• 9.373.071 stemmen

Met onder meer: Helen Hunt, Bill Paxton en Jami Gertz

Releasedatum: 22 augustus 1996

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Twister

"Don't breathe. Don't look back."

Twee wetenschappers die alles in het werk stellen om de waarschuwingstijd te vergroten van een twister, willen elektronische meetapparatuur in het hart van de tornado brengen om hem zo beter te kunnen bestuderen en de weg die hij aflegt te kunnen voorspellen. Dit kan echter alleen door recht in haar dodelijke pad te gaan staan en te proberen het pas op het allerlaatste moment uit de weg te gaan...

avatar van mckiller

mckiller

Super goede film, mooie specials voor die tijd zeg!

avatar van thunderball

thunderball

Deze film destijds bij een of andere voorpremiere gaan zien tegen een gereduceerde prijs en dan ben je al snel geneigd het wel aardig te vinden.

Heb de film er na ook nooit meer terug gezien, op een of andere manier vond ik hem daar niet interessant genoeg voor.

Ik weet wel dat ik hem op zich leuk vond om een keer te zien, maar dat ik ook de film compleet zonder verhaal vond en je wist van te voren dat de twee hoofdrolspelers weer bij elkaar zouden komen, vooral omdat zijn nieuwe vriendin als zo'n ongeloofelijke irritante trutmiep wordt neergezet.

Ik snapte ook heel dat gedoe over dat apparaat wat ze dan in zo'n twister wilde zetten niet, zou dat in het echt niet compleet weggevaagd worden?

Goede special effects en leuke hoofdrolspelers.

avatar van Edie

Edie

thunderball schreef:

Dat is ook juist de bedoeling, als die balletjes meegenomen worden door zo'n twister kunnen ze daar informatie uithalen (wat weet ik niet precies, boeit me ook totaal niet ).

Ik lees wat berichten van slechte special effects Dat valt wel heel erg mee uit een film van alweer dik 12 jaar oud! Destijds was CGi vast niet zo goedkoop en makkenlijk te maken

avatar van maerk

maerk

Heb deze film al een tijdje niet meer gezien maar hij kon me zeker vermaken. Vermakelijk, hou het op een 3,5* tot ik hem misschien nog een keer zie.

avatar van playah26

playah26

Een topper!

Jan de bont heeft hier een meesterwerk van gemaakt zeker vergeleken met andere tornado films steekt deze er voor mij met kop en schouders boven uit!

avatar van notorious_kim

notorious_kim

avatar van Manitobas

Manitobas

playah26 schreef:

Een topper!

Helemaal mee eens! En geweldig dat nummer van Van Halen (Human's Being).

avatar van Theunissen

Leuke film met aardige special effects. Zowel Helen Hunt als Bill Paxton deden het aardig in deze film.

avatar van AGE-411

AGE-411

hij begint net op kanaal 2

avatar van Flipman

Flipman

Wow...! Deze film, er staat me zo weinig van bij! Als jochie vond ik hem geweldig, maar ik kan me er nu zo weinig van herinneren, alleen dat ze door een omgewaaid huis heen reden en dat ze die container met zilveren balletjes de lucht in moesten krijgen en dat één van die onderzoekers werd geraakt door een in 't rond vliegende wieldop. Meer niet.

avatar van AGE-411

AGE-411

Flipman schreef:

Waarom stem je dan?

avatar van Flipman

Flipman

Omdat ik 'm heb gezien. Daarom stem ik zo gemiddeld. Anyway, nu is er een reviw van The Nostalgia Critic die de kans groot doet achten dat na herziening mijn stem een stuk lager zou zijn. Niet dat hij mijn mening vormt, maar hij heeft nooit ongelijk.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Hoogte- en dieptepunten wisselen elkaar af: 2,50 (2,40)

