Genre: Avontuur / Familie
Nederland
Geregisseerd door: Steven de Jong en Marc Willard
Met onder meer: Jos van der Donk, Koen van der Donk en Maarten Spanjer
IMDb beoordeling: 6,1 (1.636)
Gesproken taal: Nederlands
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot De Schippers van de Kameleon
1958. In het Friese dorpje Lenten, aan een groot meer, woont de tweeling Sietse en Hielke. De twee deugnieten staren vaak urenlang naar de schepen die voorbij varen. Wanneer hun vader, smid Klinkhamer, een boot op de kop kan tikken, komt de droom van de twee jongens uit. De sloep heeft echter nog geen motor. Wanneer Sietse en Hielke bij een verschrikkelijk onweer het leven van de dokter redden, krijgen ze een motor cadeau. Ze noemen hun nieuwe trots 'De Kameleon' en in hun speedboot vaart de tweeling allerlei avonturen tegemoet.
Hielke Klinkhamer
Mr Bleeker
Mayor
Doctor
rose
De opzet is wel leuk, maar over de acteerprestaties van de jongens ben ik minder enthousiast.
rose
movie acteurs
Gelukkig niet irritant.
Setting van het dorp was goed, zag er leuk uit. Acteerwerk was redelijk. Sommige scene's waren best spannend. Ik heb me eigenlijk best vermaakt met deze film. 3,0
pooper
de special effects zagen er goed uit voor een nederlandse film maar de film op zich zelf was niet super.
canciser
Vond dit altijd wel een leuk film, het spelletje wat je bij de pindakaas kreeg was nog leuker
van duijn
Vroeger gezien in de bios. Special effects waren goed, acteerwerk was niet heel slecht een leuk verhaal en heb me prima vermaakt.
*3.0
(verwijderd)
Ja daar ben ik het mee eens!
Heb mij daar toch wel erg vermaakt.
Toch net weer gezien vandaag, redelijk.
3'
MoFeDu
Eerste keer dat ik dit zag vond ik het echt fantastisch, maar dit doet toch wel erg pijn hoor.
Toch wel fijn die goede oude avonturen weer op te halen die Sietske en Hielke meemaakten. Maar echt, een vervelendere tweeling hadden ze haast niet kunnen uitkiezen. Ze acteerden zo slecht dat werkelijk al het jeugdsentiment wegebde. Het zag er grotendeels erg amateuristisch uit.
Nee, deze film vergeet ik liever zo snel mogelijk. Mocht ik ooit nog eens een boek openslaan van de kameleon, dan hoop ik niet aan deze film te hoeven denken. 1.5*
Weertenaar
Leuk voor een keertje, maar te vaak te onbeholpen: 1.50 (1.70)
Een redelijke frisse en bij vlagen melige prent, maar zoals zo vaak met Nederlandse producties schort er kwalitatief weer van alles aan. Het punt van kritiek bij uitstek betreft het feit dat de tweelingbroers vooral zijn geselecteerd om hun olijke koppies, want op een fatsoenlijk uitgesproken zin heb de twee nauwelijks kunnen betrappen. Overigens geldt dat ook voor Koningsberger. Enkel Steven de Jong was een verrassende verschijning, die prima bij zijn personage paste. En laat diezelfde Steven De Jong ook nog eens de regisseur van de film zijn. Dat gaat hem eveneens redelijk af, maar hoogstaand wordt het echter geen moment. Cinematografisch oogt een en ander zeer amateuristisch, om over de vreemde keuze voor de tornado maar helemaal te zwijgen.
Thomassio
kinderdromen komen weer tot leven! Vooral mijn kameleon (huisdier) vond hem geweldig, hij verschoot continu van kleur!
Jan met de pet
Leuk voor de kinderen........... en ook voor Oma's en Opa's:3,0
daxclusive
Geinige Nederlandse film met de Friese jongens Sietse en Hielke.
Wel met plezier naar gekeken, overigens vond ik deel 2 ook erg leuk, maar minder dan dit eerste deel. Haalt wel de 3*
- 11997 stemmen
Had allemaal wel iets spannender gemogen.
Is net wat te soft gebracht.
Acteren was niet van iedereen goed.
2,5 ster
Anjin
Regelmatig een amsterdams accent erdoor van die jongens..
Heel irritant,geen goede casting dus,als je weet dat het verhaal uit friesland komt..
