• 9.381.214 stemmen

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt

IMDb beoordeling: 8,8 (2.784.124)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Inception

"Your mind is the scene of the crime."

avatar van rep_robert

Kon me eigenlijk ook weinig gestolen worden, het niveau van een film als Mulholland Dr. wordt nooit gehaald, de film waar dromen en de werkelijkheid wel fantastisch door elkaar worden gehaald. Dat is overigens wel een film waar je met z'n allen kunt discussiëren over wat er nu precies gebeurt allemaal, het is hier toch vrij lineair allemaal.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Vindt de film ook erg braaf. Hij mist cojones.

Even iedereen opbeuren:

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Die had ik zelfs kunnen bedenken.

Hij is goed! Die kop van Leo op het laatste plaatje is natuurlijk onbetaalbaar.

avatar van The Oceanic Six

Haha schitterend!

avatar van movieonly

movieonly

Aparte film , aardig wat hersenactiviteit voor nodig .

Knap gedaan om het ondanks dat je op een gegeven moment in laag 5 terecht kwam het toch nog overzichtelijk was.

Deze film moet nog even bezinken , maar wat een originele film.

avatar van movieonly

movieonly

Wordt in de film toch aangegeven dat des te dieper je gaat des te langzamer de tijd gaat zo ook het mooie nummer van Edith Piaff.

Geniaal

avatar van dave

dave

Waar te beginnen? Één van de beste films die ik in jaren heb gezien en hierdoor meteen een nieuwe binnenkomer in mijn persoonlijke top tien.

Inception mag dan wel langzaam beginnen, naarmate de film zich verder ontvouwt raak je als kijker steeds meer betrokken. Je stoel begint te krimpen, de handen klemvast om de leuningen en de ogen blijven onophoudelijk gefocust. Knipperen is niet toegelaten, want de droom is begonnen.

Het verhaal zit geniaal ineen en kent een heel aantal geslaagde details. Er is duidelijk over nagedacht, iets wat je wel mag verwachten van de inmiddels terecht gevierde regisseur Nolan. Met name vanaf het moment dat het busje de brug afbolde steeg mijn aandacht exponentieel. Formidabel hoe het verschil in tijd tussen de diverse droomlevels werd aangepakt. De hele historie omtrent Cobb en Mal is eveneens intrigerend, mede dankzij een plotwending hier en daar. En dan dat magistrale einde dat de twijfel en paranoia nog wat doet aanwakkeren. Ondanks het feit dat de tol dreigt om te vallen, zien we dit toch niet gebeuren.

De regie was zeker en vast goed uitgevoerd. De nodige hoogstandjes zoals visuele snoepjes door ultra slo-mo en knappe anti-zwaartekracht stunts worden afgewisseld met fraaie extreme long shots. De weinige actie die zich aandient is knap uitgevoerd, evenals de algemene (digitale) aankleding.

Qua acteerwerk is het duidelijk dat DiCaprio nog steeds bulkt van het talent en zowat elke rol aankan. Hij is misschien wel bezig de beste acteur aller tijden te worden, want wat hij hier wederom klaarspeelt, ik heb er niets dan respect voor. Ook al speelt hij vrij ingehouden en wordt zijn verleden en persoonlijkheid achter een laag mist gehouden, toch lijk je zonder probleem met hem mee te leven. Een soort naïeve empathie. De rest van de cast doet het zowaar zelfs even goed, ook al lag het Ocean's Eleven gehalte soms vaak iets te hoog. Eames zorgt voor de komische noot en Ariadne (Page) voor het vrouwelijk schoon. Je mag zeggen wat je wilt, maar die laatste zag er voor een keer wel beeldschoon uit, zonder dat zelf te willen. Enfin, de gemiddelde filmliefhebber zal hartelijk smullen van deze topcast.

Hierna rest me enkel nog de geweldige Hans Zimmer te bedanken voor de heerlijke soundtrack. Alweer een hele tijd geleden dat muziek en beelden zo'n mooi geheel vormden. Chapeau.

Ik voelde de drang om pagina's vol te schrijven, net na het verlaten van de bioscoop, maar nu het eenmaal zover is, lijken woorden tekort te schieten. Iets wat in mijn geval vaak zeer positief is. Het enige dat ik volmondig kan beamen zijn de teugelloze cijfers en positieve recensies dat dit juweeltje mag ontvangen. Ik knik en ik keur goed.

