• 9.375.363 stemmen

Gesproken taal: Engels en Hindi

Releasedatum: 11 februari 2010

• meJane Bekijk via meJane

Plot My Name Is Khan

"An Ordinary Man, An Extraordinary Journey ... FOR LOVE."

Rizwan Khan is een moslim uit Mumbai. Hij lijdt aan het Asperger syndroom (een pervasieve ontwikkelingsstoornis). Hij trouwt met de Hindoestaanse alleenstaande moeder Mandira, in San Francisco. Na de aanslag van 9/11 werd Rizwan opgepakt door de autoriteiten wegens verdacht gedrag. Dit kwam echter door zijn stoornis. Tijdens zijn arrestatie ontmoette hij de therapeute Radha, die hem hielp om te gaan met de situatie waarin hij verkeerde. Nu begint Rizwan een reis naar de Verenigde Staten, om president Obama te ontmoeten. Hij hoopt op deze manier zijn naam te kunnen zuiveren.

Mandira Rathod Khan

Rizwan Khan (Child)

Young Sameer "Sam" Rathod

avatar van svenvandijk

svenvandijk

Hele mooie film ik heb hier wwel wat meerderen tranen gelaten, wel jammer dat Obama er echt niet uitzag.

Hij was lang 165 minuten maar ik heb me geen één moment verveeld echt een hele mooie film 4,5*

avatar van bassira

bassira

Prachtig!

avatar van gortdroog

gortdroog

5* Prachtige film, een juweeltje. De rol van Khan verdiend meer dan een oscar!! Na Rain man een acteerprestatie van de bovenste plank!!

De omschrijving is 1 grote spoiler! Heb de film gekeken en ik wist dus al ongeveer wat er ging gebeuren. Desalniettemin vond ik de film zeer goed, van begin tot eind..

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

My name is Khan... Khan, with the epiglottis...

Wat een grandioze film! India is zich serieus op de kaart aan het zetten. Het uitzonderlijke parcours van Rizvan Khan is er, net als Forrest Gump destijds eentje om in te lijsten. Het verhaal maakt om te beginnen een film als Ben X volstrekt belachelijk. In tien minuten weten de makers alles op een eenvoudige manier al duidelijk te maken rond Asperger, daar waar Balthazar er een hele film over moest gaan uitrekken.

Autisme is echter ook het thema niet van de film. My name is Khan bekijkt als een drieluik en begint met zijn jeugd en opvoeding in India, gaat over in de romance met Mandira (de oogverblindend mooie Bollywood babe Kajol Mukherjee) in de VS om daarna te eindigen in een odyssée door de Verenigde Staten met de bedoeling om de president te ontmoeten .

Het grootste deel van de film omspant de recentste Amerikaanse geschiedenis, van de 9/11 aanslagen tot de verkiezing van Barack Obama. Een periode waarin de allochtone bevolking het doelwit werd van racisme en vooroordelen. Dat is een belangrijk element, want de makers steken veel inspanningen om een boodschap van verdraagzaamheid en gezond verstand in hun film te blazen en dat brengen ze over met sterke en duidelijke beelden. Wat ik ook opmerkelijk vind is dat India deze film maakte over tolerantie tegen moslims, een land waar de moslims per slot van rekening ook vervolgd en weggejaagd werden enkele decennia geleden.

Acteerwerk top, vaak onvergetelijke beelden en natuurlijk ook het nodige Bollywood sentiment en een tikkeltje onrealisme... gelukkig wordt dit niet te sterk door de strot geduwd allemaal. De film was meer dan eens grappig, met karakters die een zekere indruk achterlaten zoals de aanstekelijke vrolijkheid van Mandira en de onschuldige naiviteit van Rizvan. Het is ook soms triestig maar niet meer dan in andere drama's. Een echte topper.

avatar van tal1b

tal1b

heb me laten verleiden door het hoog stemgehalte v deze film.

Begin van de film was veelbelovend, maar op 't moment van dat khan in de vs was..

brrr maar bollywood of eo thema films, werken niet voor mij.

vond hm tamelijk lang duren op 'n gegeven moment. en de stem van mandira vond ik erg irritant worden. (of is zeer slecht ingesproken.

zaten wel mooie beelden in, maar gezien de lengte vd film had ik toch moeite om hm af te kijken.

avatar van assim

assim

Deze film is echt af!

Khan zet hier een uitzonderlijke acteerprestatie neer. Toen ik het verhaal van de film las leek het niet echt een film voor mij, maar na het lezen van de reacties hier en de hoge cijfers heb ik besloten om de film toch maar te kijken.

