menu
Volg jij MovieMeter al op Facebook?
Mis niets over je favoriete films en blijf op de hoogte van de nieuwste releases op onder andere Netflix.
MovieMeter op Facebook

Up in the Air (2009)

mijn stem
3,26 (2251)
2251 stemmen

Verenigde Staten
Romantiek / Drama
109 minuten

geregisseerd door Jason Reitman
met George Clooney, Anna Kendrick en Vera Farmiga

Ryan Bingham (George Clooney), is een crisismanager die het heerlijk vindt om altijd onderweg te zijn. Wanneer zijn bedrijf gaat bezuinigen op het reiskostenbudget, moet hij voor zijn baan vechten. Hij wordt verplicht meer tijd thuis door te brengen net als hij op het punt staat tien miljoen frequent-flyer-miles te bemachtigen. Tegelijkertijd heeft hij net de perfecte vrouw ontmoet, die even reislustig is als hij.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=dbbXGW5czKo

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van de grunt
2,5
Wouter schreef:
Ga 'm beter en beter vinden.
Zou je dit misschien iets kunnen toelichten Wouter?
Jouw superlatieven maken me hier nieuwsgierig naar.

5,0
de grunt schreef:
(quote)
Zou je dit misschien iets kunnen toelichten Wouter?
Jouw superlatieven maken me hier nieuwsgierig naar.


Ten eerste is het een film die het lukt om fris en origineel te voelen in een genre dat al jaren het meest uitgekauwde in de bioscoop is: de romcom. Nu zullen er mensen gaan steigeren en zeggen dat het geen romcom is, maar dat is alleen vol te houden als je accepteert dat romcoms in een heel nauw straatje vallen en geen enkele mate van originaliteit kunnen bevatten.
Het verhaal is geweldig. Het gaat eigenlijk over een man die
innerlijk dood is en die tijdens dit verhaal uiteindelijk weer tot leven zal komen. En weet je wat? Hij wordt er (naar Hollywood maatstaven) niet eens voor beloond ook. het tot leven komen is de beloning, but he doesn't get the girl.

De film is ontroerend, mooi geregisseerd en gespeeld. Eigenlijk verdient hij het een bijna even grote klassieker te worden als bijv The Graduate.

avatar van de grunt
2,5
Bedankt. Jij weet een film goed te verkopen. Zowel met een oneliner als met meer nuance

Wouter schreef:
De film is ontroerend, mooi geregisseerd en gespeeld. Eigenlijk verdient hij het een bijna even grote klassieker te worden als bijv The Graduate.
Met de nadruk op bijna..

avatar van Onweersvlieg
3,5
Erg leuke film.

avatar van Aazhyd
3,5
Heel aardige film, maar wel eentje die vrij traag gaat en waarin niet al te veel gebeurt.

3,5
(Gezien op 03/03/16)
Het verhaal van een man met bindingsangst. Zijn job is in opdracht van multinationals mensen ontslaan. Hij doet het zo sec als hij denkt dat het moet. (Je moet je rugzak leegmaken ...) Schrijnend.
322 dagen per jaar is hij onderweg in vlieghavens, vliegtuigen, hotels.
Als twee vrouwen, Alex en Nathalie zijn weg kruisen, wordt het anders ...
Toch loopt het niet zoals je denkt.
Ryan Bingham is een iemand die de weg kwijt is.
George Cloony's rol roept afkeer en sympathie op. Zijn acteren is overtuigend.
De film heet dan wel een tragikomedie te zijn, het is evenzeer een aanklacht tegen de kapitalisme-economie. (Voor de fragmenten met ontslagen werknemers huurde de regisseur echt ontslagen Amerikanen in!)

avatar van IH88
3,5
“Last year I spent 322 days on the road, which means I had to spend 43 miserable days at home.”

Up in the Air geeft een intrigerend kijkje in het leven van Ryan Bingham. Bingham is veel op reis door het hele land om voor bedrijven mensen te ontslaan. En dit leven zonder relatie, vrienden en weinig echte connectie met mensen bevalt hem prima. Hij scharrelt wat met de eveneens veel op reis zijnde Alex, die hij vaak ontmoet in hotels, en als hij thuiskomt om langs te gaan bij het bedrijf waarvoor hij werkt, wil hij het liefst zo snel mogelijk de lucht weer in.

