Yip Man 2 (2010)
Genre: Actie
Alternatieve titels: Ip Man 2: Legend of the Grandmaster / Ye Wen 2: Zong Shi Chuan Qi / 葉問2:宗師傳奇
Hongkong / China
Geregisseerd door: Wilson Yip
Met onder meer: Donnie Yen, Sammo Kam-Bo Hung en Darren Shahlavi
Gesproken taal: Mandarijn, Kantonees en Engels
Plot Yip Man 2
"Behind every great martial artist lies a teacher."
Nadat Ip Man in de Tweede Chinees-Japanse Oorlog zijn vechtkunsten tegen de Japanners inzette, vluchtte hij in 1949 naar Hongkong en probeerde daar een Wing Chun-vechtschool op te richten. Als de machtige meester Hung dat hoort, stelt hij Ip Man voor een hachelijke opgave. Hij moet zich in een gevecht tegen de klok tegen vechters van alle mogelijke stijlen het nodige respect verdienen. Ook vanuit de kant van een corrupte politieofficier en de Britse bokskampioen Twister dreigt nog meer gevaar. Voor Ip Man gaat het om de eer van het Chinese volk, maar ook om de kans zijn vechtschool te kunnen openen…
Ip Man
Chow Kong-Yiu
Kam Shan-Chau / Jin Shanzhau
Cheng Wai-Kei
Minotaures
bijna 3 maanden wachten tot die in de winkels te verkrijgen is...
Een vermakelijk vervolg, maar zoals de meesten hier al aangeven, toch wel wat minder dan zijn voorganger. Het verhaaltje is wat meer rechttoe rechtaan en de gevechten zijn net iets minder flitsend dan in het eerste deel.
Dat neemt niet weg, dat het allemaal nog steeds behoorlijk vermakelijk is om naar te kijken. Yen is gewoon een uitstekend vechter en dankzij de prima choreografie van Wilson Yip zien de gevechten er goed en verzorgd uit.
Het eindgevecht is deze keer ook niet zo indrukwekkend, maar dat komt ook grotendeels door de nogal steriotiep neergezette Engelsen. Voldoende wat mij betreft.
validius
Gister de dvd gekocht. had gehoord dat de Engelsen vreselijk slecht acteerde. Dit vomd ik gelukkig reuze meevallen (misschien omdat ik er zo iets ergs van had verwacht) Wel waren ze inderdaad heel steriotypisch.
Toch vind ik het verhaal soms wat rommelig, en daardoor minder geslaagd dan deel 1.
toch een geslaagde 3,5* van mij
_Moonwalker
Goed vervolg van het eerste deel, maar zoals zovelen zeggen was deel 1 zeker beter.
Toch vond ik het in deze deel wel leuk dat ze Boxen tegen Kung-fu hadden ingezet. Wilde altijd weten hoe het eruit zou zien.
Donnie heeft het erg goed gedaan. Jammer alleen voor die rare sprongen en defying grafity.
Cleanshot
Waardige opvolger.
Leuk weg te kijken, elke vervolgfilm is vaak wat minder.
Zo ook bij deze.
what is truth
iets minder dan eerste met name door de overdreven acterende Engelse boxer, hetgeen normaal schijnt te zijn voor Hong Kong films. De film heeft een veel hoger Hollywood gehalte dan eerste.
Nog steeds een prima film om een avond mee te vullen.
Number23
Het eerste deel was in alle opzichten beter. Acteerwerk, logica, setting, vechtscenes, verhaallijn en t is allemaal saaier. Overbodig als je t mij vraagt
azdinl
De eerste en de Tweede waren allebij toppers.Normaal hou ik niet veel van matrial arts films maar dit was een hele goeie,begrijp niet dat veel hem minder vinden.
MovieMadman
Prachtige films. Allebei maar je moet wel van martial art houden en je niet storen aan de taal. Vechtscenes zijn subliem! Deel 1 heeft mijn voorkeur.
Insignificance
Een tweede deel dat in twee delen uiteen valt. De eerste helft is alles wat je er van mag verwachten. Prachtige, kleurrijke decors en aardig wat actie, terwijl Ip Man een plaatsje in Hong Kong probeert te verwerven. Een knetterende kloppartij bij de visboer (multifunctioneel, zo'n pallet) en het examen (mooi hoe Yip daar de meesters onder de lens neemt) met het (draadjes)ballet op een tafel zijn de krenten in de pap.
Daarentegen wordt het tweede deel overheerst door Engelse invloeden en een emo-sausje. Het ziet er nog altijd schitterend uit, maar wel met een bokser. En het wordt ook zo'n typische boksfilm waarin er iets recht te zetten valt. Niet een erg gelukkige combinatie van stijlen en een tikje minder klef had ook wel gekund. Slot is wel weer iets om een glimlach van te krijgen, maar alles bij elkaar een maatje kleiner dan de voorganger.
