Buried (2010)
Geregisseerd door: Rodrigo Cortés
Met onder meer: Ryan Reynolds, Robert Paterson en José Luis García Pérez
Releasedatum: 25 november 2010
Plot Buried
"170,000 sq miles of desert. 90 minutes of oxygen. No way out."
Paul Conroy (Ryan Reynolds) is een vrachtwagenchauffeur uit de Verenigde Staten die werkzaam is in Irak. Na een aanslag van een groep terroristen wordt Paul wakker in een kist, onder de grond. Hij is levend begraven. Met enkel een aansteker en een mobiele telefoon moet Paul aan deze claustrofobische val proberen te ontsnappen...
Paul Conroy
Jabir (stemrol)
Dan Brenner (stemrol)
Alan Davenport (stemrol)
Linda Conroy (stemrol)
Pamela Lutti (stemrol)
Maryanne Conroy / Donna Mitchell / Rebecca Browning (stemrol)
Special Agent Harris (stemrol)
911 Operator (stemrol)
State Department Rep. (stemrol)
ThaMovieVoter
Pure alcohol brandt inderdaad als een tierelier.
Edit/ Of je moet aan het flamberen zijn met whiskey (of bourbon of cognac o.i.d.). Maar dan laat de brandende pan de alcohol dusdanig vervliegen dat één lucifer voldoende is. Hetgeen wat in de film wordt vertoond lijkt me uiterst onwaarschijnlijk, maar is slechts één klein dingetje dat ik noem. Niet het meest storende overigens. Verre van zelfs. Nu maar weer on-topic, me dunkt.
Thorak
Wat een rukfilm, dit is gewoon een opstapeling van compleet ongeloofwaardige, onmogelijke en overdreven scenes. Dikke B-film, ik begrijp al die goeie kritiek absoluut niet.
B- film?? dat denk ik niet. Door met zo'n sobere eenvoudige structuur filmisch zo veel te doen wordt dit een gegarandeerde A
bij B-films gebeurd meestal het omgekeerde.

