- Home
Geregisseerd door: Clint Eastwood
Met onder meer: Clint Eastwood, Sondra Locke en Pat Hingle
Releasedatum: 2 februari 1984
Plot Sudden Impact
"Dirty Harry is at it again"
Detective Harry Callahan, beter bekend als 'Dirty Harry', is een moordenaar op het spoor die zijn slachtoffers op rituele wijze om het leven brengt. Hij wil de gangster absoluut inrekenen en neemt een loopje met de reglementen. Zijn leidinggevenden pikken dit niet en sturen Callahan naar San Paulo, een plaatsje ten noorden van Californië. Ook hier wordt hij niet warm onthaald. Om onverklaarbare redenen is het hoofd van de plaatselijke politie hem liever kwijt dan rijk. Dirty Harry maakt kennis met Jennifer Spencer. Zij en haar zus werden tien jaar geleden op brutale wijze verkracht.
Insp. Harry Callahan
Lt. Donnelly
Horace King
Officer Bennett
speedy23
Ook deze vierde Dirty Harry-film heeft weer de klassieke ingrediënten: een portie spanning, de strijd tegen het onrecht en een flinke dosis geweld. Clint Eastwood nam niet alleen de regie, maar ook de hoofdrol en de productie voor zijn rekening. Het intelligente scenario is van Charles Pierce en Earl Smith...
sinterklaas
Goede film. Wel bijna de beste DH film.
Leuke rollen van Eastwoods vrouw en Albert Popwell(ook te zien in de derde DH)
Gewoon een typisch wraakfilmpje.
4,0
italian
Duistere steegjes, een dreigende sfeer, een simpel verhaal dat toch de nodige spanning bevat en tot de laatste minuut blijft boeien, veel geweld en Clint Eastwood die met zijn one-liners en coole monoloogjes iedereen schaakmat zet.
Ook de jaren 80 hebben invloed gehad op de Dirty Harry-reeks, maar dan wel in positieve zin. De eindscenes zijn meesterlijk, vooral wanneer Harry uit de mist komt aanwandelen... Deze film past voormij zeker in het rijtje urban westerns !
En met dank aan de onvervangbare Magnum .44 !
thunderball
Deze vierde Dirty Harry film is de minste en behalve de legendarische oneliner (maar die is dan WEL briljant) stelt de film verder weinig voor, slechts een vrij grof en geweldadig script om de massa te amuseren. Er is nog maar weinig van de klasse van Siegels origineel te bekennen.
maar zo als gezegd WEL met:
Go ahead, make my day!
Drie sterren.
Verhaal was weinig bijzonder, eerlijk gezegd zelfs wat matig, maar opnieuwd maakt Dirty Harry er wel een aardig goede film van. Er zat wel tempo in en de oneliners en actiescenes waren prima. 3,5*
Eastwood en zijn toenmalige vriendin Locke dragen samen dit vierde deel uit de bekende reeks. De oneliners zijn wederom sterk en niemand kan zo'n vies gezicht trekken als Callahan, maar ook dit deel evenaart nergens de klasse van deel een.
hellblazer93
Niet de beste, maar ook niet de minste. Hij was eeer wat beter dan The Enforcer, maar nog steeds is het niveau van de eerste film ongeëvenaard. Het verhaal is niet geweldig, maar weer puik acterwerk van Eastwood en een leuke eindscene. Leuke one-liner trouwens:
3 sterren.
Metalfist
Go ahead, make my day
Ik had eerlijk gezegd niet meer gedacht dat er nog een vervolg van de Dirty Harry reeks ging zijn dat zo dicht bij deel 1 zou komen maar zie, Sudden Impact slaagt hier magnifiek in.
Wat me eigenlijk wel als eerste opviel is dat Eastwood zijn vestje van tweed heeft ingeruild voor een leren maar voor de rest is hij nog altijd dezelfde, coole 'Dirty' Harry Callahan. Er zijn terug van die geweldige one-liners en Sudden Impact bevat ook één van de beste scènes sinds Eastwood alleen op de brug stond in het einde van deel 1 namelijk het stuk op het einde waar je alleen maar een omtrek van Eastwood en zijn Magnum ziet.