Nadat Speed wereldwijd hoge ogen gooide en een droomcarriere voor Jan de Bont als regisseur in het verschiet lag is het in het vervolg helaas alleen maar minder gegaan. Het opkomen van de nieuwe generatie special effects deed zijn intrede in de jaren 90 en daar wilde Jan de Bont ook een steentje aan bij dragen. Jammer, want veel energie is er niet gestoken in de kern van de film. Een stel bij elkaar geraapte acteurs die nooit een echte eenheid vormen doordat het script hier matig op afgestemd is, een plot dat helaas overladen is met cliches gehult in voorspelbaarheid, men zeer onconsequent is voor wat betreft het realisme en de balans en het feit dat de regie vaak haaks op elkaar staat zorgen ervoor dat Twister de middelmaat niet ontstijgt. Toch moet gezegd worden dat Twister het lang niet zo bond maakt als in een trits andere rampenfilms, wat Twister zelfs bombardeert tot één van de betere films in het genre.

Een fatsoenlijk script voor een rampenfilm is een ongelofelijk moeilijke opdracht, zo blijkt ook weer met Twister. Men wist zich geen raad hoe men de sprongen tussen de actiemomenten met de Twisters moest opvullen, en dus leunt men toch weer op de voor het genre zo vertrouwde liefdesromance. Doodzonde. Het doet de film absoluut geen goed. Daarnaast heeft De Bont moeite met het vinden van de juiste balans (de film is teveel opgedeeld in aparte delen, hetgeen overigens kenmerkent is voor scripts die om een idee (twisters) zijn heengeschreven in plaats van andersom). Voor wat betreft het realisme viel het zowaar mee, maar helaas is men vaker niet dan wel consequent, hetgeen de prent opnieuw punten kost. Ook het acteerwerk is niet denderend. Zowel Hunt als Paxton wisselen goede momenten af met hele matige. Verder is van de rol van Gertz teveel een typetje gemaakt. Grappig trouwens om Phillip Seymour Hoffman (één van mijn favorieten) in een dergelijke rol te zien. Als je hem zo in twister bezig ziet dan kun je toch moeilijk geloven dat de beste man de laatste jaren een enorme indruk heeft gemaakt met een aantal zeer (serieuze) gedenkwaardige rollen. Als ik hem nu weer zo terug zie in Twister had ik er overigens nog steeds geen stuiver voor gegeven...

Vooralsnog geen zware onvoldoendes op de tot nu toe genoemde punten, maar goed is anders. Waar de film het toch voornamelijk van moet hebben is de cinematografie. Daar ligt naar mijn smaak ook de grote kracht van De Bont. Afgezien van de nu nog redelijke special effects is het camerawerk lekker vlot, zonder rariteiten, maar toch modern. Al is het voor Twister niet veel, het geeft de film toch nog een beetje kleur. Verder springen de karakteristieke opnamelocaties in het oog en is de coordinatie over het algemeen aardig. Minpunten zijn de soms nogal slordige montage, een aantal continuiteitsfouten en de al eerder genoemde tegenstrijdigheden in het realisme die voornamelijk betrekking hebben op de actie tijdens de wervelwinden. De voornaamste kracht van Twister is min of meer de algemene zwakte in het rampengenre, waardoor deze prent nog redelijk naar de oppervlakte komt boven drijven.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Vreselijk nep (prutserige CGI ed) filmpje met erg slechte acteurs.

Verlaagt van 2 naar 1*

avatar van playah26

playah26

Goldenskull schreef:

Vreselijk nep (prutserige CGI ed) filmpje met erg slechte acteurs.

Verlaagt van 2 naar 1*

ken jij een betere tornado film dan..? ik vind dat dit in zijn genre toch wel bij de toppers hoort, en de special effect waren voor mij ook dik in orde, maargoed ieder zijn mening natuurlijk.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Nee, maar je hoeft niet per se een betere tornado film te kennen om deze slecht te vinden toch?

Bovendien lette ik vroeger ook niet zo op SFX, maar als je wat meer films kijkt (en uit meer uithoeken van de wereld), dan gaan dat soort dingen je opvallen.

