• 13.713 nieuwsartikelen
  • 171.424 films
  • 11.369 series
  • 32.334 seizoenen
  • 633.753 acteurs
  • 197.089 gebruikers
  • 9.220.425 stemmen
Avatar
 
banner banner

Up in the Air (2009)

Romantiek / Drama | 109 minuten
3,26 2.331 stemmen

Genre: Romantiek / Drama

Speelduur: 109 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Jason Reitman

Met onder meer: George Clooney, Anna Kendrick en Vera Farmiga

IMDb beoordeling: 7,4 (355.043)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 14 januari 2010

  • On Demand:

  • Pathé Thuis Bekijk via Pathé Thuis
  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Up in the Air

"The story of a man ready to make a connection."

Ryan Bingham (George Clooney), is een crisismanager die het heerlijk vindt om altijd onderweg te zijn. Wanneer zijn bedrijf gaat bezuinigen op het reiskostenbudget, moet hij voor zijn baan vechten. Hij wordt verplicht meer tijd thuis door te brengen net als hij op het punt staat tien miljoen frequent-flyer-miles te bemachtigen. Tegelijkertijd heeft hij net de perfecte vrouw ontmoet, die even reislustig is als hij.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

  • 805 berichten
  • 372 stemmen

Geen bal aan, glad concept en hoofdpersoon, totdat het niet meer gaat, natuurlijk...kink in de kabel voor wat leermomenten, net als in het echte leven.

Sam Elliott spreekt me veel meer aan als acteur, karakterrol en niet dat gladde, gepolijste van George Cooney/wie wil er nog vieze koffie? En die vrouwen in die stereotiepe rollen hier. Geen kraak of smaak aan deze film.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

  • 3573 berichten
  • 2647 stemmen

'He broke up with you over text message?'

'It's kind of like firing someone over the internet.'

Met Up In The Air bij een film aangekomen die ik altijd zonder verklaarbare reden vermeed. Wellicht dat ik het deed vanwege het weinig zeggende The Descendants met ook Clooney en nog meer nominaties en prijzen dan deze Up In The Air. Nou vooruit, toch maar eens proberen dan.

Misschien was het ook wel het onderwerp dat mij niet aan stond met de werkzaamheden die Ryan uitvoert. Want hoewel ik nog nooit echt ontslagen ben, of wederzijdse instemming moet er onder vallen, heb ik wel zat met uitvoeringsinstanties als het UWV of dienst Sociale Zaken te maken gehad. Prietpraters, wijsgeren en leugens is wat je daar voor geschoteld krijgt, een 'sugar coated pile of shit' is wat het is en waar alle menselijkheid aan ontbreekt. En Ryan is in die zin niet veel anders, ontslag te verkopen als een nieuwe kans, alsof hij weet hoe het is om oud en overbodig te zijn, geen kruiwagen te hebben zoals al die eerder genoemde 'kruipers', kantoorridders en waarzeggers. Afijn, ondanks de charisma die Ryan in het geheel legt komt de focus daar niet verder op te liggen vanwege een bedrijfsherziening en wellicht het meest domme idee ooit en lijkt het erop dat Ryan zijn plek ter discussie staat. How you like them apples?

Typerend voor al lagen van de arbeid zal het beeld zijn van Miss Tuthola Natalie met haar masterplan, maar bij een echt ontslag al snel strand in het regeltjes opdreunen, al vrij snel op haar nummer gezet wordt door Ryan, de meest domme opmerkingen maakt tegen het karakter van J.K. Simmons en compleet over haar toeren is rond de vrouw met haar zelfmoorddreigement en zelfs totaal van het padje is als haar vriend het uitgemaakt heeft. Leuk hè als het terug reageert en buiten de kaders valt, je raakt, en waar enige menselijkheid vereist is, je zou bijna denken dat het toch mensen zijn die vergeten dat ze met mensen omgaan. Of bijna dan...want wie wil zulk werk nu eigenlijk doen? Afijn, de focus komt vervolgens toch op het grijpen van kansen te liggen en toont vooral een Ryan die stabiel lijkt maar tevens vol twijfel zit en op de vlucht lijkt voor wat hij wil en niet durft. Spijtig is dan weer de afloop met Alex wat ongetwijfeld symbool zal staan voor de meeste tegenslag in het leven en dat opstaan en doorgaan toch het motto behoort te zijn. Onder het motto ieder huisje heeft zijn kruisje zet Ryan zowaar zijn kennis in om iets goeds te doen, in dit geval zijn zwager, en is er uiteindelijk verandering op til en niet alleen bij Ryan.

