Genre: Thriller / Mystery
Met onder meer: Jeroen Krabbé, Renée Soutendijk en Thom Hoffman
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 24 maart 1983
Plot De Vierde Man
In visioenen krijgt het hoofdpersonage Gerard (Krabbé) voldoende lugubere aanwijzingen dat zijn nieuwe vriendin Christine (Soutendijk) niet te vertrouwen is. Gerard is weliswaar een schrijver wiens fantasie op hol kan slaan, maar is het niet verdacht dat Christine's drie vorige mannen zomaar stierven? Naar de roman van Gerard Reve.
Gerard Reve
Josefs
Adrienne
First Husband
Second Husband
Renée Soutendijk is erg goed; sexy en gevaarlijk tegelijk. Jeroen Krabbé speelt overtuigend de markante en wat wereldvreemde schrijver (Reve).
De Vierde Man is misschien niet erg evenwichtig, maar wel mooi gemaakt.
Het verhaal is misschien niet zo subtiel, maar daar ga je in mee of niet. Ik kies voor het eerste. Ten slotte is Krabbé aan de drank en heeft hij waanideeën. Daarom zijn het ook van die overdreven dingen.
De stylering van de film vind ik erg goed. De muziek werkt goed spanningsverhogend.
De laatste tien minuten vond ik een beetje slapjes. Het ongeluk had eigenlijk de climax en het einde van de film moeten betekenen.
Sfeervol. Inderdaad niet overal sterk geacteerd, maar wel effectief. Prachtmuziek.
narva77 (crew films)
Het leuke van deze film is o.a. dat ie gedeeltelijk is opgenomen in Vlissingen, op het station, zoals ik me dat nog van vroeger herinner
jedymaster
Die is best wel een mooie film en de combinatie Jeroen en Renee werkt prima
martinbroertjes
Echt een goede film. Hoort samen met films als "Soldaat van Oranje", "Flodder" en "De lift" bij één van de beste Nederlandse films. De film wijkt wel af van het boek van Gerard Reve. Vooral de visioenen en de uiteindelijke vierde man zijn in het boek anders. Daar is Herman namelijk niet de vierde man, maar een volslagen onbekende Canadees, aan wie een paar woorden worden besteed.
Als je de film en het boek structureel met elkaar gaat vergelijken, is de film volgens mij beter.
hugohei
Dat laatste is absoluut waar. Reve's boek is een lekker tussendoortje, geschreven als boekenweekgeschenk. Soeteman heeft allerlei lijnen en thema's van het verhaal versterkt en uitgewerkt. Hij kent het werk van Reve buitengewoon goed, en heeft gedaan wat hij in 'Turks Fruit' deed met Wolkers : het hele werk navlooien - en het scenario Reviaanser maken dan Reve het had gedaan. Er zitten ook interessante verwijzingen in naar occultisme en hekserij, en verwijzingen naar een befaamd boek 'The Romantic Agony', waarin onder meer romantische opvattingen over 'de meedogenloze aantrekkelijke vrouw' worden geanalyseerd.
Ik vergeet de Mariaverering bijna, die een belangrijke rol speelt.
Gelukkig hoeft het bioscooppubliek daar niet onder te lijden, en is Soeteman de eerste om korzelig te roepen 'dat hij niet schrijft voor gestudeerd hebbende mensen'...
as
De film is volgens mij ook beter omdat het boek ineens stopt. Zo abrubt ben ik nog nooit afgebroken bij een boek. Wat dat betreft is het einde in de film veel bevredigender en, wat ook belangrijk is, er is over nagedacht.
Quido
Echt een goeie nederlandse speelfim. Goed acteerwerk van Krabbe. De scene toen hij dronken was vond ik wel grappig. 3,5*
Linda
Ik kwam er net achter dat ik nog helemaal niet op deze film had gestemd. Ik heb hem jaren geleden gezien en ik kan me eerlijk gezegd niet veel meer herinneren van de film behalve dat ik hem erg slecht vond. Ik zat toen nog in de actie-thriller-horror tijd met zoveel mogelijk bloed vandaar dat de film me toen zo teleurstelde. Misschien ga ik hem donderdag maar eens herzien ik zie nog wel.
hij viel mij een jaartje of wat geleden toch een beetje tegen. De symboliek is toch wel heel hol en het geheel toch wel een beetje kitchy. Het acteren viel me ook een beetje tegen. (Hoffman is zelfs zeer matig) Heb het toch maar op 3,5 gelaten. Misschien nog maar eens zien.
Ramon K
Ik heb me vermaakt en ben in een gulle bui....2,5 sterren
titan
Ik heb me vermaakt en ben in een gulle bui....2,5 sterren
Als je dat al gul noemt ben je volgens mij een enorme vrek
Macmanus
Goeie Nederlandse film, een erg spannend verhaal.
Het acteerwerk van Jeroen Krabbe en Renée Soutendijk is redelijk, van Hoffman is inderdaad wat minder maar hij zegt toch niet zo veel
Camerawerk vond ik erg mooi.