Het verhaal is eigenlijk een simpele wraakactie maar wordt wel goed uitgevoerd onder het oog van Eastwood zelf. Al snap ik wel niet goed waarom die bende verkrachters niet gewoon zelf achter Jenifer aangingen. Ze wisten precies toch wel dat zij het was die iedereen vermoorde? Maar al bij al is de sfeer weer uitstekend, ziet het er visueel lekker duister maar niet zo dat er niets zichtbaar is en de climax is fantastisch. Gewoon al hoe Harry met zijn Magnum Auto-Mag alleen voor de drie criminelen staat is geweldig. Wat me trouwens ook wel opviel is dat hij hier wel bijna bijzonder veel rammel krijgt. Hij slaagt zich er meestal wel doorheen, buiten wanneer hij door de balustrade in de zee wordt geduwd maar in de andere films waren er volgens mij toch nooit zoveel one-on-one gevechten.
Uitstekend vierde deel dat tot nu toe het dichtste bij deel 1 komt. Vooral dankzij de dialogen die Harry Callahan weer uitspuwt (in de lift bv) en de geweldige one-liners die ook precies aan de lopende band worden uitgestoten.
Op naar deel 5!
Kjell1408
Een nog altijd meer dan te pruimen Actie film. Persoonlijk vond ik deze toch iets beter dan Magnum Force (The Enforcers moet ik nog bekijken). De Dirty Harry reeks blijft sterk.
Lennert
Ik vond deze film persoonlijk het beste script hebben omdat het zichzelf ontdoet van het standaard boevenverhaal. Clint zelf begint al iets ouder te worden, maar komt zo in ieder geval over als een echte oude rot die al genoeg narigheid heeft aanschouwt. Het acteerwerk van Sondra Locke was wat stijfjes, maar zorgde er wel voor dat de kille blik op haar wereld er wel heel natuurlijk uitkwam.
Ondanks het zware onderwerp was er genoeg te lachen (de hond) en genieten van de oneliners die Clint weer vele malen mag spuien. Persoonlijk denk ik dat hij hier op zijn hoogtepunt is als het op badasserigheid aankomt in deze reeks.
tommykonijn
Zeker een leuke Dirty Harry-film. Clint Eastwood : gewoon goed in vorm als altijd wel. Verder ook goed acteerwerk van de rest van de cast. De film komt een beetje traag op gang maar wordt al meteen leuk door de diverse actie-scenes. Naarmate het einde nadert, des te spannender het wordt. Hier en daar wat mindere momenten, maar ach.. Ik heb er zeker de avond mee gevuld.
Go ahead, make my day!
mrwhite
DETECTIVE: Hey, don't tell me this shit's getting to you. Not Harry Callahan. Say it ain't so.
CALLAHAN: No, this stuff isn't getting to me, the shootings, the knifings, the beatings, old ladies being bashed in the head for their social security checks, teachers being thrown out of a fourth floor window because they don't give A's. That doesn't bother me a bit.
Or this job either, having to wade through the scum of this city, being swept away by bigger and bigger waves of corruption, apathy and red tape. No, that doesn't bother me. But you know what does bother me?
You know what makes me really sick to my stomach?
DETECTIVE: What?!
CALLAHAN: It's watching you stuff your face with those hot dogs. Nobody... I mean NOBODY puts ketchup on a hot dog.
dit is weer de dirty harry die we kennen van de eerste 2 films.the enforcer was behoorlijk zwak deze was dan weer op niveau.
de sfeer de actie de one-liners het zat er weer allemaal in.
op naar het laatste deel "the dead pool"
4e film in de Dirty Harry reeks en deze keer besloot niemand minder dan Clint Eastwood zelf de regisseurstaak op zich te nemen. Op zich doet hij dat wel aardig, zei het dat de film t.o.v. de eerdere drie films eigenlijk een soort herhaling van zetten is. Op zich niet erg, want het is allemaal wel weer vermakelijk en de oneliner Go ahead, make my day! mag er zijn. Verder is het simpele wraakverhaaltje redelijk voorspelbaar, maar Harry en zijn Magnum zijn wederom erg cool en zorgen er samen met de prima sfeer voor dat het allemaal erg leuk is en blijft.
chevy93
Go ahead! Make my day!