Acteren was ook heel erg onder de maat.
Maarten Spanjer was toch wel de leukste en beste..
al met al toch 2 sterren voor het verhaal..
Trouwens de speedboot ontplofte al voordat die tegen die grote schip kwam
Dreiecke
Voor kinderen vind ik dit een leuke film. Het moest een beetje op gang komen, maar verderop vond ik de avonturen onderhoudend. Een goed neergezette ouderwetse jaren '50/'60 sfeer, toen het verschil tussen boer en stedeling nog enorm was en de omgangsvormen en leefwijzen nog totaal anders waren (meer ontzag voor autoriteit, geen tv maar buiten spelen en dichter bij de natuur staan). De jongens krijgen ook een stukje coming of age mee, dus overal is aan gedacht. Ik vond zelf deel 2 net even iets leuker en beter in elkaar zitten.
Minpuntjes: accenten van de acteurs komen van overal uit Nederland en de pindakaas reklame is erg irritant.
tommycool
ik geef deze film 4 sterren omdat ik het vroeger mijn lievelingsfilm was, en ik hem echt 100 keer in m'n leven heb gezien.
Robi
In dit geval had ik deel 2 eerder gezien als deze deel 1. En deel 2 was niet best. Ik had dus ook geen hoge verwachtingen toen ik deel 1 ging bekijken. Maar des ondanks was het toch nog steeds een lange zit. Wederom een ongeloofwaardig, naïef en infantiel verhaal. Maar vooral ook hier belabberd geacteerd en dan in het bijzonder door de twee hoofdpersonen. Die gasten zijn volgens mij echt alleen op hun uiterlijk geselecteerd. En alsof de film allemaal nog niet erg genoeg is worden we ook nog eens tot drie maal toe getreiterd met verschrikkelijke muziek van een of andere zanger, die vast hoopte nog een graantje mee te pikken van het succes.
Ik heb vroeger de boeken van de Kameleon verslonden. Misschien heb ik ze wel allemaal gelezen, geen idee. Het waren er ieder geval ontzettend veel. En toen bedachten ze 10 jaar terug dat een verfilming wel leuk zou zijn...
Zelf heb ik tot aan gisteravond nooit de behoefte gehad om het te bekijken. Het valt wel te raden van welk niveau dit soort films zijn. Maar toch maar eens de film opgezet, kijken of mijn jeugdsentiment een beetje waardig verfilmd is.
Helaas, nee. Het is vrij beroerd op bijna alle vlakken. Dieptepunten zijn de vele droevige acteurs en het vreselijk beroerd weergeven van een tornado. Sowieso, een tornado in Friesland....damn, verzin eens iets realistischer verhalen, zeg. Maar het acteerwerk was toch nog treuriger dan de special effects. Ik vond alleen Steven de Jong (Smid Klinkhamer) en Maarten Spanjer (Gerben Zonderland) wel naar behoren acteren, al vond ik het wel 2 miscasts. In de boeken is de smid altijd een enorme potige kerel die eerder boos wordt om de streken van zijn zoons dan dat hij er om kan lachen. En Gerben is in de boeken een jonge twintiger, geen vijftig plusser zoals in deze film. Jammer dat regisseur De Jong dit niet beter opgelost heeft. Maar los van die fouten waren die 2 rollen wel het meest overtuigend. En dan heb je ook nog veldwachter Zwart. Wat een dom karikatuur zeg. In de boeken is de man vrij serieus, maar wel behulpzaam en rechtvaardig. Hier is het gewoon een kneus die zelfs zonder bewijzen Gerben beschuldigde van diefstal. Slaat nergens op. Sowieso zit de film vol met karikaturen. Die buren van de Klinkhamers ook, sjongejonge wat dom. En dan nog die corpsballen, pff.
Het minst overtuigend vond ik de tweeling. Ik vond het wel mooi hoe enthousiast ze hun rollen speelden, dat was prima, maar ze kunnen gewoon niet acteren. Ook niet een klein beetje. Typisch Nederlands weer, je ziet zo duidelijk dat ze hun teksten iets te opzichtig hebben ingestudeerd en opgelepeld bij de opnamen. Hun pogingen om indruk te maken op Saar Koningsberger gingen ook nergens over. Zij speelde nog wel redelijk trouwens, jammer dat ze alleen een enorm suffe rol kreeg.