Het heeft namelijk níéts met de kwaliteit of succes van een film te maken.
MrMitch
Hoe je zoveel.. uit een film als deze kan hale..
Denk een budget van niks.. maar toch nog zo'n film van wete te maken!
Klasse!
Mr_White
- 2067 berichten
Hoe lang kun je je nog vast houden aan suspense of disbelief? Buried begint uitstekend, een wordt wakker en ontdekt dat hij levend begraven is. Met een aansteker en een telefoon (en naderhand nog een boel andere zaken) moet hij zich uit deze verschrikkelijke situatie zien te redden. De telefoontjes die hij pleegt zijn niet altijd even logisch, maar dat kun je nog wel verklaren vanuit paniek en wanhoop. Maar dan nog blijft hij zaken doen die not volkomen logisch zijn. Zo duurt het wel heel lang voordat hij besluit eens in de opties van de telefoon te snuffelen om zijn nummer te ontdekken en/of een Engelse taal-setting te vinden. Als hij dat eindelijk doet, drukt hij toevallig ook gelijk op de juiste optie om het taal menu te openen. En uiteraard geeft hij het nummer dan niet gelijk aan de enige man die hem daadwerkelijk kan redden, maar spreekt hij het in op het antwoordapparaat van zijn vrouw.
Op dat moment accepteerde ik het allemaal nog wel, maar toen waren de makers door alle truukjes heen en moest er nog heel wat film komen, dus wat gebeurt er? Een slang weet zijn grafkist binnen te dringen en kruipt zijn broek in. Alsof die hele toevoeging van de slang al niet compleet onnodig (en stom is), leidt het tot een nog erger misplaatst tafereel. In een poging de slang te doden of weg te jagen giet hij er wat van zijn brandbare alcohol op, en zet hem in de fik. Als de slang dan ontsnapt, moet hij de gaten in de grafkist vullen MAAR tegelijkertijd valt zijn flesje alcohol om en de brandbare vloeistof stroomt richting het kleine brandje!
Wat een zogenaamd spannend moment moet zijn, is eigenlijk lachwekkend slecht, en als er dan nog meer hilarische onzin bovenop komt zoals die baas die even vrolijk op belt om hem nog eens flink te naaien met een ontslag zodat ze geen verzekering hoeven uit te betalen of verantwoordelijkheid te nemen, en onze held die natuurlijk dat eindeloze gesprek gewoon afluistert in plaats van gewoon op te hangen na 10 seconden, dan houdt het op want je kan ook teveel overdrijven. Het maakt niet meer uit hoe het eindigt (al had ik correct voorspeld dat de redders naar een verkeerd graf geleid werden) en dat is dodelijk voor een suspense thriller.
notsub
Het idee van de film spreekt mij en de uitvoering is zeer behoorlijk. Het is erg knap om een film te vullen met zo weinig middelen. Toch blijven er dingen hangen, waarvan je je afvraagt "waarom"? Juist in dit soort films komt het aan op deze details en dan scoort de film plots een stuk minder.
MLO
Voor allen die de film beoordelen naar de actie van de hoofdpersoon: je kunt ervan uitgaan dat de meesten onder ons ook niet rationeel zullen handelen. A.g.v. stress of paniek gaan mensen namelijk zeer onlogische dingen doen.
Ook het nogal laat instellen van de telefoon naar de "Engelse instellingen" is makkelijk te verklaren; het merendeel van onze medemensen weet ook amper hoe hij/zij een telefoon moet bedienen. De hoofdpersoon lijkt me sowieso niet bijzonder ontwikkeld (als $ 700,- het enige is wat je nalaat aan je vrouw en kind - heb je volgens mij niet ver geschopt...).
canciser
De makers van deze film wilde iets nieuws, en hebben schrijvers opdracht gegeven out of the box te denken...
Ja, deze film speelde zich volledig af in een kist, en het was verdomd spannend. Je kan het claustrofobische gevoel zelf meemaken door in deze film te stappen. Toch verveelde het niet, en heb me erg goed vermaakt.
Het acteerwerk was eentonig, maar goed. Anders was de film echt niet uit te houden.
Sommige gebeurtenissen vond ik wat vaag en begreep ik niet zo goed. Neem nou dat stuk met de slang, het paste gewoon niet in deze film. Het sterkste punt vond ik dat je niet wist wat er aan de hand was, je weet even weinig als Paul. De telefoongesprekken waren toch wel gevarieerd genoeg om de film in toon te houden.
Het is geen pareltje, maar wel weer eens wat anders. 3,5*
Fox McCloud
Intens.
Mooie film ervaring. Deze film is waarschijnlijk lang niet voor iedereen weggelegd. Voor mij gelukkig wel. De film opend met een minuut lange stilte en een zwart beeld, gewaagd, maar wel sfeer scheppend. De film wist me al vanaf de eerste seconden in zijn greep te krijgen en liet me niet meer los.