Minotaures
Het was even afwachten, maar eindelijk is het zover... Ik kan nu één van mijn meest gewilde films die ik wil zien uit mijn lijst halen.
Een prima vervolg. Alhoewel deel 1 gewoonweg beter is, is dit toch erg positief bij mij uitgepakt. Veel respect voor Yen, die bij deel 1 als 2 uitmuntend heeft gespeeld. Zijn technieken, acteerprestatie's en (ware) personage verdienen alleen maar complimenten.
Ip Man moet toch één van de meest beschaafde meester zijn; qua vechtstijl en innerlijkheid perfect! Hierin wordt Ip Man wel goed door elkaar heen geschud. Hij blijkt toch niet zo van ijzer te zijn gemaakt dus.
Naast wat leuke introductie's en ontmoetingen met personages uit deel 1. Zijn er ook een aantal nieuwe interessante personages bijgekomen. Sammo Hung, bijv.
Ook een zeer goede rol en inbreng. Ondanks zijn leeftijd toch nog goed in vorm! Wel heel jammer natuurlijk met dat wedstrijd tegen de Engelse bokskampioen. Het zat er ook een klein beetje in. Wel erg voorspelbaar, zonde.
Naast interessante personages zijn er ook irritante bijgekomen. En dan heb ik het over een aantal arrogante Engelse bananenpellers. En maar weer de Chinese vechtkunst kleiner maken en de boel proberen te runnen... Goed dat ze geen leuke einde van de film meemaakten.
De vechtscènes die hierin komen blijven bijna op hetzelfde niveau als deel 1: hard en indrukwekkend. Waar ik nog van erg zat te kijken was Meester Ip tegen Meester Hung op dat kleine tafeltje. Dat gedoe met dat bokswedstrijd deden me een klein beetje aan Fearless denken, ook toevallig natuurlijk. Niettemin ook indrukwekkend.
De film wordt ondersteund door geweldige Oosterse muziek, erg relaxt en houdt je voor geen vreemde tussen al die Aziaten. Het is niet altijd een extreem serieuze film, zo komen af en toe een paar leuke en grappige momenten. Tijdens verschillende gevechten, ook met 'Twister' moest ik af en toe lachen... Het is maar hoe ze elkaar raken en elkaar duwen.
Niet beter, maar zeker niet al te minder dan deel 1.
Een echte aanrader!
Dimanto
Het 1e deel was veeeel beter,hij was in het 1e deel bijna onverslaanbaar gewoon
en in dit deel beukt ie iedereen in elkaar totdat ie tegen die stomme bokser gaat ...
Maar alsnog en amuserende film, die probeert het leven van meneer ip weertegeven, maar daar helaas in dit deel niet in slaagt..
Fryce
Iets minder dan deel 1 maar echt heerlijk om naar te kijken. Wederom goed in elkaar en sfeervol in beeld gebracht.
Salto
Ik vind het eerste deel ook veel beter gemaakt. Ik vond dat de maker dezelfde fout heeft gemaakt als al die andere die een 2de deel van een goed eerste deel hebben gemaakt. (zie rocky reeks etc) Ze brengen overdreven personages naar voren die als nieuwe grote tegenstanders moetn fungeren. In het eerste deel ging het om vechten tegen onderdrukking. In dit deel is dat geprobeerd opnieuw te doen, maar een luidruchtige bokser verslaan noem ik nu niet meteen vrijheid winnen.
het is moeilijk uit te leggen, maar ik denk dat de meesten mij wel begrijpen.
Ik heb wel geweldig genoten van alle vechtscenes!
davez
Het gaat toch in de eerste plaats om het vechten en dat was dik in orde. Ook de gevecht met Sammo Hung waren sterk maar zo kennen we hem ook natuurlijk!
Bijna zo goed als deel 1!
PS Hier worden wel meer special effecten gebruikt en dat is niet zo fijn maar gelukkig niet de hele film door.
Nomak
Ik had hier lang naar uitgekeken, en nu is de teleurstelling des te groter. De film is werkelijk op elk gebied slechter dan het eerste deel. Het begin is niet slecht, maar na een tijdje gaat het al niet meer over het leven van Ip Man. Er komen dan Engelsen in de film. Niet alleen worden deze Engelsen afgeschilderd als wilde barbaren, maar ze worden ook nog eens gespeeld door zowat de slechtste acteurs die je kan tegenkomen in een film. In elk geval kijken we dan niet meer naar een martial arts film zoals we die verwachten. Neen, op dat moment kijken we naar een boksfilm waar Ip Man op zoek is naar wraak. Zogezegd gaat het allemaal om de eer van de Chinese vechtkunst, maar het is gewoon een excuus om onze held het te laten opnemen tegen een boze Engelse bokser die zijn vriend heeft doodgemept. Het eindgevecht ziet er ook niet zo geweldig uit. Slecht is het niet, maar we hebben het in deel 1 veel beter gezien. Die film had hardere en beter gechoreografeerde gevechten, en sterkere tegenstanders. De gevechten in deze film halen helaas geen enkel moment het niveau van de voorganger. De vergelijking met Rocky 4 werd hier al eerder gemaakt, en dat is meteen een erg goede vergelijking, alleen is Rocky 4 op elk gebied stukken beter.
