• 9.370.545 stemmen

Met onder meer: Ed Harris, Jim Sturgess en Dragos Bucur

Gesproken taal: Engels, Pools en Russisch

Releasedatum: 13 januari 2011

Plot The Way Back

"Their escape was just the beginning."

Een aantal gevangenen weet tijdens de Tweede Wereldoorlog te ontsnappen uit een strafkamp in Siberië en begint aan een lange tocht naar de vrijheid. Deze tocht vol ontberingen voert hen van het koude Siberië via de Gobiwoestijn naar de Himalaya en India en zal zo'n 6400 kilometer bedragen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Janusz Wieszczek

Mr. Smith

Irena Zielińska

Andrei Khabarov

Janusz's Wife, 1939

Tomasz Horodinsky

avatar van Noud

Noud

Zit nu een uur te kijken maar vind het erg ongeloofwaardig.
Kan me zo niet voorstellen dat ze (na het meer) nog zo aanzienlijk fit zijn zowel fysiek als mentaal.
En als een vrouw in eens in een mannengroep komt, waarom werd zij dan niet 'verkracht'. Mannen hebben maanden geen vrouwen gezien. Russische soldaten deden dat wel

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Nou, nou, nou ... is dat niet een beetje tekort door de bocht?

avatar van Noud

Noud

Misschien ook wel... maar wat ik aan verhalen hoor over mannen die, zo lang geen vrouwen hebben gezien/ geproefd :S.
Verder wel een mooie film, mooie met de bekende uitgestrekte landschappen, maar dat werkt altijd wel goed. Eerste deel van de film (wintertijd) was mooi opgezet, later daalde het enorm af.
De vrouw in de film vond ik maar vervelend.. begrijp mij niet verkeerd heb niets tegen vrouwen.
Integendeel van de mensen die Farrel wel goed vonden spelen, vond ik hem maar vervelend. Hij was naar mijn idee te modern in zijn laten en doen. Misschien komt dit mede omdat ik hem als een acteur kent die in andere films speelt.

Miste wel de keerzijde van de kameraadschap.... lijkt mij als je zo lang met elkaar optrekt dat er zo vaak meningsverschillen en ruzies uit voortvloeit.

En als ik de serie I shouldt be alive mag geloven, waarin een overlever probeert in wintertijd een ijsvlakte te overleven en door te steken, leek wel of hij er meer moeite had dan dit gezelschap. Kom op die snijdende kou gaat toch niet in de koude kleren zitten. Elke stap die je neemt, zwakt je energie toch af? Om maar over bevriezingsverschijnselen van te spreken.

Het stukje waar een van de heren droomt dat hij een huis bereikt, hmmwha... voorspelbaar dus, kon je verwachten dat ook hier het einde mee afsloot

Off topic: Wat een helden zijn de 4 overlevers, getuig zo van lef en doorzettingsvermogen.. ik was al allang halverwege in elkaar gestort.
Wil dat ook zeggen dat de kerel die zijn vrouw terug vond dat pas gebeurde toen Polen echt bevrijd was!!

avatar van tal1b

tal1b

aardige film, maar vond te veel stukken langdradig. Niet echt mijn type films.

avatar van Zeriel

Zeriel

Schitterende plaatjes allereerst.

Het lukt alleen niet om het echt te laten aanvoelen en mee te leven, de karakters en hun onderlinge relaties blijven wat oppervlakkig. Bekende Hollywood acteurs nemen werkt ook niet echt bevorderend om het realistisch te laten lijken. Al doen ze het op zich niet slecht.

Zie ook Van Diemen's Land, die een kippeeindje afleggen vergeleken met de 6.400 km van deze club, alleen voelt dit een stuk zwaarder aan.

avatar van Ralf81

Ralf81

tal1b schreef:

aardige film, maar vond te veel stukken langdradig. Niet echt mijn type films.

Had ik ook. Er mag wel wat meer gebeuren in films als deze. Vond het ook jammer dat de ontsnapping zelf niet in beeld werd gebracht.

avatar van xCheeeryyl

xCheeeryyl

een hele goede aangrijpende film! zeker een aanrader!

als je van veel actie houd is dit geen film voor je.

5 sterren! *****

avatar van Jor123

Jor123

Hallo, ik stap even van Siberië naar Indië

brb!

Hoe ongeloofwaardig is deze film niet?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Jor123 schreef:

Hoe ongeloofwaardig is deze film niet?