Deel 4 van de Dirty Harry-reeks. En zeker niet de slechtste. Eastwood himself heeft deze film geregisseerd en hij heeft goed werk verricht.
Vanaf het begin al die lekkere catchy bas die nooit verveeld. Uiteraard de geweldige quotes van Harry en de nodige 'problemen' in de stad. Die hij zoals altijd op zijn eigen manier oplost.
Het verhaal vond ik beter en diepgaander dan deel 2 en 3, alleen het voordeel van deel 2 is dat de film wat spannender is en langer boeit. Het uurste uur was top en bijna gelijkwaardig aan het eerste deel. Wat volgt is een klein uurtje met weinig spanning tot het einde.
Zoals altijd met een echt (onrealistisch) 'cowboyeinde'.
Ik had de film liever iets korter gehad. Rond de speelduur van deel 3. Dan had deze film een half sterretje hoger gehad.
Dikke 3,5*!
Harry Callahan: Do you know the emergency phone number for San Francisco General? Well, why don't you call them right now and have them send down an ambulance. Tell them there's two sorry-looking assholes here with multiple contusions and various abrasions and broken bones.
Yep he did it again weer een prachtige harry film.
Geweldig in zijn soort en weer de nodige actie erin.
stephan73
Callahan hakt weer met het botte bijltje, maar op de een of andere wijze is deze Dirty Harry een stuk minder. Er zitten nog wel leuke momenten in, maar de sleazy jaren '70 sfeer lijken ze wel te hebben ingeruild voor een gladdere '80s sfeer. En persoonlijk liggen de sleazy '70s me beter.
Dat gedoe met die hond maakt de film ook niet beter en het verhaal is te simpel om er nog iets uit te halen.
Een kleine 3*
Jack Sparrow
Matig vervolg. Veel van hetzelfde en wat knullige dialogen. Callahan blinkt in deze film niet uit helaas. Script is ook niet zo best. Wel enkele aardige actie scènes. Coole dialogen zijn in deze op een hand te tellen.
The One Ring
Toch wel weer vertrouwd een Dirty Harry film en binnen die reeks slaat hij geen bijzonder slecht figuur. Zo goed als deel 1 en 2 is het zeker niet, maar het is toch wel net een tandje beter dan zijn directe voorganger. De pret komt toch weer vooral van de vertrouwde elementen, dus Clint Eastwoods geestige manier van stoer doen, inclusief gedenkwaardige one-liners (waarvan er al velen in dit topic geciteerd zijn), in combinatie met een groezelig misdaadverhaaltje. Mijn favoriete moment was toen Harry die maffiabaas zo kwaad maakte dat die een hartaanval kreeg. Alleen bij Dirty Harry!
Wel jammer dat dit nog de fase is waarin Eastwood zich graag leek te omringen door matige bijrolacteurs en dat hij Sondra Locke meer dan ooit miscast heeft als wraakengel. Ook sleept de film in het middenstuk een beetje, doordat Harry pas later betrokken raakt bij de hoofdzaak en zich tot dan toe bezighoudt met maffiabazen en andere klein gespuis die allemaal niet met het hoofdplot te maken hebben. Pas tegen het einde aan komt het allemaal weer op gang, met dat prachtige shot wanneer Harry als silhouet in de nacht verschijnt.
dutchtuga
Sudden Impact is wat minder interessant dan zijn voorgangers, maar pakt groots uit met de geweldige climax. De kermis is bijzonder sfeervol en geeft de finale confrontatie een fijn visueel tintje mee. Het shot dat de silhouet van Callahan op de boulevard staat is grandioos, misschien wel het beste shot uit de hele reeks. Iconische score eronder ook. Bijzonder verder is dat Sudden Impact neigt naar horror. De moorden doen denken aan een giallo en had de aandacht hier meer op gevestigd geweest en minder op Callahan en co., dan had dit een regelrechte horror geweest. Erg goed.
