je dit als maker geen remake noemt als je ziet hoeveel dingen er gewoon klakkeloos zijn overgenomen van het origineel.
Wie zit hier nou op te wachten? Ja, de generatie die zegt Predator 1? Wat? Bestaat dat? 1987? Op VHS nog ja?

Anyway, het was niet zo slecht als dat ik vreesde, maar ze hadden dit gewoon echt niet moeten doen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Matig. Typisch zo'n film waarbij er met wat nieuwe ideeën op het origineel wordt voortgeborduurd. Zo uitgezeten, deze Predators, maar niet zonder kleerscheuren.

Het wordt allemaal érg vermakelijk gebracht, vooral het 1e uur, maar de acteurs zijn matig en niet overtuigend en het scenario is gewoon slordig geschreven - ik heb geen fatsoenlijke dialoog kunnen ontdekken. Daarnaast stapelen de onlogische, domme en totaal ''uit de lucht vallende'' scénes zich op een gegeven moment wel érg op.

Topher Grace (zijn personage) vond ik vooral totaal misplaatst en die twist slaat ook echt helemaal nergens op. De film kent gelukkig nog wat grappige, vermakelijke scénes zoals die met die samourai, wel jammer dat-ie zichzelf zo simpel opoffert. De (jungle) sfeer is best goed, vooral in de 1e helft. Fishbure z'n karakter is ook idioot uitgewerkt, die entree van hem slaat ten eerste ook al nergens op. Met z'n korte mouwtjes en dat masker, zó gefilmd dat wij maar moeten denken dat het een echte Predator is, whooh!

Ach, de film zit vol met dat soort scénes. Het is gewoon matig geschreven, regelmatig matig uitgevoerd en matig geacteerd, maar... bij vlagen érg vermakelijk. Gelukkig.

avatar van Zinema

Predators & popcorn.

De twee lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo ook weer hier, waar gelukkig gebroken wordt met de flauwe Versus-serie. Geen Alien te bekennen dus en dat is maar goed ook. Het verstand moet desondanks wel weer op 0. Iets wat we sinds deel 1 ook niet anders meer willen.

Predators is een lekker lompe actiefilm met jaren '80 geest, geproduceerd door Rodriguez. En dus is daar o.a. Trejo. Niet dat de cast, aangevoerd door de in 2010 getransformeerde Brody, er verder ook maar toe doet. Met als positieve uitzondering Fishburne die net dat beetje eendimensionaler kan. Iets wat we ook zo konden waarderen aan Schwarzie zelf.

Goed.

avatar van The Oceanic Six

''Predators'' mag nog niet eens de veters strikken van het originele ''Predator''.

Ik vond dit echt vreselijk matig zeg. Oke, het is niet mogelijk om het klassieke 1e deel met Schwarzenegger te evenaren, laat staan te verbeteren, maar om nu zon ongeinspireerde film uit te brengen...

Gelukkig is de setting wel weer prima. Terug naar een jungle gaan was een prima keuze. Predator 2 speelde toen in de grote stad, maar dat deed me niks. Deze jungle setting gaf weer een beetje het gevoel van Predator 1.

Maar verder heb ik niet zo veel positiefs te melden over Predators. De cast is echt vreselijk duf zeg. Allemaal nietszeggende namen en karakters, buiten de Danny ''Machete'' Trejo en Laurence Fishburne. Maar hoe dom is het om Trejo al na een 20 minuten te laten sterven? Echt zonde zeg! Ook de rol van Fishburne stelde helaas niks voor. Als je dit vergelijkt met de erg stoere en gave cast uit Predator 1, dan is het toch wel een wereld van verschil. Verder zitten er regelmatige lange, maar erg zinloze dialogen in de film waarbij ik denk ''wat moet ik hier nou mee?''

Verder wordt er een hoop geknald en gemept en worden een hoop dingen opgeblazen, maar het gaf me allemaal geen bijzonder gevoel. De explosie met de enorme vuurknal uit de grot zag er trouwens heel slecht uit! Sowieso waren de effecten niet echt bijzonder. Ook de Predator had niet zo heel veel. Wat ook niet in het voordeel bij mij werkt is dat ik de Predator niet heel boeiend vind. Geef mij maar de klassieke alien. Maargoed, hier kan de film natuurlijk niks aan doen.

Kortom; stop maar met het maken van Predator films. Predator 2 was niet best, de rip offs Alien vs. Predator 1 en 2 waren niet top en deze Predators al helemaal niet. Alleen het geniale 1e deel met Schwarzenegger was echt subliem. Laten we het daar maar bij houden.

avatar van Koert

Koert

Viel me alles mee dit "vervolg". Anders dan in Predator 2 of de Alien vs. Predator films wordt hier voor een vergelijkbare setting als in Predator gekozen. De film zit vol met nog meer vergelijkbare aspecten. Aan de ene kant wel erg makkelijk gekozen, aan de andere kant lekker vertrouwd. Het geluid van de predator bijvoorbeeld blijft onbetaalbaar. Predators is naast een feest van herkenning gelukkig ook nog gewoon vermakelijk. Grootste gemis blijft wat mij betreft gewoon Arnold. Adrien Brody speelt een soortgelijke rol, een grotere miscast was dus bijna niet mogelijk. Vooral toen hij dezelfde lines als Arnold begon uit te kramen viel hij flink door de mand. Toch was dat ook wel weer grappig; een mooi eerbetoon.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Meevallertje.. te danken aan een sterk eerste uur met de juiste ingrediënten: een mistige jungle, twee brute guns en bijna dezelfde Predator-muziek zoals dat snelle trommelachtige gedoe. Brody bevalt me ook wel, al komt dat vooral vanwege z'n gelijkenis met Bear Grylls op survival in Cambodja, geeft een vertrouwd beeld.

Gelukkig zijn de Predators hetzelfde gebleven, net als de first person view (althans de eerste keer, daarna ziet het wat moderner uit, ook mooi). Geen Arnie en cheesy oneliners maar op dat vlak kun je ook nooit tippen aan Predator. I ain't got time to bleed.. kansloos om te overtreffen, dus het weglaten van een komische noot vind ik een goede zet.

Overigens lag het originele script al een jaar of twintig klaar.. weet niet in hoeverre dat intact is gehouden want er zitten nogal wat missers in. De 'twist' aan het einde (waarom..?) is debiel en het getreuzel in het ruimteschip met Fishburn haalt de vaart er compleet uit. De Jurassic-honden en de onderlinge strijd tussen de Predator-soorten zijn een poging tot vernieuwing die iets beter uit de verf komt maar ook weer niet mindblowing.

Liever had ik gezien dat alles in dienst stond van een achtervolgingsrace tussen Predator en mens en dat die zich in een rechte lijn opbouwt tot aan de climax. Juist dan hou je de spanning hoog zou je denken. Ook van de gore had ik meer verwacht... was me grotendeels te braaf, alsof de Predators beschaafder zijn geworden.

De cast valt me verder best mee trouwens; lekker simpele (stereo)typecasting waarbij ik alleen de dokter en de gedetineerde (met z'n ongepaste stoere one liners) echt zwaar mislukt vind. De Rus, Trejo, de Afrikaan, de Japanner: prima, duidelijk ook dat die laatste gebaseerd is op Billy (best een leuk hoogteshot van het gevecht in het veld). Nogal rare kleding alleen..

Afgezien van een matige tweede helft en het eindgevecht vind ik het dus nog niet eens zo zwak als gedacht. Alles afwegende 3*, met het 'heilige' Predator als landmark had Predators véél slechter kunnen zijn.