Reynolds levert een knap staaltje acteerwerk af en wist geheel te overtuigen, petje af. Hij weet zijn rol zeer realistisch neer te zetten. Briljant gegeven is dat de film zich volledig af speelt in een kist en toch nog zo weet te slagen in zijn opzet. Hier is talent en vakmanschap voor nodig. Gedurende de film wordt de spanning steeds hoger opgevoerd. Reynolds weet de emoties perfect over te brengen op de kijker.
Het verhaal is zeer sterk, ook scherpe kritiek tegen de amerikaanse samenleving en de oorlog. De diaglogen over de telefoon waren zeer interessant. Jammer van de paar onwaarschijnlijkheden die de film ook bevat, ik noem de scene met de slang, ook maakt de hoofdrolspeler niet altijd even logische acties telefoon, aansteker. Maar veel heb ik me hieraan niet gestoord tijdens het kijken. Ik zat op een goede drieëneenhalve sterren, maar de zeer goede eindscene tilt de film toch naar een vier.
grotius
Ik vond het een heel sterke film
Vele malen beter dan alle spectaculaire hollywoodfilms bijelkaar.
Het komt zelden voor dat ik die films in 1x uitkijk.
Meestal slaat de kijkmoeheid een paar keer toe en ben ik 2 of 3 dagen bezig de zogenaamde blockbusters in z'n geheel te zien.
Niet deze film. Deze heb ik zeer geboeid in 1 keer uitgekeken. Realistisch of niet dat doet er niet toe. Een goede film slaagt erin het niet realistisch toch geloofwaardig te maken.
Geef mij meer van dit soort films. 5,0*
Paul
Minority_Check
Ik vond het een goede film
jaade slang scene was onnodig en paste ook niet echt bij de flm maar voor de rest was het goed
zeker het einde vond ik het goed ik had juist verwacht dat die gered zou wordt op een of ander manier
roelv
Een hele sterke claustrofobische film die je hart kloppingen bezorgt met het einde.
zeer goed geacteerd en met spanning overgoten scenes.
Dit is een film die je geen moment loslaat.
3,5 ster
Thorak
wat een slechte comedy!
Jouw opmerking is ook een slechte grap.
rose
Lijkt wel een beetje op het verhaal van Peter James- Doodsimpel.
Angstaanjagende gedachte en mooi neergezet!
marc-philippe
Sterk geacteerd. Het zou zomaar een vervolg kunnen zijn op het boek "het gouden ei" was het eerste wat ik dacht.
Echter, het brandje en de slang waren inderdaad volkomen zinloos.
Een must-see zou ik het zeker niet noemen, want ongeacht het goede acteren blijft het natuurlijk kijken naar de binnenkant van een doodskist. Dat maakt het knap dat ze er iets fatsoenlijks van hebben kunnen maken, maar is niet wat ik zoek in een film.
Het einde was net zo flauw als in the descent. Het beleven van een visioen waarin je gered bent en dan uiteindelijk toch sterven.
Bottleneck
Anderhalf uur naar een kist kijken is nog best boeiend. Nou ja niet de volle anderhalf uur, er had wat geskipt mogen worden, daar hoeft een film niet slechter van te worden (integendeel vaak). De foefjes om spanning te creëren (zoals dat slangengedoe) had ik bijvoorbeeld niet gemist.
Toch vind ik Buried een geslaagd 'probeersel'. Sterk geacteerd en het begin is goed. Wel storend is de houding van zijn werkgever. De situatie is al ernstig zat, maar daarbovenop komt dan nog eens een werkgever die hem keihard naait (wat Paul ook nog eens netjes aan blijft horen), een aanklachtje tegen de onmenselijkheid van de zakenwereld/samenleving ofzo, bweh. Het is een detail, maar wel overgoten met moralisme.
Je moet ook niet te lang stilstaan bij de toedracht - Welke gijzelnemer kiest in Gods/Allahsnaam nou voor zo'n omslachtige methode, en dan ook nog de gijzelaar met een survivalkitje onder de grond stoppen en maar hopen dat ie een videootje wil en kan maken als er niet meteen geld komt..
Maar goed, het einde vind ik gelukkig wel weer sterk en had ik niet zien aankomen, past er prima bij.
martijn011
- 2034 berichten
Weinig verwacht, een hoop gekregen!
Ik had na alle uiteenlopende recensies en kritieken niet te veel verwacht en eigenlijk dacht ik ook stiekem dat ik na een 3 kwartier de film saai zou gaan vinden en het dan met moeite uit zou moeten kijken..
Maar niks is minder waar, ik heb van begin tot eind genoten van een uitstekende film met een uitstekende Reynolds..
De claustrofobische omgeving, of eigenlijk plaats, komt goed tot uiting. Je hebt gedurende de film een steeds beklemmender gevoel..
Ik moest eigenlijk vaak aan de film '127 Hours' denken. Wel grappig op zich. [edit mod: spoiler voor andere film verwijderd]
Het einde was zoals ik gehoopt had en ook eigenlijk alleen maar past in deze film. Keihard, maar gewoon realiteit.. Prima film, 4 sterren voor nu!
o0Timmy0o
Zeer sterke film.