Sudden Impact oftewel Dirty Harry 4. De Dirty Harry films zijn altijd wel zeer vermakelijk om naar te kijken en weten eigenlijk ook altijd te boeien. Dit geldt zeker ook voor deze film waarvan het verhaal (wel redelijk cliché) best goed is en ook zelfs wat spannend. Wat natuurlijk altijd een genot is in Dirty Harry films is Clint Eastwood die ook hier weer heerlijk speelt. Ook zijn ex-vrouw Sondra Locke speelt dit keer een hoofdrol (als verkrachtingsslachtvoer die wraak neemt). Ze speelt opzicht best aardig, maar geluk was dit wel één van haar laatste rollen in een film want persoonlijk vind ik het een draak van een vrouw zonder enige uitstraling. De film duurt met bijna twee uur aardig lang maar verveeld eigenlijk nergens.
P.S. ook geinig dat de fraaie Lisa London een kleine rolletje speelt in deze film. Een paar dagen geleden zag ik haar nog spelen in "The Happy Hooker Goes Holly...". Dat rolletje speelt ze nu nog eens dunnetjes over en dit keer gaat ze ook uit de kleren.
Black Math
De minste Dirty Harry tot nu toe. Ondanks dat Clintwood zelf de regie op zich heeft genomen lijkt de film audiovisueel een kloon van de vorige films. Funky muziek, dat wel weer en het smaakt ook nu weer goed. Qua beelden is het echter erg standaard, en ook hier is er weer nauwelijks iets te zien als het donker is. Eén gave scène: het silhouet van Eastwood in de eindscène.
Het plot is aanvankelijk een slechte kopie van de vorige films. Een overval die wordt voorkomen, zij het op minder hilarische wijze dan in de vorige films, en verder veel tegenwerking van de bazen. Het probleem lijkt echter te zijn dat de hoofdzaak eigenlijk weinig boeit. In de eerste helft wordt er dan ook weinig aandacht aan besteed, en lijkt het vooral om diverse afrekeningen te gaan, waardoor het aanvoelt alsof er weinig richting in het plot zit. De tweede helft draait wel om de zaak, maar aangezien het me maar weinig weet te boeien, voelt die helft zeker niet sterker aan.
De moraal van het verhaal is ook niet bepaald aan mij besteed. Het is gewoon niet aan burgers om voor rechter en beul te spelen. Oog om oog is hier ook niet echt van toepassing, want verkrachting is toch iets anders dan moord.
Conclusie: 0,5*.
blurp194
Swell.
Het vierde deel alweer. Harry heeft een nieuw stopwoordje, maakt het in San Francisco zo bont dat zijn bazen hem naar een dorpje aan zee sturen - maar natuurlijk niet totdat eerst meerdere bad guys hun onvermijdelijke doem ontmoet hebben.
In het dorpje ontspint zich vervolgens het echte verhaal pas - wat we tot dan te zien krijgen is niet meer dan een kader, een wat overbodige introductie van Harry's universum. Wel precies hetzelfde patroon als de eerdere films, maar toch misschien wat overbodig. Aangekomen in het dorpje gaat het tenslotte meteen op de bekende manier verder, de bad guys lopen tegen de lamp - in de vorm van een .44 - en Harry heeft meteen slaande bonje met de baas. Niks nieuws, zou je denken.
Maar dan krijgt Harry tegenspel. Van Sondra Locke, zelfs, mevrouw Eastwood in het dagelijkse leven. Ze zet de nogal getroebleerde mevrouw zo goed neer dat ik me indertijd wel eens afgevraagd heb wat Clint dan wel in haar zou zien. Knap werk, en ze doet zeker niet voor Clint zelf onder. Wel kan je hier en daar ietwat in zien dat ze elkaar erg goed kennen, er hangt een soort van vertrouwelijkheid over de scenes die ze samen hebben die niet erg passen bij Clint's gewone rollen. Subtiel, maar ik meen het er toch in te zien.