Verder vind ik het knap storend dat een hoop zaken uit de boeken gewoon niet erin zitten. Hun 2 vrienden Kees en Louw ontbreken gewoon.
Nouja, Kees zie je een paar keer om de molen rennen ( ), meer niet. En Louw ontbreekt gewoon helemaal zelfs.
Maar laat ik niet te negatief eindigen. Ergens heb ik me er best wel mee vermaakt. Het typische sfeertje uit de boeken zit nog wel redelijk in de film en de Kameleon zelf vond ik vrij authentiek overkomen. Het was toch wel een beetje leuk om wat jeugdsentiment op te halen, ook al had dit veel beter kunnen worden. Benieuwd of Kameleon 2 een leukere film is.
FILM!BOY!
Afgerond naar beneden 3 miljoen keer gezien. Tegen m'n zin in. Wat een slechte en saaie rommel. Ik hoop dat ik nooit meer een seconde van m'n leven hieraan hoef te verspillen. Ik heb er al genoeg tijd aan verspilt. Deze film verdient 0,0, maar omdat het niet lager kan dan 0,5 stem ik dat maar. Veel te hoog naar mijn mening.
missl
Redelijke avonturenfilm waarin de broertjes heel slecht spelen. Het verhaal was wel oke, er gebeurd veel waardoor er geen verveling in zat bij mijn nichtje. Maar bij mij wel.
Shadowed
Mwa.
Wel een redelijke jeugdfilm van Nederlandse bodem dit. De tweeling ziet er opzicht wel leuk uit voor het plaatje, maar acteren inderdaad vrij matig. Daarnaast is de film visueel vaak niet al te best en verveelt het soms te snel.
Soms zitten hier en daar wat stijlvollere scenes in, maar in het algemeen is dit niet een al te goede film. De tornado stukken waren eigenlijk visueel al het best, en dat zegt al genoeg. Voor de rest veel houterig acteerwerk in het algemeen.
Soms verrassend fris, en een verhaal dat opzicht wel weet te boeien, maar nergens heel bijzonder. Ik heb me hier wel prima mee vermaakt.
Captain Pervert
- 2051 stemmen
Godzijdank.
Captain Pervert
- 2051 stemmen
Op de zuidpool is het vrij koud, Hitler was vrij onaardig, smurfen zijn vrij blauw
Karst
Vroeger wel eens gezien en altijd gedacht dat het wel aardig was. Helaas, het is vrij beroerd. En dan voornamelijk door de complete miscasting van nagenoeg iedereen en het belabberde acteerwerk van de hoofdrol spelers. Verhaal is wat je mag verwachten en het ziet er wel goed uit. Jammer, gemiste kans.
Ondanks dat ik geen liefhebber ben van Avontuur / Familie films (en al zeker geen Nederlandse), zie ik deze film (gebaseerd op de succesvolle boekenreeks van "De Kameleon", gelezen door jong en oud, maar niet door mij ) nog regelmatig voorbijkomen op "Film 1" en gek genoeg trok de film mijn aandacht. Ik weet niet of het door het verhaal zelf kwam of door een ietwat foute scène met Saar Koningsberger (destijds 16 jaar), die op het einde ook nog eens gekust wordt. Maar dat was overigens niet fout en was juist een beloning voor de hoofdrolspelers Hielke en Sietse voor het polsstokspringen over een slootje (of zoals ze in Friesland zeggen "Fierljeppen").
Hielke (Koen van der Donk) en Sietse (Jos van der Donk) zijn de beroemde en beruchte blonde tweeling van smid Klinkhamer (Steven de Jong ) uit het Friese dorp Lenten. De twee belhamels hebben één grote wens, namelijk een eigen boot. Hun droom komt uit wanneer een opduwboot het pal achter de smederij begeeft. Als het dorp onverwachts door een zware windhoos wordt getroffen, redt de tweeling het leven van de dokter (Joep Sertons) die met zijn auto te water is geraakt. Deze heldendaad wordt beloond met de motor uit het autowrak. Die kunnen ze mooi in hun nieuwe boot monteren! Hielke en Sietse hebben dan eindelijk hun eigen speedboot. De boot wordt geschilderd in alle kleuren van de regenboog en "De Kameleon" kan te water. Vanaf dat moment beleven de jongens grote avonturen als "De Schippers van de Kameleon".