Het is zo ongeloofwaardig dat het echt gebeurd is

avatar van Jules15

Jules15

avatar van mnrk

mnrk

Een indrukwekkende film....

De film toont het doorzettings vermogen van een groep echte helden... De opening in Sibiere was zeer sterk ( had alleen beter willen zien hoe ze ontsnapt waren ), de gehele reis daarna is zeer mooi in beeld gebracht.

Het acteerwerk was ook goed ( vooral Ed Harris en Jim Sturgess spelen zeer goed )..

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

ik vond m niet zo geweldig zo als ik gehoopt had..

maar het was wel oke

3 sterren..

avatar van skipy05

skipy05

Goede film. Soms wel wat te langdradig waardoor het soms iets wat saai word. Goede acteurs.

avatar van hiredguns

hiredguns

Intrigerende film met intrigerende acteurs.

avatar van helleke

helleke

Ik vond er niet veel aan, veel te langdradig en ondanks dat het blijkbaar gebaseerd is op waargebeurde feiten, is de film totaal ongeloofwaardig.

Plots beginnen ze daar over een menu te spreken en hebben ze het over de marinade (alsof ze daar in die tijd al mee bezig waren? ).

De acteerprestaties waren (in tegenstelling tot wat vele anderen ervan vonden) ook maar flauw.

Farrell die een Rus speelt

Daarom 2 sterren.

avatar van badfans69

badfans69

helleke schreef:

inderdaad

avatar van johanmeesters

johanmeesters

de meest ondergewardeerde film van 2010 zowel hier als tijdens de oscar uitreiking dit jaar.

Deze film had alleen de nominatie voor beste make-up, maar had veel meer mogen/kunnen krijgen zoals beste cinomatografie of montage/geluid.

jammer dat deze film zo in de schaduw is blijven staan, want The Way Back heeft zoveel goeie punten: het acteer werk is perfect door zowel bekende als minder bekende gezichten. Het decor van het Goelag kamp is perfect en zweervol in beeld gebracht. En natuurlijk de prachtige natuuropnames van de verschillende landen waar ze doorheen liepen.

Het probleem van deze film is alleen dat het voor een vrij select groepje kijkers is bestemd, zoals ik. ik ben al een tijdje een peter weir fan en heb dan ook veel films van hem (Dead Poets Society, The Truman Show, Master and Commander en natuurlijk The Way Back) ze zijn allemaal even goed en eigenlijk ook allemaal ondergewardeerd tijdens de oscar uitreikingen van al deze titels. toch vind ik The Way Back er bovenuit springen door de prachtige acteerprestatie's en ook de muziek is bijpassend gecomponeerd. en het einde is ook mooi bedacht en sluit de film goed af, maar daar vertel ik maar niks over.

en trouwens: op IMdb scoort Titanic (1997) (11 oscars) even hoog als The Way Back (1 oscar nominatie)

***** dikke sterren voor The Way Back

avatar van Minotaures

Minotaures

Best een indrukwekkend film.

Het begint allemaal in een kamp/goelag, waar het de kijker een goed indruk geeft van hoe het daaraan toe ging. Van moord tot handelen in eten. Hoe ze daar aan het werk worden gezet in mijnen en bossen. Al dit soorten praktijken komen goed en duidelijk op beeld. Na het verzamelen van eten, route bespreken, organiseren van een team, wachten op de juiste periode en wekenlange planningen, volgt natuurlijk het ontsnappen.

Dan wordt het een soort van Defiance / Into the Wild-achtig film. Hoe groot is je wil om te overleven? Geef je je uiterste om het te halen? Dat zijn allemaal vragen die je dan kunt stellen. Tijdens hun tocht komen ze op verschillende plekken; winterse omgevingen, droge woestijnen en andere beboste gebieden. Ook krijgen ze het met allerlei gevaren te maken die de natuur hen heeft aan te bieden; zandstorm, winterstorm en hevige buien. Het groepje bestaat uit personages die met weinig moeite goed kunnen reizen, want er zijn een aantal bij die zo ongeveer alles weten om te overleven. Harris vond ik toch meer overkomen als een 'zwijgzame' ervaren leider dan Sturgess. Je hebt altijd een luie persoon die over alles en nog wat grapjes maakt en natuurlijk Farrell als de agressieve-criminele personage.

