Genre: Actie / Drama
Geregisseerd door: Uwe Boll
Met onder meer: Brendan Fletcher, Shaun Sipos en Lynda Boyd
Plot Rampage
"Vengeance is ruthless."
Bill is een jongeman, die gefrustreerd is door de wereld om hem heen. Om hier een einde aan te maken, komt hij met het plan honderden bewoners uit het stadje waar hij woont, te vermoorden. Hij trekt gepantserde kleding aan en gaat op pad met de automatische geweren, die hij via internet gekocht heeft.
Bill Williamson
Bank Cashier
Bank Teller
Body Shop Boss
Filmkriebel
Sorry? Hoezo worden de acties in deze film gerechtvaardigd? Het is eerder dubbelfout. Zie monoloog op het einde. Het lijkt me duidelijk dat hij zijn acties goedpraat door te zeggen dat er meer ademruimte is door zijn "zuivering". More room... now we're at capacity... en for you natuurlijk Wat nog niet betekent dat wij als kijker ons hier in vinden. Dat is nog wat anders. Het is een subversieve logica. Ze klinkt logisch maar strookt helemaal niet met maatschappelijke regels.
Heb je wel goed zitten opletten? Die speech is van zijn vriend in wiens schoenen hij de schuld schuift. Dat die vriend er een misantropisch wereldbeeld op nahoud rechtvaardigt toch ook helemaal niets. Het maakt hem enkel een plausibele dader.
Uhhh
wat vertel jij nu? Mij leek het wel Bill Williamson hoor.
Misschien vergis ik me, maar volgens mij was het zijn vriend. Vond het juist een erg sterke vondst.
Edit: je hebt gelijk hij was het zelf, maar evenzeer rechtvaardigt dat de killing spree geenzins. Hooguit voor zichzelf, maar geloof niet dat er veel mensen voor te vinden zijn, zelfs al deel ik zijn visie dat het grootste probleem op aarde de overbevolking is.
Filmkriebel
Reinbo, zojuist eens gekeken. Het is wel degelijk Williamson. Die vriend wordt beschuldigd en that's it. .
voomzap
Maar beide films rechtvaardigen wel de daden van hun personages, en je hebt er ergens nog begrip voor ook. | Het is een subversieve logica. Ze klinkt logisch maar strookt volledig met maatschappelijke regels.
Strookt niet bedoel je zeker? Uiteraard zijn monologen en dialogen in films vaak niet alledaags... Soms mooi of ontroerend, soms monsterlijk of absurd... Vind het misplaatst om de makers van deze film hebben toe te dichten dat ze de daden van hun personages rechtvaardigen (mocht je dat bedoelen). Dat doen ze niet, de personages in de film rechtvaardigen zichzelf. Zoals in het echt ook veel moordenaars denken dat ze het juiste hebben gedaan nadat hun geest totaal ontspoort is.
Maar over Rampage gesproken, wil deze ook wel eens bekijken...
Filmkriebel
Mee eens en wat ik zelf ook bedoelde. Enkel hij kan zijn eigen daden begrijpen.
PS : Post aangepast
Blarown
hele goeie film, beetje grof maar het einde was echt goed.
SnakeDoc
Na de gebeurtenissen in Alphen a/d Rijn moest ik meteen aan deze film denken althans aan de eerste pak 'm beet 70 minuten!
Moest er ook gelijk aan denken!
GrobbekuikenXL
Ik dacht ook gelijk dat die jongeman uit Alphen aan de rijn deze film pas had gezien. De film deed mij niet veel. Geen sympathie voor de dader op te brengen, zowel serieus proberen te zijn maar tegelijkertijd ook een videospelletje. Dan liever Falling down en The Exterminator. De dader heeft alles zo sluw bedacht dat je ook niet kan spreken van iemand die ineens helemaal doldraait.
Geloof dat het ook niet de bedoeling is om sympathie voor de dader te hebben.... Verder is dit natuurlijk net zo min een videospelletje als het gebeuren in Aa/dR.
menetekel
Alhoewel ik na het horen van de gebeurtenissen in Alphen a/d Rijn meteen aan deze film moest denken vanwege de realistische weergave van de handelingen (in een winkelcentrum) van de schutter was mij al wel bekend dat de bedoelingen van Boll van een andere aard zijn.
Hij ziet het nl. zelf meer als een anti-Hollywood film en een cynisch commentaar op de financiële crisis. Ook vond hij het gegeven van een dader die ermee wegkomt, zonder het gebruikelijke gepsychologiseer, interessant.
menetekel
Niet alleen de Amerikaanse main-stream cinema maar ook die van de Europese evenknie leidt aan het syndroom van de goede afloop!
Thorak
Opzich wel, maar dat is natuurlijk ook wel wat de grote menigte het liefst wil zien.
Maar met name in Amerika moet het altijd gelijk op een erg patriotische manier. Zelfs in films over andere landen zijn het dan de Amerikanen die het wel even regelen.
menetekel
