Genre: Thriller / Mystery
Met onder meer: Jeroen Krabbé, Renée Soutendijk en Thom Hoffman
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 24 maart 1983
Plot De Vierde Man
In visioenen krijgt het hoofdpersonage Gerard (Krabbé) voldoende lugubere aanwijzingen dat zijn nieuwe vriendin Christine (Soutendijk) niet te vertrouwen is. Gerard is weliswaar een schrijver wiens fantasie op hol kan slaan, maar is het niet verdacht dat Christine's drie vorige mannen zomaar stierven? Naar de roman van Gerard Reve.
Gerard Reve
Josefs
Adrienne
First Husband
Second Husband
gewoon soft porn op school...
Woon je op de Bible belt, of ben je extreem preuts ?
Als je dit al soft porno noemt maak ik me ernstige zorgen.
Nog maar weer eens wordt bewezen dat films op school vertonen bijna altijd aversie oplevert.
Quentin
Prachtige sfeer en werd geheel gegrepen door het personage Reve, zijn gedachten, zijn gevoelens, zijn obsesies; dingen die me in het personage plaatsten en niet meer los lieten. Ondanks wat schoonheidsfoutjes enorm intrigerend. 4,5 *
hasanordek
Overschatte film. Matig acteerwerk en een stupide plot.
Dan ben je geen Paul Verhoeven liefhebber. Ik vind dit zijn allerbeste film. Alle thema's wat hem interesseert komen in deze film tot uiting, namelijk seks, geweld, verrotting en religie. Het acteren is van de bovenste plank, vooral van de hysterische Krabbé. Hij is in bloedvorm.
Met deze film braken Verhoeven en Krabbé definitief door in Hollywood.
FisherKing
Met deze film braken Verhoeven en Krabbé definitief door in Hollywood.
Dan hoort Flesh & Blood er ook bij
neo
Zeer intrigrerend acteerwerk van oa. Krabbe en Soutendijk. Ik zou haast willen zeggen dat er een tal legendarische scenes in zitten, zoals die ene tegen het eind
Ik meen mij ook locaties langs de Westhavenkade in Vlaardingen te herkennen, of wellicht in een zijstraat, de Lijnbaan misschien? Goede score van Dikker ook, alhoewel Het Bittere Kruid nog steeds mijn favoriete is. 4 sterren
Mischa
Bijna! Het is de Wilhelminahaven in Vlaardingen.
Best een mooie film, al is de symboliek vaak van hout zaagt men planken. Ben geen enorme Krabbé-fan, maar in sommige scenes speelt hij naar mijn mening fanstastisch. Het Gekke met Hoffmans prestatie is het volgende; fysiek speelt hij best aardig, maar verbaal (intonatie ed) klopt er geen hol van. Zou je kunnen wijten aan de slechte nasynchronisatie, maar het is en blijft de stem van Thom zelf.
Tenslotte heb ik het idee dat Verhoeven en Soeteman erg goed zijn in het mystificeren van (de verhalen rond) hun films. Ik neem al hun gelul dan ook met een flinke schep zout.
martinbroertjes
Het blijft een goede film. Nadat ik onlangs opnieuw het boek van Gerard Reve gelezen heb, blijf ik bewondering hebben voor de manier waarop Gerard Soeteman het korte en "vlotgeschreven" verhaal(tje) heeft uitgewerkt tot een mooi scenario met veel symboliek.
Wat ik hier lees - dat Soeteman en Verhoeven de criticasters van Spetters bij de neus wilden nemen - is erg interessant.
hawkeye
Aardige film uit de jaren 80.
Alleen isde scene van dat ongeluk een beetje knullig gedaan.
gemaster
Zeer goede Verhoeven film. Krabbé acteert de rol van alcholische schrijver perfect. Soutendijk doet het ook aardig, helaas stelt Hoffman wat teleur. Het verhaal mag dan misschien een hoop gebakken lucht zijn, ik vond het allemaal zeer vermakelijk. De film had ook nog wat humor in de vorm van de leuke opmerkingen van Krabbé. Het sfeertje stond me ook erg aan en de vaart zat er goed in.
hasanordek
Ik vind dit een hele aardige film van Verhoeven. Het valt me een beetje tegen hoe laag de mensen de film hier eigenlijk beoordelen. Hij deed me denken aan de betere werken van Hitchcock. Als je dan nagaat dat in die tijd er geen noemenswaardige film werd gemaakt zonder de regie van Verhoeven, mag je wel zeggen dat met Verhoeven eigenlijk de Nederlandse filmhistorie is begonnen.
raymon
wat een kut film! raar, hij slaat nergens op. Seks, seks, seks, trek, etc. ik heb hem gekocht en voor de helft gezien en toen meer terug gebracht, wat een super kut film!