Het zat er al aan te komen dat meer dan de helft zouden afvallen. Om te beginnen met de zwakkelingen van het groepje. In dit geval is het iemand die niet al te best kan zien en zo zich doodvriest omdat die verdwaalt. Wel lekker snugger, iemand die niet al te best kan zien zulke werk laten doen... Tijdens hun reis, komen ze mensen tegen waaronder een jonge dame die met hun meegaat. Wel sneu toen ze stierf, maar ze heeft wel mooie, heldere ogen. Maar voor de rest komen ze geen gevaarlijk volk tegen of andere militairen, om het nog net even spannend te maken. Ik had alleen niet verwacht dat Farrell afscheid van het groepje nam bij de grens en zo zijn eigen weg ging vervolgen. Ik had meer gedacht dat die tot het uiterst met hun mee zou gaan.

De muziek die verschillende scènes ondersteunt was niet erg geweldig. Toen ze in Mongolië aankwamen kwam er wel een goed nummer aan bod, maar voor de rest zaten er geen opvallend prachtige nummers bij.

Het is wel jammer dat ze erg veel tijd in bepaalde gebieden hebben gestoken. Zoals meer tijd in de woestijn, dan de Himalaya's (waarschijnlijk het zwaarste onderdeel). Dat werd binnen 4 - 6 minuten snel gefilmd en bewerkt, zonder enig uitbreiding in. Ook kon er af en toe aan de tempo wat worden gedaan, er komen bepaalde dingen en gebeurtenissen in voor waar ze de ene keer meer en ander keer minder tijd aan moesten besteden. Hun 'reisje' begint na 30 minuten, dus het is een film met een vrij lange zit.

Toch nog interessant om te zien hoe en wat er allemaal gebeurde tijdens zo'n ontsnapping naar vrijheid. Hoe ze het overleven, wat de risico's zijn, wie er slachtoffer van werd en hoe. Een schitterend en meeslepend film met prachtige landschappen en decors en natuurlijk een keiharde strijd tussen mens en de natuur.

Mwa, typisch een gevalletje van een boek veel te snel door een film heen werken.

Ze proberen het allemaal wel goed, maar het hele epische, grootse en indrukwekkende van de reis gaat toch een beetje aan je voorbij.

Je zit vooral te letten op veel ondefinieerbare accenten en te denken of ze geen pijn aan de voeten hebben en waarom er zo weinig saaie dingen gebeuren in al die jaren.

Niet heel erg verheffend. Je kunt beter de rauwe geschiedenis van dit verhaal nalezen en er zelf een beetje over wegdromen.

avatar van wecomast

wecomast

Goeie story en twee keer een traantje weggepinkt!

avatar van bundert

bundert

Indrukwekkend, film wordt met de minuut beter!

4,5 ster

avatar van Hugo304

Hugo304

Hele goede film. Veel mensen snappen hier volgens mij niet helemaal hoe de film bedoeld is. Het is juist zo prachtig om te zien hoe mensen proberen te overleven in zulke extreme omstandigheden. Het is heel goed uitgebeeld hoe de mensen langzaamaan steeds zwakker worden. Het stuk in de woestijn vond ik het best, je werd zelf als kijker al moedeloos als je weer een shot van de uitgestrekte omgeving voor de reizigers zag. Echt een prachtige film.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Een mooi geschoten survivalverhaal dat jammer genoeg te langdradig en ongeïnspireerd is uitgewerkt om echt aangrijpend te zijn.

Het feit dat het voor mij niet aangrijpend was komt vooral door de vlakke personages en hoe ze als groep met elkaar omgingen. Door het gebrek aan diepgang (en vooral ook het voortdurend Amerikaans praten) kon ik me moeilijk inleven. De dialogen komen vaak wat gemaakt over en zijn net iets te dik aangezet om geloofwaardig te zijn. De rollen zijn matig vertolkt en eigenlijk alleen Sturgess overtuigde met z'n eindeloos lijkende wil om te overleven. Farrell was een vreemde eend in de bijt en Harris leek op de automatische piloot te spelen.

Opvallend vond ik dat ze als groep zo (te) goed met elkaar op konden schieten zonder dat er enig onderlinge strijd plaatsvond. Het klinkt raar maar het leek allemaal net iets te gemakkelijk te gaan dan dat het (zeer waarschijnlijk) in werkelijkheid is gegaan. Ik ken het echte verhaal niet dus daar ik ook helemaal naast zitten.

Groot pluspunt zijn de prachtig geschoten locaties, variërend van uiteraard Siberië, China en India. Het is duidelijk te zien dat daar veel aandacht is geschonken. Een echte score ontbreekt helaas om de shots nog wat krachtiger te maken waardoor het toch niet meer dan aardig is.