Maar ach, natuurramp filmpjes zijn misschien ook wel niet zo aan mij besteed.

avatar van LEIDENAAR187

LEIDENAAR187

De scenes met de tornados zijn erg goed,alleen het is gewoon moeilijk een verhaal te bouwen eromheen,want de tornado kan moeilijk 140 minuten in beeld zijn....

avatar van Xx_YOU

Xx_YOU

Wat een goede, spannende film.

We gingen hem op school kijken, en we haalden het niet

om hem in de klas af te kijken..

We hebben toen gevraagd of we eventjes langer mochten

doorkijken.. dus dat zegt al genoeg want normaal wil ik het liefst meteen naar huis!!

van begin tot eind heb ik me vermaakt !!

avatar van JellevOosterhout

JellevOosterhout

een erg goede film! Spannend en echt wat ik van de film verwacht had. een goede rampen film!

zeker het kijken waard.

avatar van Elineloves

Elineloves

de special effects zijn leuk, daar is verder ook het meeste mee gezegd.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Vrij vermakelijke onzin.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Cliché's is hiet het grootste probleem.

avatar van suus 030

suus 030

kan iemand mij vertellen hoe het 2de deel van deze film heet in dacht the return of the twisters maar ik kan um nergens vinden misschien dat ie anders heet weet iemand dat dan hoor ik het graag.

avatar van bild

bild

Clichématige film die niet spannend is en waarin het verhaal niet al te goed is.

avatar van MNV2

MNV2

Behoorlijk vermakelijk wegkijkfilmpje met aardige special effects. Enige negatieve punten aan deze film: alle cliché-elementen, zo moest er weer een liefdesverhaaltje in voorkomen en waren de gebeurtenissen en de opbouw van het verhaal zoals je dat mag verwachten van een Hollywoodproductie. Maar het was vermakelijk en het verhaal bleef wel boeien.

avatar van G to the J

G to the J

notorious_kim schreef:

niet orgineel, hier en daar eens een goede scene maar dat is het dan ook weer.

Wel orgineel.. Zeg me anders een film waar tornado's zo goed in beeld worden gebracht?

avatar van veendiek

veendiek

lang geleden dat ik deze heb gezien komt vanafond op tv of vannacht maar weer ff kijken

avatar van eltorro

eltorro

notorious_kim schreef:

niet orgineel, hier en daar eens een goede scene maar dat is het dan ook weer.

In 1996 was het niet de zoveelste rampenfilm.

Ze laten goed zien in deze film hoe dat gaat in die wereld van tornado's jagers, zonder dat de film saai wordt.

De actie en special effects zijn natuurlijk geweldig.

De acteurs doen het ook goed. Deze film behoort zeker tot het rijtje van beste rampen films ooit.

Wat wel logische is, omdat het script is geschreven door Michael Crichton. Hij schreef ook het verhaal van jurassic park volgens vele de beste rampen film ooit

avatar van Nomak

Nomak

Best wel een goede rampenfilm maar echt speciaal is het allemaal niet.
Het probleem is natuurlijk dat er weer een heel liefdesverhaal centraal staat. Zonde dat de regisseur dat soort onzin niet achterwege heeft gelaten.
Van de acteurs is het vooral Bill Paxton die erbovenuit steekt, al haalt hij hier ook niet zijn niveau. Voor de rest bevat de film geen noemenswaardige acteurs of personages.
De special effects zijn best wel goed, vooral die laatste tornado zag er indrukwekkend uit. Het moet toch wel vreselijk zijn als zo een tornado voorbij komt en alles verwoest wat het op zijn weg tegenkomt.
Helaas is dit wel zo een film waarin de hoofdpersonages alles overleven, dat zorgt voor enkele ongeloofwaardige momenten.

avatar van Aapje81

Aapje81

Film viel enorm tegen maar de soundtrack is prima.