Vroeg me eerst af hoe ze dit spannend wouden gaan maken, maar door verschillende voorvallen blijkt dit totaal geen probleem te zijn.
Spannend tot aan de laatste minuut. Reynolds speelt overtuigend en super goed.
Gewoon een topper! 4*
Resurrection
Ik moest de hele tijd aan De Youp denken, over dat helpdeskterreur.
JP
Je moet vooral niet te lang stilstaan bij de toedracht - Welke gijzelnemer kiest in Gods/Allahsnaam nou voor zo'n omslachtige methode, en dan ook nog de gijzelaar met een survivalkitje onder de grond stoppen en maar hopen dat ie een videootje wil en kan maken als er niet meteen geld komt..
Dit. Lol.
Zandadder
Lijkt wel een beetje op het verhaal van Peter James- Doodsimpel.
Angstaanjagende gedachte en mooi neergezet!
Dat klopt, al zat dat qua verhaal wel beter in elkaar. Mijn waardering is hoog door de constante spanning, het rammelende verhaal heb ik voor lief genomen.
Kiros
Wederom een film gekeken zonder ook maar iets te weten waar het verhaal over zou gaan. Dat beviel deze keer alweer.
De sfeer was zeer beklemmend (duh) en verveelde nergens. De scene met de slang was perfect getimed, juist op het moment dat de film bijna leek in te dutten was alle aandacht weer even terug bij het claustrofobische gevoel.
Zeer goed vermaakt.
mug13
Als je in zo een situatie zit of terecht komt,hoe frustrerend is het dan om mensen aan de telefoon te krijgen die (A)je niet uitlaten praten terwijl je de situatie uitlegt(B)je hele stomme vragen stellen waar je totaal niks aan hebt(C)je nog ff lekker in de wacht zetten.
95minuten kijken naar iemand in een kist onder de grond,ik dacht al meteen dat word enorm saai en uitermate vermoeiend het leek mij dus moeilijk om je volledige aandacht erbij te houden.
Maar het tegendeel is bewezen.Deze film is helemaal niet saai,hij had alle 95minuten mijn volledige aandacht.Goed acteerwerk van Ryan Reynolds,sfeer in de film uitstekend en de spanning is/was voortdurend aanwezig.Deze film weet je zo vast te houden dat je al in het begin/midden van de film wil weten hoe het afloopt,en dus aandachtig blijft kijken.
Een simpele filmproductie die van begin tot het eind spannend is en blijft.
essepluisje
Ontzettend sterke film! Ondanks dat de hele film in de kist afspeelt en je alleen met Ryan Reynolds te maken hebt verveelt deze film geen moment! Reynolds acteert erg sterk en de spanning is om te snijden.
Cinemaniak
Een simpele filmproductie die van begin tot het eind spannend is en blijft.
Niks meer aan toe te voegen
Een film die op deze manier mensen weet te vermaken is creatief en uniek! Mja, ieder z'n eigen mening etc.
Ik vond de prestatie van Reynolds (onverwachts) sterk
Thomas83
Een film met best een origineel uitgangspunt, maar gek genoeg wist hij niet eens zo heel erg een claustrofobisch gevoel bij me op te wekken. Het is allemaal verder best vermakelijk, maar Ryan Reynolds vind ik soms wel erg onder de maat spelen. Het script vind ik ook erg geforceerd. Er zijn steeds weer toevallig net van de nieuwe gebeurtenissen die zich aandienen, regelmatig ook wat ongeloofwaardig (met als dieptepunt de slang). Verder is het best ergerlijk hoeveel onlogische en domme dingen Paul nog doet. Het is hier allemaal al wel genoemd.
De telefoongesprokken zijn af en toe nog wel aardig omdat ze wrang en grappig zijn, maar vreselijk is dat telefoontje dat Paul met zijn vrouw heeft heleemaal op het einde. Wist niet dat iemand zo slecht kon acteren dan alleen met haar stem. De stem van de terrorist is trouwens ook wat irritant en er zijn wat geforceerd bepaalde morele levenslessen in de film gestopt. De soundtrack is ook echt wat teveel van het goede, net als die slowmotion en langzame uitzoomers. Maar door die gladheid van de film rekende ik stiekem dan toch nog een beetje op een happy end, waardoor het einde toch nog enige impact had. Al is de timing wat curieus.
demik
Knap dat je met zo weing middelen toch een vrij goede film neer kunt zetten, drie sterren.

Vijf films buiten het horrorgenre die evengoed als griezelijk beschouwd kunnen worden

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

Een knap stukje acteerwerk: hoe sommige films maar één acteur nodig hebben

Kongen av Bastøy

De Helaasheid der Dingen
Drama / Komedie, 2009

Brothers
Drama / Oorlog, 2009
isolatiecoffinrace against timeburied alivehorroroverlevingterrorismedangercell phonewoestijnsurvival horrorpsychologicalpost-credits scenecaptivitychases and racesmind and soulconfined one locationtwist endingone actor movieunhappy endinglack of oxygen