Matige film waarin, ondanks de speelduur, te weinig gebeurd en je nergens echt pakt terwijl het verhaal maanden bestrijkt.

avatar van voskat78

voskat78

Opzich best vermakelijke film maar geen echte hoogvlieger daar bleef het qwa inhoud wat te oppervlakkig voor

avatar van Dorpsgek!

Dorpsgek!

Deze film wil ik heel graag eens zien, heb veel postiefe reaties gehoord gelezen dus alleen nog kijken.Ben benieuwt, dit soort avontuur films vind ik heel leuk ,als het ook nog eens een goeie verhaal

heeft dan is het dubbel op.

avatar van BBarbie

BBarbie

voskat78 schreef:

Dat klopt. De karakters van de hoofdpersonen bleven allemaal vrij oppervlakkig. Er is vooral aandacht voor de ontberingen onderweg en dat vond ik onvoldoende om er een echt spannende film van te maken, te meer omdat je bij de inleiding al weet hoe het afloopt. Ik had hier eigenlijk meer van verwacht.

avatar van cor1946

cor1946

Wat een lange zit. Was het niet mogelijk geweest om de film wat korter en vlotter te maken. Was wel mooi gefilmt en goed gespeelt.

avatar van holland100

holland100

Ontzettend jammer om soms wat onnodig negatieve reacties te lezen hier. Misschien waren die reacties anders geweest als ze hadden geweten dat dit verhaal geïnspireerd is op een waargebeurd verhaal! Dat maakt de film meteen een stuk aantrekkelijker en mooier.

Het negatieve commentaar had ik wel begrepen als hij niet waar gebeurd zou zijn.

Prima toeven deze film, zeker een aanrader! 4.0*

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

holland100 schreef:

Als een film op een waargebeurd verhaal is gebaseerd maakt dat 'm niet meteen goed. Zo'n film kan zelfs compleet waardeloos zijn.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1905 stemmen

Degelijke film (gebaseerd op een waargebeurd verhaal) die toch aanvoelt als een mislukte kans...

Het 1e deel van de film, dat bestaat uit de kampscenes en het Siberië gebeuren, komen niet echt goed over en missen de benodigde impact om je als kijker direct in het verhaal te betrekken.

Dit komt mede doordat het verhaal een beetje van de hak op de tak springt, de personages niet interessant genoeg zijn en/of vertolkt worden door de cast en de zware omstandigheden waarin de ontsnapten in werkelijkheid zullen hebben verkeerd, niet als dusdanig zwaar overkomen.

Het gehele 1e deel had ik het gevoel dat het ze nogal vrij makkelijk afging, van de ontsnapping tot het bereiken van het grote meer. Een holle kijkervaring dus...

Vervolgens bereiken ze de Gobiwoestijn en vanaf dat moment begint het niveau omhoog te klimmen. De acteerprestaties worden beter, er wordt meer tijd besteed aan de personages, het wordt allemaal wat meeslepender en daardoor ga je als kijker zowaar nieuwsgierig worden naar het einde. Halen ze hun einddoel en zo ja, wie gaan de finish dan halen en wie haken er af?

Vanaf het moment dat ze de woestijn pogen te doorkruisen kreeg ik ook pas echt de indruk dat het een helse, zware tocht was, in tegenstelling tot het 1e deel van de film. Je krijgt vanaf dat moment pas echt de indruk dat het voor de betrokkenen een lijdensweg moet zijn geweest.

Ook de passende filmmuziek in het 2e deel (die ik ook in het 1e deel heb gemist), zorgde ervoor dat het als geheel wat meeslepender werd.

Eigenlijk presteert de gehele cast een beetje op de automatische piloot en is vooral het gemis van een echt overtuigende, dragende acteur goed te voelen.

De landschappen zijn wel prachtig om te zien en geven je als kijker een ruimtelijk gevoel.

Over het geheel gezien zit ik toch met een soort 'verdomme' gevoel. De ware personen die deze tocht destijds hebben ondernomen, worden niet echt eer aan gedaan.

Om dat te bereiken is deze film met zijn tijdsduur toch te kort en had men gerust wat meer tijd mogen nemen om de personages en de diverse fases van hun vlucht meer aandacht te geven.

Toppertje in de dop en wel een kijkbeurt waard, maar de dop is helaas niet goed te pellen...