hasanordek
Kun jij goede Nederlandse films noemen tussen 1970 en 1983 waar Verhoeven niet aan verbonden was?Bij mij zijn het alleen maar Verhoeven, Verstappen en Rademakers. Als je Verhoeven weghaalt uit die rij namen, haal je ook Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Spetters en De Vierde Man weg uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Waren Hauer en Krabbé dan ook naar Hollywood gegaan? Met Verhoeven is de Nederlandse filmgeschiedenis heel wat kleurrijker geworden, vind jezelf ook niet?
hasanordek
Toevallig was gisteren Krabbé op 2Vandaag. Daar zei hij zelf dat De Vierde Man het voor hem en Verhoeven het ging doen, namelijk de doorbraak naar Amerika.
Krabbé werd over het hoofd gezien bij Soldaat van Oranje, en had een nieuwe Nederlandse topper nodig om door te breken. En dat werd deze film. Verhoeven zou eigenlijk na Soldaat van Oranje The Empire Strikes Back regisseren. Nadat de Amerikaanse producers Spetters hadden gezien, werd zijn naam gauw doorgestreept. En na De Vierde Man mocht hij het dan eindelijk proberen in Amerika.
FisherKing
Toevallig, ik hoorde Krabbé dat ook uitleggen (op Radio 1).
Focus was wel dat alle aandacht bij Soldaat van Oranje naar de belangrijkere rol ging, die van Rutger Hauer. Hij is tenslotte daar de held, nietwaar.
Webby
Het boek was beter!
In dit geval niet, vind ik...
BobdH
Erg voorspelbaar, toch niettemin een redelijk sterke sfeer en af en toe lekker bizar. Kijkt lekker weg, maar ik had gehoopt op een veel surrealistischer film. 3.5*
Edie
Niet heel goed gekeken, met een punt naar 'The Exorcist' als naar 'De Vierde Man' (maar Exorcist zovaak gezien, dat ik besloot mij meer te richten op deze film). Mooi camerawerk, viel me direct op.. Goede film, zeker, maar geen film die ik nog vaak zou willen herzien.. Moeilijk..
jester
Eén van de betere films van Verhoeven. Met name in vergellijking met Spetters is het acteerwerk 100% beter, vooral van Krabbé en Soutendijk. Hoffman doet het aardig.
Af en toe werd er iets teveel uitgelegd, maar al met al sfeervolle film. Leuk trouwens om Ursul de Geer als één van de echtgenoten van Christine te zien. Score verhoogd naar 4*.
pablo petresco
De voorloper van Basic Instinct. Een prachtige symbolische film die de vrouw op een voetstuk zet. Vele verwijzingen naar bijbelverhalen. Delilah die de haren van Samson afknipt. Wie Verhoeven niet snapt, kan maar beter naar The Sound Of Music gaan kijken.
Diesel
Qua verhaal niet helemaal waterdicht maar visueel is De Vierde Man van hoog niveau. Die scène in de regen op de begraafplaats bijvoorbeeld, is prachtig gefilmd. Ook enkele mindere scènes, zoals die auto-ongeluk. De spanning zit er wel goed in en memorabele rollen ook van Renée Soutendijk en Jeroen Krabbé. 3,5*
Miyamoto
Ik vond deze film verschrikkelijk! Het begint goed, als je eenmaal verdiept raakt in het verhaal wordt ie geweldig maar het einde is dan zo tergend slecht dat ik de film 1,5 ster waard vind! Als het was doorgegaan op het niveau van het eerste uur was de film meesterlijk eng geweest maar vanf het ziekenhuisscene is de film kapot gemaakt!
Quido
Tsjah, rare vraag als hier genoeg commentaren staan en je de film zelf ook goed vond tot aan de ziekenhuisscène (hoe lang duurt de film daarna nog ? 5 minuten ?).

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Soldaat van Oranje