• 9.376.805 stemmen

Met onder meer: Koen De Bouw, Werner De Smedt en Blerim Destani

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 3 juni 2010

Plot Dossier K.

Een brutale moord op een spilfiguur van de Albanese maffia in Antwerpen zet een onontkoombare clanoorlog in gang. Volgens de wetten van de Kanun, een eeuwenoude erecode uit de onherbergzame bergen van Albanië, moet bloed worden gewroken met bloed, en het is dan ook een kwestie van tijd voor er meer slachtoffers vallen. Erik Vincke en Freddy Verstuyft worden meegesleurd in een noodlottige spiraal waaruit niemand nog lijkt te kunnen ontsnappen.

Eric Vincke

Moeder Naomi Waldack

Advocaat Waldack

avatar van diedier

diedier

Een uitstekende opvolger van 'De zaak alzheimer'.

Het eerste wat in deze film al veel meer aanbod komt is, actie actie en nog eens actie. Zalige stukken in de film en heel goed er realistisch is beeld gebracht. Het verhaal was top net gelijk 'Dza'. Ik miste soms een paar elementen. Erik van looy gebruikte vaak en nu nog altijd effects met de montage, dat maakt de film nog een stuk moderner. Maar Jan verheyen lost dat op met geweldige shots, heel groot genomen over het water.'Dza' had een geweldige soundtrack, dit had Dossier K niet zo. Maar toch een geweldige film, een van de betere gemaakt in onze belgen landje.

avatar van Sander14

Sander14

Persoonlijk vind ik deze film beter dan 'De zaak Alzheimer', terwijl ik het boek 'De zaak Alzheimer' beter vind dan het boek 'Dossier K.'.

De geniale verhaallijn van de geniale Jef Geraerts is hier heel goed verfilmd, mooi in beeld gebracht en de acteerpestaties zijn goed.

avatar van horrorfreak23

horrorfreak23

Heel goede film. Deze film heeft alle ingrediënten om een topper te worden! Humor (vooral werner is hier hilarisch met z'n opmerkingen) actie toch ook wel wat romantiek.

Eigenlijk niets op aan te merken. Deze moet je zien!

avatar van Friac

Friac

Genietbare politiefilm, die vooral in het tweede deel fijn is om te volgen. Het nadeel van politiefilms als deze is dat ik vaak zo'n gevoel heb van 'een veredelde Flikken/Baantjer-aflevering' te bekijken, maar dat ligt eerder aan de overdaad aan politieseries dan aan de kwaliteit van deze Dossier K.

Het verhaal is tamelijk standaard, een beetje spijtig maar het blijft aangenaam om te volgen (al was het in het eerste kwartier soms op de tanden bijten, kwam me soms iets té cliché over). Jan Verheyen heeft sowieso zijn mooiste film qua visualiteit afgeleverd, het ziet er 'groots' uit en mooi afgewerkt. Voorts zijn de vertolkingen - vooral die van Koen De Bouw, die toch erg mooie gelaatsexpressies kan brengen - ook overtuigend voor het merendeel van de spelers (aan Linda had ik niet veel boodschap, ook het Nederlands van de Albanezen was soms een beetje onbedoeld hilarisch). Een magere 3,5*

P.S.: Ik ergerde me wel aan die Vlaamse ondertiteling tijdens de scènes waarin Albanees werd gesproken (met "ge" e.d.)...Ik neem aan dat dit in Nederland gewoon een Nederlandse ondertiteling is?

avatar van Laurietje

Laurietje

Allemaal gaan zien! Ik heb echt van de film genoten. Hij is heel realistisch en ik vond de humor van Freddy fantastisch!

avatar van martinovitch

martinovitch

Dit was een zeer geslaagde Belgische Thriller! Na De zaak alzheimer, Loft, en De helaasheid der dingen,enzo, .... weer een Belgische film om trots op te zijn!