Is dit dan een slechte film? Neen, op zichzelf staand kan het erdoor. De gevechten zijn niet slecht en de film is zeker onderhoudend. Maar wie deel 1 heeft gezien weet dat het veel beter kan. Jammer dat we dan genoegen moeten nemen met zo een flauw afkooksel als vervolg.
Het einde is dan wel weer heel erg sterk als een erg jonge Bruce Lee zijn intrede doet. Ik hoop dan ook dat het derde deel er toch komt, al heeft Donnie Yen laten weten dat hij geen vervolg meer wil. Maar met het einde van de tweede film zou het wel een echte anticlimax zijn als er geen vervolg komt.
Phally
Minder goed dan deel 1 maar toch nog een zeer goede film.
Actiescene's waren top al sprak het kung-fu vs boxen me veel minder aan
jorissimo
De Engelsen in de film waren inderdaad zwaar over de top. Daar maar even doorheen gekeken en me verder prima vermaakt met dit tweede deel.
NightSpirit
Gewoon een fantastische film. Heb ook mede door de mooie muziek wel een traantje gelaten aan het eind. En de cliche engelsmannen. Ach, het is ook wel een beetje zo. Vergeleken met de oude tradities en vormen van respect in China, zijn wij ook gewoon barbaren. En dan heb ik het natuurlijk niet over de politiek en de mensen-rechten he! Ik herkende wel een beetje die arrogante koppen van die westerlingen in de film (waar ik ook onder val hoor
Kan geen genoeg krijgen van de Yip man!
Bruens
Wat een geweldige films zijn dit toch. Ik had gelijk (in mijn ogen) dat het niet veel beter kon dan deel 1. Ze waren aan elkaar gewaagd. Enige min puntje vond ik dat ik de vechtpartijen wat minder realistisch vond dan in deel en dan heb ik het met name over de soort van keuring die Yip kreeg toen hij zijn school wilde openen. De manier waarop (vooral tegen de eerste master) er via de omgekeerde krukken naar de tafel werd gelopen vond ik gewoonweg niet realistisch. Het leek daar soms wel alsof hij vloog. De Britten vond ik ook erg goed, net zoals in deel 1 werd er geen blad voor de mond gehouden. De hoogmoedswaanzin die er bij ons westerlingen toen was heeft onder andere geleid tot slavernij. Vele voelde zich superieur (zo heb ik natuurlijk gelezen) tov de kleurlingen en minder bedeelden. Master Hong vond ik ook erg goed, vooral de verzoening waar hij voor zorgde, omdat hij voelde wat er komen ging. Toen ik op het einde de kleine man binnen zag komen hoopte ik stiekem dat er een deel 3 ging komen, maar de aftiteling of hoe ik het ook moet noemen gaf mij een kleine teleurstelling.
Als er nog andere films over Yip zijn of over de jonge jaren van Bruce zou ik die graag zien. Stuur me dan vooral een berichtje.
Kr!kke
Goed vervolg op deel 1, maar toch wat minder. Qua verhaal is het allemaal wat minder dan het eerste deel, en ook de vechtscènes zijn net iets minder spectaculair naar mijn gevoel (al blijven het uiteraard wel erg mooie gevechten). Donnie Yen bewijst nog maar eens wat hij allemaal in zijn mars heeft qua vechttechnieken, en daarnaast lijkt hij mij zijn personage goed neer te zetten. Tenslotte vond ik het ook wel leuk dat ze op het einde van de film nog een vermelding deden naar Bruce Lee.
raizeredge
wel een leuke film om een keer te zien vooral het stuk op het eind met de kleine bruce lee. binnekort deel 1 maar eens kijken.
ApoJapo
Begint sterk maar daarna volgt cliché op cliché met de eindscènes als dieptepunt. Die vechtende oliebol was wel grappig trouwens.
Fijn vervolg.
Uiteindelijk niet beter of slechter dan de eerste film, bijna een exacte copie, je doet er dus best aan om beide films enigszins gespreid te kijken.