Wanneer hij opgezadeld wordt met de jonge en ambitieuze Natalie komen er toch wat barstjes in zijn zelfgecreëerde bindingsloze leven. De film kabbelt in het begin rustig voort maar wanneer Ryan en Natalie op reis gaan komt de film echt tot leven. Clooney speelt erg sterk en heeft een aangename chemie met Kendrick en Farmiga. Vooral tussen Clooney en Kendrick knettert het en hun dialogen zorgen voor hoogtepunten in de film. Kendrick weet de sociale en ambitieuze Natalie goed te spelen en biedt mooi weerstand tegen de cynische kijk op het leven van Ryan. De film lijkt af te stevenen op het welbekende "Hollywood"einde maar regisseur Jason Reitman wijkt hier op een mooie manier vanaf door een twist in het laatste gedeelte. Hierdoor gaat de film niet als een nachtkaars uit want het gedeelte ervoor met Ryan en Alex die op bezoek gaan bij zijn familie is niet echt interessant. Up in the Air is een onderhoudende film die op zijn sterkst is als Clooney en Kendrick tegen elkaar te keer mogen gaan.

avatar van Boenga
3,5
Geen uptempo (ondanks al dat luchtverkeer), maar toch gaat het verhaal geen moment vervelen, en dat heeft heel veel met de kwaliteiten van Clooney te maken.
Dit, plus een flinke dosis kritiek naar de grote bedrijven toe - waar alleen geld telt en empathie onder het vriespunt zit - plaatsen Up in the Air een trap hoger dan de gemiddelde romcom.

avatar van JoeCabot
3,5
Na de tabaksindustrie moet nu ook de ontslag-branche (het bestaat blijkbaar) eraan geloven. Reitman neemt graag dubieuze sectoren op de korrel en vindt hier opnieuw de juiste toon. Hij wandelt in een wijde boog om potentiële melige situaties heen (althans, in het eerste uur), maar maakt er evenmin een farce van.

Up in the Air voelt iets volwassener aan als Thank You for Smoking. Vooral dankzij Clooney, vermoed ik. Op papier is zijn personage een über-lul, maar hij weet er toch een gentleman van te maken. Met een flair die weinigen gegeven is. Sarcastisch steekje links en rechts, dat wel, maar geen wandelende brok cynisme. Je krijgt bijna respect voor zijn job. Zoals ik al zei: de toon zit wel lekker.

In het tweede deel glijdt de film jammer genoeg weg richting romcom. Want Reitman moest ook even demonstreren hoe het wél kan. Het sarcasme moet plots plaats ruimen voor een boodschap over verantwoordelijkheid en toewijding. Die hele catharsis had echt niet gehoeven, vooral ook omdat het niet bepaald geloofwaardig was, zo opeens.

Gelukkig eindigt de film wel weer scherp. Zwak of saai wordt het overigens nergens, het blijft allemaal onderhoudend. Ook de mooie sfeer geeft 'Up in the Air' net dat tikje extra klasse.

3.5*

3,5
Zag hem op de frontpage staan lang geleden gezien deze maar weet nog precies hoe de film ging, erg leuke film zeker de moeite waard.

avatar van des1
3,5
Goeie film. Had iets Alexander Payne achtigs. Clooney bouwt een indrukwekkend cv op in het spelen van mannen die een beetje (goed) de weg kwijt zijn. Denk bijv. ook aan Michael Clayton en The Descendants. Enige draak daarin: The American van Corbijn.

avatar van n00r
Goede acteurs misschien toch maar eens een poging wagen.

avatar van ZenZin
2,5
Oppervlakkigheid wordt in deze film zodanig geëxposeerd dat een eventuele poging tot het kritisch willen doorprikken van e.e.a. halfslachtig , hypocriet en ongeloofwaardig overkomt. Na een verschrikkelijk eerste gedeelte komt er wat schot in de zaak zodat het nog net aardig genoeg raakt om het tot een vaag eind uit te zitten.

avatar van Timothyvdmeer
3,5
De film wordt gedragen door de connectie tussen Clooney en Kendrick.