Qua verhaal vind ik dit misschien wel de meest volledige aflevering, maar de spanning ontbreekt aan de andere kant ook wel wat teveel. Het ligt allemaal wel wat erg voor de hand hoe het afloopt, en daar komt ook nauwelijks meer een verrassing bij. Weer een iets minder deel, daarom.
Nog eentje te gaan...
John Barry
Sudden Impact vind ik wel een redelijke film. Maar deze film is duidelijk minder dan de vorige Dirty Harry films.
Clint Eastwood zelf is weer heel erg goed opdreef als Harry Callahan. Je ziet dat Eastwood in deze film er wat ouder uit ziet. Maar ik vind Eastwood hierdoor alleen maar nog beter overkomen. Sondra Locke acteert in deze film ook erg goed en samen met Eastwood steelt ze dan ook de show. Al moet ik wel zeggen dat ik vind dat Estwood mindere leuke scenes heeft dan in de vorige Dirty Harry films. Beste scene is de scene aan het begin van de film dat Harry die man een hartaanval bezorgt .
Maar twee goede rollen kunnen niet verbergen dat dit toch een beetje een saaie film is. Ik vond het verhaal niet veel voorstellen. Voor even is wel interessant om te zien hoe Jennifer één voor één iedereen afmaakt als wraak. Maar het begint al gauw langdradig te worden allemaal. De actie in deze film valt ook een beetje tegen. Neem nu die actie scene dat Eastwood in een bejaarde busje stapt en achter iemand aangaat. Het is zeker één van de leukste scenes van de film. Maar voor je het weet is de actie al weer voorbij. Op zich niet erg als de film er nog iets goeds qua actie tegenover stelt. Maar helaas heeft de film geen één echt goede actie scene. Deze film heeft wel veel gevechten. Maar goed, die gevechten zijn niet echt bijzonder en die heb je na een tijdje ook wel weer gezien.
Wat daar dan weer wel tegenover staat is een fantastisch einde. Op zich niet heel erg bijzonder wat betreft de actie. Maar wel uitermate sfeervol en erg mooi visueel. Dat shot als Harry plots midden in de nacht verschijnt is geweldig.
Lalo Schiffrin is weer terug en dat hebben we geweten. Hij maakt met een geweldige soundtrack toch een hoop goed. Geweldige muziek weet die man weer te componeren voor deze film.
Tja. Sudden Impact is voor mij toch wel een beetje een kleine tegenvaller. De film vond ik een beetje langdradig en de film heeft niet echt goede actie. Daar tegenover staat wel een fantastisch mooi visueel einde, Eastwood en Locke die goed bezig zijn en geweldige muziek van Lalo Schiffrin. Net aan voldoende.
3 sterren voor deze film.
DutchTakeshiro
Mijn eerste Dirty Harry film en ik moet zeggen dat het mij bevalt. Ik vind Dirty Harry te vergelijken met een typische rol van Arnold Schwarzenegger (positief bedoeld). Dirty Harry kenmerkt zich door daadkrachtige oneliners met een humoristische insteek. De humor is subtiel verweven in de film. Tegelijkertijd kent de film ook wat duistere trekjes. De verkrachting in de film gaat je namelijk niet in de koude kleren zitten. Als kijker kan je Dirty Harry alleen maar aanmoedigen als hij boeven neerschiet met zijn absurd grote pistool.
Als ik aan Clint Eastwood denk moet ik meteen denken aan Dirty Harry. Zijn meest solide personage als je het mij vraagt. Er straalt een hoop uit van zijn personage. Een onvervalste held die het opneemt voor de zwakkeren in de samenleving en genadeloos boeven afschiet. Dirty Harry is onorthodox en heeft moeite met autoriteit. Dat maakt Dirty Harry zo interessant: hij doet alles op zijn eigen manier.