4* sterren krijgt die
*edit toch maar 3.5 sterren
Yak
Hoewel zeker niet slecht, vond ik dit toch verre van het Soldaat van Oranje naar de kroon stekende klasse-stuk wat ik ervan had verwacht ("beste Nederlandse film allertijden" is me al van verschillende kanten komen aanwaaien voordat ik deze film zag). De film hobbelt voort waarbij in de loop van dat proces er allerlei plotwendingen geforceerd worden bijgesleurd. Het liet geen ruimte voor spanningsopbouw, plotsklaps was daar weer een draai in het verhaal waar een kwartier op werd doorgebouwd tot de volgende draai in het verhaal. Tegenvaller, 3 sterren.
Vind Krabbe toch een paar mindere momentjes hebben.
Het verhaal is misschien niet zo subtiel,
Nooit bij Verhoeven en Soeteman, maar dat is meestal niet erg.
Tja. Dat is met wat te makkelijk.
De muziek hoort bij de beste ooit voor een NL-film, vind ik.
Goodfella
De symboliek ligt er vaak té dik bovenop (en wordt dan óók nog eens uitgelegd
), het acteerwerk is niet best en een groot aantal scènes zijn verre van subtiel, maar toch vond ik het zeker niet onaardig. Mooie sfeer, aardig verhaal en een mystieke, ongrijpbare Soutendijk..
Ruim 3 *
Jawel. Vooral als 't personage ver doordraait. Maar goed, de rest vond ik erg goed. Op elke acteerprestatie valt meestal wel iets aan te merken. Foutloze rollen zijn zeldzaam nietwaar?
Redlop
Sinds jaren weer eens gezien en waar ik voorheen ging zoeken naar allerlei psychologische betekenissen achter de symboliek, moest ik nu af en toe lachen om de wel zeer nadrukkelijke symboliek. Het deed een beetje kneuterig aan allemaal nu.
Inderdaad Goodfella...en dan wordt die symboliek ook nog eens expliciet uitgelegd. 'Die vrouw is een spin dokter' .
Mijn hemel.
Uit nostalgische overweging 2*
Ramon K
Ik sluit me bij Redlop en Goodfella aan en voeg daar nog de wisselvallige acteerprestaties, het ontbreken van motieven bij de personages en de overbodige lachwekkende lompe scene's aan toe...2 sterren
Macmanus
Ik vond de lompe scènes in deze (Nederlandse) film juist nog wel meevallen, maar inderdaad het had eerder moeten stoppen.
3.5 sterren vind ik na een nachtje slapen wel genoeg
rafc-e
*** Kan iemand mij uitleggen - als Reve in de film enkel aan visioenen zijn gruwelgedachten onttrekt...
1) hoe de derde man aan zijn einde is gekomen?
2) wie is er verdronken? (als er al iemand verdronken is)
Christine geeft tijdens de scene waarin ze samen in zee gaan zwemmen zelf aan dat haar EERSTE man 'zo' gestorven is. Later wordt duidelijk dat geen enkele van de drie mannen gewoon verdronken is.
Waarom liegt ze daar dan constant over tegen Reve en blijkbaar niet tegen haar andere minnaar?
In de graftombe komen we net niet te weten wat de reden (?) is voor de aanslag met de boot...
Iemand een idee?
Is het enkel de spin die de vlieg vangt en wordt ie daarna NIET opgegeten?? ***
rafc-e
IMHO blijven die vragen (en andere) open en voor interpretatie vatbaar en dat is misschien nog een belangrijke reden om de film veel krediet te geven.
Ik (Belg) vond het een aantrekkelijk in beeld gebrachte en meeslepende prent waarin geen enkel minpunt echt zo zwaar weegt dat het storend wordt. Slecht is inderdaad de overdreven symboliek die er soms zo dik opgelegd wordt dat je je soms moet afvragen of dit nog wel een thriller is of een Walt Disney-productie.
Maar op 10 jaar tijd is er ook veel veranderd, cinematografisch gezien. Dit maakt de film zeker niet dom, hij krijgt alleen een krampachtige sfeer mee van angst om niet begrepen te worden.
Maar zelfs zonder juiste subtiele toon wordt het verhaal nooit echt doorprikt en de zwarte atmosfeer van de film blijft steeds overeind.
MIJN WAARDERING:
**1/2
twee en een halve ster (matig tot goed)
Maar op 10 jaar tijd is er ook veel veranderd, cinematografisch gezien.
20 jaar!
Volgens Verhoeven zelf maakte hij de film expres een beetje vaag en met veel quasi-symboliek die van alles lijkt te betekenen, maar uiteindelijk is het 'natuurlijk allemaal flauwekul'. Deden hij en Soeteman vooral om de filmjournalisten bij de neus te nemen. Maar ik zou er dus niet te veel achter zoeken.
20 jaar!
verdorie, ben ik dan toch al zo oud...
Redlop
Heb je hier een bronvermelding van? Ik zou dat wel eens willen lezen.
Het vervelende is dat er buiten al die symboliek en Freudiaanse verwijzingen bijzonder weinig van de film overblijft.
Al met al zeg je (Wouter) dus dat Paul Verhoeven een hoop gebakken lucht heeft verkocht.
toch leuk...!
nee, het is natuurlijk geen Lynch, als je even verder nadenkt kom je vanzelf wel tot de conclusie 'flauwekul', akkoord...
maar als het dan de bedoeling was hiermee ook de recensenten bij de neus te nemen, denk ik er toch wel aan mijn waardering naar 3 sterren op te trekken...

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie

Soldaat van Oranje