"De schippers van de Kameleon opent" als een ouderwets oubollige plattelandskomedie, waarin de blonde tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer hun roestige oude boot "De Kameleon" met een automotor ombouwen tot een loeiend racemonster. Dat brok natuurgeweld dient zich aan in de vorm van een misplaatste actiesequentie, compleet met digitale trucjes zoals "Twister (1996)". Nog meer actie, maar dan van het natte en platte soort, komt voorbij in een bootachtervolging (waarbij ze twee dieven achterna zitten die het geld van een ijscoman hebben gejat) die sterk doet denken aan "Amsterdamned (1988)" van regisseur Dick Maas. En het kluchtige spel en de oubollige grappen, doen juist denken aan Bert Haanstra's "Fanfare (1958)". Deze film speelt zich overigens ook af in 1958.
Veel scènes hangen als los zand in elkaar en ook worden er personages geïntroduceerd zonder dat ze iets bijdragen aan het verhaal. Ook het mengelmoesje van acteerstijlen en knullige dialogen speelt de film parten. Tegenover de Mokumse moppentapper Maarten Spanjer, die een volstrekt ongeloofwaardige Friese boerenknecht neerzet, staat de Fries Rense Westra (als Veldwachter Zwart) met een vet aangezet accent. Peter Tuinman (als Meneer Bleeker) heeft zichtbaar moeite met zijn teksten en ook de jonge hoofdrolspelers, de tweeling Jos en Koen van der Donk, weten er geen raad mee, maar ze lepelen wel braaf en ietwat onnozel hun zinnetjes op.
Wel doet Willeke van Ammelrooy het verdienstelijk (ze is natuurlijk ook een goede actrice) als de hoogmoedige Mevrouw Bleeker en Meriyem Manders als de vrouw van de burgemeester vond ik een mooie verschijning. Verder zien we weerman Piet Paulusma als … een weerman! Zien we zanger en liedjesschrijver Henk Westbroek als ijscoman Piersma (die olijk in de camera kijkt). En is het niet kostelijk, dat ook voormalig Commissaris van de Koningin en voormalig VVD-politicus, te weten Ed Nijpels, even komt opdraven als provinciaal hoogwaardigheidsbekleder.
De lukrake wijze waarop regisseur Steven de Jong (die zelf dus ook een rol in de film heeft) allerlei invalletjes en ideetjes op een hoop gooit, leidt ook tot onbedoelde misverstanden. Neem bijvoorbeeld de relatie tussen het wees geworden stadsmeisje Esther Bleeker (Saar Koningsberger) en haar oom. Op een zeker moment neemt pubermeisje Esther een uitdagende pose in, met op haar neus een bakvisachtige zonnebril (zo eentje als uit Stanley Kubrick's "Lolita (1962)"). Een intieme dialoog tussen Esther en haar oom komt hierdoor in een bizar daglicht te staan, vooral als haar oom kort daarna overlijdt en iedere suggestie van dubieuze intenties wordt weggeblazen. De Lolita-achtige Esther laat de tweeling ook seksueel ontwaken, want beiden raken verliefd op haar.
Gelukkig scoort de film stukken beter op het visuele vlak. Het pittoreske Friese dorpje IJlst is een perfecte locatie voor de avonturen van de tweeling en de meeste speciale effecten zijn prima, waaronder een scène met een windhoos die met verrassend weinig middelen toch heel overtuigend is. Een mooi detail is verder dat de mannelijke Klinkhamers altijd onder het vet, de modder of ander vuil zitten en dat is logisch voor een smid en zijn zoons.
"De Schippers van de Kameleon" is een vermakelijke Avontuur / Familie film, maar met een beter uitgewerkt script was het misschien wel een goede / leuke film geworden. Nu blijft de film steken in goede en foute bedoelingen die niet helemaal uit de verf komen. De film vormt hierdoor min of meer een opstapje naar een tweede deel, welke ook in 2005 uitkwam in de vorm van "Kameleon 2" en welke ook te zien is op "Film 1".
Kameleon 2
2005
Ben je geboren in de jaren 90? Dan ben je waarschijnlijk opgevoed met deze 3 'vergeten' jeugdfilms
Nog eens vijf vergeten jeugdfilms waarmee kinderen uit de jaren 90 zijn opgegroeid
Záhrada
Komedie, 1995