Sudden Impact kenmerkt zich door solide actie, degelijk camerawerk en subtiele humor. De film voelt niet bijzonder gedateerd aan omdat de film vrij gewelddadig is: geweld doorstaat de tand des tijds. Wel heb ik me enigszins geïrriteerd aan enkele overdreven personages maar die komen regelmatig voor in films uit de 80s. Eastwood heeft puik werk geleverd op acteer- en regisseer gebied. Het is lastig om een personage als Dirty Harry te vergeten: de oneliners en het handkanon maken dat bijna onmogelijk.
Leno
Leuk vierde deel dat misschien wel de vermakelijkste uit de reeks is. De originaliteit is er natuurlijk wel van af, maar de wat grimmigere sfeer en kwetsbaardere Harry maken een hoop goed. Daarnaast is de film mooi een beeld gebracht, zeker het einde is wat dat betreft sterk. De humor en one liners werken weer goed.
FlorisV
Duurt wat langer dan de andere door wat zijplotjes en wat meer psychologische diepgang, met name door de (prima) rol van Sondra Locke. Net als de eerste Dirty Harry is dit weer een aanklacht tegen de wet, die niet altijd rechtvaardigheid kan bieden. Extra genietbaar doordat het zware onderwerp (verkrachting en wraak) wordt verlicht door humoristische stukjes, bijvoorbeeld met de pitbull en wat spaarzame actiescenes. Bij vlagen opvallend genuanceerd ook, het verhaal staat meer voorop.
Boneka
Beste Dirty Harry na het herzien van deel I, II en III. Deze blu ray ziet er ook het beste uit van de vier, maar dat terzijde. We beginnen met wat verhaallijntjes door elkaar heen, maar gaandeweg gaan we over naar de zoektocht van een "dader". De rol van Sondra Locke is uitstekend te noemen, maar sowieso zijn de acteerprestaties in deze Dirty Harry een stuk beter. Vooral de rol van Audrie Neenan als secreet Ray Parkins doet het goed. De film is behoorlijk geweldaardig, maar is zeker te "rechtvaardigen".
Wat minder zijn de toevalligheden, wat je wel vaker ziet in Dirty Harry. Zo lijkt Callahan een neus te hebben voor elke overvaller in de buurt. En de ontmoeting met Jennifer Spencer (Sondra Locke) is wel heel gemakkelijk gemaakt. Zetten we deze minpunten weg, blijft er een hele goede bijna thrillerachtige film over. Ik las hier ergens nog de term "horror". Moet zeggen zit ook wel wat in. Vooral de kermis entourage doet het goed in de film. Soundtrack is prima (veel meer jaren tachtig) en het slot lijkt Harry zijn cowboy hoed te hebben opzet. Prachtige silhouetten. Kortom voor mij is Sudden Impact de beste van de vier. Vanavond dan het laatste deel Death Pool.
TMP
"Go ahead, make my day"
Na een wat minder derde deel, is dit een aardig vierde deel in de Dirty Harry reeks. Een onderhoudend plot en een prima vertolking van Eastwood als Harry Callahan met wederom enkele aardige oneliners.
De minste Dirty Harry uit de reeks tot nu toe. Eastwood aan het stuur en je merkt dat het hier en daar op een western lijkt. Vooral het einde is daarin een duidelijke knipoog. Het script is op zich iets beter dan bij de vorige film, aangevuld met enkele scènes die nog eens laten zien wie Dirty Harry eigenlijk is. Maar Dirty Harry loopt wat aan de zijkant, misschien te wijten aan het feit dat Eastwood ook regisseur was? Meer dan in de vorige film loopt hij achter de feiten aan. Hij heeft geen partner, zit in Californië ver weg van zijn eigen streek, en het ontbreekt hem ook een sterke tegenspeler. Dit is de Dirty Harry film waar hij eigenlijk overbodig lijkt te zijn. Maar gelukkig doet Eastwood wel mee en het valt uiteindelijk wel mee. Enkele scènes zijn weer een plezier om zien. Maar als geheel is het resultaat toch wat minder dan we gewoon zijn. Een teken dat de franchise begint in te zakken?
Antinous
Super Dirty Harry film. ik vind ze allemaal goed dus deze ook.. gewoon 5.0 ster