Dat superioriteitsgevoel heeft natuurlijk ook te maken met hun dominante positie op het wereldtoneel en dat zie je dan ook vertaalt in hun films voor de massa. Maar je hebt ook het Amerika gezien door de ogen van mensen als bv. Todd Solondz, Errol Morris, David Lynch...etc. die een tegenwicht, een alternatief bieden op die zelfverheerlijking.
xxc
Uwe Boll. Een ontzettend lieve man, met ietwat rare ideeen voor zijn films. Zo vond ik het stukje van het dierenleed in Seed echt niet kunnen.. Maar Alone in the dark en Far Cry vond ik dan weer wel erg goed..
Omdat deze film niet heel laag staat, was ik erg benieuwd..
Ik had de achterkant gelezen en het eerste wat bij me opkwam was Alphen aan de Rijn. Omdat ik het totaal niet snapte hoe een mens tot zoiets in staat kan zijn, maakte dat me alleen nog maar meer nieuwsgierig naar deze film.
Je komt in het leven van Bill. Bill is erg negatief ingesteld en ziet dan ook maar weinig dingen positief in het leven in.
Veel dingen die je in de film hoort/ziet kom je ook terug in het dagelijkse leven. Te dure olieprijzen, te veel mensen, gebrek aan olie/gas, oorlog. Ja, voor mij kwam het allemaal erg realistisch over.. Heel erg. Ik kreeg er gewoon de kriebels van.
Ik begon zelfs bijna begrip voor Bill te krijgen.. Tenminste begrip.. ik begrijp zijn situatie, en hoe het allemaal in elkaar steekt..Ik snap waar hij zich aan ergert.. Maar waarom zoiets gebeurt? Waarom dat dan tot zoiets moet leiden? Dat gaat natuurlijk veel te ver
Goed geacteerd, zeker van de hoofdrolspeler Brendan Fletcher. Ik heb hem wel eens vaker gezien in een film (meerdere malen denk ik zelfs), maar kan zo 1 2 3 niet zeggen waar van ik hem nou precies ken..
Ik stoorde me wel enorm aan het camerawerk. Soms kwam het allemaal wat rommelig over en ook beweegde het gewoon te veel, naar mijn mening, en dat vond ik al gauw irritant worden. Ik had wel het idee dat dat naarmate de film verder gaat het steeds minder word..
Geen slechte film, maar het had stukken beter kunnen zijn..
FillumGek
xxc
Hmm ja...zo kun je het ook bekijken. Het is maar net hoe je het bekijkt en ervaart denk ik.
TheThirdMark
Een der weinige Uwe Boll films die gewoon erg goed is.
Enige jammere in het verhaal, maar tsja daar wordt het een Actie voor, is dat uiteindelijk alles gewoon draait om een ordinaire roof
Thorak
Het verhaal is juist goed. Het is voor mij al even terug dat ik 'm gezien heb, maar het draaide naar me bij staat ook niet om een roof...
Fortune
Het plot eindigt op zo'n soort manier en ook wel om geen woorden maar daden.
Thorak
Het personage handeld uit pure frustratie, maar er word toch niets of niemand beroofd? Ik heb ik nou niet op zitten letten dan?
Fortune
Denk dat hij het een beetje anders bedoeld maar eindigt wel als een soort misdaadplot.
Lange Darm
Meedogenloos,
verhaalopbouw is ietwat chaotisch maar film heeft zekers wat.
Met name voor de rush waar je in wordt meegenomen *3
stukje in Bingo zaal is volledig ongeloofwaardig dat hadden ze er wat mij part uit mogen laten.
Thorak
Dat stukje in de bingo aal vond ik juist de hysterie wel even breken. Dat maaktte de film iets luchtiger.
@KarlPopper; de lijn tussen gestoord en geniaal is erg dun hè.
DVD-T
Uwe Boll is een held.
Deed natuurlijk direct denken aan de schietpartij van Alphen a/d Rijn. Vond het toch wel een beetje raar om zo kort na het incident deze film te kijken. Boll weet echter wel iets goeds naar het scherm te brengen. Het verhaal is best interessant en kent enkele geweldige wendingen. Het verhaal is niet echt ondergeschikt aan de gebeurtenissen, maar de schietpartij springt er toch wel bovenuit. Een prachtige gechoreografferde scène met verschillende gebeurtenissen. Deed me zo af en toe wat denken aan Falling Down, en toch ook wel een beetje aan Elephant. Erg mooi camerawerk, lekker dicht op de huid en alles uit de hand geschoten. Daarmee zet Boll de perfecte sfeer neer. Tijdens de schietpartij komt het rommelige daardoor goed over, en ook de dicht op de huid scènes komen goed tot hun recht.
Verhaal technisch erg goed, en de film kent een fantastisch einde. Ook de schietpartijen zijn goed in beeld gebracht en zorgen gek genoeg voor een hoop vermaak. Samen met Postal de beste film die ik van Boll zag.
Thorak
Dan moet je zeer zeker Darfur gaan zien, die is nog beter dan Rampage.

Rampage: President Down

Delirious
Drama / Komedie, 2006

After Yang
Sciencefiction / Drama, 2021
bomsherifffirearmpsychopaatrampagebloedbadbank overvalkilling spreebody armorpolice officer shot brutal violencemisanthropy