4,50

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Mooi geschreven dave. Ben het (bijna ) helemaal met je eens en heb de film op dezelfde manier ervaren. Een zeldzaam meesterwerk.

Dit is wat denk als ik al dat gezeik hier lees

YouTube - Sobchak's Rule(s)

Uitstekende review Dave.

MyOwnStyle

Inderdaad mooie review, na het lezen van zo'n reviews krijg ik er echt zin in. Alleen houdt m'n vakantiewerk me voorlopig uit de bios.

88Fabian schreef:

Dit is wat denk als ik al dat gezeik hier lees

YouTube - Sobchak's Rule(s)

Gezeik? Is allemaal inhoudelijk beargumenteerd, gewoon een andere mening. Als je het zo wilt stellen dan doe jij ook niets anders dan zeiken bij films als Avatar.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

rep_robert schreef:

Moet hem nog op het eerste argument betrappen, en dat na zo'n shitload aan berichten bij allerlei films is toch wel een grootse prestatie. Maar niet één om trots op te zijn .

MyOwnStyle

Haha, ik vind Fabian wel grappig. Bovendien geeft hij overal zijn eigen, serieuze mening. Niet zo iemand die hier belachelijke dingen komt posten om op te vallen.

avatar van pietler

pietler

Gisteren naar de bios gegaan, in een paar woorden, wauw, overweldigend, het verhaal zit ook nog eens erg goed in elkaar.

deze komt in mijn lijstje all time favourites.

Verwacht geen simpele makkelijke film maar een mooi ingewikkeld verhaal waar je wel de aandacht bij moet houden en toch een beetje fantasie om de films helemaal te snappen wel moet ik erbij zeggen dat het verhaal heel goed en duidelijk word verteld.

ikzelf heb bijna 2 uur op het puntje van de bioscoopstoel gezeten en liep met kippevel de bios uit.. dit gevoel heb ik eigenlijk maar met hooguit een 5tal films meegemaakt.

wow.

avatar van Miss A

Miss A

Had het nog nooit zo stil meegemaakt in de bios!

Iedereen zat echt helemaal geboeid naar de film te kijken

Echt hele mooie indrukwekkende film!

Ik had ook zeker het wauw gevoel zoals pietler hierboven zegt, maar ik denk dat wel meer mensen dat hebben

avatar van Mister Movie

Mister Movie

Wat een topper!

Naast Toy Story 3 de beste film van deze Zomer

En misschien wel van dit jaar

avatar van Karl van H.

Karl van H.

pietler schreef:

Heb ik ook een keer gehad, maar dat was omdat de stoel smerig was en het buiten twee graden vroor.

avatar van T.A.

T.A.

Gister naar toe geweest.

Ik voelde me een beetje een vreemde eend in de bijt. Iedereen vond hem goed, behalve ik. Ik irriteerde me ook heel erg aan die dode vrouw van Cobb, gezever.

avatar van Reinbo

Joh, je had gewoon met mij mee moeten gaan.

avatar van GastHeer

GastHeer

Reinbo schreef:

Joh, je had gewoon met mij mee moeten gaan.

Haha, oke, dit was grappig!

stevebravo

ik vond het echt een onwijs overhypte shitfilm!

meen ik serieus!!

avatar van macrobody

macrobody

Geen makkelijke film dus ik kan me voorstellen dat sommige er niets aan vonden. Maar het zit wel goed in elkaar en het blijft constante spanning. Een film die je makkelijk nog een keer kan kijken want er zit veel symboliek in en het idee is goed verfilmd.

avatar van Reinbo

macrobody schreef:

Geen makkelijke film dus ik kan me voorstellen dat sommige er niets aan vonden.

Dat zal de reden zijn......

stevebravo schreef:

ik vond het echt een onwijs overhypte shitfilm!

meen ik serieus!!

Vertel eens waarom?

Nou Reinbo

omdat sowieso de eerste 45 minuten van de film alleen maar gebruik wordt gemaakt van indoctrinatie.. langdradig... vermoeiend... geen actie... teveel vertellen...

mijn mening is dit..

maar er wordt wel redelijk goed geacteerd, en het verhaal is opzich slim bedacht, maar slecht uitgewerkt

stevebravo

daarnaast ben ik ook v an mening dat de moviemeter stemmers van nu, in de toekomst hun stem echt wel zullen omzetten...

avatar van Rizz

Rizz