Erg van genoten..

avatar van Capablanca
3,5
Drie punten voor een aardige romcom en het prettige spel van Clooney, extra half puntje voor de onverwachte wending.

avatar van blurp194
2,5
Ik loop er nog niet zo warm voor.

Het idiote gedoe van de airmiles-verzamelende Ryan Bingham (ligt het aan mij dat ik dan meteen aan Lester Bingham denk?), het herinnert me misschien teveel aan die teveel reizende collega. Toch moeilijk om er serieus bij te blijven, maar ja, dit soort dingen bestaat toch echt. Hoe ongeloofwaardig ook, en hoe onbegrijpelijk het ook is dat dat kennelijk getolereerd wordt door de bedrijven die daar de rekening voor betalen.

Maarja, da's mijn persoonlijke ergernis, terug naar de film. Ik vond Clooney niet zo heel sterk hierin eigenlijk, meestal lijkt hij precies op zijn plek in dit soort romcom-achtige bedoening maar ik had nu het gevoel dat hij niet goed in zijn rol zat, geen verbinding met zijn personage wist te vinden. Wellicht strekt hem dat tot eer, moet ik dan zeggen. Kendrick kwam er dan net iets beter mee uit de verf, maar die had ook een veel makkelijkere opdracht. En de rol van Farmiga was wel teleurstellend dun.

En het totaal was vond ik aan het einde toch wat dun. Net een tikje meer venijn had toch best gekund.

avatar van Fisico
4,0
Verrassend goede film die ik niet echt kende. Rollen met Clooney in de hoofdrol behandel ik vrij stiefmoederlijk, maar net als bij het uitstekende The descendants van Alexander Payne kon ook deze Up in the air me goed bekoren mede door het fijne uitgangspunt en boodschap van de film. Dit is niet zomaar een doordeweekse romcom. Het romantische gedeelte is trouwens vrij oppervlakkig en komt iets meer bovendrijven naar het einde van de film toe, vanaf het gedeelte over het huwelijk van zijn zus.

De film behandelt een mooi onderwerp over de metafoor van de rugzak en de bagage die iemand figuurlijk met zich meesleurt. Die bagage kan zowel materialistisch als fysiek zijn. Beide items worden aangestipt door de reizende Ryan Bingham. Het zegt wel iets over de consumptiemaatschappij of de houvast aan materiële (in principe overbodige) dingen die de meesten van ons hebben. Bingham gruwelt net van eigendom (en de daaraan gepaarde verantwoordelijkheden). Hij is slechts beperkt thuis op zijn kleine ongezellige en onpersoonlijke appartementje in Moana. De reizen, de luxebehandeling in sterrenhotels en de vluchtige contacten zijn zijn leven. Ook zijn dichte sociale relaties zijn verwaterd door zijn opvattingen en ontdoet zich hierbij ook van alle verantwoordelijkheden of emotionele gevolgen. Zijn visie op het huwelijk was dan ook duidelijk. Tot het moment dat hij iemand leert kennen met een soortgelijke levensvisie en waarmee het klikt...

De andere grote boodschap van de film gaat over zijn jobinhoud. Hij wordt als consultant ingehuurd door bedrijven die hen het slechte nieuws moet brengen dat ze ontslagen worden. Cruciaal in zijn benadering is het persoonlijke contact, hoewel de gesprekken erg emotieloos en afstandelijk verlopen. Zijn nieuwe collega, Natalie (Anna Kendrick) heeft een andere financieel efficiëntere benadering waarbij dergelijke gesprekken via de computer moeten verlopen. De film begint met een resem ontslagen en dit wordt nog een aantal keer onthaald. J.K. Simmons heeft zo bijvoorbeeld een leuk bijrolletje. Ook de drie hoofdpersonages doen het erg goed en waren goed op elkaar ingespeeld met hun flair en goede dialogen. Boeiend onderwerp alvast en uitstekend gebracht in de film. Clooney heeft de flair en ik moet toegeven - het acteertalent - om een erg charismatische zak neer te zetten die bovendien nog sympathiek is ook.

