Barfly (1987)
Komedie / Romantiek
100 minuten
geregisseerd door Barbet Schroeder
met Mickey Rourke, Faye Dunaway en Alice Krige
Henry Chinaski is dichter en alcoholist, en spendeert zijn dagen in de kroeg. Op een dag ontmoet hij Wanda. Zij is ook alcoholist, en Henry wordt verliefd op haar. Even lijkt het erop dat Henry's gedichten succesvol worden, maar zijn beroemdheid is van korte duur. Het wordt de twee duidelijk dat ze eigenlijk maar één doel in hun leven hebben, en dat is drinken en de buitenwereld laten voor wat die is.
Trailer

Daverende miskleun van Schroeder...
Pardon? Ik weet niet met welke ogen jij kijkt, of met welke oren jij hoort, of ... Hafijn, al mijn zintuigen geloven zonder twijfel, dat Mickey Rourke Henry Chinaski en dus Charles Bukowski was geworden. Bukowski, de vleesgeworden mislukking, die de pen als schreeuw in het duister hanteerde. Ieder succes verzoop hij linea recta in een Bacchanaal, zodat de schijn van geluk geen greep op hem kon krijgen.
Treffender kon Schroeder het niet uit de doeken doen!
Op Youtube is genoeg te vinden van de echte Bukowski om de gelijkenis in deze film te bevestigen.
Factotum blijft toch verreweg mijn favoriete "Bukowski film", en ook Trees Lounge krijgt mijn voorkeur boven Barfly.
Daarna Factotum gezien en zoals vaker bij boekverfilmingen viel ie tegen, maar zeker een voldoende.
Nu deze....

Tragische figuren in een tamelijk uitzichtloze situatie, maar de film bevat desondanks een hoop komische momenten. Goed getroffen sfeertje ook, met de neonlichten en foute kroegjes.
Film kwam eigenlijk heel eenzijdig over, terwijl de boeken meer gelaagd zijn.
Logisch waarom denk je anders dat een alcoholische schrijver die al tientallen jaren dood is nu nog gelezen wordt.....
Bukowski schreef het script van deze film zelf...
Ja en?? Wat heeft dat met de boeken te maken?

Soit,kan me gewoon niet goed voorstellen dat iemand die zijn boeken wel waardeert deze film niet goed vindt. Vind dat de film de sfeer en inhoud van de boeken en het karakter van Bukowski erg goed gevat heeft. Ook beter - dan Factotum.
Sorry als ik moeilijk doe

Mooi van lelijkheid dus, vandaar bijzonder. Nederland kent hierin een beetje Cremer.

Mijn speurneus naar goeie films zat 'Barfly' al een tijdje op het spoor, en heb de film sinds een paar dagen eindelijk in bezit. Het wordt dé (oudere) Mickey Rourke film bij uitstek genoemd en al is dit één van de eerste films waar ik me in verdiep met Hollywood's speciaal geval in de hoofdrol, het wordt door mensen als Nicolas Cage terecht een goede film genoemd.
De film heeft een mooie titel, een érg mooie poster en voor mij persoonlijk een soort aura rond zich van voor dat ik hem bekeken heb. Dan kom ik bij de menu van de disc, waar je reeds kennis maakt met de prachtige soundtrack. Gewoon catchy en het past bij de film. Allerlei caféverlichtingen en een opvallend mooi kleurgebruik maken dit een zeer sfeervol portret.
Helemaal niet verwacht dat een film uit '87 - afkomstig van Cannon - effectief over zo'n prachtige beelden zou beschikken. Een soort bonus is dat.
Het verhaal is simpel, maar eigenlijk ook niet, want het behandelt een levensvisie die vooral op mijn leeftijd erg aantrekkelijk lijkt. Het hoofdpersonage is een alcoholist die zich beter lijkt te voelen wanneer er een tapkraan in de buurt is in plaats van mensen. Een charmant personage en ik had er respect voor ondanks het feit dat ik me moeilijk in zijn huid kon verplaatsen.
Mickey Rourke's acteerprestatie verdient vijf sterren op zich en de film blijft me zeker bij. Wil nu wel eens films als 'Harley Davidson & The Marlboro Man' gaan zien, ziet er me ook een sfeervol portret uit.
De film bevat briljante humor en eigenlijk begin ik me af te vragen waarom deze film zo weinig stemmen heeft. Bekijken die handel!
Mickey was geknipt voor deze magistrale rol. En ook Faye zet hier haar beste beentje voor. Trouwens die hele kroeg is een bonte biotoop van intrigerende randfiguren. Bij "Whose Afraid of Virginia Woolf" gaan intellectuelen bekvechtend tekeer. High culture? Hier wordt low-culture tot op de bodem uitgevochten.
Bukowski wist waar hij zijn brandstof voor haat vandaan moest halen: de hel dat is de ander.
Toch zocht Henry naar chique literaire erkenning....
Bukowski is gewoon het toppunt van nihilisme en misschien wel mijn favoriete schrijver ooit.
2 hele sterke dingen aan deze film is de sfeer die de boeken recht doen en Rourke die hier een fantastische Chinaski neerzet. De manier van lopen en doen is erg goed gekopieerd alleen herkende ik zijn stem helemaal niet maar was ik al snel aan gewend.
Bukowski is fascinerend hoe hij nergens iets om geeft en er zouden wel meer mensen zo willen zijn maar het is bijna onmogelijk. De droge humor van Buk blijft fantastisch.