En dank je wel iedereen. De film raakte me echt. Misschien omdat ik moslim ben dat het me nog meer raakte, maar ik raad iedereen aan om deze film te kijken. Je krijgt er geen spijt van!

Er is wel 1 minpuntje aan de film er komen vaak delen in waar enkel muziek word gespeeld en dat duurde me soms te lang. Maar het verhaal en de acteerprestaties maken dit kleine minpuntje meer dan goed.

avatar van morrison

morrison

In 1 woord gewelidig !!

Geen film om even snel te willen kijken.

Echt super acteerwerk, en een prachtig mooi verhaal. Ben normaal meer een thriller fan maar deze komt hoog te staan in mijn top 10 lijst.

Het verhaal blijft je boeien. Acteerwerk is echt geweldig. Dit gaat een oscar worden, believe me.

Zolang deze film in de bios draait, pak je kans en kijk de film daar!

avatar van Veni Vidi Film

Veni Vidi Film

Eigenlijk verdient deze film 10 sterren!

Meerdere keren met de brok in de keel zitten kijken!

avatar van critic

critic

Een hele mooie film.Zeker wel een aanrader!

avatar van bello

bello

Bollywood meets hollywood

viel me heel erg mee, mijn eega vond het helemaal prachtig

Heeft inderdaad iets weg van forrest gump,

En inderdaad: hij is af en toe wel erg zoet

toch 4 sterren

avatar van Westsider13

Westsider13

Wat een geweldige film zeg!!! Een van de mooiste b(h)ollywood films die ik ooit heb gezien!!!!

avatar van blonde redhead

blonde redhead

Ik moest ook gelijk aan Fores Gump denken. Ik had al verwacht niet de enige te zijn hierin. In 1 woord geweldig. Een 4.5 en geen vijf vanwege het niet iets te negatieve beeld van de amerikanen na 9-11.

avatar van susannevw

susannevw

Hele mooi film.

Heb heel wat traantjes gelaten...

Geweldig acteerwerk.

avatar van ezra mendez

ezra mendez

Wat een film grijpt je vanaf het begin en laat je niet meer gaan!!

avatar van Hazeltje

Hazeltje

Een van de mooiste films die ik ooit heb gezien. Werkelijk prachtig.

Duurt zeer lang, maar is al die minuten ontzettend waard!

Knap als je het droog houdt

avatar van nuzjan

nuzjan

Wat een prachtig/mooi/emotioneel/grappig film! Duurt ruim 2 uur, maar het is het alle minuten waard.

IJzersterke rol van Shahrukh Khan. Je leeft door de hele film met hem mee. Verhaal is erg sterk, veel ontroerende stukjes, maar ook paar grappige scenes.

De beste Bollywoodfilm ooit!

Gaat rechtstreeks in mijn top 10.

avatar van kayseritr

kayseritr

hele mooie film.. hier laten ze ook mooi zien hoe mooi islam eigenlijk is.. en idd moslims zijn geen terroristen.. zoals het in de koran ook staat.. leven die god je gegeven heeft kan en mag alleen god van je afnemen...dus terrorisme heeft niks met islam te maken voor alle duidelijkheid

avatar van Megamar

Megamar

Goeie film, lijkt wel een beetje op Forrest Gump en het lijkt wel of ze daar halverwege de film achter kwamen want hij ging er steeds meer op lijken.

Wat deze film net niet de echte topper doet maken is dat het acteerwerk van sommige personages net niet overtuigend genoeg is en dat voornamelijk van de jonge kinderen in de film. Het zoete is ook net iets te voor dit genre.

Verder was het een zeer goeie film maar net niet de kwaliteit van Forrest Gump.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

When Bollywood meets Hollywood. Dan krijg je zoiets als dit vrees ik.

Eindelijk de film gezien. Wat me eerst opvalt is de speelduur. Oké er moet veel aandacht besteed worden aan scenes die de goedheid van het personage Khan weergegeven. Het werd een waar epos waar zelfs Frodo met z'n ring niet aan kon tippen.