Dit was een geweldige actie thriller. Kei goede acteerprestaties. Steenharde actie, goed verhaal en ook wel weer lekkere humor ertussen.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Geslaagde thriller (alleen was De Zaak Alzheimer toch net dat ietsje beter, daar kwam dat duistere, corrupte wereldje van politie en gerecht iets beter naar voren).
Actie in een Vlaamse film, dat mag ook eens, he. De scène in Hotel Miami is nog eens zo'n heerlijk ouderwetse shootout (en die kerel achter de receptie daar ).
De oneliners van Verstuyft zijn ook weer helemaal top en de Albanese inbreng was ook heel goed. Alleen stoorde ik me wat aan die Marieke Dilles: 't is wel een lekker wijf, maar ze spreekt alsof ze kinderprogramma's aankondigt op Ketnet. Akkoord, ze speelt de dochter van een advocaat en is zo keurig opgevoed, maar als ze al jaren met Oostblokgangsters op tour is, mocht haar taalgebruik toch wat gekruider zijn.
Maar voor de rest zit alles weer snor. Verheyen is een mindere regisseur dan Van Looy, maar slaagt er toch in om een puike, harde thriller neer te zetten. De sfeer is bij momenten uitstekend en de meeste acteurs spelen hun rol goed (alleen was die overbodige romance tussen Vincke en De Leenheer wel heel erg knullig).
Al bij al een fijne thriller met een goede hoeveelheid actie.

avatar van MC:T

MC:T

Ik heb deze film vandaag gezien en ik vond dat hij toch tegensloeg.
Om te biginnen, was het soms erg storend dat de camera zo schokte, dit was bij momenten functioneel, maar meestal gewoon lastig.
Dat de Albanezen voortdurend met hun geweren open en bloot over straat liepen is erg ongeloofwaardig, niks subtiliteit.
Ook de reanimatie van hun collega was zo klunnelig, je zou toch verwachten dat een opgeleid agent zoiets kan.
Deze film vulde ook perfect alle stereo-types in: het typische politie duo, de typische, buitenlandse gangsters en 1 klunelige maar zeer intilligente agent.
Deze film is eigenlijk niet meer dan een uitgerekte aflevering uit een degelijk politiereeks. En uitgerekt mag je letterlijk opvatten, de film duurde toch te lang naar mijn goesting, hij had al 5 kunnen eindigen maar steeds kwamen ze met iets nieuw.
Als aflevering uit een politiereeks: top
Als "hoogstaande" film: flop
Toch even vermelden dat Koen De Bouw een sterke acteerprestaatie heeft neer gezet.

avatar van Tomtommer

Tomtommer

En de prijsvraag voor deze week luidt: "Hoeveel mensen verliezen het leven in deze film?"
1 (Antwerpse Kaaien) + 3 (Hotel Miami) + 2 (verlaten hangars) + 1 (uitbater Benzinestation) + 4 (moderne villa) + 4? (Albanese politie) + 2 (bos in Albanië) = 17 stuks
Klopt de rekening?

avatar van louisvf

louisvf

Gisteren gezien in de cinema!

De film begint zeer sterk! Het tempo doorheen de film zat goed, soepel cameragebruik, film kijkt lekker weg! Kwa spanning zit het weer goed, misschien in vergelijking met de zaak alzheimer iets minder maar enkele scenes (zoals die van het hotel) komen zeer goed over, de muziek kwam dan ook goed van pas! Geen Jan Decleir maar hier en daar toch wel sterke acteerprestaties! Kwa clichegehalte valt het nog mee, zoals hierboven vermeld werd er inderdaad wat slordig omgegaan kwa wapengebruik en komen ook hier weer de standaard stereo-type flikken aanbod! Enkele leuke one-liners en een sterke Albanese cast maken dan wel weer één en al goed!

avatar van misteryland

misteryland

voor een belgische film is hij goed, er is niets op aan te merken

ik vind hem persoonlijk beter als de zaak alzheimer

en veel meer actie

avatar van CyraX

CyraX

MC:T schreef:
Ik heb deze film vandaag gezien en ik vond dat hij toch tegensloeg.

zo denk ik er precies over. De catchy oneliners van oa Werner De Smedt begonnen me na een tijdje echt te irriteren.
Niets nieuws dus...

avatar van engelse

engelse

Knappe film! Schitterende Koen De Bouw!!

Werner De Smedt zette een rol neer te vergelijken met Brad Pitt's Aldo Raine in Inglourious Basterds... in mijn ogen enigzins ergerlijk, voor anderen wellicht zalig... Maar in beide gevallen is het de regisseur die dit in de hand moet houden... wow: hier vergelijk ik Verheyen met Tarantino... Naadloze overgang naar de suspense: was hier niet nodeloos gerokken en perfect opgebouwd!

Eén minpunt voor wie in de cinemazaal vooraan zit: de beeldvoering. Close en scherp, omgeving wazig... niet aangenaam voor deze "minderbedeelden". Dus of je kiest een goede plaats in de zaal, of je bekijkt de prent thuis in je luie zetel!

Desondanks een dikke pluim voor Jan Verheyen!

avatar van yeyo

yeyo

engelse schreef:

Wat 'n bizarre vergelijking..