Factotum is ook geen verkeerde verfilming maar deze is een stuk ruwer en minder gepolijst net als de boeken.
Meteen *5
Goede soundtrack trouwens.
Een KOMEDIE?? Gaat toch gauw heen!
Nee het was een lekker serieuze film wou je zeggen?
Komedie is meer dan alleen die domme en puberale Amerikaanse "humor" hoor!
Genre is toch eerder "drama" volgens mij door de pathetische situatie. Ik vind komedie niet correct. Het is eerder

Barfly heeft over het algemeen niet zo veel om het lijf, de film kabbelt rustig voort en moet het vooral van een goed acteer niveau hebben en een goed aanvoelbare sfeer.
Wat ik wel jammer vond is dat we weinig achtergrond informatie krijgen over Henry, en voor mij had Alice Krige best een grotere rol mogen hebben.
Voor mij persoonlijk niet de topper die sommige mensen er wel in zien, maar toch zeker een aanrader.
Acteerwerk top, verhaal top!
De volle 5 sterren, en dat is voor mij voor het eerst.
En voor 93.9 die zegt dat Bukowski anti-literatuur is. Maybe, dat ligt aan je standaard. Maar om te zeggen dat elke ongeschoolde kwakzalver hetzelfde op papier kan kwakken als Bukowski. Absoluut niet. Niemand kan zo treffend en poëtisch als hij het leven en de gevoelens beschrijven van mensen die lak hebben aan geaccepteerde sociale waardes en doen wat ze zelf het beste achten. Daar zit meer talent in dan je in eerste instantie misschien denkt.
Je zou er bijna spontaan een cougar-hunter van worden..
Het is een misvatting om te denken dat Henry en Wanda losers, mislukkingen of tragische helden zijn. Zij kiezen bewust voor hun alcoholische zelfkant.
Dat hebben ze zichzelf uiteindelijk maar wijsgemaakt (zoals elke verslaafde dat doet), en jou dus ook.
Het decor is erg goed gedaan.. de leegte van een achterstandsbuurt komt supergoed naar voren..
lekker rauw.wat donker sfeertje.
mickey rouke zet een top personage neer.
Henry Chinaski, het alter ego van de beruchte, Amerikaanse schrijver Charles Bukowski.
Groezeliger kun je het volgens mij niet krijgen. Met eveneens een geweldige rol van Faye
Dunaway.
Had de film slechts eenmaal eerder gezien, dus het was hoogtijd voor herziening. Echt geweldige film dit op zoveel vlakken. Verwacht eigenlijk dat hij bij elke herziening beter wordt.
Dikke 4*