Ook het einde met Clooney was prima. Hoewel zijn doel bereikt, beseft hij meer en meer in een lege doos te leven, een leven zonder echte sociale contacten, zonder echte vrienden, zonder nieuw doel... De opdoffer met Alex hakt er dubbel en dik op in. Een romcom hoeft niet altijd een happy end te kennen, integendeel zelfs! Mooi, nipte 4,0*!

3,5
Start goed met een strak tempo en de band mentor-leerling is fijn om volgen. Helaas zakt de film halverwege in om over te gaan op een potje klefheid. Einde was gelukkig terug beter.

3,0
Een film die ik graag zou haten, maar het lukt me niet.

'Up in the air' heeft alles om een middelmatige prent te zijn. Een man die door het leven fladdert, en halverwege de film een vrouw tegenkomt die hem zijn vrije bestaan lijkt te doen opgeven. Echter, tegen mijn verbazing in, zat ik gedurende de hele duurtijd van de film compleet in het wereldje die de scenarist en regisseur gecreëerd hebben. Iets wat een middelmatige prent maar zelden verwezenlijkt.

Clooney speelt zijn rol met danig veel naturel. Anna Kendrick en Vera Farmiga hebben elk op hun eigen manier een chemie met hem, en het verhaal ontwikkeld zich mooier dan ik had verwacht. Het clichématige stukje met de bruidegom die cold feet krijgt en uitgerekend door Clooney wordt overtuigd van de waarde van het huwelijk, was een minpuntje voor mezelf. Desalniettemin heb ik me geen moment verveeld en kwam het hele verhaal als authentiek en geloofwaardig over.

avatar van gizzegiz
2,0
Met al die hoge scores hier had ik hier meer van verwacht. Mij viel hij fameus tegen en ik hield er een deprimerend gevoel aan over. Ligt overigens niet aan de acteurs; die leverden prima werk

3,5
Boeiend verhaal over Ryan, die altijd onderweg is, gespeeld door een George Clooney die perfect voor deze rol is. Ik heb deze film altijd een beetje links laten liggen, omdat ik eigenlijk totaal geen idee had waar deze film over ging. Na 10 jaar heb ik de film eindelijk een kans gegeven en ik was blij verrast! Het eerste uur is heel interessant: het is leuk om naar Ryan te kijken en zijn levensstijl te volgen. Ook Vera Farmiga past hier goed tussen. Ik word iets minder blij van Anna Kendrick (voor mij heeft ze altijd iets irritants kinderlijks over zich heen, wat ze nooit helemaal van zich af lijkt te kunnen schudden), maar ook zij doet het prima.

De film zakt helaas enorm in vanaf de bruiloft van Ryan’s zus. Dit hele stuk van de film voelt misplaatst aan en is een beetje saai om naar te kijken. Clooney voelt ook niet meer in zijn element, wat wel past in het punt waar het verhaal zich bevindt, maar na dit stuk komt de film helaas niet meer op het niveau waar het was. Zelfs de twist met Alex, die thuis een gezin blijkt te hebben had op dat punt al weinig impact meer.

*3.5 omdat het een fris en origineel verhaal is en me daarin heeft verrast.

avatar van ForrestHanks
4,0
Voor mij klopte vrijwel alles aan deze film. Verassend, herkenbaar, realistisch, verdrietig, mooi, sfeervol en bescheiden....en met een zweepje feelgoed.

avatar van Brandt
3,5
Toen deze film uitkwam had niemand het over vliegschaamte en dat is maar goed ook, want anno 2019 zit je toch met enigszins opgetrokken wenkbrauwen naar deze reislustige mensjes te kijken. Maar allez, Up in the air is een zeer genietbare film met een erg originele invalshoek. Onder de luchtige laag zit een tragiek die zeer van deze tijd is en dat maakt Up in the film niet alleen fris, maar ook relevant. Jammer dat de boodschap (alleen is ook maar alleen) er in het laatste deel weer op zijn Amerikaans in geramd wordt.

avatar van JuGhead
1,5
Film is erg teleurstellend. Geen conclusie en geen gedachtes om mee te nemen in de ' rugzak ' .

Gast
geplaatst: vandaag om 21:32 uur

geplaatst: vandaag om 21:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.