De film zit ook volgepropt met feiten die enigszins voor ongeloof en een gebrek aan realisme vatbaar zijn . Oa de dood van de kleine Sam. Ik speel al 15 jaar voetbal, heb reeds 100'en voetballen in geïncasseerd in lichaam gekregen( waaronder vele in het kruis helaas, de maag en het hoofd). En laat nu net het jongetje sterven aan een gescheurde milt door een bal vanop 15 meter . Zeer ongeloofwaardig.
Vervolgens wordt door dit feit de relatie tussen Khan en Mandira op de proef gesteld. En ja hoor, Mandira zegt met de verbloemde woorden dat Khan moet oprotten, aangezien hij de oorzaak van het probleem was (door zijn islamitische achternaam) dat Sam stierf. Komt ongeveer neer op het feit dat Willem een hotdog te veel at in het Philips stadium tijdens PSV-Feyenoord, en het daarom 10-0 werd, en daarom nooit meer hotdogs mag eten.
Wat hebben we hieruit geleerd? Trouw nooit met een vrouw als Mandira, of voor je het weet moet je handjes schudden met de president van de VS.
Ook de roadtrip die Khan aflegt is gewoon fenomenaal, ik had na de film direct zin om mijn backpack te gaan nemen en richting de VS te trekken om tegen een appel en een ei en de o-zo-vriendelijke-mentaliteit-van-gelijkgelovenden de staten te verkennen.
Het enige wat nog ontbrak op het eind van de film was de gezamenlijke kleurrijke dans met alle hoofdpersonages, lachend en blakend in de zon. Die zijn ze vergeten denk ik.

De rol van Khan wordt niet slecht neergezet door Shahrukh Khan. Maar eens je het gedrag en karaktertrekken van het personage voor een dag mag vertolken, kruipt de manier van doen zowieso in je bloed. (Als ik de vergelijking mag maken met Temple Grandin gespeeld door de fantastische Claire Daines) Overigens doet de hele cast over het algemeen niet slecht.
Verder valt op de technische aspecten van de film niet veel op aan te merken. Je ziet ook trouwens dat er veel geld achter de productie schuilt.

Al bij al een zeer matige film, die zoals alle Amerikaans en Indiaanse films een prachtige moralistische boodschap aan de medemens wil meegegeven. En daar op deze wijze niet in slaagt.
Ergens moet ik ook de woorden melig en zeemzoet in de beoordeling plaatsen. Bij deze.

avatar van stinissen

Ieder zijn film voor mezelf was het de beste film van 2010.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

En bij mij op nummer 2 in mijn top 2010.

avatar van Soedek

Soedek

Hele mooie film.

Ben heel wat dingen tegengekomen die heel interessant waren voor mij en mijn vriendin (ik ben atheïst en mijn vriendin is christen) en zo werd er nog een extra dimensie aan de film gegeven.

Het verhaal is zo veramerikaniseert als maar kan.. (of is het nu geindianiseerd?) en het acteerwerk is ronduit lachwekkend slecht, alleen Khan kon me wel bekoren.

Toch vind ik deze film 4 sterren waard omdat ik er zo ontzettend van genoten heb.

avatar van maus9

maus9

blonde redhead schreef:

Dat negatieve beeld valt nog wel mee. Het scheen er echt heftig aan toe te gaan de periode na 9/11 als je er overduidelijk uit zag als een moslim of moslima.

avatar van ExXxtreme

ExXxtreme

Een goede film: acteerprestaties zijn goed, verhaal is ook wel goed. Alleen zijn er soms wel wat ongeloofwaardige stukken zoals het feit dat Sam doodgaat doordat hij een bal in de buik krijgt, het feit dat Rizwan de problemen in Georgia kan oplossen en het feit dat de president op het einde nog terug komt om Rizwan te spreken en er nog een hele speech bij houdt ook.
Mede door deze ongeloofwaardig stukken krijgt hij van mij 4*.

avatar van LoganMCV

LoganMCV

Eigenaardige film, in het begin erg filmhuis en op het eind erg Disney. Er tussen in zijn wat korrels zout nodig maar het blijft boeien en vermaken. Dan heeft het nog een boodschap die ook in Nederland erg actueel is dus eigenlijk verplichte kost met de kerst deze film..

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

ik vond het verhaal niks!.. ik vond de manier van filmen niks...

kortom ik heb geen vrede met deze film. misschien is indisch niet mijn ding

2 sterren,,

avatar van Baasje

Baasje

geweldige feelgood film die mij doet denken aan Slumdog millionaire

avatar van Jackyboy

Jackyboy

niet echt mijn ding deze film. Langdradig en overdreven. Pfff..irritant zelfs.

avatar van Djarune

Djarune

De film deed mij heel erg denken aan Forrest Gump. Aangezien die film goede herinneringen opbrengt vond ik deze heerlijk om te kijken. Een feelgood drama dus.