Visueel nog steeds erg mooi afgewerkt en Donnie Yen blijft absoluut perfect voor deze rol. De Wing Chun stijl komt ook iets beter naar voren in dit deel, erg mooi vormgegeven. Het acteerwerk van de Engelsen is inderdaad niet om aan te zien en veel vernieuwing zal je niet vinden in deze film, maar wie zich neer kan leggen bij 120 minuten van hetzelfde kan weer volop genieten.
4.0* en een uitgebreide review
ExXxtreme
toch een stuk minder dan deel 1.. dit is eigenlijk gewoon een standaard actiefilm terwijl deel 1 daar toch bovenuit stijgt.
Net als bij deel 1 heb ik best genoten van deze film. Nadat ik blij verrast was met ip man 1, wou ik toch snel het vervolg bekijken. Ook al blijkt dit deel grotendeels hetzelfde te zijn qua opzet. Dat is het ook, maar ik vond deel 1 al goed. Accenten liggen iets anders, verhaallijn praktisch hetzelfde. Chinese vijand die bijdraait en de Japanners zijn vervangen door Engelsen. Het verplichte einde met Bruce Lee was niet echt nodig, maar een must voor de fans zeker? Enkele mooie gevechten trouwens, zoals op die tafel tussen de andere meesters en in de vismijn tussen die bende.
Donnie Yen straalt voldoende charisma uit om de film te kunnen dragen. Doet me toch verlangen naar meer films met hem. De Engelsen zijn zoals al meer gezegd hier, vrij slecht. Al kon ik wel Darren Shahlavi nog wel appreciëren. Die man straalt wel veel kracht uit.
Kort gezegd zal deze film wel in de smaak vallen voor wie deel 1 goed vindt. Anders kan je er beter niet aan beginnen.
VHS1975
Ik vond het allemaal net iets minder dan deel 1.
Wat ik wel verrassend vond om te zien is dat WT (Wing Tsun) toch niet zo overheersend is. Tegen Boksers heeft een WT man het toch aanzienlijk moeilijker dan wanneer het vecht tegen Karate/etc.
Waar ik me wel een beetje aan erger is dat gedoe met die touwtjes. Zoals te zien was
op die tafel met dat gevecht met die andere meester.
Ik vind dat altijd erg jammer en vind het heel nep uitzien. Dat zijn allemaal grootmeesters in hun martial arts en dan geloof ik niet dat je dat touwwerk nodig heb.
In deel 1 kwam ik dit niet tegen (of misschien wel, maar viel het me niet op
Ik doe nu één jaar boksen en ga daarnaast nu ook WT beoefenen. Lijkt me wel een leuke combinatie
FillumGek
Het is al een tijdje geleden dat ik het eerste deel gezien heb waardoor ik het een en ander vergeten ben. Maar gelukkig is er niet veel voorkennis voor nodig om van Ip Man 2 te kunnen genieten. Donnie Yen is een grootmeester!
Het verhaal heeft weinig om het lijf. We krijgen een blik in het leven van Yip die een martial arts school wilt starten, maar verboden wordt. Tevens wordt er een toernooi georganiseerd waar ook westerlingen aan kunnen deelnemen. Laat dit nu de meest irritante personen zijn die je in een film kunt voorstellen. Barbaars, arrogant en vreselijk geacteerd.
Yen schiet nog steeds pijlsnel zijn moves uit zijn mouwen. Erg mooi om te zien en hier en daar gebruik van een touwtje. Icoon Sammo Hung is bijna 60 maar kickt nog steeds ass. Opvallend dat hij altijd een dikkerdje is geweest, maar toch zo snel is. De gevechten zijn erg goed gechoreografeerd en een waar spektakel, maar nooit echt over de top.
Het is makkelijk, maar toch kreeg ik even een kippenvel momentje bij het einde. Erg leuk ook met een jonge Bruce Lee die in het echte leven een leerling van Yip werd. Mooi geschoten en een passende soundtrack. Aanrader!
Het verhaal is eigenlijk een kopie van het eerste m.u.v. dat nu de Engelsen (de film begint ook vanaf 1950) de slechteriken zijn i.p.v. de Japanners. Normaal heb ik een vreselijke hekel aan kopieën op een eerste deel maar deze kon er net mee door. T.o.v. het eerste deel zit hier wel veel meer actie in wat de film ten goede komt. De cast deed het weer goed en dan met name Donnie Yen (Ip Man). De film deed me denken aan het vroegere werk van Bruce Lee (kwam er op het einde zelfs effen in voor wat wel grappig was) en ook wel aan Rocky films en dan vooral Rocky 4 (vooral het laatste uur). De slot speech (zo flauw en cliché) van Ip man was overigens om van te
In een eventueel derde deel zal lp Man het wel gaan opnemen tegen de stoute Amerikanen

Yip Man 4
2019