En zo blijkt Up In The Air toch best een redelijke film te zijn over het veranderen van mensen ook al ben je nog zo de weg kwijt en zal er ongetwijfeld een subtiele aanklacht tegen een bepaald kapitalisme binnen de economie, de massa ontslagen en de cheap ass manier waarop men dat wil doen zonder menselijkheid inzitten. Mwoah, niet gek, vooral redelijk voor een keer, maar ook niet meer dan dat.


avatar van macrobody

macrobody

  • 2232 berichten
  • 1850 stemmen

Ach ja, als je niets beters te doen hebt.


avatar van JessicaD

JessicaD

  • 470 berichten
  • 540 stemmen

Het leek mij wel een leuke film toe. George Clooney doet het altijd goed. Het leek te gaan over een piloot, ik dacht dat het komisch zou zijn en Anna Kendrick blijkt er ook nog in te spelen, dus keuze snel gemaakt.

Frequent Flyer

Dat ik een heel andere film had verwacht mag duidelijk zijn. Het gaat niet over een piloot, maar over een man die veel met het vliegtuig reist. Het is een film over een man die voor zijn werk mensen ontslaat door heel het land. Hiervoor reist hij dus het hele land door met het vliegtuig en is hij nooit thuis. Niet dat hij dat erg vindt, hij houdt ervan alleen te zijn en hoopt de zevende man ter wereld te worden die tien miljoen Frequent Flyer-miles heeft aantikt. Nu de digitalisering steeds meer zijn intrede doet lijkt zijn baan te gaan verdwijnen.

Actualiteit

Ik had een soort van komische film verwacht, maar dat bleek eigenlijk niet zo te zijn. De film heeft een vrij serieuze toon door de keuzes waar Ryan (George Clooney) mee te maken krijgt, alsook de andere personages in de film. En natuurlijk doordat de film best wel inspeelt op de actualiteit, waaronder dat ontslag tegenwoordig steeds meer voor lijkt te komen. Er zitten zeker wel grappige momenten in de film, maar het is niet echt als komedie te bestempelen, daarvoor spreekt het teveel actuele thema’s aan. Het is denk ik beter als tragikomedie te bestempelen.

Up in the Air…

George Clooney speelt zoals altijd weer een prima rol, en weet je absoluut met zijn personage mee te laten leven. Maar ook zijn tegenspelers delven niet het onderspit. Hoewel de film goed in elkaar stak en prima te versmaden was, toch vind ik het geen ontzettend geweldige film. Ik kan er mijn vinger niet goed op leggen, maar – deze recensie schrijf ik een hele tijd nadat ik de film heb gezien – blijft hij niet goed hangen. Ook liet Up in the Air mij letterlijk een beetje in de lucht hangen met het einde, waarbij ik niet echt een bepaalde satisfactie voelde.

Conclusie

Up in the Air is dus een film met een serieuze ondertoon. Er komen thema’s voorbij die momenteel erg actueel zijn en tijdens het kijken van de film leer je misschien ook nog wel één of andere levensles. Het acteerwerk is goed, maar toch wist de film mij naderhand niet lang meer bij te blijven. Je loopt het risico je naderhand een beetje depri te voelen. Bijzonder weetje over de film: de mensen die in de film ontslagen worden, zijn speciaal voor de film aangetrokken mensen die ook echt recent ontslagen waren.