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

Ben hem vandaag gaan bewonderen in de Cinema in Antwerpen. Dat er veel mensen benieuwd waren naar deze film, dat is me wel héél duidelijk geworden. De zaal zat propvol, ik had nog juist een plaatsje hellemaal onderaan kunnen bemachtigen. Er waren zelfs mensen die recht moesten staan. Zo vol zat hij, nog voller dan New York City in de film "Soylent Green" (LOL) Maar het was wel de moeite waard.

Tja onderaan was ook niet echt de beste plaats. Je moest de hele tijd je hoofd naar boven houden om te zien hoe O.A. Koen de Bouw en Hilde de Baerdmaker hun smoel tegen het scherm plakten (2x LOL) Dat was wel iets dat ik een beetje storend vondt, maar het kan ook aan de zaal liggen. Maar er werdt enorm ingezoomd op de hoofden, zodat het gezicht van de acteurs soms het hele scherm bedekten, maar dat kan ook liggen aan het feit dat ik hellemaal van voor zat.

Voor de rest viel de film wel mee. Welliswaar is de film gemaakt op de typisch Jan Verheyen stijl. Daar waar Erik van Looy's film nog een beetje rustiger was en gemaakt werd op de vertrouwde vlaamse stijl, heeft deze film naar mijn mening nogal veel weg van een actie thriller zoals ze die in Hollywood maken. Ja ik had echt het gevoel dat ik naar een soort Bourne Ultimatum aan het kijken was met Blerim Destani, Koen de Bouw en Werner de Smet in de hoofdrol. Wat absoluut niet negatief bedoeld is hoor, nee integendeel, wat mij betreft zeker een van de juweeltjes uit de Vlaamse filmgeschiedenis.

Deze film krijgt van mij een verdiende 4.0. Nog net geen 4,5, maar ik hem het gevoel dat dit mischien nog zal veranderen bij herziening op DVD ofzo.

avatar van yeyo

yeyo

A.L.I.E.N schreef:

En te denken dat ik mij hier al enorm aan stoorde in De Zaak Alzheimer. Deze misschien toch best links laten liggen.

avatar van Scratt

Scratt

Van Looy staat al lang op eenzame hoogte als het op Vlaamse kaskrakers aankomt. Toch is iedereen vol lof over de prestatie die Verheyen hier neerzet - jaja, zelfs hij kan dan toch een goede film maken - maar ik miste toch een aantal dingen.

Het gegeven is zeer sterk, het plot schuift mooi in elkaar en de acteurs zijn op z'n zachtst gezegd prima. Koen De Bouw is onverslijtbaar als de verbeten, gefrustreerde jachthond. Werner De Smedt deed het goed als de geinige sidekick (beter als in 'Alzheimer'). De Baerdemaeker, Claes, Kan Albay en Peeters waren goed in wat ze deden, maar ik onthoud vooral de intense Blerim Destani die hier voor de verrassing zorgde. Hij speelde met veel overtuiging een gekwelde huurdoder die niet zou misstaan in pakweg een Michael Mann-film, vandaar mijn grote teleurstelling dat Van Looy deze prent moest afstaan aan de Bruckheimer van Vlaanderen.

In 'Alzheimer' en 'Loft' ademen de decors, ze vertellen iets over de personages, ze geven je ogen de kost. Kortom het biedt een meerwaarde, iets wat in 'Dossier K' ontbreekt. Het openingsshot in Albanië was wel oké en er wordt hier en daar mooi gebruik gemaakt van close-ups, maar suspense heb ik amper gevoeld. De meeste actiescènes zijn op z'n zachtst gezegd een rammelende boel waar ik niet altijd begreep wat er gebeurde en de muziek ontkrachtte meer de spanning dan omgekeerd.

Nuja, Verheyen heeft zijn best gedaan en het is eraan te zien in vergelijking met zijn vorige stinkers (kijk even naar 'Vermist' als je ècht niet weet wat doen), maar de film had ongetwijfeld beter geweest als Van Looy aan het roer had gestaan. Maar goed, 'Dossier K' is dankzij het sterke scenario en de fantastische cast toch een ticketje waard. Ik wacht in ieder geval ongeduldig op 'De Premier', de volgende thriller van Erik Van Looy

avatar van domkey

domkey

avatar van Scratt

Scratt

domkey schreef:

Bedankt

avatar van movie fan

movie fan

zeer goede film . vond hem net zo goed als de zaak alzheimer . verhaal was goed cast was goed . een paar goede actie scene's en een zeer goede soundtrack vond ik persoonlijk . vond deze film zelfs nog beter dan loft ! eigen mening natuurlijk !

avatar van IceTigerGhost

IceTigerGhost

Oorspronkelijk zouden we naar 'Paranormal Activity ' gaan kijken, maar daar werd de boel verziekt door een groepje Marokkanen. We zijn dan maar verhuisd naar deze prent en het was zeker geen tegenvaller. Een naar Vlaamse normen stevige aktiefilm met internationale allure. Ze mogen gerust verder doen met de verfilmingen van deze boekenreeks.

avatar van film88888

film88888

Meesterlijk !

Verheyen heeft wel paar meesterwerken, maar deze slaat boven al zijn films tot nu toe uit, en het is in mijn ogen een grote uitdaging om naast Van Looy te komen te staan, en een opvolgr van één van Van Looy's films te gaan maken, maar moet zeggen het is Jan zeker en vast meer als gelukt.

Veel meer geweld, en actie, net zoals De Zaak Alzheimer nagelbijtend spannend, en laat je de eerste tot de laatste seconde op het puntje van je cinemastoel zitten.

De Bouw weer perfect als Vincke, en veel ruiger als de eerste.

Werner De Smedt blijft toch heel goed in de rol van Freddy, en De Bouw, en De Smedt blijven een prachtig duo !

4,5 sterren.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Dit was een mooie film met veel actie; maar iets maakte dat ik totaal geen voeling had met de personages. Ze stellen wel weer vlaanderen voor als een bolwerk van de maffia .

avatar van lverme

lverme

Goede film maar zeker geen 'uitstekende' film, zoals sommige gebruikers hier omschrijven.

Een 'genietbare politiefilm' vind ik een veel betere omschrijving.

De acteerprestaties zijn wel uitstekend!

avatar van seanpuffy

seanpuffy

deze film is echt super goed

koen de bouw was weer schitterend

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Degelijke politiefilm met donker randje, niet meer en niet minder.

Mijn voorkeur gaat eerder toch naar de zaak Alzheimer, indien je de 2 met elkaar wilt vergelijken.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

domkey schreef:

Vind ik ook!

avatar van joke36

joke36

Héél knappe en zeer professioneel gemaakte politiefilm/thriller. Pure klasse: scenario, muziek, acteerprestaties, cameravoering, regie, ... Alles klopt gewoon aan deze "Vlaamse film".

avatar van movie elly

movie elly

Zeer vermakelijke film, gisteren in de Metropolis in Antwerpen gezien. Ondanks dat ik op de 2e rij zat, heb ik toch kunnen genieten van deze film.

Spannend met af en toe typische Vlaamse humor.

avatar van speedy23

speedy23

Duitse filmverdeler koopt 'Dossier K', derde film in pijplijn.

De Duitse filmverdeler Atlas Film heeft de distributierechten voor de Duitse markt verworven van 'Dossier K.', de jongste film van Jan Verheyen. Producent Eyeworks Film & TV Drama is inmiddels gestart met de voorbereidingen voor een derde Vincke en Verstuyft-film.

Blerim Destani, de Albanese acteur die het hoofdpersonage vertolkt in 'Dossier K.', woont in Düsseldorf. Hij is luidens de mededeling bijzonder verheugd over de verkoop van de film aan zijn thuisland en zal zich inzetten voor de lancering ervan op de Duitse markt.

The Works Media Group, de groep die de internationale distributierechten van 'Dossier K.' heeft, stelt de Vlaamse film op het filmfestival van Berlijn (11-21 februari) aan aankopers uit de hele wereld voor. Verwacht wordt dat de verkoop op de Duitse markt een positief effect zal hebben op de belangstelling uit andere landen.

Carl Joos, die het scenario van 'De Zaak Alzheimer' en 'Dossier K.' schreef, is ook de scenarist van de derde Vincke en Verstuyftfilm die voorbereid wordt. Na Erik Van Looy voor 'De Zaak Alzheimer' en Jan Verheyen voor 'Dossier K.' zal de derde film opnieuw door een Vlaamse topregisseur worden gemaakt, zegt Kinepolis Film Distribution nog, zonder de naam van de regisseur bekend te maken.

Sinds de première van 'Dossier K.' in december 2009 heeft de film al 307.250 mensen naar de zalen gelokt. Vandaag loopt hij nog op 38 kopieën in Vlaanderen en Brussel. (belga/lb/HLN.BE)